masa do tortu - 6951 przepisów (strona:145/464)

Tort makowy z kremem z białej czekolady 153

herbata z cukrem do nasączenia biszkopta owoce do dekoracji   Przepist Thermomix. Tort makowy z kremem z białej czekolady. Wykonanie: Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Dodajemy mak i dokładnie mieszamy. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy białka. Białka ubijamy na sztywną masę czas 4 min/obr.4. Następnie nastawiamy czas 4 min/obr.4 i przez otwór w pokrywie(...)masę dajemy do lodówki na ok 10 min. Biszkopt kroimy na 3 części. Na spodzie tortownicy kładziemy jeden blat biszkopta, nasączamy go herbatą i nakładamy część ubitego kremu. Nakładamy drugi blat i robimy tak samo jak z pierwszym blatem. Na końcu nakładamy 3 blat i nakładamy ostatnią część kremu. Wierzch torta możemy udekorować owocami (u mnie mrożone czerwone porzeczki) Tort

Themo przepisy
Tort z wiśniami 182

bitej śmietany. Tort nie jest słodki, wspaniale wilgotny. Sprawę ułatwiła mi gotowa frużelina wiśniowa. Składniki: 105 g gorzkiej czekolady 105 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 4 jajka 105 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia blatów: 2 łyżki żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody Masa śmietanowa: 550 ml śmietany kremówki(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy. 5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut.  6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 8. Składamy tort:  Pierwszy blat nasączamy połową soku z wiśni. Nakładamy grubszą

Na moim talerzu
Tort z wiśniami 209

bitej śmietany. Tort nie jest słodki, wspaniale wilgotny. Sprawę ułatwiła mi gotowa frużelina wiśniowa. Składniki: 105 g gorzkiej czekolady 105 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 4 jajka 105 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia blatów: 2 łyżki żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody Masa śmietanowa: 550 ml śmietany kremówki(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy. 5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut.  6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 8. Składamy tort:  Pierwszy blat nasączamy połową soku z wiśni. Nakładamy grubszą

NA MOIM TALERZU
Tort wyjątkowo czekoladowy 186

czekolady Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując(...)lodówki, aby nasza śmietanowo- czekoladowa masa dobrze się schłodziła. Schłodzoną masę miksujemy, aż osiągnie konsystencję gęstego kremu. PRZEKŁADANIE : Wystudzone, czekoladowe blaty delikatnie wyjmujemy z tortownicy. Układamy pierwszy blat na paterze. Smarujemy warstwą kremu z czekolady i przykrywamy drugim blatem. Pozostałą ilością kremu smarujemy górę oraz boki tortu. Wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : W miseczce

Domowe Torty
Tort Jogurtowy 145

miałam i chęć na coś bardzo owocowego. Mocnonasączone i przełożone dżemem biszkoptowe blaty dopełniały słodkości smaku kremu jogurtowego. Lekki, słodki, baaaaardzo smaczny:) Sprawdzi się na letnie przyjęcia i jako tort dla małych smakoszy:) Składniki na spód: 3 jaja  4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)szklanki gorącej wody Jogurty przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy z pudrem, stopniowo dodając lekko ciepłą żelatynę( masa niebawem zaczyna tężeć) Dodatkowo: galaretka brzoskwiniowa WYKONANIE: spód biszkoptowy nasączony ponczem 1/2 kremu jogurtowego roladki wiśniowe 1/2 kremu jogurtowego roladki brzoskwiniowe  galaretka brzoskwiniowa Tort odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego

Domowe ciasta
ZAKRĘCONY TORT 235

łyżki mąki ziemniaczanej Krem 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) 250ml śmietanki 36% Dodatkowo do dekoracji Fix śmietanowy Cukier waniliowy Do tego tortu polecam krem kajmakowy, będzie wtedy pięknie widać paski SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka  oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi(...)Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać fix oraz cukier waniliowy    A tu  filmiki z sposobem przygotowania tego rodzajem tortu rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Drożdżówki zwijane z makiem – lepsze niż z cukierni 117

Dziś przepis na pyszne drożdżówki zwijane z masą makową wykonane z mojego przepisu na idealne ciasto drożdżowe. Są niesamowicie miękkie, puszyste i lekkie jak piórko. To

