roku na Święta zamiast tradycyjnego makowca upiekłam ciasto makowe przełożone kremem budyniowym. Co prawda makowca nie da się zastąpić, jednak ciasto okazało się delikatne i bardzo smaczne. Niektóre kawałki udekorowałam cząstkami filetu z pomarańczy i grejpfruta, co nadało ciastu ciekawego smaku. foremka 23 x 33 cm Ciasto: 5 jajek, szklanka mielonego maku (użyłam Back Mit), 3/4 szklanki
Z miłości do słodkościWeganie dziś też znajdą u nas coś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki 100g mąki owsianej bezglutenowej 50g mąki kukurydzianej 50g mąki ryżowej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 50g ksylitolu 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny 250ml napoju sojowego lub innego roślinnego 200g mielonego suchego maku(...)łyżek ksylitolu 50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki) 50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej) 50g żurawiny, rodzynek, owoców goji olejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych listonic_name = "Wegański makowiec (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "100g mąki owsianej bezglutenowej 50g mąki kukurydzianej 50g mąki ryżowej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 50g ksylitolu 3 łyżki oleju sok z połowy
CoolinarniePLJedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja ! Składniki: CIASTO: * 800 g mąki pszennej * 50 g świeżych drożdży * 1 szklanka mleka * 1 szklanka cukru * 4 żółtka * 1 łyżeczka soli MASA MAKOWA: * 400 g suchego maku * 50 g masła o temperaturze pokojowej * 4 białka(...)części ( w zależności jak długie chcemy mieć strucle ). Ciasto rozwałkować, podsypują mąką, na cienki prostokąt. Ma cieście rozłożyć masę makową i zwijać struclę. Jajko rozkłócić z mlekiem. Posmarować strucle. Makowce piec w 180 stopniach C przez 60 minut. Ostygnięte makowce/strucle polać lukrem, udekorować. Smacznego
kolorowotorcikowodelikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą i posypane dużą ilością prażonego kokosu. Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl? Na pewno! A więc do dzieła! Wielbiciele makowców i serników będą zachwyceni … a myślę , że i Ci , którzy od makowców i serników uciekają , z przyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca. SKŁADNIKI: ( blacha 24×32 ) MASA SEROWA
Ostra na SłodkoŚwięta nie mogło zabraknąć makowca, jednak chciałam by był niestandardowy, szukałam, szukałam i znalazłam prawie roladę, ale z makiem na wierzchu. Spodobała mi się i ją zrobiłam. Wyszła i wyglądała imponująco. Na zdjęciach wypiek jest zrobiony z podwójnej ilości składników, ale lojalnie ostrzegam, że ledwie się mieście w piekarniku i łatwo jest go nie dopiec w środku. Połowa składników, czyli(...)następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec. Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 min. Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier i polewamy nim naszego makowca
Z butelką mleczka w tleBoże Narodzenie bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cm Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru
Z miłości do słodkościTypowo świątecznym ciastem jest u nas makowiec, ponieważ gości u nas chyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne zarazem
Z miłości do słodkościZapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem. Zrobienie ciasta z jego udziałem jest o niebo prostsze niż z tradycyjnego przepisu, a smakuje równie pysznie. Zapraszam na film: Składniki: (na tortownicę 21 cm) Masa makowa: 200 g suchego mielonego maku(...)dokładnie wymieszaj. Ubij pianę z białka i połącz z masą makową. Beza: Do białek wsyp cały cukier i ubijaj do momentu aż się rozpuści. Opcjonalnie dodaj budyń. Makowiec: Na kruche ciasto wyłóż masę makową, następnie bezę, a na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta. Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Moje
Słodki Blogużycia cukru. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie W związku ze zbliżającymi się świętami, tak jak obiecałam mam dla Was przepis, w którym możecie wykorzystać mak. Stwierdziłam, że zwykły makowiec to za mało, a połączenie murzynka i keksa z makiem będzie ciekawym wyzwaniem. Wykorzystałam tutaj mąkę gryczaną oraz orkiszową i co ciekawe nie użyłam w ogóle jajek(...)podzielę się z Wami przepisem na ciasto również z wykorzystaniem maku, ale w nieco innej wersji. Dodam, że będzie dwukolorowo. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ oraz BABKĘ TWAROGOWĄ , które idealnie będą pasowały na święta. Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 243 kcal B 6 g W 25 g T 12 g Składniki
zdrowo i aktywniemniejsze ) Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia . Boków papieru nie zawijać ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i przenieść na blaszkę . Wstawić do nagrzanego piekarnika 120 ° C na około 30 minut nie domykając drzwiczek
w mojej kuchnimniejsze ) Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia . Boków papieru nie zawijać ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i przenieść na blaszkę . Wstawić do nagrzanego piekarnika 120 ° C na około 30 minut nie domykając drzwiczek
mojej kuchniużycia cukru. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie W związku ze zbliżającymi się świętami, tak jak obiecałam mam dla Was przepis, w którym możecie wykorzystać mak. Stwierdziłam, że zwykły makowiec to za mało, a połączenie murzynka i keksa z makiem będzie ciekawym wyzwaniem. Wykorzystałam tutaj mąkę gryczaną oraz orkiszową i co ciekawe nie użyłam w ogóle jajek(...)podzielę się z Wami przepisem na ciasto również z wykorzystaniem maku, ale w nieco innej wersji. Dodam, że będzie dwukolorowo. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ oraz BABKĘ TWAROGOWĄ , które idealnie będą pasowały na święta. Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 243 kcal B 6 g W 25 g T 12 g Składniki
Zdrowie i pysznie na talerzuNawet jak nie bardzo lubicie makowce(tak jak ja),pokochacie ten przepis,babeczki są wilgotne,bardzo kremowe a smak nutelli i maku-mniam,po prostu spróbujcie.Mój mąż stwierdził ,że innych makowców już nie chce,bo tak mu posmakowały,polecam Składniki: 350 g masy makowej 150 g nutelli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki miodu 4 jajka 1 jabłko
Swojskie jedzonkoMakowce to wypieki jedne z niewielu, które kojarzą się głównie z Bożym Narodzeniem ale w naszym domu jadamy je kilka razy w roku. Jakiś czas temu na blogu Sylwii "Obiad dla taty" znalazłam przepis na idealne ciasto drożdżowe. Od tamtego czasu jedliśmy je milion razy na milion sposobów, zmieniamy aby masy makowe i bakalie ;) Ten zakręcony makowiec
Życie zaczyna się w kuchnidrobną kostkę , cukier, miód, roztopione masło, olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj dokładnie. Masa jest gotowa, możesz nią smarować ciasto na makowce. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć lub zwiększyć proporcje w zależności od potrzeb. Masa ta nie kruszy się w makowcach po upieczeniu, jest zwarta. Polecam
Przepisy i porady kulinarne