makowce - 1591 przepisów (strona:20/107)

Makowiec bez zbóż i zawijania 203

Makowiec w postaci tradycyjnej rolady jest obecny (a raczej był) u mnie dwa razy do roku na każde święta od czasów, kiedy stałam się posiadaczką Thermomixa, czyli od ponad 10 lat. Wcześniej nie piekłam nie tylko makowca, ale i żadnych ciast. Kojarzyło mi się to bowiem z koniecznością posiadania niebywałych umiejętności piekarniczo-kulinarnych, których ja, tak uważałam, za grosz(...)posiadam. Dodatkowo makowiec był dla mnie ciastem wymagającym mnóstwa czasu i pracy, a tego żadne ciasto dla mnie nie było warte (i dalej nie jest). Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
MAKOWIEC Z BIAŁEGO MAKU 208

Ponieważ od rogali marcińskich zostało mi sporo pysznego, przyprawionego maku postanowiłam zamrozić go i wykorzystać do tradycyjnego makowca. Pomysł bym trafem w 10-tkę, makowiec z białego maku wyszedł pyszny :))  Jest zdecydowanie delikatniejszy niż ten tradycyjny, mimo, iż mocno słodki. Jaka szkoda, że nie mam dostępu do białego maku, bo już na stałe zagościłby on na moim stole(...)każdym razie wiem, że corocznie masy do rogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby potem wykorzystać ją do makowca :)) Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta wykorzystać tradycyjny czarny mak . Składniki na ciasto: 25 dag ma sła 25 dag mąki 25 dag cukru 5 dag mąki ziemniaczanej 5 jajek

Walijskie Pichcenie
Makowiec krucho-drożdżowy 607

Zacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, ale tak naprawdę pojawia się na moim stole dużo częściej. Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak(...)którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie i sami się przekonajcie. Zapraszam na Makowiec Krucho drożdżowy z lukrem cytrynowym. Składniki: 350 g mąki 30 g drożdży + łyżka cukru 100 g cukru pudru 95 g masła łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka żółtko 1/2 kg masy

Słodkie Przyjemności
Trochę inny makowiec 166

wiem jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole zawsze musi pojawić się coś z makiem. Nie zawsze jednak mam czas przed świętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych(...)bakalii smakuje jak makowiec z orzechami. Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć, że to makowiec dla zabieganych. Składniki: 3 białka 170 g mąki 4 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki maku  garść suszonej żurawiny 1/2 łyżeczka ekstraktu cynamonowego 3 łyżki mleka w proszku  50 g wiórków czekoladowych 50 g roztopionej czekolady Sposób przygotowania

Słodkie Przyjemności
Makowiec na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej! 89

Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie makowca na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej, oblanego obficie polewą czekoladową. Makowiec jest bardzo soczysty, słodki i smaczny! Dodam tylko jeszcze, że bardzo prosty w wykonaniu! Smacznego! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 3 żółtka - 250 g mąki pełnoziarnistej - 100 g mąki pszennej - 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej - 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR - 1 łyżka śmietany(...)sztywno ze szczyptą soli. Wszystkie w/w składniki wymieszaj.  Wyłóż na wylepioną ciastem tortownicę. Piecz 60 minut w 185 stopniach. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) włącz termoobieg. Makowca po wystudzeniu polej polewą czekoladową! Gotowe

SMYKWKUCHNI
Makowe święta, czyli... 198

niemal tak bardzo jak na same święta. Głównym ich składnikiem jest oczywiście mak, z którego można wyczarować także wiele innych łakoci. Może to być np. tort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne(...)masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie makowca. Jestem zdecydowaną zwolenniczką przygotowywania tego typu półproduktów w domu, więc dzisiaj przepis właśnie na masę makową, która uświetni nie jeden deser i wypiek. Domowa masa makowa składniki

Ratunku obiad
Makowiec 180

Dzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną różnice przy późniejszym zajadaniu, nie wspominając o plusach zdrowotnych (nie zjadamy całej masy rozmaitych E oraz tony cukru). Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Składniki: Ciasto: Szklanka mąki pszennej oraz garść do obsypywania(...)prostokątny placek. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy pomocy ręczniczka kuchennego lub plastikowej podkładki do ciast. Makowiec delikatnie przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia. Zawijamy w niego dwukrotnie zostawiając nieco miejsca. Pieczemy około 30-40 minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy

Kolizje Smaków
Makowiec japoński 177

gotową masę makową (tak wiem, czytałam skład... cukier, woda, miód 1%...generalnie dramat). Szkoda mi było wyrzucić jednak tego produktu więc postanowiłam go "podrasować" czymś zdrowym i tak powstał Makowiec japoński. Zdrowe są tu jabłka, orzechy, suszone owoce... Postanowiłam zrezygnować z biszkoptu czy kruchego spodu i ograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam! Składniki: 900 gram gotowej(...)łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich garść posiekanych migdałów garść rodzynek garść suszonej żurawiny szczypta soli oliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formy Makowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubiłam

