łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:108/161)

Gulasz węgierski 487

Szybki i prosty przepis na pyszny gulasz węgierki na łopatce lub karkówce wieprzowej z pieczarkami. Gulasz węgierski bardzo dobrze smakuje podany z kaszą gryczaną oraz kiszonymi ogórkami. Taki gulasz jest również idealny do placków ziemniaczanych

AniaGotuje.pl
Jesienne suropieki 129

dzisiaj niespodziankę. Zniżkę w wysokości 10% na produkty Ambition  w sklepie Dajar   (rabat obowiązuje do 31.12.2017r. na hasło ZDROWA-JESIEŃ) SUROPIEKI Składniki: 600 g łopatki lub szynki wieprzowej 3 łyżki mąki sól i tłuszcz do smażenia sos: 1 marchew, pietruszka, mały seler i mały burak 100 g pieczarek 1 cebula 5-6 śliwek suszonych 1 łyżeczka rodzynek

Bon appetit mon amie
GULASZ 152

Bardzo lubię tego typu dania zwłaszcza z sosem i ziemniakami. Dla mnie to prawdziwa uczta, jeszcze tylko surówka i pyszne danie mamy gotowe. Smacznego :) SKŁADNIKI: ok. 60 dag łopatki lub karkówki wieprzowej 4 cebule ząbek czosnku śmietana i mąka do zagęszczenia olej lub smalec puszka groszku z marchewką PRZYPRAWY: liść laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskie i pieprzu ziarnistego, lubczyk

Pani na deser
Kluski ziemniaczane z pysznym farszem z mięsa i kapusty kiszonej 320

przepuszczonych  przez praskę ziemniaków -1,5 szkl mąki ziemniaczanej -0,5 szkl mąki pszennej  -łyżeczka soli -2 jajka FARSZ -0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa -1 średnia cebula -1 duży ząbek czosnku -garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki -1 marchew -100g kapusty kiszonej -trochę oleju -pieprz  sól do smaku -majeranek-pół

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym 292

chyba nie jadłam;) Składniki (na 4 porcje): placki: 8 średnich ziemniaków 1 cebula 2 jajka kopiasta łyżka maki sól pieprz pieprz ziołowy olej do smażenia sos: 300g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka) 300g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 cebula 1 marchew 1 szklanka bulionu warzywnego  100ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki sól pieprz majeranek 2 liście laurowe

Obiad gotowy
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 343

mnie 3 duże papryki każdego koloru: żółta, czerwona, zielona 30 g masła klarowanego 60 g cebuli 400 g mięsa mielonego (u mnie 1:1 mięso z łopatki i karkówki wieprzowej) sól i pieprz do smaku papryka słodka i/lub chilli opcjonalnie inne przyprawy 3-4 łyżeczki natki pietruszki opcjonalnie ser żółty Mięso mielone wyrobić z przyprawami w misce. Cebulę drobno posiekać

Ola la LCHF
PYSZNE DOMOWE CHLEBKI A'LA KEBAB 155

łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego 2 łyżki śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku pieprz,sól do smaku Mięso 800-900g mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej przyprawa do kebaba olej do przesmażenia ok.4-5 łyżek Sałatka 1 sałata lodowa duża 3 pomidory 3/4 szklanki śmietany 18% 2 opakowania sosów  sałatkowych z koperkiem w proszku WYKONANIE

Mała w garnku miesza
PULPECIKI PAPRYKOWE W LEKKIM SOSIE ŚMIETANOWYM 332

lubię już rano wiedzieć co będzie na obiadek. Dziś więc, proponuje pyszne pulpeciki z papryką, mówię Wam, że są przepyszne. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego np z łopatki 2 marchewki 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej mały pęczek natki pietruszki sól,pieprz słodka mielona papryka 1 sucha bułka mąka do obtoczenia sos: 1,5 szkl bulionu warzywnego

Z Majeczką w kuchni
KALAFIOR FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM I BOCZKIEM (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 337

dlatego idealne gdy planujecie przyjąć gości Składniki: 1 kg kalafiora (po usunięciu niejadalnych części czyli liści i głąba) 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka + karkówka + podgardle) 130 g cebuli 1 jajko 10 g słodkiej papryki sól, pieprz 15 dużych plastrów boczku – ok 300 g   Kalafiora oczyścić z niejadalnych części

Ola la LCHF
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 131

deskę / stolnicę leciutko podsypujemy mąką i zagniatamy w jednolitą kulę, okrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.  Nadzienie   50 dkg mięsa mielonego ( u mnie pomieszana łopatka i szynka wieprzowa )  2 cebule 3 ząbki czosnku  5 łyżek kukurydzy konserwowej  1 papryka czerwona nie za duża 10 małych pieczarek 1 łyżeczka rozmarynu  1/2 łyżeczka ostrej papryki

Kuchnia na wzgórzu
Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką. Jednodaniowy sycący obiad. 142

witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dobrze przygotowana jest bardzo smaczna i doskonała w kuchni do przygotowania wielu dań. Polecam :) Składniki - 70 dag mięsa wieprzowego  np. szynki, łopatki lub karkówki (  u mnie chuda karkówka ) - 200 g cieciorki ( u mnie od Skworcu ) - 2 marchewki - kawałek selera - 4-5 ziemniaków - cebula - 2,5 litra wody - 3 łyżki

Kuchnia z widokiem na ogród
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA 132

Świąt Wielkanocnych, bynajmniej u mnie w domu. Jest także dodawana do zup.  Aromatyczna, majerankowa, czosnkowa i nietłusta. Jest to kiełbasa, którą trzeba 20 minut sparzyć.  SKŁADNIKI: łopatka lub szynka wieprzowa 2 kg.  kulinarne wieprzowe lub boczek 0.5 kg. czosnek 3 duże ząbki sól 1 łyżka peklosól 1 łyżka 1/2 opakowania majeranku pieprz mielony 1 łyżka jelita

Kuchnia Paulettes
Mięso wieprzowe w sosie własnym 359

cyklu moich weekendowych smaków :) Składniki na mięso wieprzowe w sosie własnym (6 porcji): mięso wieprzowe (szynka lub łopatka) 1 kg cebula dwie szklanki bulionu wołowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu sól szczypta mąki (opcjonalnie) Mięso umyć i pokroić w dużej wielkości kostkę. Doprawić solą, papryką i pieprzem. Podsmażyć na patelni aż mięso się

Karola gotuje
wiejski pasztet francuski z duszonym porem 108

wiejskiej francuskiej kuchni. Składniki ilość produktów na jedną formę 12 cm na 35 cm ( ja upiekłem dwie takie formy) 650 g wieprzowiny z łopatki   250 g wieprzowej wątroby 200 g słoniny, lub tłustego boczku 1 niewielki por 1 łyżka masła 1 jajo 1 kieliszek koniaku sól, pieprz  szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków szczypta

Miód i pieprz
Kotlety mielone z pieczarkami i zieloną pietruszką 148

lekko „przeszło” przyprawami.  Takie kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku.  Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 cebula kilka pieczarek kilka gałązek zielonej pietruszki 1 jajko sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Na patelni

Ugotować