niego nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Jest on składnikiem makowców i innych ciast, a także kutii czy łazanek. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Wyróżniamy kilka rodzajów maku: mak niebieski, mak biały, mak lekarski oraz mak polny. Do celów kulinarnych wykorzystywany jest mak niebieski oraz mniej popularny, ale delikatniejszy w smaku mak biały. Właściwości lecznice
Kuchnia MagdaLenySeromak – czyli świetne połączenie delikatnego i kruchego sernika o smaku pomarańczowym z pyszną masą makową z dużą ilością bakalii takich jak: suszone morele, daktyle, żurawina
AleTorcikcynamonowo-dyniowe rolowane bułeczki, taką drożdżową dżdżownicę. Znika w kilka minut. Takie ciasto możecie tez przygotować na święta, można dać nadzienie z maku. Będzie tak samo pyszna, a zastąpi makowiec. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjabłek i cynamonu. Gdzieś jakiś czas temu czytałam lub słyszałam, że w niektórych domach to właśnie szarlotka gości na bożonarodzeniowym stole podczas gdy u nas królują serniki, pierniki i makowce. Pomyślałam, że może i ja upiekę szarlotkę, zwłaszcza, że ją bardzo lubimy, ale nie taką tradycyjna tylko trochę zmienioną i urozmaiconą w bakalie i przyprawę korzenną. Nie chwaląc się moja
Izabelawkuchnipudrem, po czym dodawać partiami przestudzony budyń. Na koniec dodać kilka łyżek zimnego naparu z kawy - ilość dowolna w zależności jaki smak masy chcemy uzyskać. 7. Połową masy przełożyć makowiec, resztą posmarować wierzch i boki tortu. Wierzch i boki dodatkowo posypać zmielonymi orzechami włoskimi. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwskazówki jak lukrować pierniki zapraszam do wpisu z poradnikiem lukrowania . Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Składniki: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Lukier królewski
CiastkozercyJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świątecznie. W końcu do świąt pozostał niecały miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć co dobrego na nie przygotować. Klasyczna strucla z makiem to jeden z podstawowych, zaraz obok piernika i makowca, wypieków bożonarodzeniowy. Ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, ale zmieniłam jej kształt strucli Dzięki temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek. Strucla z makiem Składniki: Ciasto
PatiGotujeKruche ciasto, masa makowa z pomarańczami i delikatna aromatyczna śmietanka pomarańczowa to alternatywa dla świątecznego makowca. Łatwiej, szybciej, ale równie smacznie. Niestety dość często się zdarza,że słodkości z makiem oraz tradycyjne potrawy świąteczne mogą powodować jednak dolegliwości żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, uczucie przejedzenia. Aby zapobiec tym nieprzyjemnym skutkom jedzenia warto sięgnąć po Espumisan Max - wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza
Bon appetit mon amiesmarujemy jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu możemy ciasto polukrować. Odstawiamy do wystudzenia. *Przeplatamy tak jak makowiec zaplatany **wpis zawiera lokowanie produktu
Domowy Smak Jedzeniaśledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie… Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Chcemy, abyście mogli w pełni
Szalona Kuchnia EwelinyMakowiec ucierany to jedno z ciast, które gorąco polecam upiec na Święta. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Zawsze wychodzi i pięknie wyrasta a do tego cudownie smakuje i długo zachowuje świeżość
AniaGotuje.plkupić zapasu papieru do pieczenia. Polecam w szczególności papier w arkuszach od Stella . Od razu mamy gotowe kawałki papieru idealne do pieczenia ciasteczek, rogalików czy wykładania nim form na makowiec i inne ciasta. Składniki: (na 2 blaszki ciasteczek, ilość zależy od wielkości ciasteczek) 100 g miękkiego masła (dobrej jakości) 200 g mąki pszennej (typ 450) 70 g cukru pudru
Słodkie okruszkiśledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki … Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie… Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Chcemy, abyście mogli w pełni
Szalona Kuchnia EwelinyŚwięta coraz bliżej, a ja lubię trochę wcześniej pomyśleć co na nie zrobię. Makowiec japoński upiekłam z mielonymi migdałami i z kaszą manną owsianą pełnoziarnistą . Jest pyszny, jabłka nadają mu wilgoci. Forma: 30x30 kwadratowa. Składniki: mak niebieski 200 g jabłka 2 szt. mielone migdały 6 łyżek skórka pomarańczowa 1 łyżeczka aromat migdałowy
AZgotuj!