Kandyzowanej skórki z pomarańczy używam od czasu do czasu, szczególnie w okresie świątecznym. Kandyzowanie owoców oznacza ich obróbkę w coraz większej ilości cukru. Domowy sposób pozwala mi kontrolować tę ilość, poza tym daje pewność, że w słoiczku nie pojawi się dodatkowy konserwant. W naszych warunkach nie mamy dostępu do prawdziwie dojrzałych pomarańczy, zatem niezwykle istotne w całym procesie przygotowania jest wyszorowanie skórek z różnych substancji, którymi spryskuje się owoce, zanim trafią do naszyc... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Szybki koktajl odchudzający z pomarańczy i grejpfrutów.
Czytaj dalej...Suszona pomarańcza na choinkę to prosty dodatek, który doda naszemu drzewku trochę tropikalnych klimatów.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)