łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:104/161)

Szaszłyki z mięsa na grilla. Kociołek z ziemniaczkami! 186

rondlu aby się nic nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu świeżym oregano. To danie nie potrzebuje niczego więcej, przekonasz się sam. SZASZŁYKI: - 1 kg mięsa wieprzowego ja użyłam łopatki - boczek wędzony, 3 grube plastry (wybierz w sklepie taki z jak najmniejszą ilością tłuszczu) - 2 gruszki klopsy - przyprawy do mięsa wieprzowego (+kmin, +kilka roztartych w dłoni ziaren różowego pieprzu

SMYKWKUCHNI
Karminadle czyli śląskie mielone. Regionalny przepis na pyszne kotlety 883

książce Kuchnia Śląska, czyli krupnioki, makówki i moczka pisze Wery Sztabowej. A więc robimy karminadle! Przepis na karminadle – śląskie mielone Składniki: 700 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej, 1 bułka pszenna (najlepiej czerstwa), 2 cebule, 1 jajko, niecałe pół szklanki mleka, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, smalec do smażenia. Jaj zrobić karminadle? Bułkę należy pokruszyć i wymieszać

Kulinarna Polska
Ryż po chińsku z wieprzowiną 121

Ryż po chińsku to bardzo szybkie danie dla miłośników orientalnych smaków:). Możemy dozować ilość przyprawy do dań chińskich, decydując w ten sposób o intensywności smaku dania.  200g łopatki lub szynki wieprzowej 200g ryżu 1 duży por 2 papryki czerwone 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich  sól, pieprz olej sezamowy sos sojowy 1. Łopatkę kroimy

Szefowa kuchni
Kotlety mielone „Tagine” 108

stworzyć własną wersję potrawy. Warto wciągnąć w to dzieciaki, będą zachwycone i na pewno chętnie zjedzą swoje dzieło składniki na 4 osoby: kotlety: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, najlepiej z łopatki 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 łyżeczka suszonych lub świeżych liści kolendry 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól, pieprz

Ogrodnik w podróży
Mielone z kaszą jęczmienną 161

jęczmienną, która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie. Kotlety wyszły przepyszne i co najważniejsze, wyszło ich o wiele więcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 żółtko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka olej do smażenia Łopatkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
swojska kiełbasa z własnej wędzarenki 169

wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar woda Sposób wykonania(...)ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy

Miód i pieprz
kiełbasa biała domowa 218

wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar woda(...)ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy

Miód i pieprz
kiełbasa biała 79

wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar woda(...)ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy

Miód i pieprz
Wieprzowina po chińsku z makaronem 181

jedzenie:). Jego przygotowanie nie powinno zająć nam dłużej niż 30 minut. Wieprzowinę po chińsku lubię chyba nawet bardziej niż kurczaka w tym wydaniu. Przepis na 4 porcje. 400g łopatki lub szynki wieprzowej 300g makaronu spaghetti 1 duży por 1 papryka czerwona  1 papryka żółta 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich  sól, pieprz olej sezamowy

Szefowa kuchni
Biała kiełbasa domowa 178

czosnku można zmienić zgodnie z własnymi upodobaniami.  Porcja jest duża, robimy zwykle z połowy lub nawet 1/4 porcji.  składniki (10 kg mięsa) 2 kg mięso wieprzowe kl I z szynki , łopatki  -  Ø  8 7 kg mięso wieprzowe kl II gulaszowe tłuste lub tłusty boczek (można przemieszać) -   Ø 5 1 kg wołowina gulaszowa

Stare Gary
Orientalny rosołek 155

marchewka * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 1 cebula * kawałek imbiru * 1 papryczka chili * szczypiorek świeży lub suszony * liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej * grzybki shitake * 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej * 1 filet z kurczaka * sos sojowy * sól, pieprz * dowolny makaron pszenny soba, somen... Sposób wykonania Porcje rosołowe i żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Marchewkę

Mix smaku
Smalec z jabłkiem i mięsem 80

robienia smalcu z mięsem i jabłkiem. Składniki na smalec z jabłkiem i mięsem 1,5 kg słoniny bez skóry 1 jabłko 1 duża cebula 250 g mięsa wieprzowego (karkówki lub łopatki) 1 łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 4 łyżeczki pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Słoninę drobno pokroić lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać i pokroić

niecodziennikpary
kiełbasa jałowcowa z domowej wędzarni 200

wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka owoców jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra(...)łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe

Miód i pieprz
DOMOWE BURGERY WIEPRZOWE – najlepsze! 96

pewnie już głodnieliście! SKŁADNIKI: * bułki hamburgerowe – ja zawsze piekę ze swojego, sprawdzonego TEGO przepisu. Tym razem nie dodałam jednak kurkumy, a czarnuszkę zastąpiłam sezamem. KOTLETY WIEPRZOWE: * mięso wieprzowe – szynka lub łopatka – ok. 1 kg * świeży imbir ( korzeń ) * świeża chili * sos sojowy * czosnek * olej do smażenia DODATKI: * ser żółty ( uwielbiam Szwajcar, z dziurami )- genialnie się topi! * jajka

Ostra na Słodko
Koperkowe roladki 120

koperek. Obiad o smaku jak za dawnych lat u mamy.  ROLADKI KOPERKOWE Składniki: 4 udka z kurczaka (bez kości) farsz: 150 g mięsa drobiowego 100 g mięsa wieprzowego np. podgardla, łopatki 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli papryka słodka mielona sos koperkowy: 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 18% 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania