łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:116/161)

Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika 149

pyszne. Takie obiadki to ja mogę robić. Nie trzeba pilnować patelni, wystarczy wstawić do piekarnika :-). Składniki na 10 kotletów: 500 gr mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 500 gr mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 1 duża cebula (150 gr) 3 małe jajka lub 2 duże 5 łyżeczek masła(...)Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 gr mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 500 gr mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 1 duża cebula (150 gr) 3 małe jajka lub 2 duże 5 łyżeczek masła

moj przepis na
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 226

Zostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało na gulasz, a do tego mięso różnych gatunków. Szacowna Małżonka Ma Aleksandra nie lubi wyrzucać jedzenia (właśnie się zbiera do napisania posta, jak tego uniknąć), więc musieliśmy trochę pogłówkować i tak powstała kiełbasa resztkowa(...)Wielbłąda. Składniki  - waga mięsa podana po oczyszczeniu go z błon i ścięgien łącznie 0.65 kg 0.2 kg chudego mięsa z szynki 0.2 kg mięsa z łopatki 0.15 kg mięsa z golonki wieprzowej 0.1 kg chudego podgardla 12 do 15 gramów soli peklowej w zależności od upodobań smakowych (do obliczeń korzystałem z kalkulatora na stronie sklepu naszego Kolegi Miro - link

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 183

niej zwłaszcza wtedy, gdy chcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje siły lub czasu na skomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy(...)kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka z soczystych i aromatycznych składników idealna na obiad lub kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 polędwiczka wieprzowa (450g) 2 średnie papryki 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g bez zalewy) 2 średnie ogórki kiszone 2 średnie lub 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 150ml bulionu 3-4 łyżki

Kulinarna Pokusa
Bitki wieprzowe z cebulą 74

Bitki wieprzowe to pomysł na prosty i smaczny obiad. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko mięsa, cebuli, czosnku, przypraw i oleju. Ja wykorzystałam mięso z szynki wieprzowej, ale może być również karkówka lub łopatka. Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie i soczyste, a z dodatkiem ziemniaków lub kaszy sprawdzi się jako danie obiadowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg mięsa

Danka Pichci
PASZTET ŚWIĄTECZNY. 219

zimowej pocztówce. Aż ślady sanek prowadzić mnie będą do najbliższego parku. Aż małe rączki ulepią z radością bałwana.   ŚWIĄTECZNY PASZTET. / źródło: PASZTET / 1 kg łopatki 1 kg podgardla 1 kg wątroby wieprzowej garść suszonych grzybów 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula szklanka bułki tartej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu sól pieprz

W kuchni Karmel-itki
Kotlety mielone 211

ponieważ nie wiadomo co tam się znajduje. Należy pamiętać, aby mięso nie było za chude, gdyż mielone wyjdą za suche. Najlepsza jest karkówka lub poprzerastana tłuszczem łopatka.  Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego  1 jajko 1 cebula 1 kajzerka mleko do namoczenia bułki sól, pieprz ewentualnie trochę słodkiej papryki smalec lub olej do smażenia Bułkę moczyć w mleku

talerz przyjemności
Makaron z mięsem mielonym, boczkiem i pieczarkami w śmietanowym sosie 131

makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowym. Tym bardziej, że to prosta, a niebywale smaczna potrawa. ok. 400 g ulubionego makaronu 300-400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego (u mnie mielona łopatka) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 350-400 g pieczarek 100 g wędzonego boczku 1 – 1 i 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30% 1-2 łyżki

Smaki Na Talerzu
Karnawał 2017 - dania mięsne: Szynka wieprzowa "po chińsku" 160

Cześć Z przygotowywania bitek wieprzowych został mi niewielki kawałek szynki wieprzowej. Posłużył on do przygotowania "chińszczyzny". Szynka wieprzowa "po chińsku" Przygotuj nóż i deskę do krojenia, głęboką patelnię, łopatkę do mieszania, łyżeczkę, miski, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 250-300 g szynki wieprzowej, 1 dość dużą cebulę, 1 marchewkę, 1 małą pietruszkę, kilka krążków ananasa z puszki, mały kawałek świeżego imbiru

blog.moje-pasje.info
Bigos z czerwonej kapusty 107

był spontan. Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem… Składniki 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe) 200 g fileta z kaczki 300 g gęsiny 1 garść suszonych podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe

