skórka z jednej pomarańczy 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru w proszku Krem maślano czekoladowy 400 g masła 300 g białej czekolady 240 g cukru pudru Dekoracja tortu 1 gałązka rozmarynu 50 g żurawiny 1 łyżka syropu 2 łyżki cukru Zacznij od biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC. Do miski miksera wlej, jogurt, olej, golden syrop, sok z pomarańczy(...)ekstraktem z prawdziwej wanilii. Odstaw krem do ostudzenia. Zmiksuj masło i cukier puder na puszystą masę. Kiedy masa jest już gotowa miksując cały czas wlewaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Krem powinien zatrzymać się na trzepaczce, wtedy jest dobry. Przystąp do montowania tortu. Ułóż pierwszy placek na paterze. Posmaruj jedną czwartą kremu i dżemem. Przykryj drugim plackiem i powtórz tą czynność
codojedzeniaWyśmienity tort sernikowy bez pieczenia na kruchym spodzie, o aksamitnej konsystencji i wyraźnie orzechowym smaku. Jest wręcz perfekcyjny na wszelkie uroczystości. Nie jest za słodki mimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę zbyt sypka(...)ciemna i jasna masa lekko się przemieszały i utworzył się marmurkowy wzorek. Tortownicę kilka razy opukujemy po bokach, by masa się wyrównała. Możemy też delikatnie uderzyć spodem o stół (tylko wtedy jeśli macie pewność, że Wasza forma dobrze trzymaJ Serowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie
MyCookBook.pldłuższego czasu staram się udowodnić, że tort nie musi oznaczać ciężkiego, przesłodzonego ciasta z całym mnóstwem składników, których powinniśmy unikać, dbając o zdrową dietę i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wiadomo, że żadne ciasto nie sprawi, że zaczniemy szybciej chudnąć ;) Warto natomiast postarać się o to, by trochę uzdrowić nawet te tradycyjne wypieki i poczuć, że efekt końcowy może być bardzo smaczny(...)ciężkimi, maślanymi kremami zbytnio nie przepadam, a najgorsze jest według mnie zastępowanie głównego składnika mas margaryną (dla mnie to zabójstwo dla ciasta :P) i stosowanie chemicznych dodatków, co wpływa negatywnie na smak. Mam nadzieję, że tym przepisem was zaciekawię i uwierzycie, że tort można zrobić inaczej :) Dodam, że bardzo smakował wszystkim testującym, a sam krem okazał się hitem ;) Biszkopt
FitKotTort idealny - połączenie kremu wiśniowego, ciemnego biszkoptu i polewy czekoladowej. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak smak wszystko wynagradza. Składniki są podane na dużą okrągłą formę (28 cm), jednak spokojnie można zastąpić formą prostokątną (np. 20 cm x 35 cm). Składniki: ciemny biszkopt 5 dużych jaj 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku(...)wlać żelatynę. Chwilę zagotować. Powstanie dosyć gęsta masa, tj. wiśnie w żelu. Następnie przygotować polewę czekoladową. Śmietanę 30% wlać do rondelka i zagotować. Następnie zdjąć z ognia i po 1-2 minutach dodać połamaną gorzką czekoladę. Chwilę odczekać i po kilku minutach całość ze sobą połączyć. Przygotowaną polewą udekorować wierzch i boki tortu. Od razu udekorować wiśniami w żelu
Ugotowaćmleka krowiego, można zrobić go w wersji bezglutenowej albo zwykłej i dodatkowo – nie wymaga pieczenia. Gorąco polecam! Fanom czekoladowych tortów polecam czekoladowy tort truskawkowy , czekoladowy tort bezglutenowy z komosy ryżowej . Polecam również tort Oreo i tartę z czekoladowym kremem z awokado . Składniki (tortownica o średnicy 16 cm): 400 ml mleka kokosowego z puszki 200 g gorzkiej czekolady 2 szklanki(...)dodajemy w porcjach płatki owsiane i ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Słodzimy syropem z agawy (lub innym) do smaku. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem (olejem lub margaryną rośliną). Wyrównujemy wierzch i po przestudzeniu wkładamy tort do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można udekorować świeżymi owocami. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj
Lamarida.plstworzyć całkiem ładne ozdoby 3d (kwiaty, kostki itp). Papier cukrowy powinien być nakładany na tort, gdy tylko obie jego strony wyschną . Tzn. można go z łatwością odkleić od maty. Zbyt długie suszenie powoduje, że jest on bardziej łamliwy . To jest trochę tak jak z masą cukrową, gdy wyschnie – nie da się z nią pracować. Sugar sheet spokojnie można zrobić
SmartBake.plMazurek w kształcie pisanki, bez pieczenia to moja kolejna propozycja na świąteczne słodkości. Spód jest daktylowy z dodatkiem mielonej mieszanki płatków owsianych, sezamu i ziaren słonecznika
Kuchnia MagdaLenygórnego kakaowego biszkoptu. Przykrywamy drugą połówkę krążka biszkoptowego, lekko dociskamy do masy kokosowej. Wierzch biszkoptu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i układamy mrożone maliny, torcik schładzamy w lodówce. Torcik jest pyszny, puszysty i do tego bardzo atrakcyjnie wygląda na białym talerzu, czy paterze. Ja do tego tortu wykorzystałam 1 krążek biszkoptu z poniższego przepisu, który zamroziłam i czekał(...)swoja porę oraz 1/2 kremu z tego przepisu na mini bounty, Można przygotować pełnowymiarowy tort z całego upieczonego biszkoptu i całego kremu kokosowego. Składniki na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru + 1 cukier wanilinowy Winiary 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżki kakao
