Domowe parówki wieprzowe to jeden z trudniejszych wyrobów jakie przygotowałam w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu, czyli kutra masarskiego. Troszkę pracochłonne ze względu na kutrowanie i reżim temperaturowy podczas rozdrabniania, ale jak najbardziej możliwe. Smak i zadowolenie rodziny zdecydowanie wynagrodził wniesiony trud, a ja mam pewność, co w moich parówkach było zmielone. Za przepis i wiele cennych wskazówek dziękuję(...)Sebastianowi z forum Wędliny Domowe. Składniki: 2 kg wieprzowiny klasy I (użyłam łopatki i szynki) 1,3 kg wieprzowiny klasy II (typ 70/30 - udział procentowy 70% mięsa i 30% tłuszczu) 1,7 kg wieprzowiny klasy III (użyłam łopatki i golonki) 1,3 kg podgardla wieprzowego 18 g/kg peklosoli do mięsa 18 g/kg soli do tłuszczu (podgardla) Przyprawy
Kocham..lubię..gotuję..kładniki : 1 kg mięsa - szynki wieprzowej ( moze być też ogonówka lub od łopatki) 1 łyżeczka soli 30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki kefiru z dobroczynnymi bakteriami 1 łyżeczka cukru trzcinowego płaska łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonego rozmarynu i pieprzy czarnego 2 ziarna ziela angielskiego szczypta tymianku 5 ziaren jałowca(...)szczypta papryki czerwonej, słodkiej olej, jabłko, 2 ząbki czosnku, cebula Przygotowanie: Umyte i osączone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularny, warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach sznurkiem) Przygotować marynatę z kefiru, połowy soli, musztardy, octu, oleju, cukru, posiekanego jałowca, listków tymianku, ziół prowansalskich, zmielonej szczypty pieprzu z zielem angielskim. Dokładnie
Proste Potrawyczterech dniach obsychania Kiełbaska wykonana przy wspułpracy z Sebastianem Jarząbek Przepis: SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 18 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości(...)przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe WYKONANIE Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy Czas
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.można je przygotować na grillu, wersja lżejsza, mniej kaloryczna. Inne pomysły na kotlety znajdziecie tutaj. , polecam też nasze sprawdzone przepisy z grilla . Jak zrobić Grillowane kotlety wieprzowe? Składniki: 40 dag mięsa mielonego z łopatki, 100 ml bulionu, 2 łyżki prażonej cebulki, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka majeranku, odrobina oleju do posmarowania patelni grillowej, Przygotowanie: Mięso(...)mielone z łopatki dokładnie mieszamy z bulionem, doprawiamy pieprzem, majerankiem, prażoną cebulką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oraz ewentualnie doprawiamy solą, wszystkie składniki mieszamy. Formujemy z masy mięsnej 4 sporej wielkości kotlety. Rozgrzewamy na patelni grillowej odrobinę oleju i układamy na patelni kotlety, obsmażamy je z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie kotlety układamy na kratce grillowej piekarnika i wstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzykład podczas wszelkiego rodzaju świąt – szybko odgrzana zapewnia gościom doskonały obiad, a przygotowana odpowiednio wcześniej gwarantuje nam więcej wolnego czasu w świąteczne dni. Potrawka wieprzowa – składniki: ok. 1 kg wieprzowiny (najlepiej łopatki) 3-4 marchewki 2 pory 2-3 łyżki musztardy 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, majeranek 50 ml wody 2 łyżki masła oliwa do smażenia(...)maśle aż będzie miękki. Gdy wieprzowina jest miękka dodaję por z masłem w którym się dusił, dolewam śmietanę i całość duszę jeszcze ok 10 min. Smacznego Post Potrawka wieprzowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plkapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka
moj przepis naSUROWIEC WIEPRZOWY -boczek 1 kg -karkówka 1 kg -łopatka 1 kg -szynka 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 12-13 g/ kg -cebula suszona 3,5 g/ kg lub świeża tarta w ilości 4 razy więcej -pieprz czarny 1 g/ kg -liść laurowy mielony 0,3 g/kg lub cały w ilości 4 razy więcej -smalec -słoiki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zdaniem) jest obłędny. Taką kiełbasę lub, inaczej mówiąc, mielonkę można wykorzystać zarówno do kanapek czy też jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki; do samej, chudziutkiej szynki dobrze dorzucić ok 500 g boczku bez skóry 6-7 ząbków czosnku sól, pieprz ewentualnie ulubione przyprawy, np. majeranek Mięso należy pokroić
Ze smakiem bez glutenuwidać producent dosyć "bogato" używa różnych... bliżej nie znanych "cudów"... Oto nasza domowa kiełbasa :) wg prostego przepisu, którą każdy może zrobić sam :) Potrzebujemy: ~2 kg łopatki, ~1 kg podgardla lub boczku, jelita wieprzowe, 2 łyżki soli, 3 łyżki pieprzu, 5 łyżek majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,5 litra wody. Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce
chleba naszegomoja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 250 g pieczarek 1 czerwona papryka
O kuchni z uczuciemkapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka
moj przepis naMięso jest miękkie i soczyste, a dzięki temu, że piecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!! Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami 1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka) sól zmiękczająca mięso (nie peklująca) papryka słodka pieprz czosnkowy przyprawa ziołowa do grilla lub inna mieszanka ziołowa (można zrobić samemu- mieszamy po 0,5 łyżeczki majeranku
Rozpustne gotowaniepieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby przykrył wszystkie składniki
e-PrzepisyKulinarneg/kg -pieprz czarny mielony drobno 3 g/kg -czosnek dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 8 g/kg -gorczyca ziarno 5 g/kg -majeranek 0,5 g/kg - jelita wieprzowe grube WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżąca wodą. Łopatkę kroimy jak leci bez klasyfikacji mięsa na grubość od 0,5 cm do 2,5 cm kroimy w paski i kostkę. Podgardle w paski około
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.majeranek 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -czosnek świeży 2 g/kg -peklosól do łopatki 20 g/kg -sól do smaku -sznurek wędzarniczy -osłonki sztuczne lub naturalne jak kątnice wieprzowe. Można też wykorzystać słoiczki to co nie wejdzie w osłonki. Słoiki później pasteryzujemy. WYKONANIE Łopatkę tniemy na kawałki około
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.