masa do tortu - 6951 przepisów (strona:144/464)

TORT ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 227

truskawkami jest prosty w wykonaniu i zawsze smakuje. Puszysty, wilgotny biszkopt przełożony kremem ze śmietany, udekorowany truskawkami. Kto jeszcze nie zrobił takiego tortu koniecznie musi spróbować ;) Składniki: * biszkopt do tortu  (przepis tutaj) * 1 litr śmietany kremówki (użyłam angielskiej Double Cream z Tesco UK, ale można też użyć polskiej śmietany kremówki 36%, wtedy dodaje(...)Truskawki oczyścić, umyć, pokroić na pół. Ubić śmietanę na sztywną masę. Pierwszą z dołu część biszkoptu nasączyć wodą wymieszaną z cukrem. przełożyć śmietaną, położyć drugą część biszkoptu, również nasączyć i przełożyć śmietaną. Położyć ostatnią część biszkoptu, nasączyć i cały tort obsmarować śmietaną (góra i boki). Na boki wciskać połówki truskawek. Na górze tort udekorować

Zrób to smacznie
Tort Marchewkowy 125

pudru sok z 1/2 cytryny DO OZDOBY: cukrowe marchewki lub połówki orzechów włoskich Wykonanie Tortu: CIASTO MARCHEWKOWE: Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy do miski mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. W osobnym naczyniu ubijamy jaka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa nabierze jednolitej konsystencji (po około 3min.), wlewamy małym strumieniem olej (nie przerywajac pracy miksera(...)mąkę z proszkiem i sodą oraz cynamon i sół. Mieszamy mikserem, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Dodajemy marchewkę i orzechy, miksujemy ostatni raz, aż składniki połączą się. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej, dużej tortownicy (średnica 26cm.). Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] i pieczemy 45 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto

Domowe Torty
Czekoladowy krem ala Ferrero Rocher 164

pyszny, czekoladowy krem- idealny nie tylko jako wyszukany deser, lecz również świetnie nadający się do przekładania tortów. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 500 ml.śmietany kremówki 100 g. ciemnej czekolady 1o0 g. mlecznej czekolady 3 łyżki nutelli 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych- delikatnie podprażonych na patelni Przepis: W garnuszku podgrzewamy śmietanę razem(...)przestygnięcia. Ostudzoną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Do wyjętej z lodówki masy z czekolady i śmietany, dodajemy nutellę, następnie miksujemy na niskich obrotach, aż całość zgęstnieje. -jeżeli zamierzamy zrobić deser : dla uzyskania ładnego efektu- nakładamy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów, następnie obsypujemy go orzeszkami. -gdy przekładamy tort : rozprowadzamy krem na biszkoptowym blacie i lekko

Domowe Torty
Tort czekoladowy 170

jest bardzo skomplikowanym wyzwaniem, ale warto rozłożyć je sobie na dwa dni. Jednego dnia przygotujcie biszkopt i czekoladowy ganache, na kolejny dzień zostawcie sobie przygotowanie kremu, składanie i dekorowanie tortu. Powodzenia! Składniki: Kakaowy biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru (250 ml) 1 szklanka mąki pszennej (250 ml) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (60 ml) 1/3 szklanki kakao (85 ml) Chrupiąca warstwa(...)całą noc. Bardzo ważne,aby przed rozpoczęciem ubijania śmietana była dobrze schłodzona. Ubijamy czekoladową śmietankę mikserem, kiedy masa jest już dość gęsta, ale nie całkiem sztywna, dodajemy śmietanFix dla utrwalenia kremu. Blaty biszkoptu nasączamy herbatą, można dodać do niej alkohol jeśli tort nie jest przeznaczony dla dzieci. Nasączone blaty smarujemy wcześniej zblendowaną konfiturą jagodową (lub inną), następnie nakładamy warstwę kremu

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik na zimno z galaretką 334

Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz na złoty kolor przez 25 minut. Wyjmij upieczony kruchy spód i ostudź. Przygotuj masę serową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Mleko, cukier, żółtka i wanilię wymieszaj w garnuszku i doprowadź do wrzenia cały czas mieszając, nie gotuj ! Odciśnij żelatynę z wody(...)ubijaj przez 2 minuty. Wlej mleczną mieszankę cały czas miksując. Kruchy spód do tortu obtocz metalowym pierścieniem rozciągniętym do średnicy placka. Mój pierścień do ciasta jest ze stali nierdzewnej, wysoki 7 cm o średnicy od 18 cm do 30 cm. Wylej ścinającą się masę serową na spód, wygładź powierzchnię i wstaw do lodówki na 2 godziny. Namocz żelatynę do galaretki

codojedzenia
Sernik z Nutellą i chrupiącą śmietaną 97

krem czekoladowy, strzał w dziesiątkę. Smak masy serowej jest nieporównywalnie ciekawszy i bogatszy od tej w serniku pasiastym, zebrą zwanym - z dodatkiem gorzkiego kakao.  Tu wyraźnie wyczuwalnym jest,  że w masę serową zatopiony został krem czekoladowy,  z czekoladą, z dodatkiem orzechów.  Dlatego namawiam, by postawić na jakość wykorzystanego kremu. Masa serowa - kremowa i zwarta(...)jest skomplikowany w wykonaniu.  Spód zrobiony z ciasteczek petitków, masa serowa po szybkim zmiksowaniu, po prostu zostaje podzielona na pół, by w jednej części znalazła się czekoladowa pokusa. Po upieczeniu i wystudzeniu pozostaje tylko  ubicie śmietanki z czekoladą i to w zasadzie koniec. Mój serniczek był urodzinowym tortem, upieczonym w ostatniej chwili,  w zastępstwie ciasta adwokatowego

