wszystkie trzy ciasta. Dekorowałam wieczorem po odzyskaniu wiary w siebie. Zdjęcia zrobiłam zaraz po udekorowaniu. Poniżej napiszę zestawienie tego, co tym razem upiekłam. Wkrótce opublikuję stary przepis na mój makowiec z poprzedniego Bożego Narodzenia, którego przepis szukałam cały rok i dwa razy go ponownie zgubiłam. W tym roku nie zdążyłam go więc zrobić, ale kto wie, może(...)przepisy i zachęcam do eksperymentowania. Zawsze się opłaca. Najważniejsze, by smakowało! I pamiętaj, że te ciasta nie muszą być tylko na Boże Narodzenia. Chociaż wtedy smakują jakoś tak lepiej :) Makowiec czekoladowy w polewie czekoladowej ozdobiony cukrową posypką i posiekanymi orzechami włoskimi. Do zrobienia mojego makowca użyłam rodzynek, orzechów włoskich, gorzkiej i mlecznej czekolady oraz żurawiny suszonej. Piekłam z 2/3 porcji
Anioszek w kuchniPrzepiękny makowiec w formie gwiazdy to ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja(...)wywinięciu naciętych kawałków ciasta. W tym momencie muszę podziękować mojej Nadii, bo poradziła sobie z zadaniem wyśmienicie i nawet posłużyła mi za modelkę rąk :D Jestem przekonana, że ten makowiec zachwyci Waszą Rodzinę i Przyjaciół, dlatego nie wahajcie się i zaplanujcie go w Waszym świątecznym menu :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g maki 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży
Słodko-Słony Świat IlonyMakowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka W tradycyjnej podkarpackiej kuchni kasza manna rzadko gra pierwsze skrzypce. Zwykle występuje w roli zagęstnika do potraw pieczonych albo smażonych. Ze względu na swój neutralny smak wykorzystywana jest tak do dań słodkich, jak i wytrawnych. Rzadko jednak tak zmienia i polepsza smak potrawy, jak w makowcu na kruchym spodzie według przepisu pań z Koła(...)sprawia, że masa makowa jest bardziej wilgotna, spójna, a jednocześnie delikatna w smaku. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Pochodzi on z publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”. Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Składniki na kruche ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 300 g margaryny (proponuję użyć masła) 7 czubatych łyżek cukru
Trzeci talerzUwielbiamy makowce, a moja Mama postanowiła trochę unowocześnić makowiec tradycyjny. Jest bardzo pyszny. Polecam!!! Składniki na spód (blaszka 25cm x 35cm) 2 jajka ½ szklanki cukru 125 g masła ½ szklanki mączki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka, cukier i masło utrzeć. Dodać sypkie składniki przesiane przez sitko i utrzeć. Odłożyć 3 łyżki(...)przez 55 minut. Polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Posypać płatkami migdałowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smacznego!!! Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać przepis i wydrukować Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji Pobierz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepisy BabciByły już rolady makowe i drożdżowe warkocze, teraz czas na prawdziwy makowiec. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową kupił mnie w całości. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem(...)fanką jego mielenia, bo później wszędzie pląta mi się mak to ten makowiec jest zdecydowanie tego wart. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową Ciasto: 5 żółtek 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 koski zimnej margaryny (187,5 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% Warstwa makowa: 400 g maku 500 ml wody
PatiGotujepółki w marketach uginają się pod piernikami i czekoladowymi figurkami. My jednak chcemy pomału wdrażać się w świąteczny klimat (poczekajmy z tym do grudnia 😃 ) i upiekłyśmy wyczekiwany od dawna makowiec ale jeszcze w jesiennym klimacie. Przepis to do wyboru dwie wersje! Jedna to głównie mak i dodatki a druga większa opcja to makowiec z komosą. Nam smakują obie, jednak(...)Praliny -200g daktyli i rodzynków (lub innych suszonych owoców) -200-250g fistaszków i orzechów laskowych (lub innych orzechów/ nasion) -mak i suszone płatki kwiatów do obtoczenia pralin MAKOWIEC 1. Komosę przepłukać pod strumieniem ciepłej wody (pominąć w 1 wersji). 2. Mak (i komosę) wsypać do garnka i zalać odpowiednią ilością płynów. Gotować do miękkości i wchłonięcia płynu. Zostawić
Candy PandasApetyt na Święta rośnie z każdym dniem. Już powoli układam listę dań, co chwilę wykreślając którąś pozycję albo dopisując nowe pomysły. Wiem jedno - drożdżowy makowiec będzie na pewno. Poniżej dzielę się przepisem na makowiec, który piekłam w zeszłym roku. Ciasto wyszło delikatne, puszyste, a nadzienie makowe w sam raz słodkie i pełne bakalii. Osobiście jednak wolę makowce jeszcze bardziej makowe(...)dlatego w tym roku zwiększę ilość masy:) Składniki (na 2 makowce): 2/3 szklanki mleka 25g drożdży 50g masła 1 małe jajko 2 żółtka 2 + 1/3 szklanki mąki 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka oleju Nadzienie: 200g maku mielonego 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej
