Czas na kolejną „podróż z wypiekami” Wiedeński tort na waflach zabierze nas oczywiście do Austrii i Wiednia – miasta, które słynie ze wspaniałych wypieków i tortów . Tort na waflach pozwoli nam poczuć kawałek pysznego Wiednia w domowym zaciszu przy kubku kawy Ale niech Was nie zmyli nazwa, to ciasto nie wymaga pieczenia, jest łatwe, a przy tym przepyszne i wciągające. Posypane(...)dodaję po łyżce budyniu. Na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem wkładam na 20 minut do lodówki, a w tym czasie rozbijam krokant na drobne kawałki (można to też zrobić wałkiem do ciasta). ¼ kremu zostawiam do posmarowania tortu z boku i z góry. Resztę kremu rozprowadzam na blatach waflowych (wyjdzie
Słodki sentymentmokry! DO OZDOBY: 350 g. truskawek Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)nasza masa stężeje. Po wyjęciu z lodówki, okrajamy boki tortownicy, po czym delikatnie wyjmujemy jej zawartość i umieszczamy na paterze. DEKOROWANIE : Ze wszystkich truskawek wybieramy najładniejszą (o ładnym kształcie i średniej wielkości)- wykorzystamy ją później jako środek truskawkowej dekoracji. Pozostałe truskawki kroimy wzdłuż. Do dekorowania góry użyjemy pokrojonych środków- natomiast boki posłużą nam do ozdobienia podstawy tortu. Zaczynamy od największych
Domowe Tortyogół na dzień przed podaniem, a w dniu kiedy planuję gości oddaję się gotowaniu na spokojnie. Smak śmietankowca w dużej mierze zależy od dyni i pomarańczy. Kiedyś przyrządzałam ten tort używając koncentratu pomarańczowego. Koncentraty niestety są gorzkie, bo soki są wyciskane z całych pomarańczy. Dlatego lepiej wycisnąć sok ze świeżych pomarańczy. Dyniowy śmietankowiec Składniki: Okrągła forma o średnicy(...)czas ubijając, uważając aby nie zrobiły się kluski (krem zawiera żelatynę). Wylej masę śmietankową na spód i wstaw do lodówki. Kiedy śmietankowiec stężeje posmaruj wierzch curdem. Śmietankowiec dyniowy warto udekorować figami i physalis. Są to sezonowe owoce typowo jesienne i świetnie pasują do lekkiej śmietankowej konsystencji tortu. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post
codojedzeniachmurka mus z mlecznej czekolady z gruszkami gotowanymi w syropie ze szczyptą cynamonu. A na koniec delikatny i łagodny mus karmelowy, który wprost rozpływa się w ustach. Zwieńczeniem tortu jest zaś chrupiąca dekoracja z karmelu i uroczo wyłaniająca się gruszka. Czy możecie mu się oprzeć? Gruszki w syropie: 3 gruszki 800 ml wody 200 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)Powoli wsypujemy cukier, nie przerywając miksowania, aż otrzymamy lśniącą pianę. Następnie białka powoli łączymy z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy. Na zastygnięty mus z mlecznej czekolady nakładamy mus karmelowy. Dokładnie rozprowadzamy go po całej powierzchni tortu i wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy na 2h do lodówki, aż mus zastygnie. Przed podaniem przygotowujemy karmelową dekorację
Food Squarebrata na urodziny razem z mamą zrobiłam tort skarbonkę Kostkę Rubika. Niestety nie wyszedł nam zbyt ładny, ponieważ był nierówny. To wina tego że mamie nie chciało się upiec jeszcze jednego biszkoptu, tylko podocinała kawałki z jednego i w środek włożyła te kawałki. Po przełożeniu masą te kawałki w środku zaczęły się rozchodzić. Nie pomogło nawet równanie ganche. Drugą warstwę(...)zrobi co w jej mocy żeby choć troszkę to wyrównać. Wszystko ładnie miałam wymierzone, kwadraciki pięknie podocinane, a potem na koniec musiałam je skracać, żeby je dopasować do tortu i też już tak ładnie nie wyglądały jak na początku. To nasz najmniej udany tort z trzech, które z mamą robiłyśmy. Patryk jednak był bardzo zadowolony, bo miał swoją
