masa do tortu - 6951 przepisów (strona:154/464)

1 urodziny bloga i sernik na zimno z porzeczkami 223

dnia dzisiejszego ponad 81 000 odsłon. Dziękuję za każdy komentarz,każdą uwagę oraz cenne rady. Tortu nie upiekłam,ale zrobiłam sernik z czerwonymi porzeczkami. Porzeczki właśnie dojrzały i trzeba się mini zająć więc w najbliższym czasie będzie u mnie porzeczkowo. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno (użyłam Oetkera) 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny ponadto

Kolorowa kuchnia Elki
Biszkopt z kremem kajmakowym 200

prażonymi płatkami migdałów. Biszkopt jest miękki i puszysty. W okrągłej blaszce ciasto może z powodzeniem udawać tort ;) Polecam. Potrzebujemy :  5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao 350 g masy kajmakowej/krówki 100 g masła 70 g migdałów w płatkach Ubijamy jajka, dodając do nich stopniowo cukier

WYSPA SZCZĘSLIWA
Pozory mylą, czyli nie oceniaj książki po okładce, a człowieka po tatuażach. I konfitura z czerwonych pomarańczy 183

Przez ostatnie kilka dni przez piekarnię, w której pracuję, przewinęła się cała masa ludzi. Nie tylko goście, klienci i pani z telewizji, ale też znajomi piekarze, którzy wpadli pomóc w przygotowaniach do świętowania. W końcu tysiąc pięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 133

solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort. Smacznego

Calzonella.com
Lekki tort jagodowo-malinowy 302

masłem i przykleić paski folii aluminiowej. Zalać masą śmietanowo-jogurtową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa stężała. Przygotować galaretkę jagodową wg przepisu na opakowaniu. Odstawić do schłodzenia. Do tężejącej galaretki dodać umyte owoce przeznaczone do dekoracji i wylać na wierzch tortu. Ponownie wstawić do lodówki. Gdy torcik dobrze stężeje zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić paski folii aluminiowej

Świat Ciasta
Sernik z musem truskawkowym 132

musem truskawkowym. Spód przygotowałam z zbożowych herbatników przez co oszczędziłam sobie pracy związanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka na torcie - pyszny, gęsty mus z mrożonych truskawek. Sernikowi co prawda trzeba poświęcić nieco uwagi ale nakład pracy jest niewspółmiernie

Milion Smaków
Słodkie środy - Tort pod czereśniową chmurką 184

drugi również. Więc myślę, że jest on niebanalny a jednak prościutki w przygotowaniu.  Tort pod czereśniową chmurką   SKŁADNIKI: spód: 1 1/2 szklanka mąki tortowej 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła masa: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Torcik bezowy z malinami 152

jesli lubimy bardzo słodki). Jako ze my uwielbiamy maliny to wgniotłyśmy widelcem jeszcze troszke w tak przygotowaną masę. Następnie przekładamy już torcik: bierzemy jeden spód bezowy, smarujemy go kremem i posypujemy malinami. Z każym następnym spodem postępujemy tak samo i układamy warstwowo.Gotowe! Tort można od razu degustować! Smacznego :) Ps. Jeśli ktoś lubi wiekszą ilość kremu to polecamy zwiększenie ilości składników

Kolizje Smaków
Mus czekoladowy 362

dekorator sprawdził się fantastycznie. Masa dała się wycisnąć bez problemu, wychodził taki wzór, jakiego oczekiwałam. Resztę masy zamknęłam w pojemniczku i wykorzystałam później. Jest to bardzo wygodna opcja;)  Dekorator okazał się bardzo przydatny i wygodny, następnym razem wypróbuję go podczas dekorowania tortu

Z miłości do słodkości
Tort bezowy Dacquoise – Dakłas 306

wszystkich moi kochani, a w szczególności kobietki – bo dziś jest nasze święto. W związku z tym, mam dla Was wyjątkowy przepis na jedno z najlepszych ciast – tortów, najlepszy jaki możemy sobie wyobrazić. 8 marca moja mama świętuje podwójnie, gdyż dzisiaj są jej imieniny, więc nie mogłam przygotować nic innego! Czy jest coś lepszego od połączenia bezy, śmietanki, kajmaków(...)uchylonych drzwiczkach. W osobnej misce mieszamy mascarpone i masę kajmakową. Śmietankę ubijamy i dodajemy do masy. Gdy będzie gładka, dodajemy resztę daktyli i orzechów. Przygotowany krem nakładamy na ostudzoną bezę, tak by górna warstwa lekko się zapadła. Górę ciasta dekorujemy ciemnym kakao. Smacznego! Artykuł Tort bezowy Dacquoise – Dakłas pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Tort lodowy czekoladowo kawowy 218

czekoladowy Składniki : na formę o średnicy 26 cm Spód do tortu 3 białka 180 g cukru 150 ml zmielonych migdałów Ubij białka na sztywno. Dodaj po łyżce cukru cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca, podobnie jak na bezę. Dodaj zmielone migdały i delikatnie wymieszaj z pianą. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 125ºC(...)batoników daim 350 ml śmietanki 100 g czekolady do dekoracji Zmiksuj żółtka z cukrem. Dodaj zaparzone ostudzone expresso, zmiksuj. Ubij śmietankę, pokrój drobno batoniki i dodaj do masy żółtkowej. Wymieszaj łyżką i zamroź przy pomocy maszynki do lodów. Jeśli nie dysponujesz maszynką mroź lody przez 3 godziny, mieszając trzepaczką co godzinę. Zmrożone lody wyłóż na migdałowy spód. Roztop czekoladę

codojedzenia
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I TRUSKAWKAMI 217

porcjach dodajemy do serka i delikatnie mieszamy starając się nie zniszczyć delikatnej struktury masy. Na paterze układamy płaski blat bezowy, wykładamy połowę kremu, układamy warstwę pokrojonych truskawek i drugą połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem bezowym (nierówną powierzchnią do góry). Do czasu podania przechowujemy w lodówce. Tort bezowy kroimy na porcje ostrym nożem z piłką. Podajemy z sosem truskawkowo-waniliowym

cool and minty
Tort czekoladowy z wiśniami 245

Kochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszny tort z musem z gorzkiej czekolady i wiśniami. Jest to doskonała propozycja na wyjątkowe okazje jak urodziny czy spotkanie ze znajomymi.  Mus można przygotować również z czekolady mlecznej lub białej ale myślę, że gorzka czekolada uwielbia towarzystwo wiśni i niech tak zostanie ;) Inspirowałam się przepisem z "Kwestii Smaku". Biszkopt kakaowy: 7 jajek(...)rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać po 1 łyżce mascarpone, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać łyżką z rozpuszczona czekoladą z mascarpone. Blaty biszkoptu lekko nasączyć herbatą. 2 dolne blaty posmarować konfiturą wiśniową i musem. Przykryć ostatnim biszkoptem. Cały tort posmarować musem, udekorować czekoladową posypką. Schłodzić

Smakołyki Asi
Minitorcik malinowy 230

urodziny :-) :-) :-) Ale cóż, czego się nie robi dla dziecka... Dlatego pieczemy razem te mini torty - dziś był np. malinowy w stylu naked - przynajmniej deser dla trzech osób jest jak znalazł... ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa: 200 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki malin Nasączenie(...)jeszcze przez chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, a następnie dosypujemy stopniowo obie mąki i dalej delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką) do czasu aż składniki połącza się. Przekładamy masę do foremki (u mnie garnuszek o średnicy 12 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (termoobieg). Po tym czasie wyjmujemy formę, upuszczamy ją z wysokości

Czary - gary w kuchni
Tort z likierem Baileys 252

mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Dodajemy liker i miksujemu do momentu połączenia się likeru z kremem z żółtek. Do masy powstałej z ubitych żółtek(...)smietan fix’em oraz masę z serka mascarpone i likieru. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie środkowy blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem, wszystko ładnie wygładzając. Tak przygotowany

Domowe Torty