łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:116/161)

Schab w sosie śmietanowo-porowym 159

sosie śmietanowo-porowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, łyżkę, głęboką patelnię z pokrywką, łyżeczkę, miarkę kuchenną, kubek lub miseczkę, miski, papierowe ręczniki, ewentualnie łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki: 40 dag polędwiczek wieprzowych (lub 6 kotletów schabowych), 4 łyżki śmietany 12% (do zup i sosów), białą część średniej wielkości pora, 300 ml bulionu, sól, pieprz, olej do smażenia, 2 łyżki

blog.moje-pasje.info
Wieprzowy klops w boczku 221

całości. Boczek, którym otuliłam mięso pysznie się przyrumienił i był idealnie chrupki. Koniecznie skuście się i przygotujcie to danie w swojej kuchni.    Wieprzowy klops w boczku  Składniki: 800 g mielonej łopatki około 200 g surowego boczku (plastry, może być podwędzany) 1 jajko 1 czerstwa namoczona bułka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kiełbasa małopolsko-podlaska podpiekana J&W 283

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez(...)praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe 10 m. WYKONANIE  Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W 221

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez(...)praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe 10 m. WYKONANIE  Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowa kaszanka 135

przepis. Składniki: 1kg kaszy j ę czmiennej 1,2 kg podgardla 0,5kg skórek wieprzowych 1 komplet płuca wieprzowe 1 serce wieprzowe 1 ozorek wieprzowy ok 1 kg skrawek mięsa (może być łopatka ) 0,9 litra krwi jelita cienkie przyprawy: sól,pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,przyprawa knorr do mięsa. Sposób wykonania: Podgardle, płuca, serce,ozorek, skórki wcześniej

Darcia w kuchni
Kiełbasa kminkowa 349

Parzona Podpiekana SUROWIEC -szynka 2 kg -łopatka 3 kg -karkówka 3 kg -podgardle 1 kg -pachwina 1 kg PRZYPRAWY -kminek mielony 1,5-2 g/kg -kminek cały 1,5-2 g/kg -peklosól 18 g/kg -sól nie jodowana 18 g/kg tylko do podgardla i pachwiny -czosnek świeży 2 g/kg -cukier 1-2 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -ziele(...)angielskie 0,5 g/kg -majeranek 0,5-1 g/kg -pieprz czarny mielone 1 g/kg -pieprz kolorowy miażdżony w moździerzu 1 g/kg -woda 400 mil -jelita wieprzowe WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżącą wodą. Z łopatki i karkówki wycinamy najbrzydsze kawałki jakieś błony i tłuste. Szynkę, łopatkę i karkówkę tniemy w większą kostkę około 4 na 4 cm, a podgardle

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sos pieczeniowy i gulasz z łopatki (2 w jednym) 273

Robię gulasz, a przy okazji i sos pieczeniowy, taki swojski a nie z proszku. Można go zamrozić  i dodawać do potraw. Przepis jest na około

Pasje Jolki
Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem 140

wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem to pyszna propozycja na rozgrzewający obiad, który sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale będzie też idealny i podczas świątecznych dni. Kremowy oraz bardzo aromatyczny sos idealnie rozpływa się w ustach z kawałkami mięciutkiego mięsa. Koniecznie spróbujcie tego pysznego połączenia. Polecam! Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem - składniki: około 500g mięsa wieprzowego(...)momentu zgęstnienia sosu i na końcu danie doprawić do smaku cynamonem oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Opcjonalnie można wmieszać posiekaną zieleninę. Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem - dodatkowe informacje: (*) Tym razem u mnie karkówka, ale można użyć szynki, łopatki, chudego boczku lub mięso pomieszać. Gulasz można również przygotować z mięsa drobiowego. (**) Można użyć świeżych warzyw.  Gulasz podałam w naczyniu

Di gotuje
Chłopska 239

pieprz czarny mielony drobno 3 g/kg -czosnek dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 8 g/kg -gorczyca ziarno 5 g/kg -majeranek 0,5 g/kg - jelita wieprzowe od 28 do 32+ WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżąca wodą. Łopatkę kroimy jak leci bez klasyfikacji mięsa na grubość od 0,5 cm do 2,5 cm kroimy w paski i kostkę. Podgardle w paski

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa turystyczna wg.JackaW 237

dodatkiem 2% skrobi i 10% wywaru. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -mięso z golonki razem z tłustym 1 kg / 5 mm -boczek 1,5 kg / 8 mm -łopatka 2 kl. 1,5 kg / 8 mm -skórki wieprzowe z naszej golonki i boczku będzie ich około 40-50 g/kg, gotowane do miękkości i rozdrobnione na 2 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 856

albo serwuję jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń) 100 g tłuszczu do smażenia np.smalcu wieprzowego, masła klarowanego lub smalcu gęsiego 200 g cebuli 30 g (3 łyżki) mielonej papryki słodkiej 10 g (1 łyżka) mielonej papryki ostrej sól himalajska

Ola la LCHF
Gulasz ze stacji Bolshoi – Metro: Last Light – wieprzowina z boczniakami w śmietanie 197

BOLSHOI METRO: LAST LIGHT wieprzowina z boczniakami w śmietanie 45 min 21 zł 3 porcje średnie POTRZEBUJESZ nóż i deska głęboka patelnia ręcznik papierowy miska łopatka drewniana Składniki Koszt boczniaki (200g) 6 zł schab wieprzowy (300g) 6 zł cebula – 1 duża 0,40 zł masło – 2 łyżki (40g) 1 zł śmietana 30% – 200g 3 zł musztarda

Nerds Kitchen
Sos mięsno-warzywny 273

Składniki: ok. 70 dkg mięsa wieprzowego (u mnie biodrówka, ale może być szynka lub łopatka) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3/4 szklanki sosu meksykańskiego lub 3-4 łyżki koncetratu 1 … Czytaj dalej Sos mięsno-warzywny

czarrna od kuchni
Klops - najprostszy 194

Składniki ; około 80 dag mięsa mielonego z łopatki, ale może być pół na pół z boczkiem ( wieprzowe) 3 jajka 2 cebule, kilka ząbków czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka mielona smalec do smażenia  kilka pieczarek kilka łyżek kaszy manny Przygotowanie : Mięso zmielić, pieczarki pokroić bardzo drobno i przesmażyć na smalcu razem z pokrojoną drobno cebulą i przeciśniętym czosnkiem

Proste Potrawy
Kotlety mielone dobre cały rok 121

mielone można jeść o każdej porze roku i chyba większość osób je lubi, można przygotowywać z różnego rodzaju mięsa, teraz robiłam z wieprzowego. Kotlety mielone dobre cały rok Składniki: - 1 kg łopatki ( może być też zakupione zmielone mięso) - 1 cebula - 1 bułka lub bułka tarta - jajko - mleko - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Bułkę moczymy

Kulinarne życie