PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszny, polecam!!! Polecam również pyszny GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście (klik(...)Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem Składniki: Spód: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki śmietany Masa makowa: 1 duża puszka gotowej masy makowej 850g 4 żółtka
Mała CukierenkaMakowiec – prosty przepis Lubicie makowce? My uwielbiamy. Dziś dzielę się z Wami bardzo starym, prostym przepisem na makowiec. Możecie go przygotować dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu pieczenia czy chłodzenia ciasta ;)). Taki makowiec idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na każdym przyjęciu lub po prostu jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Spróbujcie, polecam. Szykując się(...)jajka klasy M 2 łyżki naturalnego jogurtu lub 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka gotowej masy makowej (lub tyle samo domowej gęstej masy makowej) cukier puder do oprószenia makowca (jeśli lukier) Dodatkowo: forma do pieczenia – u mnie kwadratowa tortownica 24×24 papier do pieczenia w arkuszach Stella folia do żywności Stella Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek
Słodkie okruszkiCześć Poniższy makowiec powstał nieco przez przypadek. Chciałam upiec seromakowiec z przepisu ilki_86 . I nawet się za niego zabrałam, ale okazało się, że nie mam odpowiedniego twarogu. Tak więc z seromakowca wyszedł makowiec. I to bardzo smaczny makowiec. Z czystym sumieniem mogę go wszystkim polecić. I jak pięknie pachniało w całym domu... Makowiec na kruchym spodzie Przygotuj mikser(...)delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczone ciasto. Blachę z ciastem na powrót wstaw do piekarnika i piecz przez mniej więcej 70 minut w temperaturze 180°C. Jeśli makowiec zbyt szybko się zarumieni, wierzch ciasta możesz przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto po wystudzeniu oblej lukrem
blog.moje-pasje.infoPrzepyszny makowiec wg przepisu znanego cukiernika Pawła Małeckiego. Kiedy tylko się z nim zapoznałam ( z przepisem oczywiście, nie z panem Małeckim ;), wiedziałam, że będzie to niezwykle smaczny makowiec :). No bo czyż połączenie kruchego orzechowego ciasta i masy makowej bogatej w bakalie może nie posmakować? ;). Dodatek jabłek natomiast, to pomysł absolutnie świetny - dzięki nim masa makowa jest niesamowicie wilgotna(...)pozostaje taka przez cały czas. Makowiec jest bardzo prosty w wykonaniu; jedyne co nie wyszło mi tak samo jak w oryginalnym przepisie...to kruche ciasto, które po połączeniu składników miało być kruszonką, u mnie natomiast powstała zwarta kula, na kruszonkę nie było najmniejszych szans ;). Myślę, że coś jest nie tak z proporcjami masła i mąki, ale może akurat Wam wyjdzie
Opowieści z piekarnikablogu mam dwa makowce: makowiec z jabłkami na kruchym cieście i tradycyjną struclę . Ten pierwszy posmakował nam tak bardzo, że nie próbowałam kolejnych przepisów. I właśnie to ciasto, znane jako makowiec japoński, upiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego. Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy(...)stres niż przy klasycznym makowcu. A jak patrzę na mijający rok, to widzę, że żadnego skomplikowanego ciasta nie upiekłam. Ani nawet pół! Piekłam ciasta proste, najwięcej marchewkowego albo z odpadów z owoców z wyciskarki. Żadnego tortu, żadnych ciast przekładanych, biszkoptów rzucanych... Co się stało??? A to się stało, że dziecko mam w czwartej klasie i zamiast kremem smarować kolejne warstwy
bistro mamaCoraz bliżej Święta… Na blogu pojawiać się będzie coraz więcej słodkich świątecznych inspiracji. Dziś zapraszam Was na jedną z nich. Dla wielbicieli makowców, idealny na świąteczny stół, a także na każdą uroczystość Pyszny i prosty w przygotowaniu. Makowiec z podchmielonymi wisienkami. Wisienki nie tylko stanowią dekorację, ale są również zatopione w cieście Pysznie wzbogacając jego smak. Polecam Wam spróbować(...)takiego makowca. A gdzie można kupić takie podchmielone wisienki? Ten i wiele innych wspaniałych produktów nabędziecie w sklepie Smak Market . Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą. Makowiec z podchmielonymi wisienkami A wszystkim wielbicielom słodkości polecam również pyszne czekolady , które możecie również wręczyć w ramach słodkiego, miłego upominku W Smak Market znajdziecie pełną ofertę czekolad, ja osobiście polecam mleczną
