marcepan nie kleił się do stolnicy, można ją oprószyć cukrem pudrem. Co to jest marcepan Marcepan to słodka masa ze zmielonych migdałów i cukru lub miodu używana jako dodatek do słodkich wypieków oraz przygotowywania pralinek, batoników i jadalnych dekoracji ciast, tortów i deserów. Im mniejszy zawiera dodatek cukru, tym wyższej jakości marcepan. Domowy marcepan możemy zabarwić na ciemniejszy kolor jeśli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataesencją herbacianą i wyłożyć cały słoik dżemu wiśniowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować 1/2 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można
Ciastka - domowe słodkościaluminiową. Masę serową podzielić na 4 równe części. Wlać pierwszą porcję masy, ułożyć pierwszy blat, wlać kolejną część masy itd. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ostrym nożem odciąć delikatnie boki tortu od tortownicy i ściągnąć pierścień, następnie udekorować górę
Candy Pandasdostanie tutaj czegokolwiek fajnego czasem graniczy z cudem ale widok jego zadowolonej i zaskoczonej minki był bezcenny :). Tort piłka Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa 0,5 l śmietany 30% 2 galaretki wiśniowe czereśnie Oddzielić białka od żółtek, ubić białka, do piany dodać cukier
Pieguskowa KuchniaNiełatwy, ale efekt końcowy jest obłędny. Tort ten króluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :) Tort serowo-truskawkowy (na podstawie przepisu Kwestii Smaku) Składniki: S pód ciasta: 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe) ¼ kostki miękkiego masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (u mnie „Mój ulubiony” z Wielunia) 500 g mascarpone 1 szklanka brązowego, nierafinowanego cukru
Moja Mama Gotujetorcikowe szaleństwo rozpoczęło się w okolicach maja/czerwca 2015 roku. Wpadłam na pomysł połączenia mini omletów za pomocą masy z jogurtu greckiego. Potem zaczęłam go jeszcze zdobić owocami i … Kiedy okazało się, że smak torciku jest dużo lepszy niż prawdziwego tortu nie stroniącego od cukrów byłam pewna, że często będzie pojawiał się w moich słodkich, zdrowych śniadaniowych opcjach. Ze smakami torcików
Tetiisheriwiększą ( 5 jajek ) 1/2 szkl cukru (3/4 szkl cukru) 1 szkl mąki tortowej ( 1 szkl maki tort.) 1 łyżka budyniu w proszku ( 1 łyżka bud w proszk.) 1/2 łyżeczki proszku do piecz. ( 1 płaska łyżeczka p.p. ) esencja waniliowa Masa: 2 szkl mleka ( 4 szkl mleka) 1/2 kostki margaryny ( 1 cała kostka margar.) 1/2 szkl cukru ( 1 cała szkl cukru
Gotowanie...to proste !okazji Walentynek wszystkim Wam życzę prawdziwej miłości, która daje poczucie bezpieczeństwa i szczęście. A poza życzeniami zapraszam na tort bezowy, który robiłam. Skorzystałam z kilku różnych przepisów Dorotus, aby przygotować blaty bezowe o właściwej strukturze. Wyszły idealne. W połączeniu z masą i owocami smakowały rewelacyjnie. Nawet Dario, który do tej pory nie lubił ciast bezowych, stwierdził, że to mogę przygotowywać
W mojej kuchniblaty (dolny blat może być odrobinę wyższy*). Na dolny blat wyłożyć krem czekoladowy i równomiernie rozprowadzić (masa może lekko wystawać poza brzegi). Przyłożyć drugi blat i lekko docisnąć. Krem, który wystaje po bokach wyrównać. Polewę partiami wylać na tort i rozsmarować po wierzchu, również część która spłynęła na boki. Polewa ma rzadką konsystencję, co ułatwia pracę - potem tężeje i pięknie
Chocolate Muffin BlogCiasto niemal identyczne jak tort piernikowy, jednak przygotowany w formie ciasta, które wyglądem, a nawet troszkę smakiem przypomina miodownik. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami tworząc piernikowy wypiek idealny na święta Bożego Narodzenia.Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Składniki:Ciasto:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135 g masła2 szklanki mąki2
Słodka Stronakiedy będzie zdmuchiwał świeczki.Taką rybkę zrobi każda osoba, nawet mało utalentowana plastycznie (jak i ja :) ).Upiekłam Tort Orzechowy, na wierzchu znajduję się polewa, która bardziej przypomina mus czekoladowy (2 tabliczki czekolady i około 100 g kremówki).Ciasto przełożyłam masą orzechową, posmarowałam nią też wierzch i boki ciasta. Wstawiłam na noc do lodówki. Dzisiaj przygotowałam mus. Odkroiłam spory kawałek
Przepisy Aleksandryczęści. Na pierwszy blat bezowy wykładamy jedną część, przykrywamy drugim blatem, na to wykładamy drugą część masy i przykrywamy trzecim blatem. Torcik odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc aż blaty bezowe zmiękną. Kroimy ostrym niżem najlepiej z piłką. Kategoria: Deser , Torty Tagged: cukier puder , kremówka , likier Malibu , płatki migdałowe , rafaello , serek mascarpone , tort bezowy , tort rafaello , wiórki kokosowe
Mam apetyt na ...niej czekoladę i odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy i dodaję kakao, masło, rum i miód. Ponownie mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. Czekoladę ostawiam do wystygnięcia. Na dnie blaszki (30 x 25 cm) (użyłam rantu do tortów) układam warstwę ciasteczek korzennych, które skrapiam sokiem. Ciasteczka smaruję połową dżemu, a na dżem wylewam(...)dokładnie tak, jak przy pierwszej warstwie, czyli śmietankę zagotowuję w rondelku, następnie wkruszam do niej czekoladę i odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy i dodaję masło, rum i miód. Ponownie mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. Czekoladę ostawiam do wystygnięcia. Wyciągam ciasto z lodówki i na czekoladzie układam warstwę ciasteczek korzennych, skrapiam sokiem
Słodki sentymentniej czekoladę i odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy i dodaję kakao, masło, rum i miód. Ponownie mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. Czekoladę ostawiam do wystygnięcia. Na dnie blaszki (30 x 35 cm) (użyłam rantu do tortów) układam warstwę ciasteczek korzennych, które skrapiam sokiem. Ciasteczka smaruję połową dżemu, a na dżem wylewam(...)dokładnie tak, jak przy pierwszej warstwie, czyli śmietankę zagotowuję w rondelku, następnie wkruszam do niej czekoladę i odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy i dodaję masło, rum i miód. Ponownie mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. Czekoladę ostawiam do wystygnięcia. Wyciągam ciasto z lodówki i na czekoladzie układam warstwę ciasteczek korzennych, skrapiam sokiem
Słodki sentyment