Słodki Blog
Tort w 30 minut, jak to zrobić? 159

wykonanie tortu przy użyciu gotowych spodów biszkoptowych.  Natomiast jeżeli mamy dużo czasu i chęci, to  pieczemy oczywiście klasyczny biszkopt itd.  Skład: spody biszkoptowe 2 lub 3 szt., mini murzynki, prince polo, merci, pastylki typu m&m"s, Polewa czekoladowa... jedna kostka masła 200 g, 3 łyżki czubate kakao, 3 łyżki cukru pudru. Masa do przełożenia... sernik(...)sztywną piankę. Potem przekładamy tą masą biszkopty. Masło roztapiamy i dodajemy kakao z pudrem, mieszamy dokładnie i mamy polewę czekoladową. Na wierzchu  układamy  murzynki i wciskamy  batoniki, po ułożeniu całość polewamy czekoladą. Następnie przy pomocy pędzla lub szpatułki, smarujemy polewą  dookoła boki  naszego  tortu. Wierzch ciasta ozdabiamy kolorowymi pastylkami, żelkami, posypką i innymi

chleba naszego
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 239

Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i  bananów.  Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 1 szklanka mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia  2 łyżeczki otarta skórka(...)ostudzić. Gdy galaretka zacznie gęstnieć ubić ją mikserem na pianę i dodać zimne banany. Wylać masę na spodnią warstwę ciasta, położyć wierzchnią i też polać ją pianką. Moja młodsza córka chciała koniecznie użyć kolorowej posypki do ciast, ale pod wpływem wilgoci na naszym torcie z cukrowych perełek zrobiły się kolorowe kropelki. Wyglądało interesująco ale jednak lepiej udekorować żelkami

głodny alergik
TORCIK MAKOWY Z POMARAŃCZOWĄ GALERETKĄ 219

biszkoptu mocno wilgotnego z makiem, masy z galaretki z pomarańczy, ale takiej prawdziwej z kawałkami owocu, masy według mnie to połączenie serka mascarpone i bitej śmietany, i grubej warstwy polewy czekoladowej. Ciasto odwtorzyłam w domu i wyszło pyszne! Polecam Wam! Przepis na tort makowy z pomarańczą, jak w Costa Coffee SKŁADNIKI: galaretka z pomarańczy: - 3 pomarańcze (szklanka soku wyciśniętego(...)zostawiłam go na dwie godziny. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier, ubij na sztywno, dodaj mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko i delikatnie rózgą wprowadzaj do masy, dodawaj na przemiennie mak i mąkę i wprowadzaj do masy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika temp. 170-180 stopni C, grzanie dół i góra. Pieczemy przez 35 do 40 minut. Studzimy

SMYKWKUCHNI
Tort szwarcwaldzki czyli trudne wyzwania 232

pomysłów umieszczanych tam i jeszcze się nie zawiodłam. A tym czasie wracam do mojego tortu, jestem z niego bardzo dumna, wyszedł mi dokładnie taki jak chciałam, pyszny lekki torcik. Należy go bardzo mocno naponczować alkoholem w ten jest najlepszy i nie przesłodzić masy bo inaczej będzie za mdły. Proste to jest ale na prawdę warto, niebo w gębie:) Składniki(...)stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i gdy wszystko dobrze się wymiesza dodajemy żółtka. Do gotowej masy delikatnie wsypujemy sypkie składniki i mieszamy. Jednolitą masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Gdy biszkopt zacznie odchodzić od brzegów to znaczy, że mamy gotowe ciasto. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną 324

studzimy.  Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę. Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt nasączamy ponczem. Umieszczamy w obręczy do tortów. Wykładamy ubitą kremówkę z truskawkami, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na dobrze zastygnietej śmietanie

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowy tort z lodami 182

czekoladowy 3 batony Snickers Przygotowanie tortu z lodami 1. Czekoladę połamać, masło pokroić w kostkę. Masło i czekoladę umieścić w miseczce i rozpuścić w mikrofali lub ustawiając naczynie nad garnkiem z parującą wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, następnie przesiać całość. Ubić jaja z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj, dodać rozpuszczoną i nieco przestygniętą(...)proszkiem do pieczenia - raz jeszcze całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym przekroić na 3 równej wielkości blaty. 2. Lody wyjąć z zamrażarki, na około 10-15 minut przed przekładaniem tortu. Batony pokroić w nieduże kawałki. 3. Pierwszy z blatów

kolorowotorcikowo
Przepyszny torcik truskawkowo-śmietankowy 113

19cm oraz folii rantowej ( nie jest ona niezbędna, ale dzięki niej łatwiej wyjąc ciasto z rantu). Wierzch tortu przyozdobiłam rozetkami wykonanymi tylką 1M Wiltona.     Składniki: Biszkopt: 5 jajek 160g cukru 5 łyżek zimnej wody 120g mąki pszennej 35g kakao Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36% 250g serka mascarpone

Blog z Apetytem
Poduszeczki czekoladowo orzechowe 67

przechowują również dwa, trzy dni w szczelnym ukryciu. W zasadzie wypiek spontaniczny, stworzony godzinę przed imprezą urodzinową córki. Tort wprawdzie czekał w lodówce, lecz co do reakcji mojej już od kilku chwil nastolatki (matko i córko.. to już?) na masę z musem truskawkowym nie byłam pewna. Może po ukończeniu 11 lat smaki się zmieniają? Poza tym jedynym pewnikiem. Czekoladowym

Kronika Piekarnika