Słodkie okruszkizłotą rosą kojarzy nam się przede wszystkim Sernik Złota Rosa . Czas to zmienić! Co powiecie na wilgotny makowiec na kruchym spodzie z lekką pianką, na której widać złociste kropelki?? To jest hit, takie makowce tylko tutaj ;). Polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 280 g mąki(...)Białka (koniecznie w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać przesiany cukier puder, cały czas miksując. Po tych 35-45 minutach pieczenia makowca, uchylić piekarnik i szybciutko wyłożyć na wierzch ubitą pianę z białek. Wyrównać i przy pomocy skrobki zrobić na piance delikatne fale (fale sprzyjają powstawaniu kropelek rosy- w ich szczelinach lubią
Nastoletnie WypiekanieDziś zapraszam Was na pyszny łaciaty makowiec w cytrynowym cieście. Idealne połączenie puszystego, lekko cytrynowego ciasta ze słodką masą makową. Mój makowiec upiekłam specjalnie dla moich bliskich, którzy tak kochają ciasta z makiem. Odwiedziny rodziny, uroczystość i kawałek pysznego ciasta… do tego śmiech, rozmowy… uwielbiam takie dni. Makowiec w takiej formie sprawdzi się idealnie na każdą uroczystość, święta(...)Upieczone ciasto powinno odstawać od boków formy. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować, ale najlepiej smakuje bez dodatków (słodycz masy makowej jest wystarczająca). Smacznego Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście – to już ostatni kawałek ciasta, które cieszyło się niebywałą popularnością. Szybkie zdjęcie i… można delektować się tym pysznym wypiekiem. Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście
Słodkie okruszkiZastanawiacie się czasem jak przygotować efektownie wyglądające ciasto, np. makowiec? Odpowiedzią jest ten przepis. Zapraszam Was na kwiecisty makowiec drożdżowy. Z ciasta drożdżowego można stworzyć naprawdę wspaniałe wypieki. Takie ciasto idealnie nadaje się do formowania. Moja rodzina wprost przepada za makowymi wypiekami, dlatego w odwiedziny bardzo często zabieram właśnie takiego kwiecistego makowca drożdżowego. Wspaniały smak i efektowny wygląd tego ciasta(...)kilka lat temu w jednej z restauracji. Przepis na ciasto własny – z drożdżówki serowej (z małymi zmianami, które wynikły podczas przygotowania ciasta ) ! PRZEPIS DO WYDRUKU: Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? 2016-04-21 00:56:22 Write a review Save Recipe Print 2888 calories
Słodkie okruszkiwiększość osób nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, ale do tej pory jakoś nie paliłam się do jego przygotowania, bo wydawało mi się, że za dużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne(...)dobrze wymieszać. Podsmażyć. Następnie odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do przestudzonego maku. Ciasto i masę podzielić na 2 lub 3 części (ja zrobiłam 3 makowce o długości ok. 30 cm każdy) . Każdą część ciasta rozwałkować, nałożyć i rozsmarować masę makową zostawiając 2 cm margines z każdej strony. Zwinąć w rulon, podwinąć boki, a następnie zawinąć
Domowa Cookierenka AgiNajlepsze, mięciutkie i słodkie - świąteczne makowce. Nigdy nie jadłam lepszych i choć co roku udaję, że nie lubię tego ciasta, sama zjadam przynajmniej połowę rulonika. Choć babcia robi je bez rodzynek, ja pokusiłam się (na prośbę męża) o dodanie ich do farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć(...)makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g świeżych drożdży łyżeczka soli ew. kilka łyżek mleka +1 jajko do smarowania Farsz: 700 - 800g niebieskiego maku 300g cukru olejek lub cukier migdałowy 150g masła 2 łyżki miodu 1 całe jajko 3 białka
Kuchenna KontrrewolucyaWczoraj było o masie makowej, to dziś koniecznie o jednym ze sposobów jej wykorzystania. Uwielbiam wszystko, co zawiera mak i tak jak już pisałam we wczorajszym poście, makowiec to dla mnie świąteczna tradycja. Żeby był naprawdę dobry, masa makowa musi być słodka i pełna bakalii, a ciasto mięciutkie i mokre od makowego nadzienia. Jednak jako że bardzo lubię eksperymenty(...)cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący wieniec i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z tego przepisu można przygotować także tradycyjny makowiec. Rulonu z ciasta nie przecinamy wtedy wzdłuż, zawijamy natomiast dość luźno w pergamin (pozostawiając nie więcej niż 2 cm przestrzeni) i pieczemy w 180 stopniach również przez