R'n'G Kitchen
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 925

drobiowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurczak pieczony w ketchupowo-majonezowej marynacie PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Wołowina po burgundzku PRZEPIS TUTAJ *** *** Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Łopatka ziołowa pieczona w foliowym rękawie PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotleciki w panierce z płatków i orzeszków PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś pieczony w sosie sojowym i miodzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Karkówka pieczona

Blog z Apetytem
Kołduny z sarny 177

Kołduny , małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa. Przeważnie jest to baranina lub wołowina. Proponuję kołduny z sarniny.  Farsz: 500 g łopatki z sarny, 250 g słoniny wieprzowej, sól, świeżo zmielony pieprz, 3 - 4 świeżo zmielone owoce jałowca, 50 ml bulionu (u mnie z kaczki), ciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli, Mąkę przesiać do miski

królestwo garów
Kiełbasa domowa 146

dawna planowaliśmy zrobienie własnej kiełbasy i właśnie nadszedł ten czas. Receptura jest stara i nieskomplikowana. Taką kiełbaskę robiła Babcia Zosia.     Składniki: -2 kg łopatki -0,3 kg podgardla -jelita wieprzowe -5 dkg soli -1/2 dkg soli peklowej -1/4 łyżeczki cukru -6 dużych ząbków czosnku -1/4 łyżeczki pieprzu mielonego -1 łyżeczka pieprzu ziołowego -1/4 łyżeczki

Maminek kulinarny
Placek z Manioku w sosie Gulaszowym 169

jajko było dobrze wymieszane. 3. Na patelni rozgrzać olej i polać na placka masę 4. obsmażać z dwóch stron na brązowy kolor:) Sos Myśliwski( gulaszowy wieprzowy) Esencja sosu Knorr- 1 opakowanie łopatka 1 kg cebule- 3 sztuki czosnek- 4 ząbki liść laurowy- 4 sztuki ziele angielskie- 4 ziarenka pieczarki- 6 sztuki papryka zielona- 1 sztuka papryka czerwona- 1 sztuka cukier

pichciszto
Parówki wieprzowe wg Sivon'a 99

Domowe parówki wieprzowe to jeden z trudniejszych wyrobów jakie przygotowałam w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu, czyli kutra masarskiego. Troszkę pracochłonne ze względu na kutrowanie i reżim temperaturowy podczas rozdrabniania, ale jak najbardziej możliwe. Smak i zadowolenie rodziny zdecydowanie wynagrodził wniesiony trud, a ja mam pewność, co w moich parówkach było zmielone. Za przepis i wiele cennych wskazówek dziękuję(...)Sebastianowi z forum Wędliny Domowe.  Składniki: 2 kg wieprzowiny klasy I (użyłam łopatki i szynki) 1,3 kg wieprzowiny klasy II (typ 70/30 - udział procentowy 70% mięsa i 30% tłuszczu) 1,7 kg wieprzowiny klasy III (użyłam łopatki i golonki) 1,3 kg podgardla wieprzowego 18 g/kg peklosoli do mięsa 18 g/kg soli do tłuszczu (podgardla) Przyprawy

Kocham..lubię..gotuję..
Szynka pieczona 139

kładniki : 1 kg mięsa - szynki wieprzowej ( moze być też ogonówka lub od łopatki) 1 łyżeczka soli 30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki kefiru z dobroczynnymi bakteriami 1 łyżeczka cukru trzcinowego płaska łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonego rozmarynu i pieprzy czarnego 2 ziarna ziela angielskiego szczypta tymianku 5 ziaren jałowca(...)szczypta papryki czerwonej, słodkiej olej, jabłko, 2 ząbki czosnku, cebula Przygotowanie:  Umyte i osączone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularny, warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach sznurkiem) Przygotować marynatę z kefiru, połowy soli, musztardy, octu, oleju, cukru, posiekanego jałowca, listków tymianku, ziół prowansalskich, zmielonej szczypty pieprzu z zielem angielskim. Dokładnie

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania