może na wielkanocnych stołach zabraknąć również świątecznych wypieków. Tak więc najwyższa pora zakasać rękawy i wziąć się do wypieków. Oprócz tradycyjnych mazurków (przepis już niedługo na blogu), keksów, makowców na naszym stole musi się znaleźć babka wielkanocna . Przed świętami przeglądamy setki przepisów poszukując tych najciekawszych, ale i tak zazwyczaj korzystamy z tradycyjnych przepisów na sernik na zimno, makowiec, ciasto drożdżowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makowcach nigdy nie gustowałam (zresztą w makówkach również). Pamiętam, że już od dziecka omijałam ciasta makowe szerokim łukiem. Przed wszystkim dlatego, że były to ciasta bardzo wysuszone, a przez to mało smaczne. Gospodynie pewnie do serca brały sobie pieczenie do tzw. suchego patyczka i piekły tak długo, aż nie patyczek wychodził suchy (czyli bez surowego, mazistego ciasta), ale całe ciasto(...)mając ostatnio na niego ogromną ochotę, postanowił go samodzielnie upiec i to 3 razy pod rząd (o rany, rany – było się czym dzielić :D). Właśnie po ostatnim makowcu została w lodówce otwarta puszka z makiem. Postanowiłam ją wykorzystać i stworzyć nowy, własny przepis na “ Proste ciasto z makiem – bez miksera “. Ciasto wyszło przepyszne. Sprężyste, wilgotne, mięciutkie
Moja DelicjaDziś przepis na rewelacyjny makowiec troszkę w innym wydaniu. Ponieważ gotowy mak można kupić w sklepie z całą pewnością oszczędzimy sobie pracy przy makowcu. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieNiestety choroba uniemożliwiła mi podzieleniem się tym przepisem z Wami w grudniu , ale myšlę , że przepis przyda się nie tylko wtedy , ale na przyszłość.Makowiec wyszedł cudownie miękki , pełen bakalii i masy makowej.Bardzo polecam ten przepis do którego zabierałam się już dawno , a udało się go zrobič teraz :). Ciasto: ***************** 340g.mąki 160ml.ciepłego mleka 2 żółtka(...)między ciastem a papierem była przestrzeń ok.0.5 cm.po to aby mogło lekko wyrosnąć.Zostawić na 15 minut.na blasze.Pieczemy w 160 -180 stopni przez 30 minut. 10.rozwijamy makowce , jak nam bokami wyszło to się nie martwmy , odcinamy je i studzimy . Nadzienie: 1. Mak opłukać , zalać wrzątkiem i gotować 30 minut.Odcedzić i zemleć 3 razy. 2. Miód rozpuścić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiasto krucho-drożdżowe przełożone wilgotnym makiem z dodatkiem jabłka. Nie jest to makowiec zawijany, ale składa się z paru warstw, dzięki czemu jest też prostszy do przygotowania. Przepyszne ciasto świąteczne i nie tylko ;) CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 50 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 150 g masła szczypta soli MAKOWIEC
https:KKuchniaMniamSzybkie podsumowanie świątecznych przepisów na wypieki i nie tylko, jeszcze zdążycie przygotować przed świętami Nr. 1 To nieustająco ten oto pyszny makowiec. A przepis TUTAJ Nr. 2 Piernik bezglutenowy, robiłem już go tyle razy, że mógłbym go przygotować z zamkniętymi oczami. Przepis znajdziecie TUTAJ Nr. 3 Kolejny makowiec tym razem na mące kokosowej, szybki i prosty. Przepis znajdziecie
PaleoLifePyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową MAKOWCE 5. Makowiec japoński – ciasto z dodatkiem masy makowej, startego jabłka polane roztopioną czekoladą 6. Makowa choinka – ciasto francuskie nadziane masą makową 7. Rolada makowa – ciasto drożdżowe