Ratunku obiadDzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju(...)płodności oraz spokojnego snu. Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam. Makowiec – składniki: Ciasto : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa
UgotujmyTo.plPyszne, drożdżowe makowce. Tradycyjne, zawijane, z bakaliami. Pięknie pachną, są delikatnie migdałowe i waniliowe. W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników(...)Składniki na dwa spore makowce: Ciasto: 75g świeżych drożdży 6 szklanek + 2 łyżki mąki pszennej tortowej 500ml mleka 6 żółtek 220g cukru + 2 łyżki 200g masła Masa makowa: 500g maku 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek) 6 białek 120g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 większe łyżki miodu 100g masła 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Ciasto: 1. Podgrzać
Mała Cukierenkamnie w domu tak się jakoś przyjęło, że na każde święta musi być ciasto z makiem. Niekoniecznie jet to klasyczny makowiec, ale np. uwielbiany przeze mnie seromak, albo ciasto z kremem i makiem i tutaj dopiero można poszaleć z różnymi kombinacjami. Dziś taką właśnie propozycję mam dla Was - czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy i do tego makowiec pełen orzechów i rodzynek(...)arkuszach Stella Pack bo to bardzo wygodne rozwiązanie) i piekłam 30 minut w 180 st. C Możecie też upiec je w jednej blaszce a potem przekroić na pół. Makowiec: 200 g suchego maku 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100 g masła 4 jaja 100 g drobno posiekanych orzechów (użyłam włoskich) 100 g rodzynek Mak zalewamy mlekiem i dolewamy wody
Cynamonowe szczęścieMakowce piekłam na Święta ale jakoś nie było czasu wrzucić przepis na bloga. Ale makowce można piec przecież nie tylko na tę okazję, każda jest dobra gdy mamy ochotę na coś makowego. Makowce wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia więc warto je upiec bo domowe są najlepsze. Co do masy makowej to jest wiele przepisów ja podaję swoją wersję(...)zapewniam Was, że makowce były smaczne. Zapraszam do lektury i do działania. zawijany makowiec
Ewa w kuchniświęta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pysznego zawijanego makowca . A przecież według dawnych wierzeń te magiczne ziarenka zapewniają bogactwo, urodzaj i spokojny sen. Składniki (na 3 strucle) : 3 szklanki mąki 3 łyżki mąki do podsypywania 21 g suchych drożdży 6 żółtek 6 łyżek cukru 180 ml letniego mleka pół łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki spirytusu(...)dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości ok. 3 mm. Masę makową nakładamy (zaczynając 2cm od brzegów). Zwijamy jak roladę, a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia, owijamy nim ciasto dwukrotnie, pozostawiając ok. 1 cm luzu. Makowce układamy na blasze w sporych
Pyszności SłodkościMakowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie(...)wystarczy zalać wrzątkiem, dodać ulubione bakalie, przyprawy i gotowe. Nie warto kupować gotowej masy makowej (przeczytaj skład, a w momencie zrezygnujesz) skoro przygotowanie domowej jest bajecznie proste. Jeśli przygotowujesz makowiec zawijany po raz pierwszy, przeczytaj dokładnie przepis, a na pewno się uda. To do dzieła! Składniki na 1 duży makowiec: 250 g mąki orkiszowej jasnej 1 jajko M 2 żółtka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was lekką propozycję sernika na makowcu Brześć Myślę że dla zapracowanych takie ciasto do kawy będzie w sam raz, szybkie i łatwe w przygotowaniu:) Zapraszam :) Składniki: 1 makowiec 400 g Brześć 1 kg dobrego sera w wiaderku 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy 3 galaretki o smaku malinowym + 3 szklanki przegotowanej(...)przekładamy ser, cukier, cukier waniliowy i ucieramy, następnie wlewamy mleko i tężejącą galaretkę, chwilę mieszamy.Czekoladę siekamy i jeszcze raz mieszamy łyżką Blaszkę wykładamy folią, na spodzie układamy plasterki makowca, musicie kroić takiej grubości aby starczyło na spód i górę. Na makowiec wykładamy masę serową i przykrywamy lekko dociskając plasterkami makowca. Odstawiamy do stężenia. Dwie galaretki przezroczyste zalewamy przegotowaną wodą
