łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:109/161)

Pierogi z mięsem i pieczarkami 161

szklanki mąki wychodzi 1 i 1/2 szklanki wody. Składniki: ciasto: 1 kg mąki pszennej 1,5 szklanki przegotowanej letniej wody 2 jajka farsz: 500 g gotowanego mięsa wieprzowego, np. z łopatki lub karczku 300 g pieczarek 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka i ostra masło klarowane Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie wyrobić

Zasmakuj Kuchni
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 280

ponad poziom, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Przepyszne! CIASTO NA KOŁDUNY 400g mąki pszennej typ 500 400ml maślanki 1 niepełna łyżeczka soli NADZIENIE NA KOŁDUNY /50-60 sztuk/ 230g łopatki lub szynki wieprzowej 230g wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef) 100g surowej słoniny, bez skóry 200g cebuli 50g masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 kostki bulionowej wołowej + 8 łyżek

Karo in the Kitchen
Lasagne XXL 168

Lubella) - powinno wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 156

pokrywką lub szczelnie owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 2 godziny. Uwagi Takie gołąbki można przygotować z różnych rodzajów mięsa wieprzowego, w tym łopatki i mięsa mieszanego. Pamiętajmy jednak, że mogą się one dość istotnie różnić smakiem oraz zawartością tłuszczu, więc wybór rodzaju mięsa nie jest bez znaczenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Spaghetti bolognese 119

największą frajdę sprawia dzieciom nawijanie makaronu na widelec. Polecam, bo jest proste w przygotowaniu i można je robić razem z dziećmi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) makaron spaghetti 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz koperek ser żółty oregano olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, cebulę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Duszonka szlachecka wg Aleex 105

proponuję Wam szlachetną odmianę duszonki . Zrobiłam ją z szynki wieprzowej i okazała się naprawdę pyszna. Jeśli mielibyście ochotę na tak zrobione mięso, gorąco polecam. Składniki: • 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki • 2 cebule • ¼ łyżeczki pasty paprykowej pepperoni • sól, pieprz, szczypta chili • olej Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na większe kawałki. 2. Na patelni rozgrzać odrobinę

W mojej kuchni
Pieczeń rzymska wg Aleex 154

zrobiłam wersję bez dodatków. Pieczeń możecie także wzbogacić podsmażonymi, pokrojonymi na kawałki grzybkami lub kawałeczkami papryki. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Polecam. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego mielonego (z łopatki lub szynki) • 10 dag cieniutkich plasterków boczku • 1 cebula • 1 jajko • 1 mała bułeczka pszenna • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, Delikat do mięs Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać w drobniutką kosteczkę

W mojej kuchni
Pierożki chińskie zrób to sam! 165

Jeśli robimy to ręcznie mąkę zalewamy wodą  i mieszamy drewnianą łyżką, jak lekko przestygnie wyrabiamy ciasto.  Ciasto wałkujemy bardzo cienko.  Nadzienie   500 gram mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka mielona )  2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula średniej wielkości 1 por ( biała część )  2 łodygi trawy cytrynowej 2 cm kawałek imbiru bardzo drobno posiekany 2 ząbki

Kuchnia na wzgórzu
PULPETY W SOSIE MARCHWIOWO - POROWYM 140

Składniki: 500g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) 2 średnie cebule 1 jajko vegeta 1 łyżka przyprawy BOSFORSKIEJ do mięs firmy RAFEX 1/2 łyżeczki PIEPRZU TURECKIEGO firmy RAFEX 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 mały por 1-2 marchewki ok. 1l bulionu warzywnego pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 18% magi 1 liść laurowy

Prosto i Smacznie z Anetą
GULASZ Z PIECZARKAMI 175

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej (może być łopatka lub gulaszowe) 2 średnie cebule 200g pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 2 marchewki 1/2 selera 1 łyżka PRZYPRAW 5 ZIÓŁ PESTO firmy RAFEX    mała puszka koncentratu pomidorowego vegeta  sól ,pieprz 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki mąki Sposób wykonania: Mięso umyć, pokroić w kostkę

Prosto i Smacznie z Anetą
Tradycyjny bigos 170

Wszystko możemy dodać do bigosu, a będzie jeszcze smaczniejszy. Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 główka kapusty ( u mnie ważyła około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe

O kuchni z uczuciem
Bitki wieprzowe z marchewką 123

pysznym sosie. Pasuje w zasadzie do wszystkiego, więc to od Was zależy - z czym je połączycie.  Doprawić też możecie na  swój smak. 500g dowolnego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) 1 cebula (duża) 1 marchewka 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej/ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku świeża natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo

Di gotuje
Młoda kapusta z pulpecikami 143

zapracowanych można je spokojnie przygotować wcześniej i odgrzać po powrocie z pracy. Kapustkę polecam podać z młodymi ziemniaczkami, obficie posypanymi koperkiem. Po prostu pycha :) Pulpety: 400g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki 2 jajka sól pieprz świeżo mielony łyżeczka czosnku granulowanego bułka 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Kapusta: główka młodej kapusty mała cebulka 2 łyżki oleju sól

Smakołyki Asi
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 156

Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto wszystkie gołąbki zachowają swój kształt.  Składniki: 1 kapusta włoska 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 0,5 szklanki surowego ryżu 1 i 1/4 szklanki wody 2 małe cebule 1 jajko sól, pieprz olej Do garnka wsypać ryż, wlać 1 i 1/4 szklanki wody

Ugotować
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 166

mąki 3 żółtka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki na gulasz: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa 2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego  5 ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz

Bon Appetit Małgorzaty