Wielkimi ( a nawet olbrzymimi! ) krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie do głowy wpada coraz więcej przepisów na świąteczne smakołyki! Serniki, pierniki, makowce, szarlotki i inne specjały w świątecznym wydaniu gości będą na suto zastawionych stołach. Zainspirowana moją ukochaną kawą INKA przygotowałam dla Was jeszcze jeden smakołyk, który może zagościć nie tylko na Waszym świątecznym albo
Ostra na SłodkoORZECHOWIEC NA MIODOWYM CIEŚCIE MIODOWIEC Z KAJMAKIEM PYSZNOTKA Z ORZECHAMI SERNIK KRÓLEWSKI KAJMAKOWY SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI KRÓLEWIEC Z MANNĄ METROWIEC BABKA CHAŁWOWA Z ŻURAWINĄ MAKOWIEC JAPOŃSKI ŚWIĄTECZNY PIERNIK
słodki bratekskładniki na ciasto makowe: 200 g maku 500 g jabłek 200 g cukru 100 g masła 5 jajek 90 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak JedzeniaŚwięta Bożego Narodzenia to czas kiedy królują wypieki z makiem, orzechami i innymi bakaliami. Obowiązkowym wypiekiem jest makowiec ale taki w którym masę makową przygotowuję sama i na wierzchu daję maślaną kruszonkę. Składniki: Ciasto półkruche: 280 g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 80 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki gęstej śmietany
Ala piecze i gotujeinne wyjątkowe produkty, które możecie nabyć w sklepie MyGiftDNA A wracając do świątecznych ciast… polecam Wam przede wszystkim te 6 przepisów. Pyszne, proste, idealne na świąteczny stół: Makowiec z podchmielonymi wisienkami Babka serowa (pyszna, wilgotna, szybka) Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym Ciasto cytrynowy puszek (pyszny, efektowny sernik) Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami Kajmakowy
Słodkie okruszkiAutorki lukier robi się z pięciu białek i jednego funta cukru. Polecam jednak zrobić ten pyszny, śnieżnobiały lukier z dwóch białek jaj.. zdecydowanie wystarczy go do polukrowania 3 makowców, czy też całego worka świątecznych pierniczków :-) Zamiast zwykłego cukru zaś użyj cukier puder, dzięki któremu znacznie szybciej zrobisz lukier. Lukier biały możecie też znać pod nazwą - lukier królewski
AniaGotuje.plpozytywnie wpływających na pracę serca. Zawarta w niej w dużych ilościach witamina C zwiększa odporność i pomaga zwalczać infekcje. Zastosowanie : Używa się jej do wypieków ciast np. serników, makowców, keksu lub dekoruje się desery. Jest też smacznym dodatkiem do zimowej herbaty, czy czekolady. Źródło: internet SUSZONE BANANY Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. Poza tym podobnie
Ciastka - domowe słodkościJeśli tak jak ja nie możecie się zdecydować, jakie ciasto upiec na święta, czy ma to być makowiec, sernik czy szarlotka? Najlepiej zróbcie 3 ciasta
słodki bratekroku obok tradycyjnego makowca na moim stole pojawi się ciasto pawi ogon. W roladach z makiem znajdziemy truskawki i słodką konfiturę od Łowicza, a wszystko zamknięte w kremie i kruchym cieście. CIASTO PAWI OGON (wersja świąteczna) Składniki: biszkopt na roladę: (forma 30x32cm) 6 jaj 1 szk mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego
Bon appetit mon amiemąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować i wlać na masę makową. makowiec pod pierzynką
O kuchni z uczuciemWypiek doskonały na zbliżające się święta. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a nadzienie makowo - orzechowe absolutnie genialne w smaku, dzięki podprażonym orzechom laskowym. Makowiec uformowany na kształt gwiazdy wygląda zjawiskowo i wydaje się być skomplikowany, ale tak naprawdę jest bardzo prosty do przygotowania. Chcesz zrobić na święta nietypowe ciasto z makiem? Ta gwiazda makowa będzie z pewnością smakować wszystkim! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smacznego Wilgotna masa makowa z bakaliami do ciast HELIO . Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Poniżej inne gotowe masy do ciast, tortów, ciasteczek, babeczek, słodkości i pyszności
Zasmakuj Kuchniczas na poszukiwanie nowości, testowanie i próbowanie nowych smaków Oczywiście wszystko po to, żeby na Święta zaserwować najlepsze wypieki U mnie na świątecznym stole zapewne staną bożonarodzeniowe klasyki: sernik, makowiec, ale planuję także wprowadzić troszkę zdrowszych nowości. Jedną z nich będzie Świąteczny piernik bezglutenowy – lekko wegańskiej (w przepisie pojawia się miód, ale można bez problemu zastąpić go syropem daktylowym
365 dni dookoła kuchniBetlejemska drożdżowa gwiazda z makiem – chyba jeden z najbardziej świątecznych wypieków, jakie mogą znaleźć się na Waszym stole. Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem to prawdziwy tradycyjny makowiec, na idealnym drożdżowym cieście, do tego idealna wilgotna masa makowa (możecie użyć gotową, ale czy naprawdę na tym to polega?) z bakaliami, no i ten kształt. Chyba jeszcze nie widziałam dwóch podobnych
Pociąg Do KuchniJako, że grudzień to doskonały czas, gdy makowce, pierniki, serniki, ciasteczka i ogólnie świąteczne wypieki smakują najlepiej, na blogu pojawi się ciut więcej przepisów na świąteczne ciasta właśnie i pyszne sałatki. Dziś zaczniemy od prostego i nieskomplikowanego ciasta o piernikowym aromacie. Jest mocno wilgotne za sprawą jabłek. Nie jest to więc taki typowy suchy piernik. Ja wykorzystałam aż 1 szklankę
Smaki Na Talerzu