Sama słodycz i szczypta chilidoprowadziłam Was do stanu martwienia się o Waszą Blondynkę. Jestem już i zostanę. Wracamy do normalnego trybu. Żeby nie przedłużać przejdę już do jednego z wielu zaległych przepisów. Makowiec, który miał być japoński, ale w efekcie wyszedł po Blondynkowemu, bo nie mogłam dojść do ładu z przepisami, które znalazłam. W każdym przepisie widziałam przeróżne proporcje jabłek w stosunku do masy(...)nauczona już, że będziecie pytać o przepis obok miski naszykowałam kartkę i długopis, więc na bieżąco notowałam ile czego wrzucam i moje na oko wcześniej odmierzałam :) W domu makowca jem tylko ja, bo Młody nie ruszy, więc zeszło mi trochę czasu zanim poradziłam sobie ze swoją połówką, bo połowę oddałam tacie. Tu zauważyłam, że najbardziej smakował mi po dwóch trzech
Blondynka GotujeTradycyjny makowiec, a właściwie rolada makowa. Idealna na święta, ale również na niedziele. Przepyszne ciasto do kawy! #ciastojakzobrazka CIASTO DROŻDŻOWE (wyszły mi dwie rolady makowe) 380 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 25 g świeżych drożdży 50 cukru szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła MASA MAKOWA 200 g maku(...)grubości około 3 mm, wyłożyć masę makową zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu i zwijamy w roladę łączeniem do dołu, zlepiamy końce i podwijamy je na spód. Każdy makowiec zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając około 1,5 cm luzu. Makowce układamy na blaszce z piekarnika lub umieszczamy do podłużnych foremek (piekłam w keksówce o długości 39cm), przykrywamy ściereczką
Gotuj z MąkąWigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny. 1 kg maku 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek 3 opakowania cukru wanilinowego(...)jajek (całych) i 3/4 kg cukru. Wszystko razem zagniatamy. Ilość bakalii oraz ich skład możecie dwolnie ustalić wg własnego smaku. Ja lubię kiedy bakalii jest dużo a smak makowca bardzo wyrazisty. Na spód przygotowujemy ciasto. Ciepłą margarynę ( w temp. pokojowej) zagniatamy z mąką, szklanką cukru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy
Kulinarna PatilogiaMacie tak, że przed Świętami brak Wam czasu na wszystko? Ja tak mam w tym roku, więc każde ułatwienie jest dla mnie na wagę złota Ten makowiec krążył po sieci od roku lub więcej. Jest bardzo efektowny i niezwykle prosty do zrobienia. Co potrzebujecie? Tylko zrobić wycieczkę do sklepu spożywczego po ciasto francuskie i masę makową. Wiadomo, możecie zrobić ciasto(...)papier do pieczenia. Z tego względu układamy spodnią warstwę na papierze do pieczenia i dopiero smarujemy całość makiem i przykrywamy wierzchnią warstwą na następnie nacinamy i przekręcamy. A taki makowiec na cieście francuskim w kształcie choinki smakuje całkiem dobrze – w końcu kto nie lubi ciasta francuskiego? I wygląda też zacnie na świątecznym stole. To co, robicie w tym roku
Mieszam w Garnkusłodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy
Smaczne ZdroweZapraszam dzisiaj na pyszny domowy makowiec taka próba przedświąteczna :) Do makowca polecam gotową masę makową z bakaliami od firmy Helio . Masa makowa z bakaliami HELIO w 3,3 kg puszce to rozwiązanie idealne dla cateringu, cukierników i szefów kuchni. Jest to gotowy produkt z bakaliami i miodem do szybkiego przyrządzania makowców, mazurków, tortów makowych, strucli, czy innych deserów. Masa(...)minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 14 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasto smarujemy
Sama słodycz i szczypta chilikrótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na proste, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński(...)ubite białka. Połączyć je delikatnie z przygotowanym ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 60-70 minut, aż do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Upieczony makowiec ostudzić. Na sam koniec polać go polewą czekoladową (masło i gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej). Kroić po stężeniu polewy czekoladowej. Od góry: wygląd masy przed wymieszaniem z jabłkami
UgotowaćMakowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd(...)został opublikowany przez LGD Liwosz. W oryginalnym przepisie nie podano składników na biszkopt, ani na polewę. Pochodzą one ode mnie. Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Składniki na biszkopt (foremka 25x35 cm): 4 jajka (białka i żółtka osobno) 4 łyżki cukru 6 pełnych łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli Wykonanie: Białka ubijamy mikserem na sztywno
