Sernik bajaderka czyli jak wykorzystać nieudane ciasto 324porcje i zamroziłam z zamiarem wykorzystaniem jej kiedyś na spód do ciasta czy tortu. Długo nie musiałam czekać i upiekłam sernik bajaderka. Poza tym piekłam jeszcze ciasteczka bajaderkowe, którymi udekorowałam sernik. Nic się nie zmarnowało! Jestem bardzo zadowolona z tego sernika. Wygląda jak sernikowy tort i wydaje mi się, że może to być smaczne ciasto na święta. Uwielbiam sernik(...)czekoladą i polewą czekoladową. Spód do sernika wyszedł kruchy. Z części ciasta na spód zrobiłam kuleczki, które zatopiłam w masie serowej. Krojąc sernik na porcje kuleczki bajaderki dodają mu wdzięku. Trochę inny sernik niż zazwyczaj. Sernik upiekłam z kremowych serków naturalnych przypominających w smaku twaróg sernikowy. Niestety na obczyźnie nie zawsze mam dostępu do polskiego twarogu zwłaszcza teraz. Dlatego
codojedzenia
KREM Z NUTELLĄ 1844przepisie można pominąć. Na bazie tego kremu można zrobić krem Rocher do tortu. Krem polecam fanom kremu Nutella i czekolady! Składniki: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 130 g kremu Nutella 50 g mlecznej czekolady (opcjonalnie)* Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem
Słodki Pomysł
Grzybowe kotleciki 199ukochanej Pani Krysi, kolejny zresztą, bo mogliście już poznać jej genialny marchewkowy tort . Zrobienie całego obiadu zajęło mi dosłownie pół godziny, bo klopsom towarzyszyła czerwona soczewica z kolendrą i buraczki domowej roboty (ze słoika). Klopsiki są bardzo deklikatne w smaku, zachwycony mąż stwierdził, że smakują wybornie. Z masy można formować zarówno klopsy jak i burgery, następnym razem upiekę całość
greenscarf
TORCIK BEZOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI 188czasie i upiec blat bezowy przynajmniej dzień przed planowanym złożeniem tortu. Dajemy mu wówczas czas na odpowiednie wysuszenie. Czekoladowy krem przygotowujemy tylko z dwóch składników: kremowej śmietanki i gorzkiej czekolady. Z ich połączenia otrzymamy ganache, który wymaga długiego schładzania. Po 24 godzinach spędzonych w lodówce, masa zgęstnieje i wystarczy ją krótko i intensywnie ubić, aby otrzymać gęsty i aksamitny
cool and minty
Fit torcik z kremem kokosowym i malinami 241urodziny. Maliny pięknie dopełniają całość i idealnie łączą się z kokosowym kremem. Tort można przygotować też w wersji bez nabiału, bo serek mascarpone śmiało można zastąpić drugą puszką gęstego mleczka kokosowego (polecam zwłaszcza to w wersji light, które można znaleźć m.in w Lidlu). Z mascarpone z kolei masa wychodzi bardziej kremowa i lepiej się trzyma, zwłaszcza w temperaturze pokojowej. Bardzo
Healthy food explorer
przepyszny torcik z kremem toffi i marmoladą z pigwy... 333minut, wsypać przesiane mąki z proszkiem i tylko połączyć na gładką masę, piec w 180 C około 50-60 minut, do suchego patyczka, najlepiej biszkopt upiec wieczorem i do rana niech stygnie biszkopt przekroić na połowę /2 placki/, potem przekroić wzdłuż i będą 4 placki "pół tortu", blaty w kolejności dobrze nasączyć wodą z cytryną i jeden blat posmarować pigwą
W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowa gwiazda z makiem 419papierze do pieczenia układamy pierwsze koło. Rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej. Przykrywamy drugim kołem i ponownie smarujemy pozostałym makiem. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Na środku układamy szklankę (do góry dnem) i lekko dociskamy. Będzie ona wyznaczała granice krojenia. Zdejmujemy szklankę i ciasto dzielimy podobnie jak tort na 12 kawałków (nie przecinając koła). Łapiemy za pomocą obu rąk dwa sąsiadujące kawałki
Poezja smaku
Torcik urodzinowy słodzony tylko owocami 112pieczenia i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół, przez około 20 minut. Krem Składniki: 330ml śmietanki 30%, 250g sera mascarpone, truskawka liofilizowana, 30g, świeże truskawki, 250g, około 100g borówek do dekoracji tortu, 1/4 łyżeczki agaru + łyżka wrzątku, 1 dojrzała gruszka. Sposób przygotowania
Natka Pietruszki
Leśny skrzat 204sitku i przesiać do żółtek, zmiksować króciutko, na małych obrotach, tylko do połączenia składników lub wymieszać szpatułką. W innej misie ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy żółtkowej dodać ubite białka, bardzo delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia składników, mieszać bardzo delikatnie od dołu do góry, tylko w jednym kierunku. Wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, boków(...)wszystko idealnie się wyrówna. Piec przez 25 min w temp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić całkowicie. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć, przekroić na 2 blaty (jak tort). Jak biszkopt jest zimny zacząć robić kremy. Krem jogurtowo-owocowy: 750 gr mieszanki owoców leśnych (u mnie mrożonka z Lidl) * 400 gr jogurt grecki schłodzony 3/4 szklanki cukru 3 łyżki
moj przepis na
Leśny skrzat 282sitku i przesiać do żółtek, zmiksować króciutko, na małych obrotach, tylko do połączenia składników lub wymieszać szpatułką. W innej misie ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy żółtkowej dodać ubite białka, bardzo delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia składników, mieszać bardzo delikatnie od dołu do góry, tylko w jednym kierunku. Wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, boków(...)wszystko idealnie się wyrówna. Piec przez 25 min w temp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić całkowicie. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć, przekroić na 2 blaty (jak tort). Jak biszkopt jest zimny zacząć robić kremy. Krem jogurtowo-owocowy: 750 gr mieszanki owoców leśnych (u mnie mrożonka z Lidl) * 400 gr jogurt grecki schłodzony 3/4 szklanki cukru 3 łyżki
