które mają ciekawy smak przy zastosowaniu kilku niemal składników. Jako, że coraz bardziej zbliżają się święta to nadszedł czas by pomyśleć o jakimś ciekawym przepisie na makowiec. Za tymi zwijanymi nie przepadam, o ile uwielbiam mak, to nie pasuje mi połączenie masy makowej z suchym drożdżowym ciastem. Lubię ciasta ciężkie, i wilgotne- i taki jest właśnie przepis na makowiec, zwany(...)makowcem japońskim. Dużo maku, mnóstwo bakalii , prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Polecam! Składniki: 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 30 g cukru pudru 4 jajka 4 jabłka (najlepiej kwaśne) 80 g kaszy manny 850 g masy makowej 100 g orzechów włoskich 3 garście dowolnych bakalii (ja dałam garść suszonej żurawiny, rodzynek i płatków
Pobite gary Barbarydań? zupa grzybowa barszcz w uszkami karp na różne sposoby kapusta z grzybami lub kapusta z grochem pierogi z kapustą i grzybami ryba po grecku śledź na różne sposoby makowiec kluski z makiem kutia sernik kompot z suszu Każde z tych dań ma swoją symbolikę. „ Karp jest potrawą, która króluje na wigilijnym stole. To właśnie tej rybie przypisuje się(...)pojawiły się na wigilijnym stole. Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej ma dawać gwarancją zdrowia i dostatku. Przepis na rybę po grecku znajdziesz tutaj zdjęcie z http://www.se.pl/galerie/100443/195866/sledzie- wigilijne/ Makowiec i kluski z makiem Ziarna zbóż i maku to składniki, które muszą się pojawić w wigilijnych potrawach, może być to kutia, makowiec albo kluski z makiem . Ziarna są symbolem dostatku
Oka w rosole czyli KaFka gotujedanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Serniki: Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik gotowany z kokosem Sernik
Domowa cukiernia EwyOdrywane drożdżowe bułeczki z makiem to makowiec w innej formie. Nie wiem jak Wam, ale mi to zdjęcie wyjątkowo się podoba. Wprowadza mnie w świąteczny klimat, a ja uwielbiam Święta! Lubię tą pozytywną nerwówkę, ciągle zastanawiam się czy prezenty się spodobają, czy potrawy przypadną do gustu gościom. Święta to magiczny czas, czas który niech płynie wolno. Cieszmy się spotkaniem(...)już takie same…zabraknie przy stole mojej ukochanej babci. Tej, która wszystkiego mnie nauczyła i zaszczepiła miłość do wypieków. Babcia była najlepsza w drożdżowych wypiekach. Bułeczki drożdzowe, ciasta, makowce….wszystko to było obłędne! Teraz ta odpowiedzialność spoczywa na mnie, mam nadzieje, że podołam. Problemem są proporcje, bo babcia robiła wszystko na oko, dosypując mąki jeśli trzeba
Rusty ForkLubicie sernik? To pytanie retoryczne, pewnie większość z nas go lubi. Ale kiedy na stole pojawiają się jeszcze makowiec i szarlotka, to czy umiecie się bez wahania zdecydować? A może tak jak ja, macie duży dylemat? Jeśli w dodatku uważacie na to, co jecie i nie możecie sobie pozwolić na zjedzenie 3 kawałków ciasta na raz, to moje ciasto będzie(...)idealnym rozwiązaniem! Co powiecie na wypiek, który łączy w sobie i sernik i makowiec i szarlotkę? Prawdziwe 3 w 1! SERO-MAKO-SZARLOTKA Składniki na 12 porcji : 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 50g cukru pudru 100g zimnego masła 4 jajka 6 niewielkich jabłek sok z 1/2 cytryny 350g mielonego twarogu (najlepiej półtłustego) 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 4 łyżki cukru
DietologInaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na maku z puszki i wyszła paćka, smaczna ale jednak paćka.... Więc nie polecam. Próbowałam również zrobić swoją masę makową i z kolei wyszła za sucha... Ale się nie poddałam, zmodyfikowałam i wyszło (prawie) idealnie(...)wystygnięcia. Całość polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Dodał trochę kwaskowatego smaku. Niestety zanim polałam lukrem mąż dobrał się do makowca...:-) Polecam i smacznego:-) Smacznego
Ze smakiem bez glutenuRewelacyjny makowiec na delikatnym, puszystym biszkopcie to pros te , a jednocześnie przepyszne w smaku ciasto . Wilgo tny mak z bakaliami idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem tworząc smakowity wypiek , któremu nie spo sób się o przeć - szczególnie w okresie świąt ecznym. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżk i mąki ziemniaczanej szklanka cukru (lub mniej) 3 krople aromatu migdałowego ok. 100-150 g bakalii Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wy kładamy pergaminem (forma ok. 20x28 cm). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy
