masa do tortu - 6951 przepisów (strona:173/464)

Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową 197

tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym. W ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować je w dekorację mazurka z masą chałwową. Składniki: 250 g mąki gryczanej 200 g miękkiego masła 1 żółtko 1 jajko

Czerwień i błękit
Muffinki Reniferki 174

następnie ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Z marcepana lub lukru plastycznego robimy 24 kuleczki podobne wielkością do okrągłych czekoladek, które posłużą nam za nos reniferków. Doczepiamy do nich, lekko dociskając, czekoladowe kropelki. W ten sposób uzyskujemy 12 par oczków ! Za pomocą rękawa do zdobienia tortów (końcówka typu:zamknięta gwiazda)- nakładamy na babeczki krem. Na krem

Domowe Torty
Tort czekoladowy 195

dodajemy cukier, kawę i całość mieszamy. Dodajemy posiekaną jak najdrobniej czekoladę i odstawiamy do całkowitego rozpuszczenia,  co chwile mieszając. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki. Przed przełożeniem nim tortu należy go miksować, aż do otrzymania gęstego kremu. Czas na upieczenie spodów biszkoptowych, jednego jasnego i jednego ciemnego. Ich wykonanie jest takie same, różnią się tylko jednym składnikiem: białą(...)przygotowanej masy i delikatnie mieszamy, tak by masa nie straciła swojej puszystości. Drugie ciasto przygotowujemy tak samo, zmieniamy tylko czekoladę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy 25 minut.  Po ostudzeniu spodów biszkoptowych zostaje nam już tylko zrobienie tortu. Kładziemy ciemny spód, smarujemy kremem, następnie jasny

Kolizje Smaków
Tort Szwarcwaldzki 187

pozostałe wiśnie   *użyłam poniższych wiśni http://www.informatorspozywczy.pl/wisnie-w-sosie-wlasnym---smakowite-dary-sadu,419,technologie,artykul.html Na te wiśnie trafiłam w sklepie przypadkiem i okazały się  naprawdę idealne do tego tortu. Sos ma idealną konsystencję. Przypomina frużelinę, ale jest intensywniejszy w smaku. Można oczywiście przygotować wiśnie samemu. Ja zawsze używałam wiśni mrożonych. Podgrzewałam je w rondelku, aż puszczały sok, następnie dodawałam cukier i zagęszczałam powstały(...)mąką ziemniaczaną. Efekt bardzo podobny. Przygotowanie: Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Dodać kolejno żółtka, cały czas miksując. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę wymieszać z masą. Dodać aromat waniliowy oraz przesianą mąką zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z pomocą łyżki masę z pianą. Przełożyć do tortownicy.  Piec

Mania Gotowania
KOSTKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA Z MALINAMI 199

Kruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek

Kuchnia MagdaLeny
Tort bezowy kokosowo-kawowy 341

Normal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepyszny tort na bazie delikatnej kokosowej bezy, przełożony wyrazistym, mocno kawowym kremem. Doskonały przez cały rok, na wszelkie okazje. Po tym torciku na pewno nie ogarnie Was senność ;-) Ciasto szczególnie przypadnie do gustu wszystkim kawoszom :-) Polecam! Składniki :  Ciasto: 8 białek 400 g drobnego cukru 100 g wiórek(...)wylać na szklaną deseczkę. Cienko rozsmarować. Kiedy masa całkowicie zastygnie, nożem o szerokim ostrzu lub metalową łopatką zeskrobać różnej wielkości spiralki i wiórki. Krem podzielić na cztery równe części. Na paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych. Wyłożyć na niego jedną część kremu, przykryć kolejnym blatem. Tak samo postępować z kolejnymi blatami. Wierzch tortu ozdobić wiórkami z gorzkiej czekolady. Schłodzić

maniapieczenia
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami 570

widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście może nie przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka.Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłamiSkładniki:Beza:6 białek w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g serka mascarpone200 g nutelli100(...)czas ubijając.Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet, miksujemy. Przygotowujemy 3 osobne kawałki papieru do pieczenia. Na każdym odrysowujemy 23 cm okręgi i wykładamy na nie gotową masę bezową. W taki sposób otrzymamy 3 identyczne blaty. Pieczemy przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (wszystkie blaty jednocześnie). Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Przygotowujemy

