Mama była zachwycona ;), goście również. Jeśli macie ochotę na naprawdę pyszne ciacho, polecam Wam ten przepis! Składniki na tort podwójnie czekoladowy: na tortownicę 26 cm najlepiej dzień przed składaniem ciasta przygotować mus z gorzkiej czekolady i ciasto czekoladowe, następnego dnia masę z białą czekoladą i polewę MUS Z GORZKIEJ CZEKOLADY: 280 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki(...)sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy i dodajemy mleko, olej, pastę waniliową, gorącą kawę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jajka i znów dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40-50 minut. Przed końcem pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby się ciasto nie przypaliło. Przed
Rozpustne gotowanieTort czekoladowo-gruszkowy to właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty z „tiny(...)kostkę. Żółtka ucieram z połową cukru, dodaję likier. Kakao mieszam z kaszą manną i dodaję do masy razem z gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy (śr. 26 cm). Powierzchnię
Słodki sentymentgruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty z „tiny”. Składniki: 2 spore gruszki ¾ szklanki cukru 6 jajek 2 czekolady (gorzkie lub mleczne, w zależności od upodobań(...)Śmietankę zagotowuję w garnku, dodaję połamaną czekoladę i na chwilę odstawiam. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyciągam z formy, polewam całe ciasto czekoladą i posypuję płatkami. Odstawiam do zastygnięcia. Przed podaniem dekoruję torcik bitą śmietaną i kawałkami gruszki. Smacznego Artykuł Tort czekoladowo-gruszkowy pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentsmakami , stanowi ich idealne dopełnienie . Wzbogaca tort o dodatkową nutkę goryczy . Dlatego tort wydaje się, nie być słodki. Jak wykonać Krem Kawowy? Wykonanie kremu Kawowego jest dziecinnie proste . Rozpuszczasz kawę, gdy wystygnie mieszasz ją z mascarpone i cukrem pudrem. Następnie dolewasz śmietankę i ubijasz na jednolitą puszystą masę. Proste.. jeśli o mnie chodzi, to najwyraźniej bardzo się z mascarpone(...)Słony Karmel , Krem Rafaello, Krem Wiśniowy , Krem Malinowy , Krem Cytrynowy, Krem z Cytrynowym Lemon Curd’em , Krem Pomarańczowy , Krem Miętowy. Artykuł skopiowany ze strony www.slodkipomysl.pl SMAKI KREMÓW DO TORTU – połączenia smakowe | SŁODKI POMYSŁ Artykuł skopiowany ze strony www.slodkipomysl.pl SMAKI KREMÓW DO TORTU – połączenia smakowe | SŁODKI POMYSŁ Można go połączyć również z następującymi owocami , musami i frużelinami owocowymi : wiśnie, porzeczki
SmartBake.plBezglutenowy, bez laktozy, pyszny tort ze śliwek suszonych . Śmiało może pojawić się również na wigilijnym stole. Będzie stanowił wspaniałe zakończenie kolacji. Przepis pochodzi z książki Ireny Szymańskiej, Praktyczna Kucharka Warszawska z lat dwudziestych XX wieku. 190 g śliwek suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone goździki, spora szczypta cynamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub kandyzowana skórka pomarańczowa(...)się sucha. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Ubić białka ze szczyptą soli, wymieszać z zimną masą śliwkową. Przełożyć do tortownicy (średnica 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni około godziny. W oryginalnym przepisie, tort należy polukrować, przybrać konfiturą i galaretą. Ja użyłam polewę czekoladową. 35 g masła, 50 g czekolady deserowej
królestwo garówKolejny majowy tort. Choć może nie do końca majowy, przepis czekał na publikację dość długo. Innym przepisom nadawałam miano " na już ". A ten czekał. Dziś zajmuję ręce i myśli zaległymi sprawami, by zmobilizować się do odganiania pesymistycznych prognoz. Trudnym czekanie na decyzje, na które(...)nasz wpływ - znikomy. Oby metoda wpisowego nadrabiania zaległości okazała się skuteczna :) Wytłumaczona z opieszałości prezentuję elegancki, orzechowy tort. Intensywny w smaku, choć nie intensywnie słodki. Miękkie trzy blaty biszkopta, pokryte słodką bezą z orzechami. Pomiędzy ciastem orzechowo - śmietanowa masa, wyłożona na słodkim kawowym karmelu. Ciasto biszkoptowe z bezą: 5 jajek rozmiar L 300 gram cukru 125 gram
Kronika Piekarnikajedno z pyszniejszych ciast bez pieczenia, jakie można zrobić samodzielnie w domu. Krem budyniowy z orzechami, aksamitna masa czekoladowa i chrupiące herbatniki. - inspirowane znanym batonikiem - wspaniały deser dla miłośników słodkości - zamieniając herbatniki na biszkopt ciasto można podać jako tort
AniaGotuje.plTarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu
Kuchnia MagdaLenymiód i serek dokładnie mieszamy z mascarpone i likierem. Dodajemy śliwki i mieszamy. Durszlak wykładamy gazą opatrunkową i przekładamy masę. Zostawiamy w lodówce przez noc, żeby pascha odciekła. Następnego dnia przekładamy paschę na talerz i dekorujemy chałwą wełnistą i sezamkami. Tort kanapkowy Nie lubicie słodyczy? To może coś bardziej widowiskowego, ale dalej z jajkiem i na śniadanie? Polecam tort kanapkowy
Ugotowane pozamiataneNiezawodny, rodzinny przepis na biszkopt. Do tego masa malinowa z mrożonych, zeszłorocznych malin i zrobiło się prawie letnio :) Składniki : Biszkopt : - 6 jajek, - 3/4 szklanki cukru, - 3/4
Przepisy Mikołajasłodkie smarowidło, szybki, prosty, smaczny – taki jest mus z daktyli. Daktyle, banany i kakao. Można nim posmarować wierzch tortu, zamrozić w foremkach do kostek lodu, przygotować w wysokiej szklance warstwowy deser z dodatkiem jogurtu, pokruszonych ciastek czy innych słodkich mas, bitej śmietany, udekorować świeżymi lub suszonymi owocami. Mus daktylowy o głębokim kolorze, w którym słodycz przełamuje kakao, jest świetny
Zasmakuj KuchniBezglutenowo”. Tym razem będzie to słodki wypiek jakim jest pyszny z dodatkiem wiśni tort czarny las :) Składniki na Tort Czarny Las: Biszkopt: 6 jajek 180g cukru kryształ 115g mąki ryżowej 30g mąki ziemniaczanej 15g mąki z tapioki 30g kakao Masa środek: 1l śmietanki
Kuchenne Wariacjeilovebake.pl/ Ciasto weselne BLOG: http://smerfetka79.blogspot.com/ Agrestowa chmurka BLOG: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/ Drożdżówki z czerwoną porzeczką i masą serową BLOG: http://kulinarnepomylki.blogspot.com/ Tarta bez pieczenia z kremem i owocami BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Kruche ciasto z pianką i owocami BLOG: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Tort czarny las BLOG: http://www.obiadgotowy.pl/ Sernik z porzeczkami BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Zobacz także: Jagodzianki – smak lata Clafoutis
Kuchnia Bazyliicukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 60 ml oleju 300 g mąki pszennej Lubella idealna do tortów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 gram jeżyn Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy jogurt oraz olej, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, teraz mieszamy
Życie zaczyna się w kuchniWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was świetną alternatywę dla marcepanu, a mianowicie masę plastyczną do złudzenia przypominającą prawdziwy marcepan, a wykonaną na bazie
Rozpustne gotowanie