Trzeci talerzmakowiec Każdy z nas ma ulubione ciasta z którymi wita okres noworoczny. W moim domu jest to delikatne, wilgotne ciasto makowe, całkiem inne od drożdżowej strucli, lecz nie mniej od niej pyszne. składniki ciasto 135 g miękkiego masła lub dobrej margaryny 350 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 2 łyżeczki(...)miód, masło i rodzynki, po czym zostawimy makową masę do wystudzenia na około 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto na spód i wierzch naszego makowca. Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy
Miód i pieprzBoże Narodzenie bez makowca? Nie w naszym domu A jak makowiec to i masa makowa. Brzmi strasznie? Zupełnie niepotrzebnie. Ja wiele lat kupowałam gotową masę, bo kto by kręcił mak w maszynce. Mąż za to kręcił nosem, jak natrafił na rodzynki w masie, ale co tam. Pewnie byłoby tak dalej, gdybym jakiś czas temu nie trafiła na mak mielony. Brzmi(...)jakże i przeczytanie składu masy z puszki. Hmm…masy są często zbyt słodkie – moim zdaniem, mają rodzynki- zdaniem pana męża, są za rzadkie przez co Twój wymarzony makowiec może się nie udać. Czyli jak zwykle, jeśli sama zrobisz swoją masę dodajesz do niej co lubisz, więc będzie CI również najlepiej smakować i nie będzie tak mokra
Mieszam w GarnkuPrzepis zaczerpnięty z Moje wypieki i lekko uproszczony. W moim domu na Wielkanoc zawsze musiał być makowiec, dlatego, gdy w końcu mieszkam poza rodzinnym domem, zdecydowałam się pierwszy raz w życiu nie kupować "gotowca" i podjąć się pieczenia tego świątecznego przysmaku sama. I przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite(...)choć nie jestem wielką fanką makowca, to ten smakuje naprawdę wyjątkowo. :) Ciasto drożdżowe (na 3 strucle): 3 szklanki mąki pszennej + ok. 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 21 g drożdży suchych lub 45 g świeżych drożdży (ja użyłam suchych - mniej roboty) 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli
Cooking MonsterMakowiec jest bardzo smaczny i wilgotny. Nigdy nie może go zabraknąć na Świętach Wielkanocnych. Składniki: Ciasto: 750 gram mąki 375 gram margaryny 80 gram drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 500 gram maku 150 gram masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy 100 gram posiekanych(...)białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch makowca nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy
Bajeczna Kuchniamoim zdaniem, pomysłów na świąteczne ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości. Myślę, że przypadną Wam do gustu, mam nadzieję, że przepisy, z których skorzystacie przypadną Wam do gustu :) Polecam! Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec japoński Makowiec czekoladowy Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej
Domowa cukiernia EwyKlasyczny makowiec na kruchym spodzie z mnóstwem bakalii w środku. Coś dla tych, którzy nie przepadają za drożdżowymi , zawijanymi makowcami . Makowiec z tego przepisu jest wilgotny, dosyć wysoki, nie za słodki, po prostu doskonały! Polecam upiec na tegoroczne święta! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 żółtka 120 g cukru(...)płynnego miodu 2 łyżki cukru waniliowego 100 g posiekanych rodzynek 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g posiekanych migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia makowca Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem
Nastoletnie WypiekanieTradycyjny polski makowiec zawijany, który co roku gości na świątecznych stołach u wielu polskich rodzin. Mięciutki, wilgotny, zachowuję świeżość przez kilka dni. Nadziany pyszną, domową masą makową z mnóstwem bakalii. Z przepisu wychodzą 3 średniej wielkości makowce. Przepis znalazłam na blogu Domowa cookierenka Agi . Gorąco polecam! ;) Składniki: (na 3 średniej wielkości makowce) Ciasto: 750 g mąki pszennej 350 g masła(...)każdej strony. Wszystkie ciasta zwinąć w rulon, końce podwinąć pod spód. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. Każdy z makowców umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Piec w 180 st.C przez 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. 4. Lukier: Składniki utrzeć