Lili w kuchnijednej kobiecie ( och.. mi również ^^). Postanowiłam zrobić dla bratowej tort właśnie w kształcie tego małego cuda ;) . Torcik składa się z biszkoptu ( przepis ) w kwadratowej formie 18x18 nasączonego ponczem z mocnego espresso i likieru kawowego, z kremu kawowo- śmietankowego ( przepis z mojewypieki.com ), standardowego kremu maślanego oraz masy cukrowej. Mam nadzieję, że Wam się podoba? Składniki na krem kawowy ( wszystkie składniki(...)misy miksera i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. W razie potrzeby można krem dosłodzić. Dla mnie smak kawy był zbyt delikatny, dlatego dodałam łyżeczkę cappuccino orzechowego. Do momentu przekładania tortu kremem przechowujemy w lodówce. Składniki na podstawowy krem maślany: 200g masła niesolonego, 2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki mleka, ekstrakt waniliowy. Masło ucieramy do puszystości dodajemy cukier puder. Na koniec
Pudełko rozmaitościpodzielenie biszkopta na 4 warstwy)- 8 jaj - szklanka mąki tortowej- szklanka cukru -pół szklanki mąki ziemniaczanej- cukier waniliowy - 3 łyżki oliwyKremy: - 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia)- opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA)Dekoracja:- owoce: ananas/brzoskwinia z puszki-kiwi , winogrona , truskawki itp.- posypka (kawałki czekolady) - sos czekoladowy (lub inny , jaki chcesz)Sposób przygotowania:1.Biszkopt:Białka ubić(...)dokładnym wymieszaniu się składników wylać masę na przygotowaną tortownicę. Nastawić piekarnik na 160C i piec biszkopt przez ok.40minut. Przed wstawieniem biszkoptu to piekarnika, należy pozbyć się powietrza , uderzając tortownicą (kilka razy) o blat/podłogę .Wyjąć biszkopt z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.2.Kremy:Dwa kremy do tortów zrobić według instrukcji , i odstawić do lodówki.3.Biszkopt dzielimy
Gotuj Z Muzykąrobić torty a moja rodzina je zjadać ,długo nie zostaje w lodówce , i tu mamy tort z dżemem w połączeniu z czekoladą i śmietaną , smakuje bardzo fajnie dżem powoduje że tort nie jest za słodki i chce się go jeść cały czas. Składniki 1 litr śmietany 30 % 1 Serek mascarpone 1 Biszkopt ciemny trzy warstwowy 1 Tabliczka(...)wszystko delikatnie mieszamy ,następnie delikatnie wlewamy czekoladę białą do masy śmietanowej ,wtedy nie trzeba dodawać cukru aby było słodkie Kiedy już śmietana jest ubita wyciągamy pierwszy biszkopt i smarujemy powidłami i na powidła smarujemy śmietanę i tak każdy następny biszkopt ,kiedy przełożymy wszystkie biszkopty na wierzchu smarujemy tort reszta śmietany i posypujemy migdałami i polewamy czekoladą mleczną wcześniej rozpuszczoną, Życzę
Mój SmakDelikatny, pomarańczowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone. Polecany nie tylko do przekładania tortów, czy zdobienia muffinek- ale również jako pyszny deser (przepis na 6 pucharków ). SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: ( na 6 pucharków) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 duże pomarańcze Przygowowanie kremu : Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z dwóch pomarańczy(...)wszystko z serkiem za pomocą łyżki- następnie znowu miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Do gotowego kremu dodajemy startą z dwóch pomarańczy skórkę i delikatnie- ręcznie mieszamy. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Na koniec lekko posypujemy startą skórką z pomarańcza. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego
