herbata z cukrem do nasączenia biszkopta owoce do dekoracji Przepist Thermomix. Tort makowy z kremem z białej czekolady. Wykonanie: Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Dodajemy mak i dokładnie mieszamy. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy białka. Białka ubijamy na sztywną masę czas 4 min/obr.4. Następnie nastawiamy czas 4 min/obr.4 i przez otwór w pokrywie(...)masę dajemy do lodówki na ok 10 min. Biszkopt kroimy na 3 części. Na spodzie tortownicy kładziemy jeden blat biszkopta, nasączamy go herbatą i nakładamy część ubitego kremu. Nakładamy drugi blat i robimy tak samo jak z pierwszym blatem. Na końcu nakładamy 3 blat i nakładamy ostatnią część kremu. Wierzch torta możemy udekorować owocami (u mnie mrożone czerwone porzeczki) Tort
Themo przepisybitej śmietany. Tort nie jest słodki, wspaniale wilgotny. Sprawę ułatwiła mi gotowa frużelina wiśniowa. Składniki: 105 g gorzkiej czekolady 105 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 4 jajka 105 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia blatów: 2 łyżki żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody Masa śmietanowa: 550 ml śmietany kremówki(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy. 5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut. 6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 8. Składamy tort: Pierwszy blat nasączamy połową soku z wiśni. Nakładamy grubszą
Na moim talerzubitej śmietany. Tort nie jest słodki, wspaniale wilgotny. Sprawę ułatwiła mi gotowa frużelina wiśniowa. Składniki: 105 g gorzkiej czekolady 105 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 4 jajka 105 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia blatów: 2 łyżki żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody Masa śmietanowa: 550 ml śmietany kremówki(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy. 5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut. 6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 8. Składamy tort: Pierwszy blat nasączamy połową soku z wiśni. Nakładamy grubszą
NA MOIM TALERZUczekolady Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując(...)lodówki, aby nasza śmietanowo- czekoladowa masa dobrze się schłodziła. Schłodzoną masę miksujemy, aż osiągnie konsystencję gęstego kremu. PRZEKŁADANIE : Wystudzone, czekoladowe blaty delikatnie wyjmujemy z tortownicy. Układamy pierwszy blat na paterze. Smarujemy warstwą kremu z czekolady i przykrywamy drugim blatem. Pozostałą ilością kremu smarujemy górę oraz boki tortu. Wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : W miseczce
Domowe Tortymiałam i chęć na coś bardzo owocowego. Mocnonasączone i przełożone dżemem biszkoptowe blaty dopełniały słodkości smaku kremu jogurtowego. Lekki, słodki, baaaaardzo smaczny:) Sprawdzi się na letnie przyjęcia i jako tort dla małych smakoszy:) Składniki na spód: 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)szklanki gorącej wody Jogurty przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy z pudrem, stopniowo dodając lekko ciepłą żelatynę( masa niebawem zaczyna tężeć) Dodatkowo: galaretka brzoskwiniowa WYKONANIE: spód biszkoptowy nasączony ponczem 1/2 kremu jogurtowego roladki wiśniowe 1/2 kremu jogurtowego roladki brzoskwiniowe galaretka brzoskwiniowa Tort odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego
Domowe ciastałyżki mąki ziemniaczanej Krem 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) 250ml śmietanki 36% Dodatkowo do dekoracji Fix śmietanowy Cukier waniliowy Do tego tortu polecam krem kajmakowy, będzie wtedy pięknie widać paski SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi(...)Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać fix oraz cukier waniliowy A tu filmiki z sposobem przygotowania tego rodzajem tortu rrarossa@gmail.com
RAROSSADziś przepis na pyszne drożdżówki zwijane z masą makową wykonane z mojego przepisu na idealne ciasto drożdżowe. Są niesamowicie miękkie, puszyste i lekkie jak piórko. To
Słodki Blogwykonanie tortu przy użyciu gotowych spodów biszkoptowych. Natomiast jeżeli mamy dużo czasu i chęci, to pieczemy oczywiście klasyczny biszkopt itd. Skład: spody biszkoptowe 2 lub 3 szt., mini murzynki, prince polo, merci, pastylki typu m&m"s, Polewa czekoladowa... jedna kostka masła 200 g, 3 łyżki czubate kakao, 3 łyżki cukru pudru. Masa do przełożenia... sernik(...)sztywną piankę. Potem przekładamy tą masą biszkopty. Masło roztapiamy i dodajemy kakao z pudrem, mieszamy dokładnie i mamy polewę czekoladową. Na wierzchu układamy murzynki i wciskamy batoniki, po ułożeniu całość polewamy czekoladą. Następnie przy pomocy pędzla lub szpatułki, smarujemy polewą dookoła boki naszego tortu. Wierzch ciasta ozdabiamy kolorowymi pastylkami, żelkami, posypką i innymi
