łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:113/161)

Marchewka imbirowa z klopsikami 110

promocji w sklepie Dajar . Na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie tam 10% rabatu na produkty Ambition. Warto skorzystać. #myAmbition Klopsiki: około 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej Marchewka

Smaki Na Talerzu
Gołąbki pieczone 902

też postanowiłam dodać przepis. Nam jakoś bardziej przypadły do gustu gołąbki pieczone. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy. Składniki: Farsz: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 1 woreczek ryżu (125 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula

Ala piecze i gotuje
Delikatny gulasz wieprzowy 139

wieprzowy. Przepis nieco odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy, ale mięso wychodzi miękkie i soczyste. Idealny jako dodatek do ziemniaków lub klusek śląskich Składniki -800 g mięsa wieprzowego (najlepiej szybki lub łopatki) -2 cebule -średnia marchewka -3-4 ziarenka ziela angielskiego -2 liście laurowe -łyżeczka słodkiej papryki -łyżeczka ostrej papryki -olej -sól i pierz -3 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Mięso

Zielona Kuchnia
Makaron z mięsem i pieczarkami 142

trawienia nie występują skoki poziomu cukru, długo czujemy się najedzeni i zaraz po posiłku nie dopada nas "wilczy" głód. Składniki: (3 - 4 porcje) 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 500 g małych pieczarek 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano

Kuchcik gotuje
NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ 236

dania wymyślne, chodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny !  ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka ok. 600 g. papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa do mięsa duszonego 1 łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki kasza gryczana 3 woreczki

Kuchnia Paulettes
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 145

późnych porach, ale jak raz czasem to przecież nic się nie stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad.  Palce lizać !  Farsz: mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt.  małe pieczarki 5-6 szt.  ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz 1 szczypta

Kuchnia Paulettes
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 180

panującego za oknem. A teraz czas na przepis na pyszny bigos do przygotowania w wolnej chwili. SKŁADNIKI: 2.5 kg kapusty kiszonej (najlepsza jest sandomierska) 1 kg mięsa wieprzowego, najlepiej karkówka, ewentualnie łopatka, mięso nie może być za chude 1 duża lub 2 małe cebule smalec do podsmażenia mięsa 1 marchew 1 pietruszka 100 g śliwek suszonych 2 średniej wielkości słodkie

Kuchnia od dwojga
PULPETY W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM 139

propozycje na fajne pulpeciki, które polubią nawet dzieciaczki. Sos doprawmy pod własne kubki smakowe i tym samym stwórzmy danie takie jak lubimy.  Składniki: 70 dam mięsa wieprzowego- u mnie zmielona łopatka sól,pieprz, mąką do obtaczania pulpetów olej do smażenia 4 mięsiste pomidory 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka zielona pół puszki ananasów+ sok 1-2 ząbki czosnku

Z Majeczką w kuchni
Kartacze 187

ziemniaków (zetrzeć na tarce) 0,5 kg obranych ziemniaków (ugotować) 1 jajko 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej (gdy ziemniaki zawierają mało skrobi) farsz: 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 cebula 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 - 2 łyżki zimnej wody

Kuchcik gotuje
Pulled Pork (wyczesana wieprzowina) 165

zawinąć w folię i jeść jako wędlinę na kanapki lub plastry polane sosem. W każdej formie jest pyszne, nas najbardziej zachwyciła opcja wyczesanej :) Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku (łopatka albo karkówka) -  u mnie łopatka 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 łyżeczki mielonej kolendry

Blondynka Gotuje
Pulpety w potrawce ala leczo 136

podana z mięsnymi pulpetami. Danie przygotowuje się szybko i znika w takim samym tempie.  Pulpety w potrawce ala leczo SKŁADNIKI : mięsne pulpety:  300 g mięsa wieprzowego mielonego np z łopatki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz potrawka: 3 papryki czerwone 1 puszka krojonych pomidorów 2 - 3 ogórki kiszone 250 ml wody   sól, pieprz, papryka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym 160

połączenie mięsa, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Z podanych poniżej składników wyszło mi 7 bardzo dużych gołąbków. SKŁADNIKI 1 duża główka kapusty białej 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 mała cebula oliwa 2 opakowania ryżu (2 x 100 g) pieprz, sól Na sos pomidorowy: 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 puszka pomidorów

Passions hobbies life
Makaron w sosie mięsno-warzywnym 153

lata, więc przygotowałam danie pełne warzyw. Makaron można podawać osobno, albo też od razu wymieszać z potrawą. Porcja dla 5-6 osób. SKŁADNIKI 700 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 duża cebula oliwa lub olej 2 cukinie 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) 260 g pieczarek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów

Passions hobbies life
Lasagne bolognese ze szpinakiem 312

lasagne, czy też zapiekanki, to robię wszystko etapami i doskonale się to u mnie sprawdza ;-) SKŁADNIKI na duże naczynie żaroodporne Na warstwę mięsną 650 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) oliwa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g) sól, pieprz, zioła prowansalskie Na warstwę szpinakową 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 ząbek

Passions hobbies life
Kulki śledziowe w zalewie 159

wieprzowe w zalewie octowej, to propozycja smacznej, zimnej przekąski. Dawniej były popularne na weselach. Przepis pochodzi ze starego zeszytu. 1/2 kg solonych płatów śledziowych 1/2 kg mięsa wieprzowego np. karkówki lub łopatki 1/2 kg mięsa wołowego  1 jajko 1łyżka mąki ziemniaczanej  pieprz, bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 1 litr wody  3/4 szklanki octu 10% 2 średnie

Praktyczna pl