Kolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East
Mała CukierenkaKolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East
Mała CukierenkaSeromakowiec (seromak) to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, soczyste, kremowe ciasto na kruchym spodzie, którego jedną część stanowi makowiec, a drugą sernik. Jest naprawdę pyszne, polecam! Składniki na seromakowiec: na formę o wymiarach 28x40 cm KRUCHY SPÓD: 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 2 żółtka (białka(...)śmietanę, skórkę z pomarańczy i ewentualnie aromat. Wszystko dokładnie miksujemy, ale nie za długo, masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy
Rozpustne gotowanieplanach na święta Bożego Narodzenia był makowiec, piękne rolady makowe, z pysznym ciastem drożdżowym, ale to były plany. Przed świętami się rozchorowałam i wszystko do świąt robiłam dosłownie w Wigilię! Wstałam po 5 rano i zabrałam się za robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet
Plate of Joykrucho - drożdżowe to połączenie dwóch warstw maku z trzema blatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na blogu można znaleźć Łatwy makowiec a teraz dołącza do niego ten pyszny krucho drożdżowy. To ciasto makowe jest alternatywą dla tradycyjnego makowca czy często pękającej strucli makowej. Ciasto bardzo ładnie się kroi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJeden z najlepszych makowców jakie jadłam . Piekłam go trzy razy pod rząd :) Przepis znalazłam Tutaj Ciasto drożdżowe na 3 makowe strucle 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych 1 i ½ łyżki oleju 180 ml letniego mleka 150 g margaryny lub masła. 6 żółtek 6 białek 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli(...)makową i zawinąć ciasto razem z makiem w posmarowany olejem papier, w formie rulonu.. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód. Ułożyć obok siebie na dużej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut. Ciasto polać lukrem i posypać
Na słodko lub wytrawnieMakowce i wszelkie ciasta makowe uwielbiają moi domownicy. Szukałam długo przepisu na makowiec na kruchym spodzie i dodałam do tego jeszcze jabłka. Powiem szczerze, że wyszedł bardzo dobry i bardzo szybko „wyparował” Składniki: 1 duża puszka masy makowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki
Na słodko lub wytrawnieroku na Święta zamiast tradycyjnego makowca upiekłam ciasto makowe przełożone kremem budyniowym. Co prawda makowca nie da się zastąpić, jednak ciasto okazało się delikatne i bardzo smaczne. Niektóre kawałki udekorowałam cząstkami filetu z pomarańczy i grejpfruta, co nadało ciastu ciekawego smaku. foremka 23 x 33 cm Ciasto: 5 jajek, szklanka mielonego maku (użyłam Back Mit), 3/4 szklanki
Z miłości do słodkościWeganie dziś też znajdą u nas coś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki 100g mąki owsianej bezglutenowej 50g mąki kukurydzianej 50g mąki ryżowej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 50g ksylitolu 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny 250ml napoju sojowego lub innego roślinnego 200g mielonego suchego maku(...)łyżek ksylitolu 50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki) 50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej) 50g żurawiny, rodzynek, owoców goji olejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych listonic_name = "Wegański makowiec (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "100g mąki owsianej bezglutenowej 50g mąki kukurydzianej 50g mąki ryżowej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 50g ksylitolu 3 łyżki oleju sok z połowy
CoolinarniePLJedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja ! Składniki: CIASTO: * 800 g mąki pszennej * 50 g świeżych drożdży * 1 szklanka mleka * 1 szklanka cukru * 4 żółtka * 1 łyżeczka soli MASA MAKOWA: * 400 g suchego maku * 50 g masła o temperaturze pokojowej * 4 białka(...)części ( w zależności jak długie chcemy mieć strucle ). Ciasto rozwałkować, podsypują mąką, na cienki prostokąt. Ma cieście rozłożyć masę makową i zwijać struclę. Jajko rozkłócić z mlekiem. Posmarować strucle. Makowce piec w 180 stopniach C przez 60 minut. Ostygnięte makowce/strucle polać lukrem, udekorować. Smacznego
kolorowotorcikowodelikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą i posypane dużą ilością prażonego kokosu. Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl? Na pewno! A więc do dzieła! Wielbiciele makowców i serników będą zachwyceni … a myślę , że i Ci , którzy od makowców i serników uciekają , z przyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca. SKŁADNIKI: ( blacha 24×32 ) MASA SEROWA
Ostra na SłodkoŚwięta nie mogło zabraknąć makowca, jednak chciałam by był niestandardowy, szukałam, szukałam i znalazłam prawie roladę, ale z makiem na wierzchu. Spodobała mi się i ją zrobiłam. Wyszła i wyglądała imponująco. Na zdjęciach wypiek jest zrobiony z podwójnej ilości składników, ale lojalnie ostrzegam, że ledwie się mieście w piekarniku i łatwo jest go nie dopiec w środku. Połowa składników, czyli(...)następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec. Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 min. Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier i polewamy nim naszego makowca
Z butelką mleczka w tleBoże Narodzenie bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cm Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru
Z miłości do słodkościTypowo świątecznym ciastem jest u nas makowiec, ponieważ gości u nas chyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne zarazem
Z miłości do słodkościZapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem. Zrobienie ciasta z jego udziałem jest o niebo prostsze niż z tradycyjnego przepisu, a smakuje równie pysznie. Zapraszam na film: Składniki: (na tortownicę 21 cm) Masa makowa: 200 g suchego mielonego maku(...)dokładnie wymieszaj. Ubij pianę z białka i połącz z masą makową. Beza: Do białek wsyp cały cukier i ubijaj do momentu aż się rozpuści. Opcjonalnie dodaj budyń. Makowiec: Na kruche ciasto wyłóż masę makową, następnie bezę, a na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta. Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Moje
Słodki Blog