Domowe Tortyczegoś się już nauczyłam ;) Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację Zacznę od „przepisu” na dekorację, ponieważ można go wykorzystać nie tylko na polewę mirror glaze, ale na dowolnie obłożony tort. Składniki na krem maślany (buttercream frosting): 2 białka z dużych jaj 160 g cukru pudru 40 ml wody 1/3 łyżeczki cream of tartar (winian potasu, kamień winny) – opcjonalnie(...)trzeba wszystko lekko schłodzić. Z kolei w przypadku połączenia masła ze zbyt ciepłą pianą masa może być zbyt płynna. Krem ustabilizuje się po włożeniu go na kilka minut do lodówki. U mnie poszło bez problemów, ale podaję te metody ratowania kremu na wszelki wypadek ;) Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację Z gotowego kremu ujęłam 2 łyżki, dodałam do nich troszkę
Trzeci talerzMisiek odreagowuje stres demolując, o przepraszam remontując, a ja z kolei wymyślam sobie skomplikowane torty. Wykorzystałam patent oraz przepis z zeszłego tygodnia, czyli zrobiłam kilka małych torcików, ale tym razem wykończyłam je w angielskim stylu, z tym że nie obłożyłam ich tradycyjną masą cukrową tylko marcepanem. Marcepan jest bardzo wdzięcznym materiałem, równie plastycznym co masa cukrowa, jak na mój gust(...)octem. Wymieszaj dokładnie mikserem. Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół i do jednej części dodaj karob/kakao. Jeżeli masz zamiar piec jeden tradycyjny tort to ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp
greenscarfmało apetycznie wygląda. Gwarantuję Wam niesamowite doznania smakowe i wzrokowe - tort zrobi wrażenie na wszystkich i każdy, kto jeszcze go nie zna - będzie chciał od Was przepis. Tort należy do kategorii "ciężkich", co oznacza że jest on przeznaczony dla prawdziwych łasuchów. Dla pozostałych proponuję kroić mniejsze kawałki. :) Składniki na ciasto: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru(...)pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Następnie masło należy utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier nadal ucierając. Dodać ekstrakt waniliowy, serek i zmiksować. Gotowy krem wstawić do lodówki na minimum 30 minut - będzie się lepiej rozsmarowywał na cieście. Wykonanie - tort: Przestudzone blaty przekładać kolejno warstwami kremu. Boki i wierzch ciasta należy również posmarować kremem
Garniec Magaliejagodowa, pokryta galaretką masa, osadzona na pulchnym biszkopcie, składa się na wyjątkowo pyszny efekt końcowy. Torcik jagodowy łączy w sobie lekkość z bogactwem smaku i jest idealnym ciachem na letnie, słoneczne popołudnie! Możecie go wykonać w wersji BEZ PIECZENIA, wystarczy, że zastąpicie biszkopt małymi biszkopcikami! Smacznego!!! The post Torcik jagodowy appeared first on Domowe Torty
Domowe Tortykrem maślany - to nie jest taki ciężki, dlatego z przyjemnością się go pałaszuje, co zresztą widać na zdjęciach, jeszcze chwila i nie byłoby czego fotografować. Tort autorstwa mojej babci, stąd też nazwa - Torcik Lucy: Składniki: Na ciasto: 8 jajek (białka i żółtka osobno) 1 i 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku(...)Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszy placek nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć około połowę kakaowej masy, przykryć drugim plackiem. Drugą część ciasta również nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć większą część jasnego kremu (pozostała część - do ozdabiania toru), przykryć 3 plackiem. Nasączyć pozostałym ponczem. Górę i boki tortu wysmarować pozostałym kremem kakaowym, ozdobić białym kremem i orzechami wedle uznania. Tort najlepiej odstawić
My sweet a lifebiszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT MALINOWY: Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i olejem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę(...)lodówki masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem- lekko dociskamy. Środkowy blat: nasączamy- nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem,który lekko dociskamy. Ostatni blat: nasączamy i smarujemy kremem. Kremem smarujemy również boki tortu- wszystko
Domowe Torty