Kronika Piekarnika
Tort bezowy z orzechami i czekoladą 178

Obłędny w smaku tort, słodki i delikatny. Przygotowanie nie trwa długo, a sam tort znika zadziwiająco szybko. By nie był zbyt słodki to zamiast kremu czekoladowego możecie użyć dżemu porzeczkowego. Składniki: (blaty 20cm) 6 białek 300g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki octu 200g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich(...)dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy do połączenia - tak samo partiami dodajemy resztę pudru. Masę dzielimy na dwie części. Orzechy włoskie owijamy folią spożywczą i uderzamy w nie kilka razy tłuczkiem do mięsa - by orzechy były rozdrobione na małe kawałki. Na zdjęciach rozkrojonego tortu widać mniej więcej kawałki orzechów dodałam. Pierwszą część miksujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, następnie dodajemy

Gotowanie i blogowanie
Pyszne ciasto z masą z serkiem mascarpone i owocami 222

cytrynową, wymieszać dokładnie. Odstawić masę do czasu, aż zacznie robić się gęsta. Taką prawie gęstą masą zalać masę serową i znowu do lodówki. Można udekorować ubitą śmietaną i owocami lub zakończyć na galaretce. Ciasto można upiec w okrągłej formie, będzie wtedy pyszny tort Ciasto jest pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Ciasto krówka budyniowa na biszkopcie 162

Przepis na przepyszne ciasto biszkoptowe z masą krówkową. Blaty biszkoptu przełożone są masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany a całość posmarowana masą krówkową i posypana płatkami

Słodki Blog
Ciasto czekoladowe z masą śmietanową i owocami 132

Połączenie doskonałe, mocno czekoladowe ciasto, waniliowa masa ze śmietany i mascarpone, a do tego świeże sezonowe owoce, chyba nie ma nic lepszego, szczególnie na gorące letnie

Słodki Blog
Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami. 142

przygotowałam dla Mojego Taty torcik z bitą śmietaną, musem budyniowym z melona i owocami sezonowym na biszkopcie. A Wy co zaplanowaliście upiec dla Taty? Na biszkopcie znajduje się warstwa masy budyniowej ugotowana na musie z melona, następnie warstwa bitej śmietany z żelatyną, sezonowe owoce i kolorowa posypka. Zamiast zmiksowanego melona można wykorzystać jakiś sok typu Kubuś. Warstwę budyniową robi się(...)torcik jogurtowy z owocami – tort z owocami – biszkopt z owocami i bitą śmietaną – biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką Składniki na tortownicę 25 cm: Biszkopt: 3 jaja średniej wielkości 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) szczypta soli Masa budyniowa: 1 melon miodowy – po zmiksowaniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort karmelowo-czekoladowy 121

przepisy na moje dwa urodzinowe torty, nie spodziewałam się, że uda mi się tak szybko ze wszystkim wyrobić i już dzisiaj będę miała dla Was gotowy post. Na pierwszy ogień idzie słodki, karmelowo-czekoladowy torcik, udekorowany słodyczami i karmelową polewą. Całość robi się szybko (wystarczy dzień wcześniej upiec biszkopt, a kolejnego dnia ukręcić masę, przygotowując polewę toffiee nawet(...)zbrązowieje, dodać śmietankę i wymieszać. Podgrzewać jeszcze chwilę, do zgęstnienia masy. Dodatkowo cukierasy - dowolne; u mnie wszystko, co zawierało w sobie karmel i czekoladę Biszkopt przekroić na pół. Ułożyć jedną połowę na paterze, nasączyć połową ponczu. Nałożyć kilka łyżek kremu, rozsmarować, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Polać z wierzchu polewą karmelową i udekorować słodyczami

Słodkie inspiracje
Babeczki waniliowe 276

pudru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. Smacznego!!!   Artykuł Babeczki waniliowe pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Tort cappuccino 204

przestudzona kawa z dodatkiem dwóch łyżeczek wódki, lub jednej łyżki rumu ( proporcje podane na 1 szklankę kawy). Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny, ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT KAWOWY : Zaparzamy 3 łyżeczki kawy sypanej w pół szklance wody. Gdy kawa ostygnie, odlewamy 100ml., które wykorzystamy do naszego biszkoptu. Biszkopt kawowy Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń(...)ładnie wszystko ze sobą połączyć. Przestajemy miksować w momencie uzyskania jednolitej, kremowej masy. CZEKOLADOWE OZDOBY: Możecie zdecydować się na zakupienie gotowych ozdób czekoladowych np. czekoladowych kropelek i pominąć krok wykonywania ich własnoręcznie. Ja jednak chciałabym Was zachęcić do zrobienia czekoladowych paseczków- takich, którymi ozdobiłam swój tort. To wcale nie jest takie trudne- a efekt końcowy jest niepowtarzalny (zresztą sami możecie

Domowe Torty
Na Dzień Kobiet - Tort Mimosa (La torta mimosa) 182

symbolem wrażliwości i wstydliwości .  8 marca Włoszki dostają mimozę w postaci kwiatów, ale również w postaci przepysznego tortu. Tort przygotowany z biszkoptu i kremu pasticcera z dekoracj ą  przypominającą mimozę . Prosty w przygotowaniu, smaczny a przy tym bardzo efektowny. SKŁADNIKI Ciasto 100 gr m ą ki pszennej(...)którego stopniowo dodawać masę z żółtkami.  Całość zagotować na małym ogniu ciągle mieszając . G otować 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając .  Krem schłodzić w lod ó wce. Tort Biszkopt przekroić na 3 części. Środkową

La grande e la piccola cuoca