makowce - 1591 przepisów (strona:8/107)

Makowiec japoński z kokosowo-orzechowym karmelem - 2 wersje!! (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 37

półki w marketach uginają się pod piernikami i czekoladowymi figurkami. My jednak chcemy pomału wdrażać się w świąteczny klimat (poczekajmy z tym do grudnia 😃 ) i upiekłyśmy wyczekiwany od dawna makowiec ale jeszcze w jesiennym klimacie. Przepis to do wyboru dwie wersje! Jedna to głównie mak i dodatki a druga większa opcja to makowiec z komosą. Nam smakują obie, jednak(...)Praliny -200g daktyli i rodzynków (lub innych suszonych owoców) -200-250g fistaszków i orzechów laskowych (lub innych orzechów/ nasion) -mak i suszone płatki kwiatów do obtoczenia pralin MAKOWIEC 1. Komosę przepłukać pod strumieniem ciepłej wody (pominąć w 1 wersji). 2. Mak (i komosę) wsypać do garnka i zalać odpowiednią ilością płynów. Gotować do miękkości i wchłonięcia płynu. Zostawić

Candy Pandas
Drożdżowy makowiec zwijany 39

Apetyt na Święta rośnie z każdym dniem. Już powoli układam listę dań, co chwilę wykreślając którąś pozycję albo dopisując nowe pomysły. Wiem jedno - drożdżowy makowiec będzie na pewno. Poniżej dzielę się przepisem na makowiec, który piekłam w zeszłym roku. Ciasto wyszło delikatne, puszyste, a nadzienie makowe w sam raz słodkie i pełne bakalii. Osobiście jednak wolę makowce jeszcze bardziej makowe(...)dlatego w tym roku zwiększę ilość masy:) Składniki (na 2 makowce): 2/3 szklanki mleka 25g drożdży 50g masła 1 małe jajko 2 żółtka 2 + 1/3 szklanki mąki 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka oleju Nadzienie: 200g maku mielonego 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru  0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej

Obiad gotowy
50 słodkich świątecznych przepisów 177

postanowiłam podzielić się z Wami zestawieniem pysznych, słodkich świątecznych przepisów. W zestawieniu znajdziecie ponad 50 słodkich inspiracji na Boże Narodzenie. W zestawieniu znajdziecie typowe przepisy na świąteczny stół jak makowce, pierniki, serniki, ciasta orzechowe, pierniczki, ciasteczka, ale także i te mniej oczywiste, ale pojawiające się na stołach w wielu domach – jak np. najróżniejsze proste ciasta cytrusowe czy babki(...)MAŁE WYPIEKI LUB W DESERACH . Albo napiszcie do mnie – chętnie pomogę To zacznijmy tą słodką wyliczankę Ciasta: Orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami Korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? Szybki

Słodkie okruszki
Polski tradycyjny makowiec zwijany 71

Jeśli jesteście zwolennikami makowców zwijanych to ten na pewno bardzo Wam posmakuje. Jak zapewnia autorka bloga Moje Wypieki przepis jest tradycyjny, polski a ja jej w zupełności wierzę bo kiedyś takie własnie makowce robiło się w naszej rodzinie. Ciasto zrobicie bez problemu...a i koniecznie dodajcie domowej masy makowej. Smaczny, prosty a odpowiednio przechowywany długo zachowuje świeżość. Przepis Z bloga(...)każdy placek nakładamy masę makową tak aby zostawić miejsce ok 2 cm od każdego boku. Zwijamy w rulon jak naleśnika, oba końce ciasta zawijamy pod spód. Makowce układamy na papierze do pieczenia posmarowanym wcześniej olejem. Zawijamy w niego dwukrotnie tak aby było ok 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Makowce można pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut

Kuchenne fascynacje
Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż) 100

Dzisiaj czas na pierwszy świąteczny przepis – coś, co od zawsze kojarzy mi się ze świętami, czyli makowiec , tym razem w wersji oczywiście paleo, bez zbóż i glutenu. Telewizja pierwsze świąteczne reklamy pokazuje już na początku listopada, ja chciałem poczekać z przepisami chociaż do początku grudnia To właśnie ten miesiąc już w samej nazwie niesie klimat tych wyjątkowych świąt(...)utraty smaku, który znamy od dziecka Nie musicie już rezygnować z jedzenia ciasta, albo przypłacać to wyrzutami sumienia. U Kasi z Cookitlean.pl też ostatnio pojawił się przepis na makowiec bezglutenowy i bez pieczenia, więc jest w czym wybierać. Samo ciasto jest pyszne, miękkie oraz soczyste. Robi się go szybko i prosto, czyli tak jak powinno być. Składniki: 200 g maku

PaleoLife
Makowiec pszenno-orkiszowy 137

Udało się! Upiekłam dwa piękne i pyszne makowce. Przy ostatniej próbie miałam chyba złe nastawienie. To dziwne, ale zawsze tak jest kiedy używam cudzego przepisu. Tym razem wzięłam przepisy obu babć, dodałam nieco własnych przemyśleń i to chyba był przepis, na sukces. Moje babcie mają kompletnie odmienne podejście do makowca. Jedna przygotowuje równiutkie eleganckie, prawie jak z cukierni. Druga pozwala(...)strony skrępowałam je papierem, ale z drugiej jednak dałam im nieco przestrzeni na rośnięcie. Wyszły całkiem kształtne, a kuzynka na ich widok zapytała, gdzie kupiłam :) Cóż więcej dodać… Makowiec pszenno-orkiszowy Składniki: (na dwa makowce) Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g maki orkiszowej 125 ml mleka 25 g drożdży 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 6 łyżek cukru

Czerwony Fartuszek
Makowiec bez maku! 59

Wymyśliłam sobie makowca bez maku ;-). W ostatnim wpisie pisałam Wam o masie orzechowej, która mnie totalnie zachwyciła. Tak jak powiedziałam postanowiłam ją przygotować jeszcze raz, tym razem w formie nadzienia do makowca, zamiast maku! Tak, tak wiem że brzmi to dość groteskowo, bo co to za makowiec bez maku. Ale zapewniam Was, że gdybyście jedli to ciasto z zawiązanymi oczami(...)śnieg w tym roku, na zapach cynamonu, jodły, pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie mogę się już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka

SMYKWKUCHNI
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 38

Uwielbiam masę makową i ciasto drożdżowego, dlatego też postanowiłam przygotować domowy makowiec. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne. Samo zawijanie ciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia.  Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe(...)podzielić na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Następnie wyłożyć połowę masy makowej. Przygotowane ciasto zawinąć. Najlepiej boki ciasta podwinąć do środka.  Przygotowane makowce posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec około 30-40 minut, tj. tak długo aż makowiec lekko się zarumieni. Po upieczeniu i ostudzeniu makowca polać lukrem (cukier

Ugotować
Makowiec drożdżowy 61

Makowiec drożdżowy to jeden z tradycyjnych, świątecznych polskich wypieków. „ Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście… Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych(...)też skorzystałam z tego dobrodziejstwa. Gotowy mak potrzebuje, mimo wszystko, nadania „ostatnich szlifów”, więc dodaję do niego mnóstwo bakalii, odrobinę rumu i pianę z ubitych białek. Inspiracją do przygotowania makowca drożdżowego był dla mnie przepis Joanny z Domowych Wypieków . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 180 ml mleka - 150g roztopionego masła - 6 żółtek (białka zostaną do masy makowej

mojewypiekiinietylko
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 363

jest wyśmienita,bo jest tu zachowana idealna proporcja maku do ciasta.Ciasto drożdżowe jest cudowne do współpracy,dlatego strucla jest bardzo łatwa do przygotowania.Ciasto nie wymaga podsypywania mąką.Piekłam mój makowiec zawinięty w papier i jeśli tylko prawidłowo go zawiniesz metoda jest super.Bardzo polecam.Makowiec zachowuje piękny kształt i nie pęka. Nie gotowalam maku co oszczędza sporo czasu,lecz użyłam zmielony(...)makową,tuż przed wyłożeniem na rozwałkowane ciasto. °Wyrośniete ciasto wyrzucić z miski , powtórnie zagnieść i podzielić na 2 części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 35-40 cm (wielkość makowców dopasować do rozmiarów blaszki) i o grubości 5 mm.Przed ostatnim wałkowaniem przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na papierze.Posmarować białkiem i równomiernir rozprowadzić nadzienie ,pozostawiając czyste brzegi ciasta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem 559

PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszny, polecam!!! Polecam również pyszny GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście (klik(...)Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem Składniki: Spód: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki śmietany Masa makowa: 1 duża puszka gotowej masy makowej 850g 4 żółtka

Mała Cukierenka
Makowiec – prosty przepis 22

Makowiec – prosty przepis Lubicie makowce? My uwielbiamy. Dziś dzielę się z Wami bardzo starym, prostym przepisem na makowiec. Możecie go przygotować dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu pieczenia czy chłodzenia ciasta ;)). Taki makowiec idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na każdym przyjęciu lub po prostu jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Spróbujcie, polecam. Szykując się(...)jajka klasy M 2 łyżki naturalnego jogurtu lub 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka gotowej masy makowej (lub tyle samo domowej gęstej masy makowej) cukier puder do oprószenia makowca (jeśli lukier) Dodatkowo: forma do pieczenia – u mnie kwadratowa tortownica 24×24 papier do pieczenia w arkuszach Stella folia do żywności Stella Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek

Słodkie okruszki
Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 70

Cześć Poniższy makowiec powstał nieco przez przypadek. Chciałam upiec seromakowiec z przepisu ilki_86 . I nawet się za niego zabrałam, ale okazało się, że nie mam odpowiedniego twarogu. Tak więc z seromakowca wyszedł makowiec. I to bardzo smaczny makowiec. Z czystym sumieniem mogę go wszystkim polecić. I jak pięknie pachniało w całym domu... Makowiec na kruchym spodzie Przygotuj mikser(...)delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczone ciasto. Blachę z ciastem na powrót wstaw do piekarnika i piecz przez mniej więcej 70 minut w temperaturze 180°C. Jeśli makowiec zbyt szybko się zarumieni, wierzch ciasta możesz przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto po wystudzeniu oblej lukrem

blog.moje-pasje.info
Makowiec z jabłkami 271

Przepyszny makowiec wg przepisu znanego cukiernika Pawła Małeckiego. Kiedy tylko się z nim  zapoznałam ( z przepisem oczywiście, nie z panem Małeckim ;), wiedziałam, że będzie to niezwykle smaczny makowiec :). No bo czyż połączenie kruchego orzechowego ciasta i masy makowej bogatej w bakalie może nie posmakować? ;). Dodatek jabłek natomiast, to pomysł absolutnie świetny - dzięki nim masa makowa jest niesamowicie wilgotna(...)pozostaje taka przez cały czas. Makowiec jest bardzo prosty w wykonaniu; jedyne co nie wyszło mi tak samo jak w oryginalnym przepisie...to kruche ciasto, które po połączeniu składników miało być kruszonką, u mnie natomiast powstała zwarta kula, na kruszonkę nie było najmniejszych szans ;). Myślę, że coś jest nie tak z proporcjami masła i mąki, ale może akurat Wam wyjdzie

Opowieści z piekarnika
Makowiec japoński 82

blogu mam dwa makowce: makowiec z jabłkami na kruchym cieście i tradycyjną struclę . Ten pierwszy posmakował nam tak bardzo, że nie próbowałam kolejnych przepisów. I właśnie to ciasto, znane jako makowiec japoński, upiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego.  Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy(...)stres niż przy klasycznym makowcu. A jak patrzę na mijający rok, to widzę, że żadnego skomplikowanego ciasta nie upiekłam. Ani nawet pół! Piekłam ciasta proste, najwięcej marchewkowego albo z odpadów z owoców z wyciskarki. Żadnego tortu, żadnych ciast przekładanych, biszkoptów rzucanych... Co się stało??? A to się stało, że dziecko mam w czwartej klasie i zamiast kremem smarować kolejne warstwy

bistro mama