Ugotowaćłosoś pieczony w sosie sojowym z miodem PRZEPIS TUTAJ *** łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ 12. Ciasta *** Makowiec zawijany PRZEPIS TUTAJ *** Makowiec na kruchym cieście PRZEPIS TUTAJ *** Snikers, miodowo-orzechowe ciasto z dwiema pysznymi masami PRZEPIS TUTAJ *** Murzynek PRZEPIS TUTAJ *** Pierniczki alpejskie PRZEPIS TUTAJ *** Cielaczek, pyszne połączenie murzynka
Blog z Apetytemkuchni. Lubię ryzykować, mieszać smaki (ciąża ostatnio mi to bardzoooo ułatwia). Mój syn również. No bo kto zagryza rybę suszonymi morwami. Tylko przyszły kucharz! Przymierzam się do makowca. Oczywiście muszę mieć wszystko jak najwyższej jakości. Nie byłabym przecież sobą. Patrząc na kupne, kandyzowane skórki pomarańczy, zaczynam świecić i lecieć w kosmos, a wolałabym zostać jeszcze trochę tu na ziemi(...)słabości. Skórki możecie wykorzystać do ciast, owsianki, jaglanki, tortów, placków. Trzymamy je w lodówce około tygodnia. W razie potrzeby skórki można zawekować. Podana ilość wystarcza mi na 3 makowce. Skórka pomarańczowa, dzięki kandyzowaniu w cukrze kokosowym ma karmelowy posmak i kolor. Wcinamy! Albo chowamy głęboko w lodówce przed … sobą! Pomarańcze – jeden ze smaków Świąt
KrupeczkiKeks jest jednym z ciast, obok sernika, piernika i drożdżowego makowca, które kojarzą mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia. W moim domu przygotowuję także pierniczki lukrowane. Można je wieszać na choince, z pewnością te czasy nadejdą Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia życzy Zasmakuj Kuchni! W moim rodzinnym domu, po wieczerzy była zazwyczaj słodka rozpusta (tak, tak miejsce musiało(...)się znaleźć!;)Makowiec polany dużą ilością lukru ze skórką pomarańczową z wilgotną masą makową obok sernika przodował mocno wśród słodkich domowych wypieków świątecznych. Keks przygotowałam w tym roku po raz pierwszy, pamiętam ten z domu z pysznej cukierni. Choć się go w domu nie piekło, zawsze był, smakował, pamiętam jego bogaty smak. Do mojego keksu można także dodać kandyzowaną skórkę
Zasmakuj Kuchnipewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki na choince lub piernik), coś z bakaliami np. keks, nieszczęsny karp, którego nie każdy lubi, ale jest i kompot z suszu, który pomoże(...)podgrzewamy w wodzie lub na patelni. Część idzie barszczu a część podajemy na stół z masełkiem. 21.12 Dzień 4: Kutia Jest wiele pysznych deserów z maku typu makowiec czy kluski z makiem, ale kutię robi się najszybciej, jest najbardziej efektowna, no nie w każdym domu się ją jadało i można ją zamrozić. Na Wigilię po prostu wyjmujemy
Ugotowane pozamiataneMakowiec to zdecydowanie ciasto, które kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Moją dzisiejszą propozycją jest Makowiec sułtański na kruchym cieście, z bakaliami i domową masą makową. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, z drobnymi zmianami. Zapraszam 😊 Składniki: Ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, żółtka 6 szt, cukier puder 250 g, margaryna 250 g, proszek
kulinarne odsłony patiTradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam. Składniki: mak z puszki 1 szt jaja 5 szt cukier 3/4 szklanki margaryna cała ( 250 g) mąka tortowa 6 łyżek kasza manna
Różowa kuchniamiodownik Piernikowy keks na konfiturze Ciasto kokosowe z alkoholem Szybki jabłecznik Piernikowy murzynek z lukrem Ciasto z makiem i serem Ciasto Pani Walewska Ciasto Twarogowe poduszki Ciasto delicja Makowiec pod kokosową chmurką Makowiec na kruchym cieście Ciasto Pijak Ciasto salceson Kakaowy jabłecznik Szarlotka Ciasto z makiem na maślance INNE PRZYDATNE PRZEPISY: Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka makaronowa
W Moim Magicznym Domu