moj przepis na
Tort rocher 237publicznym. Zastanawiałam sie jakim wypiekiem Was poczęstować na poczatek mojej i Waszej przygody z kubkami smaku otóż Tort to jest coś co jest godne tak wzniosłej chwili jak ta. Tort Rocher oczywiście z przepisu Dorotki z Moich Wypieków mojej inspiracji i kulinarnego Kunsztu. Pyszny słodki sycący. Z moimi modyfikacjami. Zapraszam... Stopień trudności : prosty. Orzechy laskowe najlepiej obrać poprzez podgrzanie(...)zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy blat bezowy. Posmarować warstwą kremu. Przykryć kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i wierzch tortu posmarować tym samym kremem. Schłodzić przez kilka
Kubki smaku
Malinowy tort z glazurą czekoladową 246maślano-waniliowy do posmarowania tortu 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 50 ml alkoholu (użyłam ekstraktu waniliowego- laski wanilii kilka dni wcześniej włożyłam do butelki z czystą wódką) Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem. Zagotować tylko do rozpuszczenia cukru. Schłodzić. W misie miksera ubić masło na puszystą masę. Do puszystego masła, cały(...)Odstawić z ognia. Dodać skondensowane mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) Porządnie schodzone ciasto oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort ala Sachera (Sachertorte) 260Czekolada z truskawkami zawsze jest strzałem w 10-tkę! Oczywiście przepis na tort różni się trochę od oryginalnego :) bo jak wiadomo Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej.Składniki na blachę o średnicy 24 cm:Ciasto:150 g masła8 jajek1 i 1/4 szklanki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)1 szklanka przesianej mąki pszennej2 łyżeczki proszku(...)cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamane czekolady roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp
Bon Appetit Małgorzaty
Tort z opłatkiem i truskawkową nutą (na 2 urodziny Natalii) 225tort około 200-210g podłużnych biszkoptów ozdobna wstążka Moja dekoracja: kwaśne żelki kolorowe lentilki kwiatki z opłatka posypka cukrowa Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do tortownicy(...)fixami ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. Z kremu odebrać kilka łyżek na wysmarowanie wierzchu i boków, a resztę podzielić na 2 równe części. Tort. Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 dżemu i połową kremu, położyć kolejny spód - nasączyć, posmarować dżemem oraz wyłożyć pozostały krem i umieścić ostatnią część
Di gotuje
Tort czekoladowy z truskawkami 476racji tego, że sezon truskawkowy trwa powstał czekoladowy tort z bitą śmietaną i truskawkami. Jeśli o mnie chodzi tort wyszedł rewelacyjny. Wierzch tortu posmarowałam dżemem truskawkowym z szampanem. Dżem w smaku jest bombowy a w środku znajdziecie dużo kawałków truskawek. Dżem oraz inne smakołyki otrzymałam z sklepu Delikatesy internetowy klik. O wszystkich promocjach i nowościach dowiecie się jeśli(...)połączenia się składników. Masę wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa placki. Posmarować bitą śmietaną, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu posmarować dżemem truskawkowym z szampanem, wylać tężejącą polewę. Tort przed podaniem schłodzić
Ala piecze i gotuje
Torta ze szinkōm (Tort z szynką) 216zdrowszoł i dała tyż tyj naszyj torcie inkszy smak. Yno 28 musicie pamiyntać, że ta mōnka je ciynżkoł 29 i tyn biszkopt Wōm tak niy wyrojśnie. Żōłtka ôddzielcie ôd biołek. Biołka ubijcie (dejcie dō nich ździebko 30 soli), potyn na małych ôbrotach miksera dejcie 31 żōłtka. Mōnka i proszek wmiyszejcie do tyj masy poleku 32 jakōm warzechōm. Bratruła 33 nagrzyjcie(...)soli, pieprzu, maskarpōne, wszyjsko fajnie wymiyszejcie, a potyn rozsmarujcie po całym biszkopcie z wiyrchu. Śmiytōnka do strojynia ubijcie, dejcie do szpricy i mogecie wymyślać roztomajte 42 wzory na wiyrchu torty. Joł żech tam doł tyż małe tōmaty i pokrajane strugaczkōm duge szajby 43 zielōnego ôgōrka. Roboty trocha bōło, ale jak sie chce zaskoczyć gojści 44 tortōm ze szinkōm
Chop w kuchni
Wiosenny tort cytrynowy z cytrynową pianką... na przywitanie wiosny 257trochę pracochłonne, ale... ciekawość przysłoniła tę trudność i efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Przepis trochę zmodyfikowałam i teraz jest właśnie taki o jaki mi chodziło. A tort... sami zobaczcie Składniki na placki: 500 g mąki pszennej tortowej 110 g cukru (1/2 szklanki) 2 jajka (1 całe + żółtko) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g (½ kostki) margaryny(...)dwóch cytryn. Masę włożyłam na godzinę do lodówki, żeby lekko stężała. Pierwszy wystudzony krążek ułożyłam na paterze. Posmarowałam go kremem. Położyłam drugi krążek i lekko docisnęłam. Ciasto popękało, bo jest bardzo kruche i twarde. Delikatnie rozmieściłam kawałki ciasta na swoim miejscu i rozsmarowałam kolejną porcję kremu i tak zrobiłam ze wszystkimi krążkami. Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem
Kuchnia u Krysi