Gołąbki z kaszą gryczaną 192kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka
moj przepis na
Tuszonka w/g JackaW 446SUROWIEC WIEPRZOWY -boczek 1 kg -karkówka 1 kg -łopatka 1 kg -szynka 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 12-13 g/ kg -cebula suszona 3,5 g/ kg lub świeża tarta w ilości 4 razy więcej -pieprz czarny 1 g/ kg -liść laurowy mielony 0,3 g/kg lub cały w ilości 4 razy więcej -smalec -słoiki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ze słoika 173zdaniem) jest obłędny. Taką kiełbasę lub, inaczej mówiąc, mielonkę można wykorzystać zarówno do kanapek czy też jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki; do samej, chudziutkiej szynki dobrze dorzucić ok 500 g boczku bez skóry 6-7 ząbków czosnku sól, pieprz ewentualnie ulubione przyprawy, np. majeranek Mięso należy pokroić
Ze smakiem bez glutenu
biała kiełbasa domowa 195widać producent dosyć "bogato" używa różnych... bliżej nie znanych "cudów"... Oto nasza domowa kiełbasa :) wg prostego przepisu, którą każdy może zrobić sam :) Potrzebujemy: ~2 kg łopatki, ~1 kg podgardla lub boczku, jelita wieprzowe, 2 łyżki soli, 3 łyżki pieprzu, 5 łyżek majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,5 litra wody. Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce
chleba naszego
Gulasz z pieczarkami i papryką 741moja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 250 g pieczarek 1 czerwona papryka
O kuchni z uczuciem
Gołąbki z kaszą gryczaną 195kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka
moj przepis na
Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami. 223Mięso jest miękkie i soczyste, a dzięki temu, że piecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!! Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami 1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka) sól zmiękczająca mięso (nie peklująca) papryka słodka pieprz czosnkowy przyprawa ziołowa do grilla lub inna mieszanka ziołowa (można zrobić samemu- mieszamy po 0,5 łyżeczki majeranku
Rozpustne gotowanie
Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw 262pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby przykrył wszystkie składniki
e-PrzepisyKulinarne
Kiełbasa chłopska w jelicie grubym 272g/kg -pieprz czarny mielony drobno 3 g/kg -czosnek dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 8 g/kg -gorczyca ziarno 5 g/kg -majeranek 0,5 g/kg - jelita wieprzowe grube WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżąca wodą. Łopatkę kroimy jak leci bez klasyfikacji mięsa na grubość od 0,5 cm do 2,5 cm kroimy w paski i kostkę. Podgardle w paski około
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson wieprzowy na skórkach 215majeranek 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -czosnek świeży 2 g/kg -peklosól do łopatki 20 g/kg -sól do smaku -sznurek wędzarniczy -osłonki sztuczne lub naturalne jak kątnice wieprzowe. Można też wykorzystać słoiczki to co nie wejdzie w osłonki. Słoiki później pasteryzujemy. WYKONANIE Łopatkę tniemy na kawałki około
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mięso w słoikach 9075czosnek czy majeranek. Zachęcam by takie mięso zrobić. Świetnie sprawdza się na dalekie wyjazdy, na kolację, śniadanie na wtedy kiedy mamy potrzebę i ochotę. -mięso wieprzowe- Składniki: * 60 dkg podgardla * 70-80 dkg łopatki * 50 dkg boczku * 70 dkg karczku * 8 kulek ziela angielskiego * 5 liści laurowych * 1 główka czosnku * majeranek * sól, pieprz Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę
Pieprzyć z Fantazją
20 przepisów na obiad jesienią! 196puszki. Sprawdzona mieszanka ziół włoskich i starty parmezan. Ten obiad zapamiętacie na długo i będziecie do niego wracać jeszcze nie raz ;-)))) WIĘCEJ 10. ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE. Smaczny obiad dla całej rodziny. Mięciutkie mięso wieprzowe, w aromatycznym ciemnym sosie. Jeśli jem mięso, to musi ono być bardzo dobrze doprawione i aromatyczne, przede wszystkim mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dużym(...)lepsze w smaku i bardziej mięciutkie. Lubię też mięsa przygotowywane w sosie własnym, bądź z dodatkiem aromatycznych przypraw. Unikam ciężkich i gęstych od mąki sosów. Dzisiaj polecam Wam przepyszną łopatkę w ciemnym sosie. WIĘCEJ 11. SPAGHETTI AGLIO OLIO. KUCHNIA WŁOSKA Ale pysznie! Typowe włoskie danie! Włochy kocham całym sercem. Uwielbiam beztroskich i ciągle uśmiechniętych Włochów krzyczących: "Bella, Bella!". Gdybym
SMYKWKUCHNI
Gołąbki w sosie własnym – przepis tradycyjny 250adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki w sosie własnym – Składniki: Składniki na farsz na gołąbki z mięsem i ryżem: 1 kg mięsa mielonego (nam najbardziej smakuje wieprzowe – u mnie szynka, ale może być też łopatka) 1 woreczek ryżu – 100g 2 średnie cebule – ok. 200g 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki masła 1 jajko 2 łyżeczki soli (lub więcej
Kulinarne Przeboje
Wieprzowina Adobo 376Jest słodko-kwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka) 1 Cebula 80 ml Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych 80 ml Octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego) 1 łyżeczka Melasy Trzcinowej (opcjonalnie) 1 łyżka Miodu
Oslov.
Schab w sosie śmietanowo-porowym 190sosie śmietanowo-porowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, łyżkę, głęboką patelnię z pokrywką, łyżeczkę, miarkę kuchenną, kubek lub miseczkę, miski, papierowe ręczniki, ewentualnie łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki: 40 dag polędwiczek wieprzowych (lub 6 kotletów schabowych), 4 łyżki śmietany 12% (do zup i sosów), białą część średniej wielkości pora, 300 ml bulionu, sól, pieprz, olej do smażenia, 2 łyżki
blog.moje-pasje.info
Wieprzowy klops w boczku 250całości. Boczek, którym otuliłam mięso pysznie się przyrumienił i był idealnie chrupki. Koniecznie skuście się i przygotujcie to danie w swojej kuchni. Wieprzowy klops w boczku Składniki: 800 g mielonej łopatki około 200 g surowego boczku (plastry, może być podwędzany) 1 jajko 1 czerstwa namoczona bułka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kiełbasa małopolsko-podlaska podpiekana J&W 323SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez(...)praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe 10 m. WYKONANIE Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W 244SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez(...)praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe 10 m. WYKONANIE Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowa kaszanka 160przepis. Składniki: 1kg kaszy j ę czmiennej 1,2 kg podgardla 0,5kg skórek wieprzowych 1 komplet płuca wieprzowe 1 serce wieprzowe 1 ozorek wieprzowy ok 1 kg skrawek mięsa (może być łopatka ) 0,9 litra krwi jelita cienkie przyprawy: sól,pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,przyprawa knorr do mięsa. Sposób wykonania: Podgardle, płuca, serce,ozorek, skórki wcześniej
Darcia w kuchni