Mania Gotowania
TORT ORZECHOWY Z NUTELLĄ 139

Polewa: czekolada mleczna (100 g) masło (2 łyżki) śmietanka kremówka 30 % (2 łyżki)  Dodatkowo: Złote kuleczki cukrowe Potrzebne gadżety: mikser szpatułka tortownica 24 cm. rękaw cukierniczy podkładka pod tort złota szklanka = 250 ml. WYKONANIE: 1.) Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka  ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, p odczas ubijania białek stopniowo wsypujemy cukier. U bijamy(...)Dodajemy żółtka (po jednym) i miksując na najniższych obrotach aż składniki się połączą. Wyłączamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy szpatułka. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół  w 170* C około 40 min. do tzw. suchego patyczka

RITA food channel
Tort truskawkowy 243

śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) pół szklanki cukru pudru Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem(...)masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie- za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż masa będzie puszysta i jednolita. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego

Domowe Torty
Tort makowy z masą serowo-śmietankową... Jubileuszowy. Na piąte urodziny bloga 180

mnie inspiracją. Zrobiłam tort. Urodzinowy. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku i do gustu, tak jak inne moje torty.  A teraz...zapraszam Was na ten pyszny tort Składniki na biszkopt makowy: 8 jajek 250 g cukru 2 łyżki oleju 120 g suchego, mielonego maku 2 łyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przebić” śmietanki. Masa ma być delikatna i puszysta. Na paterze ułożyłam jeden krążek biszkoptu. Delikatnie go naponczowałam. Nie może być zbyt mokry. Wymieszałam oba dżemy. Na naponczowanym krążku rozsmarowałam połowę dżemu i wyłożyłam 1/3 części kremu. Wygładziłam,   przykryłam drugim krążkiem, naponczowałam go i pokryłam pozostałym dżemem. Rozsmarowałam drugą część kremu, pokrywając również boki tortu. Na koniec trzeci krążek, dżem

Kuchnia u Krysi
Tort eklerkowy z kremem rabarbarowym 127

ciasta. Tort eklerkowy z kremem rabarbarowym Jak przygotować ciasto eklerkowe. Tort eklerkowy: Do garnka włożyć masło, sól oraz wodę. Zagotować i po zagotowaniu gotować do momentu, aż masło się rozpusci. Zdjąć z ognia, dodać przesianą mąkę. Bardzo dobrze wymieszać. Wstawić z powrotem na ogień i gotować przez minutę. Wystudzić. Masa powinna być letnia a nie zimna. Do letniej masy dodać(...)jajka, po jednym na raz. Bardzo dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Gotową masę podzielić na pół. Pierwszą połowę przełożyć do formy do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Włożyć ciasto. Piec przez 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i kontynuować pieczenie przez kolejne 30 do 35 minut. To samą czynność powtórzyć z drugą połową ciasta. Krem

mecooks
Sezon Tortów Imieninowych uważam za otwarty!!! 179

pierwszy wariant był taki, że będzie jeden tort chałwowo-bezowy. Ale w trakcie przygotowania do składania stwierdziłam, że torty będą dwa. I tak dziś przedstawiam Wam pierwszy - TORT CHAŁWOWY. Tort chałwowy podkład : 240 g czekolady 120g masła  140g cukru 4 jajka 2 łyżeczki mleka 6 czubatych łyżek mąki krem: 500 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 szkl. cukru(...)przepisu. Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kawę lub likier oraz pokruszoną chałwę. Biszkopt dzielimy na 3 blaty i pierwszy smarujemy dżemem i kremem. Następnie układamy drugi i również smarujemy kremem. Układamy trzeci blat i smarujemy wierzch oraz boki tortu. Dekorujemy chałwą według uznania. Wkrótce zapraszam na drugi

Moje Pyszne Siódme Niebo
Tort kokosowy z konfiturą truskawkową by Oliwia :) 170

Przepiękny tort kokosowy wykonany przez moją przyjaciółkę Oliwię na specjalną okazję - urodziny jej Taty :) Jak tylko mi go pokazała, stwierdziłam, że takie cudo musi znaleźć się na blogu. W środku znajdziecie puszysty biszkopt, aksamitną masę kokosową i domową konfiturę truskawkową. Mnie ujęła cudowna dekoracja, sami zobaczcie :) Przepis,zdjęcia i wykonanie: Oliwia Poźniak Biszkopt: 4 jajka, 100 g ksylitolu( puder

Chocolate Muffin Blog
Jak uratować zwarzony krem? 112

Ciasta z kremami i torty to must have na świątecznym stole. Krem maślany i maślano-budyniowy należą do lubionych. Niby proste do wykonania, ale czasem wystarczy jedna sekunda za długiego miksowania i zamiast gładkiego kremu masz masę pełeną grudek. Dlaczego? Właściwie nie wiadomo, bo i składniki były w temperaturze pokojowej i dodawałaś budyń małymi porcjami, a tu klops

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!