łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:111/161)

Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 147

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} IV – dania z wieprzowiny – ten rozdział rozpoczyna się przepisem na niedzielną pieczeń wieprzową z karkówki lub łopatki. Oprócz tego garść przepisów na dania z resztek. Jamie zapewnia, jeśli odpowiednio przygotujemy mięso wieprzowe będzie smakować rewelacyjnie. Wolno pieczone ragu wieprzowe, boczek piri piri czy chrupiące tacos

noteskulinarnyfiga
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA, WERSJA II 146

więc był sam boczek. Ważne, by była łopatka- ona ładnie wiąże, a reszta dowolna. Z poniższych składników otrzymałam 10 słoików mielonki Składniki: - 2,5 kg mieszanych mięs wieprzowych, u mnie:  * 930g łopatki  * 840g świeżego boczku  * 480g karkówki  * 250g golonki (bez skóry i bez kości) - 1 i 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu (nie kopiaste, bardziej płaskie) - 4 łyżeczki

Smaczne Zdrowe
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 98

Gulasz wieprzowy z pieczarkami to danie obiadowe, które możemy przygotować wieczorem, a następnego dnia odgrzać i ugotować do niego ziemniaki lub kaszę. Ja zrobiłam mój gulasz z szynki wieprzowej, ale możecie użyć łopatki lub karkówki i też będzie dobry. Z racji, że lubimy tego typu dania to staram się przygotować większą ilość gulaszu, aby mieć obiad na dwa dni. Gulasz

Danka Pichci
gulasz węgierski z wieprzowej szynki 256

smak dania. Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka. Nic tylko siadać i zajadać. składniki dla czterech osób 650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki 2 papryki czerwone słoik pomidorów (0,6 litra) 2 cebule 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 2 łyżki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz natka pietruszki

Miód i pieprz
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa 193

zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na   hiszpańskim blogu . Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku

Kulinarne przygody Gatity
Pieczeń z szynki wieprzowej w gęstym sosie. Soczysta i aromatyczna. 225

Dziś zapraszam na soczystą pieczeń z szynki wieprzowej  Jak wiadomo szynka, w porównaniu do karkówki czy łopatki jest dość suchym kawałkiem mięsa. Dlatego, aby była soczysta ważne jest jej odpowiednie przygotowanie, dobór przypraw i czas duszenia. Ja swoją podałam z sosem(...)powstałym z duszenia mięsa i zaprawionym odrobiną śmietany i mąki. Wyszła bardzo soczysta, doskonała zarówno na codzienny jak i odświętny obiad. Polecam :) Składniki - 1 kg szynki wieprzowej ( w ten sam sposób można przygotować łopatkę, czy karkówkę ) - 2-3 ząbki czosnku - domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa uniwersalna - majeranek - kminek mielony - papryka mielona - olej - 1 łyżka śmietany 18% - 1 łyżeczka mąki

Kuchnia z widokiem na ogród
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 138

się zagrzać :)  Ja gulasze uwielbiam- choć z tymi z podrobów mam problem i jakąś taką wewnętrzną niechęć, by się w ogóle przełamać i spróbować, ale wszelkie wieprzowe z szynki czy łopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone(...)przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem jak u Was, ale u mnie pada i pada i końca nie widać, więc takie danie jest idealne!  Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 marchewki 150g ciecierzycy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 350g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki 750ml bulionu

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz węgierski 214

podanych składników wychodzi około 2,5 l gulaszu. Przygotowany w ten sposób gulasz jest przyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym mięsem wołowym do przygotowania gulaszu jest karkówka, goleń, łopatka, pręga lub udziec.  Gulasz można posolić dopiero na sam koniec duszenia mięsa. Inaczej wołowina będzie twarda. Gulasz wołowy wymaga długiego (3 - 4 godziny) i cierpliwego (na małym ogniu) duszenia - wówczas(...)klarowanym lub olejem, ale wpłynie to na smak potrawy. Gulasz zawdzięcza swój smak właśnie podsmażaniu papryki w proszku na rozgrzanym smalcu. Gulasz można przygotować także z mięsa wieprzowego, najlepsza będzie szynka, łopatka, biodrówka oraz karkówka (nieco bardziej tłusta). Wieprzowina wymaga nieco krótszego duszenia, a jest równie delikatna i miękka. W przypadku gdyby gulasz był zbyt rzadki można go zagęsić mąką

Gospodyni Miejska
Pieczeń… Że palce lizać 105

Czas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 5 h   Pieczeń którą dziś chcę Wam zaproponować obowiązkowo musi się znaleźć na naszym świątecznym stole. Puszystość zawdzięcza delikatnej

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Barszcz ukraiński 157

fasoli nie dodawać, uważam jednak, że z fasolą jest smaczniejszy.  Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (żeberka, łopatka) 5 średniej wielkości buraków 4 ziemniaki 2 marchewki korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1/4 główki białej kapusty 2 cebule 5 ząbków czosnku 200 g drobnej białej fasoli

Gotuj w domu
Delikatne pulpety nadziewane młodą kapustą i marchewką gotowane w sosie pomidorowym 140

startej marchewki. Jeżeli lubicie gładkie, kremowe sosy to przed podaniem możecie go zblendować.  Składniki na porcję dla 4-5 osób: pulpety 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki/łopatki 1/2 główki młodej kapusty (0,4 kg - waga przed usunięciem głąba) 1 młoda marchewka 1 średniej wielkości cebula 3/4 szklanki (suchej!) kaszki manny (120 g) 2 jajka sól

Ugotować
PYSZNE GOŁĄBKI Z SOSEM POMIDOROWYM 156

smakują gołąbki zapiekane w piekarniku. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy .   Zapraszam na przepis :)  WYKONANIE Składniki: Farsz: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 250g -300g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko olej sól do smaku,pieprz do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Mała w garnku miesza
kartacze z mięsem/cepeliny 203

surowych ziemniaków startych na małych oczkach -2 jajka -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki mąki pszennej -sól,pieprz  FARSZ -około 700g mięsa wieprzowego np szynki lub łopatki -1 cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz -trochę maggi do smaku 1200g ziemniaków gotujemy (waga po obraniu) Studzimy i przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KETO BURRITO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) 328

sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony czosnek granulowany zioła prowansalskie inne ulubione przyprawy Składniki na farsz do 1 średniej wielkości keto burrito: 150 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego (łopatka, karkówka, podgardle, wołowina) 30 g pomidorów świeżych lub w puszcze bez skórki 30 g cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 10 g (ok 1/2 sztuki) papryczki chili

Ola la LCHF
Zrazy wieprzowe z sosną 91

kotlety wieprzowe z szynki lub łopatki, 20 g pędów sosny obranych z igieł, 2 owoce jałowca, 5 ziaren pieprzu, 2 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, sól, 50 ml miodu pitnego trójniaka, mąka do oprószenia mięsa, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie gęsi), 2 łyżki zimnego masła, Kotlety zbić tłuczkiem, oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania