propozycje na fajne pulpeciki, które polubią nawet dzieciaczki. Sos doprawmy pod własne kubki smakowe i tym samym stwórzmy danie takie jak lubimy. Składniki: 70 dam mięsa wieprzowego- u mnie zmielona łopatka sól,pieprz, mąką do obtaczania pulpetów olej do smażenia 4 mięsiste pomidory 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka zielona pół puszki ananasów+ sok 1-2 ząbki czosnku
Z Majeczką w kuchniziemniaków (zetrzeć na tarce) 0,5 kg obranych ziemniaków (ugotować) 1 jajko 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej (gdy ziemniaki zawierają mało skrobi) farsz: 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 cebula 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 - 2 łyżki zimnej wody
Kuchcik gotujezawinąć w folię i jeść jako wędlinę na kanapki lub plastry polane sosem. W każdej formie jest pyszne, nas najbardziej zachwyciła opcja wyczesanej :) Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku (łopatka albo karkówka) - u mnie łopatka 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 łyżeczki mielonej kolendry
Blondynka Gotujepodana z mięsnymi pulpetami. Danie przygotowuje się szybko i znika w takim samym tempie. Pulpety w potrawce ala leczo SKŁADNIKI : mięsne pulpety: 300 g mięsa wieprzowego mielonego np z łopatki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz potrawka: 3 papryki czerwone 1 puszka krojonych pomidorów 2 - 3 ogórki kiszone 250 ml wody sól, pieprz, papryka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipołączenie mięsa, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Z podanych poniżej składników wyszło mi 7 bardzo dużych gołąbków. SKŁADNIKI 1 duża główka kapusty białej 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 mała cebula oliwa 2 opakowania ryżu (2 x 100 g) pieprz, sól Na sos pomidorowy: 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 puszka pomidorów
Passions hobbies lifelata, więc przygotowałam danie pełne warzyw. Makaron można podawać osobno, albo też od razu wymieszać z potrawą. Porcja dla 5-6 osób. SKŁADNIKI 700 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 duża cebula oliwa lub olej 2 cukinie 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) 260 g pieczarek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów
Passions hobbies lifelasagne, czy też zapiekanki, to robię wszystko etapami i doskonale się to u mnie sprawdza ;-) SKŁADNIKI na duże naczynie żaroodporne Na warstwę mięsną 650 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) oliwa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g) sól, pieprz, zioła prowansalskie Na warstwę szpinakową 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 ząbek
Passions hobbies lifewieprzowe w zalewie octowej, to propozycja smacznej, zimnej przekąski. Dawniej były popularne na weselach. Przepis pochodzi ze starego zeszytu. 1/2 kg solonych płatów śledziowych 1/2 kg mięsa wieprzowego np. karkówki lub łopatki 1/2 kg mięsa wołowego 1 jajko 1łyżka mąki ziemniaczanej pieprz, bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu 10% 2 średnie
Praktyczna plpasztetów wątrobianych. Żeby nie było za zdrowo, zawiera w sobie kawałeczki słoniny. Więc jeśli nie lubicie wątróbki, ten pasztet jest dla was. Potrzebujemy: 0,7 kg karczku wieprzowego 0,5 kg łopatki 0,3 kg wołowiny (u mnie to był karczek wołowy) 1 udziec indyczy 2 marchewki 1 pietruszkę 2 cebule ½ selera 3 liście laurowe 3 ziela angielskie gałkę muszkatołową
ladykitchenwyszedł w sam raz smakowo i proporcjonalnie do mięsa i tłuszczu. Zapraszam na chłopskie smarowidło. SKŁADNIKI: 500 g słoniny 30 g boczku 400 g wieprzowego mięsa mielonego np. łopatka lub szynka 2 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek 1 jabłko WYKONANIE Boczek i słoninę kroimy w dość drobna kostkę ( wcześniej schłodzić , będzie się lepiej
W kuchennym oknie Ewymiesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje . te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym . Składniki na klopsiki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 jajko 1 kajzerka sól , pieprz do smaku Składniki na sos 200g śmietany 18% 200g jogurtu naturalnego
Eli GotowanieDobra pożywna zupa Składniki - 1 kg flaków wieprzowych - 0,5 kg łopatki - 1 skrzydło z indyka - 3 marchewki - 3 pietruszki - 1 seler - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 5 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 2 gałązki tymianek - 2 łyżki majeranek - 1 łyżka czerwonej papryki - 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu - sól - kilka gałązek natki pietruszki - 1 gałązkę seler - 1 gałązka lubczyku
W królestwie smaków BeatyDziś zrobiłam go pierwszy raz i wyszedł pyszny. A jutro pewnie będziemy jeść kanapki z klopsem na zimno:) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego (ja miałam część od łopatki) 300g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam karkówki) pęczek natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 czerstwa namoczona kajzerka 2 łyżki bułki tartej 1 jajko boczek wędzony w cienkich plastrach łyżka majeranki łyżeczka
Kulinarne Inspiracjeporcja wystarcza śmiało dla 4 – 5 osób, a nadmiar ugotowanych kołdunów zawsze można zamrozić i będzie jak znalazł na czarną godzinę :) Składniki na rosół: 50 dag mięsa wieprzowego (np. karkówki lub łopatki) 1 ½ - 2 litry wody 1 płaska łyżka soli 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Natka pietruszki Nadzienie
Smakowy RajSkładniki 4 kg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki---lub mieszane 1 litr rosołu 5-6 ząbków czosnku (jeśli wolicie łagodniejszy smak, dodajcie 3-4 ząbki) płaska łyżeczka pieprzu cayenne płaska łyżeczka pieprzu czarnego 8 - 9 dag soli kamiennej niejodowanej płaska łyżka majeranku, płaska łyżka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich 2 płaskie łyżki słodkiej papryki 4 liście laurowe 5 ziaren
w mojej kuchni