Nastoletnie Wypiekanietakich temperaturach ani grilla ani nawet wycieczki rowerowej nie będzie… Za to będziemy mieli sporo czasu na pracę w ogrodzie Żeby Wam osłodzić weekend zapraszam na dość nietypowy makowiec z cytrynowym kremem, popularnie nazywany Makową Panienką. Makowa panienka to połączenie makowo-kokosowo-migdałowych- dość chrupkich -blatów z kremem cytrynowym. Jeśli lubicie ciasto piegusek- to na pewno -to makowe ciasto(...)kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji . Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa Panienka. Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem Składniki na blaty makowe: forma o wymiarach 26×30 150 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki 50 g migdałów mielonych 8 białek 4 żółtka (pozostałe
UgotujmyTo.plMakowiec zawijany, czyli rolada makowa Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą się nam ze Świętami. Dla mnie to między innymi rolada makowa. Mimo, że nie jestem wielką wielbicielką ciast z makiem, to właśnie bez takiej strucli nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. To zawsze wywołuje spór pomiędzy mną a M., dla którego świąteczny makowiec, to taki na kruchym cieście(...)się miejscami popękać od nadmiaru maku, ale to rzadkość i nie wpływa na smak. A ten jest (nieskromnie mówiąc/pisząc) doskonały. Z podanego przepisu można upiec jeden duży makowiec (wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia) lub 2 mniejsze. Często roladę makową zaleca się przełożyć do pieczenia do keksówki, lub zawinąć w podwójnie złożony pergamin, pozostawiając kilka centymetrów luzu. Próbowałam
Pełny talerzMakowiec japoński czyli z jabłkiem. Od bardzo dawna do makowca dodawałam starte lub pokrojone w kostkę jabłka nie wiedząc, że ta wersja makowca japońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie". Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować
Jadło i czytadłobyło. Dużo przygotować do Świąt, trochę spraw w firmie w związku z końcem roku i tak czas błyskawicznie pędzi, że nie wiadomo od czego zacząć. Za szybko wszystko. Makowiec drożdżowy, który upiekłam wyszedł na prawdę smaczny, ciasto długo, pomimo, że drożdżowe zachowało świeżość, ale zauważyłam, że to jest właśnie plus dodania oleju zamiast masła. Wprawdzie makowce nie podbijają naszych serc(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/makowiec-drozdzowy/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('541e4aaffd383a22f51b13c1152ed0ba').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: makowiec makowiec zakręcony The post Makowiec drożdżowy appeared first
dom-agi.plPyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :D Skoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty). Składniki: 50 g drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy(...)godzinki. Następnie podzielić na dwie części, i z każdą rozwałkować na dwa większe prostokąty. Następnie dać na nie masę makową (z ilości którą zrobiłam starczy na cztery makowce). Następnie ściśle zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować białkiem górę makowców. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś 50 minut. Wyjąć na ciepły nałożyć lukier i ozdobić makiem
Moje pyszne gotowaniemakowcami, ciastami które bardzo lubię, przeważnie mam ten problem, że mają za mało masy makowej w środku . A to ona jest tym co dla mnie w makowcu najważniejsze. W tym roku zrobiłam więc takie, że to prawie sam mak i bakalie a ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem. I takie właśnie makowczyki najbardziej lubimy. Z podanych niżej ilości składników wyszły(...)ogromne makowce, tak przepyszne, że zniknęły nie wiadomo kiedy. Jeśli wolicie jednak nieco więcej ciasta w cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej. Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie . Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii.... Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach
Smaczna PyzaBardzo lubię makowiec z tym ciastem. Ciasto robi się szybko , jest cienkie, a farszu czyli tego co najlepsze - dużo. Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. Z tej ilości ciasta robię zwykle 4 makowce. Lukier z przepisu na stronie Moje Wypieki składniki(...)makowce) 400 g mąki pszennej 150 g masła 50 g świeżych drożdży 3 łyżki lekko kwaśnej śmietany 1/2 laski wanilii lub skórka otarta z 1/2 cytryny 2 czubate łyżki cukru pudru 2 cale jaja + 1 lub 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli lukier ( na 4 makowce) 2 białko 2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii farsz makowy
Stare Gary