chleba naszegoLekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i bananów. Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 1 szklanka mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki otarta skórka(...)ostudzić. Gdy galaretka zacznie gęstnieć ubić ją mikserem na pianę i dodać zimne banany. Wylać masę na spodnią warstwę ciasta, położyć wierzchnią i też polać ją pianką. Moja młodsza córka chciała koniecznie użyć kolorowej posypki do ciast, ale pod wpływem wilgoci na naszym torcie z cukrowych perełek zrobiły się kolorowe kropelki. Wyglądało interesująco ale jednak lepiej udekorować żelkami
głodny alergikbiszkoptu mocno wilgotnego z makiem, masy z galaretki z pomarańczy, ale takiej prawdziwej z kawałkami owocu, masy według mnie to połączenie serka mascarpone i bitej śmietany, i grubej warstwy polewy czekoladowej. Ciasto odwtorzyłam w domu i wyszło pyszne! Polecam Wam! Przepis na tort makowy z pomarańczą, jak w Costa Coffee SKŁADNIKI: galaretka z pomarańczy: - 3 pomarańcze (szklanka soku wyciśniętego(...)zostawiłam go na dwie godziny. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier, ubij na sztywno, dodaj mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko i delikatnie rózgą wprowadzaj do masy, dodawaj na przemiennie mak i mąkę i wprowadzaj do masy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika temp. 170-180 stopni C, grzanie dół i góra. Pieczemy przez 35 do 40 minut. Studzimy
SMYKWKUCHNIpomysłów umieszczanych tam i jeszcze się nie zawiodłam. A tym czasie wracam do mojego tortu, jestem z niego bardzo dumna, wyszedł mi dokładnie taki jak chciałam, pyszny lekki torcik. Należy go bardzo mocno naponczować alkoholem w ten jest najlepszy i nie przesłodzić masy bo inaczej będzie za mdły. Proste to jest ale na prawdę warto, niebo w gębie:) Składniki(...)stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i gdy wszystko dobrze się wymiesza dodajemy żółtka. Do gotowej masy delikatnie wsypujemy sypkie składniki i mieszamy. Jednolitą masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Gdy biszkopt zacznie odchodzić od brzegów to znaczy, że mamy gotowe ciasto. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy
ciastkarnia na kruchym spodziestudzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę. Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt nasączamy ponczem. Umieszczamy w obręczy do tortów. Wykładamy ubitą kremówkę z truskawkami, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na dobrze zastygnietej śmietanie
Mia Cucina Sofietaczekoladowy 3 batony Snickers Przygotowanie tortu z lodami 1. Czekoladę połamać, masło pokroić w kostkę. Masło i czekoladę umieścić w miseczce i rozpuścić w mikrofali lub ustawiając naczynie nad garnkiem z parującą wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, następnie przesiać całość. Ubić jaja z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj, dodać rozpuszczoną i nieco przestygniętą(...)proszkiem do pieczenia - raz jeszcze całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym przekroić na 3 równej wielkości blaty. 2. Lody wyjąć z zamrażarki, na około 10-15 minut przed przekładaniem tortu. Batony pokroić w nieduże kawałki. 3. Pierwszy z blatów
kolorowotorcikowo19cm oraz folii rantowej ( nie jest ona niezbędna, ale dzięki niej łatwiej wyjąc ciasto z rantu). Wierzch tortu przyozdobiłam rozetkami wykonanymi tylką 1M Wiltona. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 160g cukru 5 łyżek zimnej wody 120g mąki pszennej 35g kakao Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36% 250g serka mascarpone
Blog z Apetytemprzechowują również dwa, trzy dni w szczelnym ukryciu. W zasadzie wypiek spontaniczny, stworzony godzinę przed imprezą urodzinową córki. Tort wprawdzie czekał w lodówce, lecz co do reakcji mojej już od kilku chwil nastolatki (matko i córko.. to już?) na masę z musem truskawkowym nie byłam pewna. Może po ukończeniu 11 lat smaki się zmieniają? Poza tym jedynym pewnikiem. Czekoladowym
Kronika Piekarnika