Chociaż nie przepadam zbytnio za makowcami to jednak z dodatkiem sera bardzo mi zasmakował. Miałam zrobić z dodatkiem sera z wiaderka, ale nie dostałam takiego jak chciałam więc kupiłam półtłusty ser i zmieliłam 3-krotnie. Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha seromakowca.. Składniki na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej
Na słodko lub wytrawniekwaskowaty krem i dość słodkie ciasto. Do tego polewa z białej czekolady i chrupiące płatki migdałowe - coś pysznego! W dodatku wygląda uroczo. Może spróbujecie takiego ciasta zamiast tradycyjnego, zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...? Makowa panienka Składniki: (na formę 32x40 cm) ciasto makowe: 115 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakowiec (źródło: almamarket.pl) Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu 1 kg maku 10 dag margaryny lub masła 60 dag cukru olejek migdałowy 4 jajka 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto drożdżowe ułożyć
WojnaNaSmaki.plciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani - którą pozdrawiam :) Seromakowiec chyba wszyscy mieli okazję jeść. Jest to przepyszne połączenie sernika i makowca na delikatnym kruchym spodzie. Z podanego przepisu wychodzi aromatyczne i wilgotne ciasto, które - niestety - w mig znika ze stołu ;) Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1 żółtko
Codzienna kuchnia niecodziennaKażda wizyta w większym sklepie o tej porze roku sprawia, iż chcąc nie chcąc zaczynam myśleć o Świętach Bożego Narodzenia. Nie ma u nas w domu Świąt bez makowca. Pomyślałam, czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :) I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się
Moje Kuchenne Rewelacjeszafce stoi puszka masy makowej... trzeba ją wykorzystać . Przepis na ciasto pochodzi z gazetki "Przyślij przepis" z moimi małymi zmianami. Makowiec w wykonaniu jest naprawdę bardzo szybki i bardzo dobry. Czas pieczenia: około 60 min Temperatura pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię także na wiele innych okazji. Spód nie jest typowym kruchym ciastem, lecz kruszonką. Kolejne warstwy to masa makowa oraz masa serowa pokryta resztą kruszonki. Ni to sernik ni makowiec, takie dwa w jednym:) Ciasto: 500g mąki pszennej, 200g masła, 200g cukru, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać
Z miłości do słodkościpierwszy rzut ciasto ajerkoniakowe <3. To propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta z masą. Idealnie dopełni świąteczny zestaw ciast. Będzie się pięknie prezentował obok piernika, sernika i makowca. Ciasto ajerkoniakowe Składniki: Biszkopt jasny: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie
PatiGotuje[Głosów:10 Średnia:4.6/5] składniki na ciasto ucierane: 280 g mąki 250 g cukru pudru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g
Domowy Smak JedzeniaZanim się obejrzymy będziemy mieli Święta Bożego Narodzenia. Zanim jednak na nasze stoły trafią tradycyjne makowce, pierniki i serniki proponuję zrobić pachnące piernikiem i pomarańczami muffinki w kształcie choinek. To propozycja zarówno dla małych jak i trochę większych, bo babeczki w takiej świątecznej wersji posmakują każdemu.Można je zrobić także na same święta, będą pięknie prezentowały się Waszych stołach. Przy
Bon appetit mon amienami, a pogoda za oknem wcale nie zimowa to jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby myśleć już o świątecznych wypiekach i szukać prawdziwych kulinarnych perełek. Zamiast piec makowiec, czy ucierać sernik postaw w tym roku na wyjątkowy tort –bezowy z kremem o zapachu korzennych pierniczków. Uda się na sto procent a poza suszeniem blatów wcale nie jest taki pracochłonny
Wanilia i KardamonPlacek orzechowy - kuchnia podkarpacka Przepisy na wspomniane przeze mnie inne ciasta warstwowe tego typu znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Drożdżówka z makiem i orzechami Glinicki przekładaniec drożdżowy Makowiec warstwowy
Trzeci talerzJest to tak zwany makowiec odwrócony do góry nogami na cienkim biszkopcie z czekoladową polewą. Nie zostaje długo na talerzu. Przepis na blachę 28 x 36 cm Co potrzeba na biszkopt: 4 jajka, 4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej typ 450, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Co potrzeba na masę makową: 1 puszka masy
Bułka z Chlebemprzecież spaghetti, lasagne, pyszne pulpety w sosie koperkowym czy też zapiekanki bez mielonego mięsa się nie obejdą. Nie będzie jednak również problem z mieleniem maku na święta do makowców, orzechów do ciast czy też warzyw i owoców na przeciery. W każdy przypadku będzie działać niezawodnie! Maszynka jest niewielka, zmieści się bez problemu w małej kuchennej szafce czy na blacie. Swoim
Ostra na Słodkopieczywo jest przepyszne i oczywiście zadziwia pięknym kolorem jesieni. Ciasto z dynią i makiem Jeśli mowa o świętach to proponuję ciasto dyniowe z makiem. Będzie to piękny i pyszny makowiec na świątecznym stole. Ciasto zachwyca smakiem no i to połączenie pomarańczowego z ciemnoniebieską, makową masą. W tym cieście zastosowałam dyniowe puree . Jestem jednak ciekawa upiec podobne ciasto ze świeżej dyni
codojedzenia