Słodka StronaWitam w Nowym Roku :) Dziś Święto Trzech Króli i zarazem pierwszy długi weekend tego roku. Zapraszam na bardzo szybki i prosty w wykonaniu makowiec z jabłkami, zwany też makowcem japońskim. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm ) - 5 jajek - 15 dag cukru - 10 dag masła - 8 łyżek kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu można makowca posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Smacznego :) * przepis pochodzi z WŻ autor makusia z maleńkimi moimi zmianami
Kuchnia z widokiem na ogródniewielkich ilościach, gdyż w większych mak działa jak narkotyk. Mak stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, oraz ma niewiele kalorii, polecany jest więc osobą na diecie. Makowiec z poniższego przepisu jest bardzo lekki, ciasto drożdżowe przypomina chałkę lub brioszkę masa makowa nie jest za słodka, ta puszysta i wilgotna wersja makowca na pewno przypadnie Wam do gustu(...)najważniejsze makowiec jest smaczny również na drugi i trzeci dzień. Składniki Czas przygotowania: czas wyrastania ok 13h + 90 min Ciasto 265 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży skórka starta z 1/2 cytryny 2 jaja 60 ml wody duża szczypta soli 100 g miękkiego masła Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka Masa makowa
Słodki KompromisByła już mniej tradycyjna wersja zawijańca drożdżowego z karobem i orzechami , a dziś bardziej typowe połączenie, czyli makowiec. U mnie z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, posłodzony ksylitolem, odrobiną miodu i daktylami, a więc bez dodatku cukru. Według mnie połączenie idealne. Warto dodać tego farszu więcej, by makowiec wyszedł naprawdę makowy (najlepiej na tę ilość ciasta podwoić porcję masy makowej(...)Świąteczny makowiec orkiszowy Ciasto: 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym) 300 ml+3 łyżki mleka 50 g ksylitolu 1 łyżeczka cukru brązowego (cukier jest pożywką dla drożdży) 2 jajka łyżeczka soli Nadzienie: 200 g maku (zmielonego w blenderze lub gotowego
FitKotTradycyjny makowiec z przepisu mojej mamy Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczna masa makowa z rodzynkami i skórką pomarańczową. Długo zachowuje świeżość. Z podanego przepisu wychodzą dwa makowce o długości ok. 40 cm. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki mleka(...)Zwinąć w podłużny rulon. Przełożyć do podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 175°C około 40 minut. Ostudzony makowiec polukrować (cukier puder ucierać z wodą) i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
BullioMakowiec na biszkopcie to klasyka z mojego dzieciństwa. Obecny nie tylko na Święta, ale i na wszelkich imieninach oraz rodzinnych imprezach. Różnił się liczbą wartsw biszkoptu i polewami. Ten makowiec jest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem(...)stronę (biszkopt powinien być na dole). Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą (np. czekoladową, kakaową, kajmakową). Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Post Makowiec na biszkopcie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPrawda, że taki makowiec kusi?.... Proste, zdrowe drożdżowe ciasto, które się zawsze! udaje, efektowne, długo zachowuje świeżość, szybko i prosto się je wykonuje, można użyć gotowej masy makowej, dostępnej cały rok, co sprawia, że makowcem możemy raczyć się przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny lub oleju(...)ciasta, na ciasto kładziemy 1/3 części masy makowej, przykrywamy następną częścią ciasta, przekładając makiem i tak na przemian.Wierzch ciasta posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Pieczemy przekładany makowiec w nagrzanym piekarniku 180 C stopniach przez 50 minut. Białko ubić dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone ciasto. Smacznego
kgwjanczewoMacie już plany na makowiec na święta? Jeśli jeszcze nie wybraliście przepisu, a lubicie mocno aromatyczną masę makową, z dużą ilością bakalii, to mam dla Was propozycję na makowiec z kruszonką, zrobiony na cieście kruchym. Makowiec ma postać tarty, jest jednak troszkę wyższy. Masa makowa jest bardzo wilgotna i aromatyczna. A co najważniejsze, ciasto jest bardzo proste
Smak mojego domugrzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz
Kulinarne Inspiracje