makowce - 1591 przepisów (strona:30/107)

Makowy pleśniak 350

zaprezentować taką tam moją modyfikacje, bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu - pleśniak z makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Strucla makowa :) 107

Pierwszy raz robiłam makowca i oto co z tego wyszło... :)  Składniki: -320 g. mąki (ok. 2 i 1/4 szklani) -120 g. rozpuszczonej margaryny lub masła -3 jajka -50 g. drożdży -100 g. cukru (1/3 szklanki) -1/2 szklanki ciepłego mleka -500 g. masy makowej Sposób przygotowania: Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki a następnie(...)następnie smarujemy białkiem i zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając ok. 2 cm. luzu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po ostygnięciu smarujemy makowiec lukrem. Smacznego

Magia jedzenia.
Makowiec z jabłkami 178

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję. SKŁADNIKI: 35 dag maku ( suchy) ok 2 szklanki cukru kryształ 8 jajek 25 dag masła 80 dag jabłek 8 łyżek kaszy mannej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie do środka

W kuchennym oknie Ewy
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 157

idealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet w Danii, bez tego cuda się nie obejdą.  Bardzo chciałam też upiec makowiec, ale już niestety nie zdążyłam. C. nigdy nie jadł prawdziwego, polskiego makowca; może więc zaszaleję w styczniu...? Jeśli czas pozwoli. Do towarzystwa piernikowi upiekłam za to kilka rodzajów małych pierniczków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowe 117

Niedawno oswoiłam makowiec. Postanowiłam więcej nie ruszać skomplikowanych ciast, bo jeszcze by się okazało, że istnieje jakiś limit zaawansowanych cukierniczo wyrobów, które wychodzą i właśnie go wyczerpałam. I zostanę w bezdennej rozpaczy z produktem ciastopodobnym. No ale święta w Polsce oznaczają kawki, kawunie i ciasteczka a jednym makowcem świat nie obskoczymy. Jakoś pieczenie ciast z masami nie jest moją ulubioną

ladykitchen
Makowiec świąteczny 751

świątecznym stole jest obowiązkowy! Słodki, bakaliowy makowiec mojej mamy. Pamiętam, że zanim mama odkryła ten przepis eksperymentowała - były strucle makowe, makowce z pianką, ale żaden nie przypadł nam do gustu tak jak ten. Jest bardzo prosty i chyba o to chodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny

Kulinarne Inspiracje
Makowiec z owocami i galaretką 169

Bardzo lubię makowce. Ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczny. Masa makowa jest wilgotna i nadziana bakaliami i czekoladowymi rodzynkami. Wszystko zwieńcza pomarańczowa galaretką z bananem i mandarynkami. Makowiec podałam na talerzyku New Hollis Gold od  PORCELANA BOGUCICE Spód: 125 g margaryny 2 jajka 3/4  szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki

VioletoweKucharzenie
Masa makowa - najlepsza! 270

równa się z domową. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne a efekt naprawdę wart każdej minuty w kuchni. U nas w domu tylko taką masę stosuje się do świątecznego makowca. Raz z ciekawości kupiłam gotową masę i ... wiem, że nigdy więcej już nie kupię. To zupełnie nie ten smak i konsystencja, poza tym gotowa masa z puszki raczej nie jest(...)można bardzo dotkliwie odczuć w trakcie jedzenia. Wodnistość gotowej masy z puszki często niweczy cały trud włożony w pieczenie, nie warto ryzykować. Domowa masa doskonała jest nie tylko do makowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna i niezawodna. Można przygotować ją sporo wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Bardzo polecam! Składniki: 500 g niebieskiego suchego maku

maniapieczenia
Makowiec na kruchym cieście… 261

należy do Waszych ulubionych zajęć, możecie nawet pójść na skróty i użyć gotowej masy makowej (chociaż osobiście uważam, że raz do roku można się trochę poświęcić… Continue reading Makowiec na kruchym cieście

brunetkawkuchni
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 166

przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki Ciasto czekoladowe Makowiec 16.12. 2015: środa: przygotować ciasto na pierniki 17.12.2015: czwartek : wykroić i upiec pierniki 18.12. 2015: piątek zaangażować Miśkę do dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka(...)kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce) Usmażyć pieczarki, napakować do nich farszu i umieścić w żaroodpornym naczyniu Przygotować ciasto drożdżowe na kulebiaka

greenscarf
Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 667

wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. Po serniku nadeszła pora na świąteczny makowiec, równie prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno nikt nie zgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru! Jak to możliwe(...)mocno dociskamy. Przygotowujemy polewę: w garnku rozpuszczamy czekoladę, syrop i wodę. Wylewamy na ciasto, posypujemy orzechami i skórką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało. U mnie makowiec leżał w lodówce całą noc, zajadaliśmy go następnego ranka.  Częstujemy gości i mamy niezły ubaw, gdy nie wierzą nam z jakich składników składa się to pyszne ciacho! :) *Jeśli zamiast syropu

Smakuje zdrowo
Makowiec na szybko 2176

chyba najszybszy makowiec jaki do tej pory robiłam. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych i zapracowanych. Jest  lekki, puszysty, wilgotny a co ważne nie dodaje się do niego ani mąki ani tłuszczu. I mimo, iż przygotowany z półproduktu jest pyszny. Składniki: 8 jajek 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 2/3 szkl cukru 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki(...)nagrzanego piekarnika na 175 stopni z termoobiegiem i piec 40 minut. Wyjąć przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i piec kolejne 30 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Z zimnego makowca zdjąć papier, polać lukrem i udekorować. Inspiracja Gotuję, bo lubię

Ala piecze i gotuje
Makowiec z jabłkami i kaszą jaglaną . 185

Witajcie :) Miałam ostatnio ochotę na makowiec , ale taki sam bez ciasta , postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować  dzięki  firmie  Eco Blik .   Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki

Sama słodycz i szczypta chili
Domowa masa makowa 171

znalazłam go w Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki(...)kupić mak zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Jeżeli mak używamy do makowca, wówczas do masy makowej zrobionej z 500 gr maku należy delikatnie wmieszać 6 ubitych białek. Wówczas masę należy od razu wykorzystać do ciasta. Masę można przechowywać w lodówce przez

moj przepis na
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 237

jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana bakaliami, mało słodka. Osobiście bardzo polecam. Masę makową można przygotować dzień wcześniej. Przepis na kołacz jest zmodyfikowaną wersją przepisu na Makowiec zawijany . Jeżeli makowce zawijane wam nie wychodzą, spokojnie możecie zrobić tego kołacza, on Wam wyjdzie na 100%. Składniki na formę 30 cm średnicy: 3 szklanki mąki pszennej plus 3 łyżki

moj przepis na