bardzo wielkim błędzie byliście;P Moja Bożonarodzeniowa wariacja sernika stała się makosernikiem z brzoskwinią. Osobiście mak lubię tylko w towarzystwie( sera , owoców, marcepanu, czekolady). Nie przepadam za tradycyjnymi makowcami( za to uwielbiam japoński). Tym razem jednak postawiłam na serowo- makowy miks .Bardzo konkretny , orzeźwiony słodkim smakiem soczystej brzoskwini. Całość zaserwowana na kruchym cieście o aromacie waniliowym. Na Święta Bożego Narodzenia
Domowe ciastaodpowiedniej uwagi… a że ciągle kocham robic nowinki - dziś premierowe ciacho: Wiewiórka. To bardzo, bardzo bogate w smaku jabłkowo- przechowe ciacho, aromatyczne- typowo jesienne. Z wilgotności podobne do Makowca Japońskiego, a w smaku jak miks szarlotki i orzechowca z cynamonowym zacięciem 😊 Bardzo polecam. Składniki: 5 sporych jabłek ( obranych i posiekanych w kostkę) szklanka cukru 2 łyżki miodu
Domowe ciastaBoże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania, za którymi nie przepadamy zamieniam na nasze ulubione np. kompot z suszu na aromatycznego grzańca :) Pieczenie odbywa się późnym wieczorem, włączam kolędy
Na moim talerzuDodawałam już wcześniej przepisy na potrawy wigilijne takie jak uszka, pierogi, kompot czy makowiec. Do tej pory nie wstawiałam jednak przepisu na wigilijny barszcz czerwony. Stanowił on dla mnie pewne wyzwanie, ale myślę, że tym razem dałam radę. Przepisem na barszcz wigilijny żegnam stary rok i wkraczam w nowy. Z tej okazji składam Wam najserdeczniejsze życzenia
Karola gotujemiłością bezgraniczną. Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne drożdżówki wypełnione po brzegi domową masą makową. Taka domowa masa makowa idealnie nadaje się do drożdżówek, a także np. zwijanych makowców. Te drożdżówki są fantastyczne! Gwarantuję Wam, że totalnie się w nich zakochacie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : CIASTO DROŻDŻOWE: ( ok. 15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło
Ostra na Słodkoprzełożone są aksamitnym, puszystym i maślanym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone. Tort smakuje jak najlepszy i wilgotny makowiec, nie sposób mu odmówić ;) SKŁADNIKI Biszkopt 150 g suchego maku (zmielonego) 100 g cukru 75 g bu ł ki tartej 16 g cukru waniliowego 5 jajek Krem 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka
La grande e la piccola cuocasobie, że będzie inaczej – nie będę się przejadać i podjadać pomiędzy posiłkami. Spróbuję tylko po jednym kawałku każdego ciasta (u mnie piecze się zazwyczaj 3 ciasta – sernik, makowiec oraz miodownik lub piernik). I nie będę jeść słodyczy. I w efekcie wychodzi jak zwykle – kończę święta z przepełnionym brzuchem, brakiem sił i energii na cokolwiek. Czuję się
365 dni dookoła kuchniPrzepyszny makowiec na krucho-drożdżowym cieście, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag drożdży, ¼ szkl. cukru, 2 pełne szklanki mąki, 100 g margaryny, 100 ml mleka, 1 łyżka śmietany kwaśnej, szczypta soli Nadzienie: 300 g masy makowej, kilka orzechów laskowych, 1 żółtko, olejek migdałowy Dodatkowo: lukier żurawina suszona WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru
słodki bratekPyszne czekoladowo-kokosowe ciasto z niespodzianką w postaci kandyzowanych czereśni. U nas ten czekoladowy wypiek będzie jednym z tych, które postawie na świątecznym stole. Na pewno też nie zabraknie makowca (np. z tego przepisu ) i jakiegoś sernika. Pomysłów mam wiele, a czasu mało, ale dam radę Pozdrawiam i raz jeszcze polecam Wam dzisiejsze czekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami
Słodkie okruszkinastawić zakwasu, nie martwcie się. Barszcz z tego przepisu wychodzi przepyszny, goście nawet nie zauważą, że brakuje w nim zakwasu. Przepis TU Aromatyczne śledzie z czosnkiem niedźwiedzim. Przepis TU Makowiec jak u babci. Pyszny, z dużą ilością bakalii. Przepis pochodzi ze zbiorów rodzinnych TU Robię go co roku i zawsze się udaje. Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis TU Karp
Kasia i jej kobiecy światwigilijnym stole w postaci uszek do barszczu i ruskich. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Do większości świątecznych przepisów będziecie mogli wykorzystań zrobioną skórkę pomarańczową. Składniki
Ciastkozercypodanych proporcji otrzymamy 200 ml słoik kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Do większości świątecznych przepisów będziecie mogli wykorzystań zrobioną skórkę pomarańczową. Składniki
Ciastkozercymiędzy innymi najlepsze pod słońcem ciasto z marchewki i cukiniowe brownie. Największym hitem (przynajmniej u nas) jest sero-mako-szarlotka. Zamiast 3 kawałków ciasta – sernika, szarlotki i makowca – jesz tylko jeden kawałek, który ma w sobie ser, mak i jabłka. Genialne, nieprawdaż? Każdy przepis opatrzyłam obliczeniami kaloryczności, ilości makroskładników, a także ilością wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych
Dietolog