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodstawiamy na około 5 minut aby delikatnie przestygły Ostudzona masę ubijamy ok 15 min . Gotowa masa ma być gęsta oraz zimna . Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy do ubitych białek małe kawałki miękkiego masła. Miksujemy do chwili uzyskania gęstego aksamitnego kremu. Schłodzony tort, obłożyć kremem maślanym, na wierzchu rękawem cukierniczym wyszprycować rozetki. Do dekoracji użyłam także gałązki bukszpanu
RAROSSAciast. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, o czym możecie się przekonać zerkając na poniższy przepis. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM GRUSZKOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 300 g. miękkich, dojrzałych gruszek 1 opakowanie śmietan-fix (Dr.Oetker, op. 9gr.) lub 1 opakowanie(...)oraz masę gruszkowo-serkową. Wszystko ze soba dokładnie miksujemy- do momentu, aż składniki się połączą a masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji… …i gotowe ! Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z czekoladą ( zwłaszcza białą czekoladą) oraz słodkimi polewami np. toffi, karmelową lub czekoladową. Gotowy
Domowe Tortyteraz okres tortowy w związku z tym przedstawiam Wam koronkowy tort. Różowy dla małej księżniczki. Upieczony jest z dwóch biszkoptów. Jeden rozmiar 22 cm (rozmiar tortownicy) drugi 18 cm (średnica tortownicy) Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką. Zestaw (czyli(...)Kawałek po kawałku cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy. Masa będzie wyglądała jakby się zważyła, ale się nie przejmujcie- to chwilowe. Krem jest gotowy jak mieszając wydaje takie klaskanie, obijając się o miskę. Krem jest gotowy do ozdabiania. Będą Wam potrzebne wsporniki aby zamocować drugie piętro tortu. Pięć patyczków do szaszłyków i pięć słomek plastikowych oraz podkładkę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbył strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!I tak samo smakuje!Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy!Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE!Polecam!SKŁADNIKI :( tortownica(...)pieczenia tortownicy.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.Studzimy.PONCZ:Mieszamy rozpuszczalną kawę z ciepłym mlekiem , lekko studzimy i nasączamy upieczony biszkopt.LIKIER:Będzie nam potrzebny do masy serowej.* śmietana 36% – 125 ml* czekolada deserowa – 2 kostki* kawa rozpuszczalna – 1 płaska łyżeczka* mleko skondensowane słodzone – 2 łyżki* masa krówkowa – 2 łyżki* alkohol ( whiskey
Ostra na Słodkotort to w całości mój wymysł od początku do końca a pomysł na niego przez jakiś czas rodził się w mojej głowie. Wiedziałam od początku kogo nim obdaruje i od początku do końca wiedziałam jak będzie wyglądał. Jeśli chciałabym być z Wami bardzo szczera to mogłabym powiedzieć, że jest to najbardziej przemyślane ciasto na jakie w życiu wpadłam i wprost(...)lodówce przez noc. Pozostałe orzechy po przecedzeniu masy pozostawiam. Kolejnego dnia miksuję mascarpone i dodaję do niego po łyżce masy z Michałków Białych. Całość dokładnie miksuję, dodaję pozostałe orzeszki z Michałków i dokładnie mieszam. Składniki nasączenia mieszam. Złożenie tortu w całość: Każdy biszkopt nasączam. Największy biszkopt układam na paterze lub talerzu i smaruję połową konfitury z malin. Następnie nakładam połowę
Mango PapajaKrem do tynkowania milky way 50 ml mleka zwykłego ((użyłam 2%)) 50 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 160 g mleka w proszku ((pełnotłustego, użyłam łaciate, 27 %)) Nasączanie tortu 300 ml wody 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru Frużelina malinowa Do garnka włóż mrożone maliny gotuj je na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj do nich cukier(...)stopniowo mleko z cukrem i nadal miksuj. Na koniec dodawaj po łyżce mleko w proszku. Miksuj kilka minut, aż masa będzie jednolita. Do kremu możesz dodać barwniki spożywcze lub np. kakao, gdy chcesz zmienić jego kolor. Jeśli chcesz pokryć tort białym kremem, polecam dodać biały barwnik spożywczy, ponieważ sam krem jest lekko żółtawy. Nasączanie tortu Do zimnej wody dodaj wyciśnięty
Przepisy na widelcudedykacją dla wyjątkowej osoby, która kawę smakuje z iście królewską gracją:) Ta Pavlova z mocnokawowym kremem na bazie sypanej kawy i kakao miała być niespodzianką i zaspokojeniem kawowych oczekiwań:) Tort dał radę- smakował Jubilatce i Gościom, a owocowe wykończenie cieszyło oko. Słodycz: cukrowej bezy, kremu( z wyraźną nutką czarnej ambrozji:) oraz naturalna słodycz owoców to idealne trio(...)cukier. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodatkowo: dowolne owoce( najlepiej sprawdzą się pestkowce, bo długo zachowują świeżość) , plasterkami pomarańczy i truskawkami dekorujemy tort na 1 godz przed podaniem liście świeżej mięty WYKONANIE: blat bezowy pokrywamy całością kremu kawowego dekorujemy
Domowe ciasta