Obiad gotowypostanowiłam podzielić się z Wami zestawieniem pysznych, słodkich świątecznych przepisów. W zestawieniu znajdziecie ponad 50 słodkich inspiracji na Boże Narodzenie. W zestawieniu znajdziecie typowe przepisy na świąteczny stół jak makowce, pierniki, serniki, ciasta orzechowe, pierniczki, ciasteczka, ale także i te mniej oczywiste, ale pojawiające się na stołach w wielu domach – jak np. najróżniejsze proste ciasta cytrusowe czy babki(...)MAŁE WYPIEKI LUB W DESERACH . Albo napiszcie do mnie – chętnie pomogę To zacznijmy tą słodką wyliczankę Ciasta: Orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami Korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? Szybki
Słodkie okruszkiDzisiaj czas na pierwszy świąteczny przepis – coś, co od zawsze kojarzy mi się ze świętami, czyli makowiec , tym razem w wersji oczywiście paleo, bez zbóż i glutenu. Telewizja pierwsze świąteczne reklamy pokazuje już na początku listopada, ja chciałem poczekać z przepisami chociaż do początku grudnia To właśnie ten miesiąc już w samej nazwie niesie klimat tych wyjątkowych świąt(...)utraty smaku, który znamy od dziecka Nie musicie już rezygnować z jedzenia ciasta, albo przypłacać to wyrzutami sumienia. U Kasi z Cookitlean.pl też ostatnio pojawił się przepis na makowiec bezglutenowy i bez pieczenia, więc jest w czym wybierać. Samo ciasto jest pyszne, miękkie oraz soczyste. Robi się go szybko i prosto, czyli tak jak powinno być. Składniki: 200 g maku
PaleoLifeWymyśliłam sobie makowca bez maku ;-). W ostatnim wpisie pisałam Wam o masie orzechowej, która mnie totalnie zachwyciła. Tak jak powiedziałam postanowiłam ją przygotować jeszcze raz, tym razem w formie nadzienia do makowca, zamiast maku! Tak, tak wiem że brzmi to dość groteskowo, bo co to za makowiec bez maku. Ale zapewniam Was, że gdybyście jedli to ciasto z zawiązanymi oczami(...)śnieg w tym roku, na zapach cynamonu, jodły, pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie mogę się już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka
SMYKWKUCHNIUwielbiam masę makową i ciasto drożdżowego, dlatego też postanowiłam przygotować domowy makowiec. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne. Samo zawijanie ciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe(...)podzielić na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Następnie wyłożyć połowę masy makowej. Przygotowane ciasto zawinąć. Najlepiej boki ciasta podwinąć do środka. Przygotowane makowce posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec około 30-40 minut, tj. tak długo aż makowiec lekko się zarumieni. Po upieczeniu i ostudzeniu makowca polać lukrem (cukier
UgotowaćMakowiec drożdżowy to jeden z tradycyjnych, świątecznych polskich wypieków. „ Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście… Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych(...)też skorzystałam z tego dobrodziejstwa. Gotowy mak potrzebuje, mimo wszystko, nadania „ostatnich szlifów”, więc dodaję do niego mnóstwo bakalii, odrobinę rumu i pianę z ubitych białek. Inspiracją do przygotowania makowca drożdżowego był dla mnie przepis Joanny z Domowych Wypieków . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 180 ml mleka - 150g roztopionego masła - 6 żółtek (białka zostaną do masy makowej
mojewypiekiinietylkojest wyśmienita,bo jest tu zachowana idealna proporcja maku do ciasta.Ciasto drożdżowe jest cudowne do współpracy,dlatego strucla jest bardzo łatwa do przygotowania.Ciasto nie wymaga podsypywania mąką.Piekłam mój makowiec zawinięty w papier i jeśli tylko prawidłowo go zawiniesz metoda jest super.Bardzo polecam.Makowiec zachowuje piękny kształt i nie pęka. Nie gotowalam maku co oszczędza sporo czasu,lecz użyłam zmielony(...)makową,tuż przed wyłożeniem na rozwałkowane ciasto. °Wyrośniete ciasto wyrzucić z miski , powtórnie zagnieść i podzielić na 2 części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 35-40 cm (wielkość makowców dopasować do rozmiarów blaszki) i o grubości 5 mm.Przed ostatnim wałkowaniem przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na papierze.Posmarować białkiem i równomiernir rozprowadzić nadzienie ,pozostawiając czyste brzegi ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszny, polecam!!! Polecam również pyszny GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście (klik(...)Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem Składniki: Spód: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki śmietany Masa makowa: 1 duża puszka gotowej masy makowej 850g 4 żółtka
Mała CukierenkaMakowiec – prosty przepis Lubicie makowce? My uwielbiamy. Dziś dzielę się z Wami bardzo starym, prostym przepisem na makowiec. Możecie go przygotować dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu pieczenia czy chłodzenia ciasta ;)). Taki makowiec idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na każdym przyjęciu lub po prostu jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Spróbujcie, polecam. Szykując się(...)jajka klasy M 2 łyżki naturalnego jogurtu lub 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka gotowej masy makowej (lub tyle samo domowej gęstej masy makowej) cukier puder do oprószenia makowca (jeśli lukier) Dodatkowo: forma do pieczenia – u mnie kwadratowa tortownica 24×24 papier do pieczenia w arkuszach Stella folia do żywności Stella Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek
Słodkie okruszki