Mango Papaja
Makowiec tradycyjny 182

maku aromat migdałowy 1 jajko 1 białko rodzynki 1/2 szk. cukru 4-5 łyżek bułki tartej Dodatkowo: 2 białka   margaryna do smarowania lukier To jest wyśmienity przepis na makowiec, który znalazłam na blogu magoldie . Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać trochę śmietany, 2 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać(...)górną częsć) i chwytając w dwie ręce przewrócić całość i owinąć papier dookoła. Końcówki papieru po bokach założyć pod spód (fot.4) . Ułożyć na blaszce (najlepiej z wyposażenia piekarnika). Gotowe makowce włożyć do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec aż będa rumiane, tj. przez około 30 - 40 minut. Pozostawiamy je do wystygnięcia w lekko uchylonym piecyku. Lukrujemy jeszcze lekko ciepłe

Świat Ciasta
Makowiec zawijany 305

mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Przygotowane ciasta układamy(...)łyżki ciepłej wody Cukier puder wymieszać z wodą na gładką masę. Gdy lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.  Makowiec ładnie się mrozi. W takim przypadku ciasta nie lukrujemy. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Najlepszy makowiec na Święta Bożego Narodzenia! 197

Kochani, postanowiłam przypomnieć Wam moje sprawdzone przepisy na pyszne ciasto na Boże Narodzenie. Dzisiaj proponuję przygotowanie makowca na kruchym spodzie, z bezą kokosową, czekoladą i figami, jak dla mnie to jest najlepszy makowiec! Jak zwykle nietuzinkowy i jedyny w swoim rodzaju, a co! Zaskocz bliskich w te Święta kreatywnością ;-) Buziak! PRZEPIS NA MAKOWIEC KLIK

SMYKWKUCHNI
Mini tarty makowe 142

bidi-language:#0400;}   Gdy mieszkałam we Francji, często na stoiskach cukierniczych w marketach można było kupić polskie ciasto. Wybór był raczej ograniczony, jednak zawsze wśród nich był makowiec. Daleki od ideału, z niewielką ilością masy makowej, często ze zbyt zbitym ciastem. Mimo to smakował bardzo swojsko, przypominał dom. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach nie ma Świąt(...)właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła

Przysmaki Karolki
Wielkanocna babka drożdżowa z makiem 91

Wielkanocna babka z makiem Makowiec w formie babki. Bardzo smaczne ciasto i ciekawa propozycja na świąteczny stół. Coś dla miłośników ciast drożdżowych i makowca, wygląda jak babka, a smakuje jak rolada makowa. Niebo w ustach. Polecam wypróbować!       Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suchych drożdży 100ml ciepłego mleka 25g cukru 1 jajko 60g masła Nadzienie: ok. 400g masy

Blog z Apetytem
Szybka masa makowa z mielonego maku 100

masa nie była zbyt sucha. Bakalie jak rodzynki, żurawina warto wcześniej namoczyć. Jeśli masy nie będą jadły dzieci to możemy moczyć je w alkoholu, który dodamy do masy. Jeśli makowca będą jeść dzieci, to bakalie moczymy w ciepłej wodzie, a do masy dodajemy olejek zapachowy. Ja zawsze robię w grudniu „pseudo” kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tzn. robię ją weðług(...)maku. Tak naprawdę to ja nie widzę w obu sposobach w smaku żadnej różnicy. Drukuj Szybka masa makowa z mielonego maku Łatwa i szybka dp zrobienia masa makowa do makowców, ciast z makiem Składniki 2 op mielonego maku (400g łącznie) 500 ml mleka 3 łyżki masła 300 g bakalii (orzechy, daktyle, rodzynki, płatki migdałowe, żurawina, morele) 8 łyżek miodu

Mieszam w Garnku
Piegusek Królewski 132

ciacho na bazie ciasta biszkoptowego z dodatkiem rzeczonego maku, siekanych orzechów, gorzkiej czekolady i  suszonej skórki pomarańczowe. Powiem Wam, że takie ciasta wymyślane cieszą podniebienie bardziej;)Ten Pieguskowy makowiec jest niezwykle aromatycznym, pełnym bakalii ciastem przełożonym kremem grysikowym o smaku waniliowym( aby nie zaburzać smaków maku, orzechów i pomarańczy zastosowałam najprostszy krem z możliwych). Jeśli tęsknicie już za smakiem(...)Bożanorodzeniowych makowców to będzie godne ich preludium. Najlepsze na 2,3 dzień. Składniki na ciasto pieguskowe: 9 jaj 1 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 220 g sparzonego i zmielonego dwukrotnie maku 130 g drobno posiekanych orzechów włoskich 60 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 40 g wiórków kokosowych

Domowe ciasta

Proponowane wyszukiwania