naczyń, wody i produktów, których na co dzień do gotowania używa moja Mama ;) Składniki (na 8-10 sztuk): 1/2 kg mięsa mielonego indyczego 20 dag chudego mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki) 1 jajko 1 suszona kajzerka 1 średnia cebula sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie: Umyte mięso mielimy - najlepiej wraz z namoczoną w małej
Kuchnia po mojemuOkoło ½ kg surowych ziemniaków 1 jajko 4 – 8 łyżek mąki pszennej (dałam 6 łyżek – około 15 dag) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczka soli Farsz: Ok. ½ kg mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka) gotowanego lub surowego 1 jajko 1 średnia cebula Sól Pieprz Majeranek Ewentualnie 1 ząbek czosnku Kartacze można podawać z: Smażoną cebulką i skwarkami Masłem Dowolnymi sosami np. grzybowym
Smakowy Rajaromatyczne … sycące i bardzo efektowne. Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku SOS: * miękkie pomidory – 200 g * jogurt naturalny
Ostra na Słodkojajka; - 2,5 szklanki mąki; - 1,5 szklanki mleka; - 1 szklanka wody gazowanej; - szczypta soli i cukru; - łyżka oleju do ciasta+olej do smażenia Farsz: - 80 dag mięsa wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych; - 2 duże cebule; – 2 marchewki, 1 pietruszka; – 3,5 kg kiszonej kapusty; - 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego; pieprz, sól Dodatkowo
dom-agi.plPotrzebować będziecie 5 kg mieszanego mięsa wieprzowego: *2 kg łopatki *1 kg karkówki *2 kg boczku Łopatka i karkówka nie mogą być zbyt chude Wodę na długi czas wstawić do lodówki ,bo ma być lodowata ,do mięsa. Jelita zamaczamy w wodzi ciepłej ,płuczemy z soli w ,której były konserwowane. Wodę z solą zlać ,i ponownie czystą,ciepłą wodą zalac jelita
w mojej kuchnipyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe
Zapiski Młodej ŻonyKlusek można zrobić mniej. U mnie wszyscy je lubią, z czego wynika duża ich ilość w potrawie. Porcja na 10-12 osób. SKŁADNIKI 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki) 1 duży słoik papryki czerwonej 1 duży słoik ogórka konserwowego 1 duży słoik fasoli szparagowej zielonej 1 słoik pieczarek pasteryzowanych 1/2 kostki margaryny 4-5 liści laurowych
Passions hobbies lifeskładniki * 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej * 3 średnie papryki * 1 malutka ostra papryczka * 1 marchewka * 1/2 niedużej młodej cukinii * 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy * 1 kostka bulionowa * sól * pieprz cayenne * bazylia suszona * czosnek granulowany * cebulka granulowana * 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej * makaron spagetti Sposób wykonania Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Mięso pokroić w kostkę
Mix smakuPropozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno. Składniki na farsz: -2 ćwiartki z kurczaka -ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej -2-3 marchewki -ząbek czosnku -czerstwa bułka -2 jajka -susz warzywny, sól, pieprz Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół
Maminek kulinarnystresujmy się, że nasz placek po zbójnicku będzie odbiegał od "oryginału" :)) Ma on nam po prostu smakować :) Składniki na gulasz : 0,8 kg mięsa wieprzowego- może być łopatka,szynka 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, kilka pieczarek, 1 czerwona papryka 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek papryka słodka papryka
Walijskie Pichceniebardziej ścisłe ale soczyste i równie smaczne jak klasyczne mielone. Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśla ich smak:)) Polecam gorąco! Składniki: 600 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka) 1 jajko sól pieprz szczypta cukru przyprawa do mięsa mielonego ząbek czosnku olej do smażenia 3 cebule 2 łyżki wod y Wykonanie: Do zmielonego mięsa dodać przyprawę do mięsa
Walijskie Pichceniegotowanej wołowiny. Może to być jeden z pomysłów na wykorzystanie wołowiny z rosołu. Podaję przykładowe ilości składników bo na ogół robię je "na oko". ok. 1 kg mięsa wieprzowego - karczku lub łopatki ok.30-40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki smalcu 1 bułka pszenna 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, "Kucharek" 1-2 jajka mleko do namoczenia
Praktyczna plulubionych dań kanapkowych :) postanowiłam je sama robić. W moim domu wszyscy je uwielbiają i już teraz wiem, że zacznę je robić jeszcze częściej. Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego ( ja użyłam łopatki) 05, kg golonki bez kości i skóry główka czosnku 4 łyżeczki majeranku 4 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego 4 łyżeczki soli (sól i pieprz - możecie dodać do waszego smaku
Niezły Młynekoszukana zima nieco załatwiła. (; Spróbujcie, bo naprawdę warto! Składniki: 750ml wywaru mięsnego lub warzywnego ( u mnie gotowany na korpusie królika) ok 400g. zmielonego mięsa wieprzowego ( u mnie łopatki) 2 puszki krojonych pomidorów 2 puszki kukurydzy 2 duże papryki czerwone, przepołowione, pozbawione gniazd nasiennych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła, średnia 2 ząbki czosnku sok z połówki pomarańczy
Symfonia SmakówKrokiety to naprawdę uniwersalne danie - mogą stanowić pyszny, powszedni obiad, mogą również godnie prezentować się na imprezowym stole. Oczywiście jakość dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką. Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem S kładniki (na około 15 porcji) na farsz: 350 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała