masa do tortu - 6951 przepisów (strona:132/464)

Miodownik z masą grysikową z kaszy manny 187

zimny zmiksować go z masłem. Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym ponczem, na masę wyłożyć placek z orzechami. Ciasto szybkie smaczne można upiec 3 placki wtedy będzie wyższe a'la tort Jest to porcja na dużą blachę

Pychotkaaa
Ciasto podwójnie cytrynowe – cytrynowiec 304

skończyć jedzenia na jednym kawałeczku. Nie za słodkie, winne, delikatne i do tego jeszcze pięknie wygląda. Można je zrobić w formie tortu cytrynowego lub w szybkiej wersji zamiast na biszkopcie składniki ułożyć na herbatnikach lub małych kupnych biszkopcikach. Masy idealnie się dopełniają i muszę przyznać, że masa budyniowa ugotowana na wodzie z dodatkiem soku z cytryny jest fantastyczna. Myślę

sierotka maRysia w kuchni
Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 217

czekolada stanie się płynna dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczony biszkopt piernikowy przecinamy żyłką na pół, wystudzamy, wykładamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę biszkoptu, wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie zalewamy z góry polewą. Tort ozdabiamy wg uznania; użyłem płatków migdałowych, małych bez i cukrowych gwiazdek

BaRepas
Ciasto Borówkowe 134

kokosowego biszkopta, masy na bazie borówek, oraz masy śmietanowej. Wszystkie składniki cudownie się razem komponują borówki przełamują słodycz masy, a biszkopt uzupełnia całość. Ciasto z borówkami można serwować na różnego rodzaju okazje, a przygotowane w tortownicy nawet na urodziny. Wygląda ono bardzo okazale i jestem pewna, że nie jedna osoba ucieszyłaby się z takiego owocowego tortu. Poniżej znajdziecie przepis

Alle Dobre!
Tort tiramisu 291

cukru Krem: 500 ml śmietanki kremówki 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru Dodatki: 5 łyżeczek gorzkiej kakao Tort tiramisu - przepis:  Rozpoczynamy od zrobienia kremu. W misie serek mascarpone łączymy z cukrem i ubijamy za pomocą miksera na gładką masę, następnie dodajemy kremówkę i ubijamy jeszcze 3-4 min na najwyższych obrotach, aż powstanie nam jednolity, puszysty krem. Należy(...)okrągłej tylce i równą warstwą łożymy część krem na biszkopt (staramy się rozliczyć, aby kremu w rękawie wystarczyło na 3 warstwy) P.s. zawsze wyściełam paterę na której będę serwował tort kawałkami papieru do pieczenia, aby nie zbrudzić ją.  Krem posypujemy 1-2 łyżeczkami kakao.  Robimy tą samą czynność ze wszystkimi pozostałymi blatami biszkoptu.  Pozostałym kremem dekorujemy boki

Kuchnia Łukasza
Ciasto kawowe 192

bardzo bogato nasączoną, z sowitą dawką mocnego amaretto. Włoch obraziłby się za dodatek żelatyny w masie jajecznej- ale tak jest po prostu bezpieczniej.. Jeśli oczekujecie ciasta kremowego, nie nazbyt sycącego- a idealnego jako deser po świątecznym obiedzie- możecie pokusić się o wykonanie. Niby tort – a lekki i puszysty jak pianka. Pianka z „prądem” J Składniki na biszkopt(...)proszkiem i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Z jednego blatu literatką wycinamy biszkopty Masa tiramisu I: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g  serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka

Domowe ciasta
Tort migdałowy z truskawkami 252

biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT MIGDAŁOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)składników w jednolitą, bezgrudkową masę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Ubitą kremówkę dodajemy do migdałowej masy i delikatnie- RĘCZNIE, wszystko dokładnie mieszamy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Truskawki kroimy wzdłuż- odkładając na osobnym talerzyku ich zgrabne końcówki. Wykorzystamy je później do zdobienia tortu. Pierwszy blat: układamy na paterze, nasączamy, smarujemy kremem, a na warstwie z kremu układamy truskawki

Domowe Torty
Tort czekoladowy z kremem z ricotty i mascarpone (Torta al cioccolato con crema di ricotta e mascarpone) 250

Polsce Święto Mam jeszcze przed nami, wi ę c jak ktoś  nie wie, co upiec, polecam mój tortTort jest przygotowany z ciasta czekoladowego, które jest delikatne w smaku i wilgotne, pachnie czekolad ą , nie jest suche, nie wymaga nasączania ponczem. Krem to miks s erka(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem Miksujemy mascarpone z ricottą i cukrem pudrem na gładką masę. Mascarpone i ricotta powinny być zimne, dopiero co wyjęte z lodówki. Krem odstawiamy na 30 minut do lodówki. Tort Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy

La grande e la piccola cuoca
BRZOSKWINIOWY PUSZEK W PUCHARKACH 182

Brzoskwiniowe desery w pucharkach z masy serowej z galaretką oraz bitej śmietany i chrupiącej posypki z prażonych wiórek kokosowych. To lekkie jak puszek serniczki na zimno

Kuchnia MagdaLeny
KREMÓWKA Z MASCARPONE I OWOCAMI 248

Ciasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy

Kuchnia MagdaLeny
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 443

ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór na tort orzechowo - czekoladowy. Zawsze mam problem przy przygotowywaniu tortów , gdy przychodzi moment nasączania blatów. Ten biszkopt jest tak wilgotny , że na szczęście ominęła mnie ta "niemiła" czynność ;) źródło : klikTortownica : średnica 27 cmCzas pieczenia : 70 minut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli(...)cały czas mieszając. Mieszamy do momentu , gdy masa nabierze konsystencji kremu. ok. 5-7 minut. Czekamy aż masa wystygnie. Po tym czasie łączymy z miękkim masłem. Dodajemy kakao i alkohol. Miksujemy tak długo, dopóki nie powstanie gładki , puszysty krem.   Tort orzechowo - czekoladowy Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty.  Spód posmaruj kremem czekoladowym. Przykryj drugim blatem. Wierzch tortu

Słodkości i nie tylko
Różowo-czekoladowy torcik 227

przekroić na trzy części.  Do kremu przymierzałam sie od jakiegoś czasu.  Jest to krem maślany na bezie szwajcarskiej i wydaje się być idealny do ozdabiania babeczek i tortów. Jest bardzo trwały i stabilny.  W lodówce wspaniale tężeje i dzięki temu łatwo transportować ozdobione wypieki. Przepis na trzy blaty o średnicy 20 cm, lub jedno duże ciasto(...)cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy. Masa będzie wygladała jakby się zważyła, ale się nie przejmujcie- to chwilowe.  Krem jest gotowy jak mieszając wydaje takie klaskanie, obijając sie o miskę.  Dodać barwnik i zamieszać ( najlepszy będzie barwnik w proszku lub w żelu - nie zawierają wody)  Krem jest gotowy do ozdabiania. Tort ozdobiłam tylką w kształcie łezki. Polecam

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 215

wypiek.Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami, dziś sięgnęłam po jesienne śliwki. Wykorzystałam również bardzo prosty przepis na masę migdałową, który zaczerpnęłam z receptury na Galette des Rois, tartę na Święto Trzech Króli. Tartę upiekłam już miesiąc temu z okazji moich urodzin, ale nie miałam okazji dotąd jej opublikować(...)życiu zjadłam może ze 3 torty, które mi smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało.  Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej mąki pszennej

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort na roladzie z bananami 174

Dzisiaj kochani, mam dla Was przepis na mój ulubiony tort, który robiłam już mnóstwo razy. Tort nie wychodzi zbytnio wysoki, ale spokojnie wykroicie z niego 20 kawałków. Tort składa się z rolady, kremu karpatkowego, bitej śmietany oraz bananów. Polecam jest naprawdę pyszny. Składniki (tortownica o średnicy 26cm): ciasto na roladę: jajka 12 szt, mąka pszenna 12 łyżek, cukier 12 łyżek(...)folią aluminiową i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Połowę kremu wykładamy na ciasto, następnie układamy banany, tak jak jest to pokazane na zdjęciu i przykrywamy pozostałym kremem. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia. Tort smarujemy połową bitej śmietanki. Następnie ścieramy mleczną czekoladę, a z pozostałej bitej

kulinarne odsłony pati
lekki tort z malinami (z motywem Kucyków Pony ) 219

zagęstnik do śmietany (śnieżka lub śmietan-fix) perełki cukrowe Upiec biszkopt, najlepiej zrobić to dzień przed przekładaniem tortu.  Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wlać olej i wodę, wszystko razem delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia(...)ubić ze śnieżkami i  podzielić na dwie części, wmieszać do niej maliny. Biszkopty przekładać śmietaną.  Pozostałą śmietanę ubić z zagęstnikiem. Odłożyć dwie łyżki i posmarować nimi wierzch tortu. Przykleić opłatek. Do reszty śmietany wmiksować barwnik. Tort udekorować za pomocą szprycy.  Wierzch ozdobić perełkami cukrowymi. Przechowywać w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia