Seromak (seromakowiec), czyli sernik z makowcem a może makowiec z sernikiem? Wprawdzie desery jadam bardzo rzadko, ale na kawałeczek dobrego sernika bez mąki i cukru w ramach posiłku czasem się skuszę. Seromak (seromakowiec) to znakomite połączenie smaków. Wilgotne, aromatyczne, długo zachowuje świeżość a do tego przepyszne i można je mrozić. Polecam spróbować! Składniki – seromak (seromakowiec): Masa makowa
Ola la LCHFJeśli jesteście zabiegani lub macie troszkę mniejsze umiejętności w wypiekaniu makowców to ta wersja będzie dla Was idealna. Ciasto jest naprawdę proste i ekspresowe w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pysznie smakuje. Masa makowa oraz herbatniki to nietuzinkowe połączenie, więc przyznajcie sami, że miło jest osiągnąć oryginalny efekt przy minimalnym wysiłku... Koniecznie spróbujcie! (Keksówka o wymiarach(...)ciastkami i 4 z masą. Masa z makiem powinna być na wierzchu.) Ciasto piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 50-60 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Makowiec całkowicie ostudzić na szafce kuchennej, a następnie opcjonalnie udekorować polewą czekoladową oraz posypać bakaliami. (*) Użyłam masy z bakaliami Helio , ale jeśli Wasza masa ich nie posiada to należy dodać w sumie
Di gotujemasa nie była zbyt sucha. Bakalie jak rodzynki, żurawina warto wcześniej namoczyć. Jeśli masy nie będą jadły dzieci to możemy moczyć je w alkoholu, który dodamy do masy. Jeśli makowca będą jeść dzieci, to bakalie moczymy w ciepłej wodzie, a do masy dodajemy olejek zapachowy. Ja zawsze robię w grudniu „pseudo” kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tzn. robię ją weðług(...)naprawdę to ja nie widzę w obu sposobach w smaku żadnej różnicy. Print Recipe Szybka masa makowa z mielonego maku Łatwa i szybka dp zrobienia masa makowa do makowców, ciast z makiem Ingredients 2 op mielonego maku (400g łącznie) 500 ml mleka 3 łyżki masła 300 g bakalii (orzechy, daktyle, rodzynki, płatki migdałowe, żurawina, morele) 8 łyżek miodu
Mieszam w Garnkumakówki, makowiec to obowiązkowe pozycje na każdym świątecznym stole. Ja od kilku lat robię zawijane makowce, zarówno dla siebie jak i dla najbliższych. Ciągle oczywiście nie jest to doskonały wyrób, bo zdarza się tu i ówdzie, że coś gdzieś pęknie, bo to niestety kapryśne ciasto, ale i tak uważam że jest nieźle, a przede wszystkim ciasto jest domowe i pyszne
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakie ciasta goszczą u Was zwykle na Boże Narodzenie? U nas obowiązkowo sernik, makowiec i piernik. Bardzo lubimy też cappuccino, czy orzechowca. Oczywiście nie może zabraknąć pierniczków :) Poniżej lista najlepszych słodkich inspiracji na Święta Cappuccino Ciasto cynamonowe z czekoladą Czekoladowe ciasto z orzechami Drożdżowe bułeczki cynamonowe Drożdżowe makowe ślimaczki Expresowy piernik Makowa gwiazda z ciasta(...)francuskiego Makowiec z powidłami Miękkie pierniczki pełnoziarniste Najlepszy sernik Niemieckie ciasteczka maślane Orzechowiec Pierniczki Pierniczki kakaowe serca Piernikowa szarlotka Sernik królewski Sernik z czekoladą Świąteczne rafaello
Moje Kuchenne RewelacjePiernik, sernik i oczywiście makowiec...to trzy ciasta bez, których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Przywiązanie do tradycji bywa silniejsze od rozsądku, który czasem nakazuje...piecz mniej, przecież wszystkiego nie przejemy ;) Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie makowiec to podstawa :) Makowa gwiaza to nie tylko świąteczny wypiek, to również ozdoba świątecznego stołu. I co ważne - wbrew pozorom
ChilliJemyMakowiec nie jest najpopularniejszym ciastem we wrześniu, kojarzy się nam raczej ze Świetami i tradycyjnym polukrowanym ciastem. Bardzo lubię wszystkie ciasta z makiem, dlatego zapraszam Was dzisiaj na trochę inny przepis, a mianowicie na niemiecki makowiec. Jest bardzo smaczny i warto go spróbować. Kruche ciasto, przepyszna warstwa makowa z kawałeczkami gruszki i do tego miękka, puchata
dolcevitainmykitchennapisałam w nazwie, jest to wyjątkowo wilgotny makowiec otulony dwoma biszkoptami. Wilgotna jest nie tylko masa makowa, ale też same biszkopty, które nasączone są słodzonym mlekiem (podobnie jak w cieście tres leches ). Święta lada moment, więc łapcie poniższy przepis i koniecznie z niego skorzystajcie. Ciasto jest długo świeże, dzięki nasączeniu nie wysycha szybko. Wykorzystujemy tu gotową masę makową, czyli coś(...)osób ciągle zabieganych, które nie mają czasu na długie siedzenie w kuchni. Ten makowiec robi się praktycznie sam. Prostota i smak ;). Polecam i do usłyszenia po świętach. Spokojnych, radosnych i w gronie najbliższych, tego Wam życzę! Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm) Biszkopt: 4 jajka 150 g cukru 4 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka
Nastoletnie Wypiekanieprzepis na makowiec jest w naszej rodzinie od zawsze.Makowiec jest tradycyjnym ciastem świątecznym, pieczonym z ciasta drożdżowego, nadziany obficie słodką masą makową pełną rodzynek i bakalii. Polany lukrem i pachnący ... sam zapach powoduje,że tęsknimy już do świąt. Makowca można również upiec wcześniej i zamrozić. składniki: ok. 250 ml mleka 120 g cukru 4 żółtka 6 dag drożdży
Z MarcepanemMakowiec japoński to pyszny, wilgotny makowiec z dodatkiem jabłka. Samo ciasto robi się ekspresowo i jest banalnie proste. Ja użyłam gotowej masy makowej, a Wy możecie użyć swoją ulubioną domową masę. Składniki: 1 puszka masy makowej 5 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 5 jajek 8 łyżek kaszy mannej
magiczna kuchnia KasiCzas płynie niebłaganie, a Święta ( i zima! brrr …! ) już za moment. A jak Święta – to makowce! Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi pyszną masą makową – taką wilgotną, ciężką. Dziś mam dla Was przepis na taką idealną drożdżową roladę z masą makową z przepisu mojej babci, który zachował się w Jej kulinarnym zeszycie! Gwarantuję, że wszystkie „makowe(...)rolady, a końce zawijamy pod spód. Przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Makowce układamy na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi. Pieczemy ok. 30-35 minut / 190C. Po upieczeniu rolady studzimy i rozcinamy papier. Wierzch lukrujemy. Smacznego
Ostra na SłodkoJeszcze jedna moja świąteczna propozycja to klasyczny makowiec tylko wzbogacony dodatkiem mąki razowej. Może ktoś się skusi na taką zdrowszą wersję tego wypieku? Dodam, że moim domownikom bardzo smakował. Ciasto kruche: 1 margaryna 2 żółtka 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 2 i 1/ 4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki mąki razowej
Cynamonowe szczęścieŚwięta bez makowca to nie są prawdziwe święta. Tak więc i na blogu przed świętami makowiec być musi. Szybko go zrobicie. Możecie użyć gotowej masy makowej, lub zrobić ją samemu. Jest prostsza niż myślisz, szybsza niż Ci się wydaje Polecam spróbować i zrobić taką jaką lubisz najbardziej z migdałami, lub bez. Z rodzynkami
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMakowiec w uproszczonej wersji z ciasta francuskiego - w sumie tylko z 2 składników! Szybkie ciasto idealne, gdy nie mamy czasu na tradycyjnego makowca - wystarczy tylko świeże ciasto francuskie, gotowa masa makowa i 10 minut pracy, resztę wykona piekarnik 😉 Ciasto z wyglądu trochę skojarzyło mi się z baklawą tylko zamiast ciasta filo jest ciasto francuskie, a masa makowa zastępuje orzechy... Wierzch
Kuchnia MagdaLeny