łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:120/161)

Kiełbasa kminkowa-podsuszana 165

SUROWIEC -szynka 2 kg -łopatka 3 kg -karkówka 3 kg -podgardle 1 kg -pachwina 1 kg PRZYPRAWY -kminek mielony 1,5-2 g/kg -kminek cały 1,5-2 g/kg -peklosól 18 g/kg -sól nie jodowana 18 g/kg tylko do podgardla i pachwiny -czosnek świeży 2 g/kg -cukier 1-2 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -ziele angielskie(...)g/kg -majeranek 0,5-1 g/kg -pieprz czarny mielone 1 g/kg -pieprz kolorowy miażdżony w moździerzu 1 g/kg -woda 400 mil -jelita wieprzowe  najlepiej 32/34+ WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżącą wodą. Z łopatki i karkówki wycinamy najbrzydsze kawałki jakieś błony i tłuste. Szynkę, łopatkę i karkówkę tniemy w większą kostkę około 4 na 4 cm, a podgardle

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Błyskawiczny bigos 139

Bigos nie będzie należał do najlżejszych dań, do jego przygotowania wykorzystamy również boczek, kiełbasę i schab. Oczywiście zamiast schabu użyjcie dowolnego innego mięsa wieprzowego, który w danej chwili będzie w promocji – może to być np. łopatka, karkówa itd. Najlepszy bigos jest wielokrotnie odgrzewany, więc nie bójcie się go każdego dnia podgrzewać w całości. Jeśli znudzi Wam się już

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z piekarnika 116

ulubioną domową surówką. Mięciutkie, dobrze doprawione mięsko sprawia że obiad znika z talerza w mgnieniu oka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego, u mnie karkówka ale może być również mięso z łopatki lub golonki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki ketchupu, najlepiej pikantnego 2 łyżki

Blog kulinarny S9.PL
Kapuśniak ze świeżej kapusty z kiełbasą (Parzybroda z kiełbasą) 121

kapusty z kiełbasą (Parzybroda z kiełbasą) Przygotuj miski, garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę i łyżeczkę, papierowe ręczniki, wagę kuchenną, miarkę kuchenną, patelnię, łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (4 porcje): 25 dag mięsa wieprzowego*, 2 laski kiełbasy, 1 średnią marchew, 1 średnią pietruszkę, 3 średnie ziemniaki, ½ małej główki białej kapusty, 1 cebulę, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego

blog.moje-pasje.info
Rolada wieprzowa z warzywami w aromatycznym sosie. 99

gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta 2 kiszone ogórki 4-5 średnich cebul pokrojonych w piórka 15 cm dobrej, wędzonej kiełbasy

Rozpustne gotowanie
Łopatka w ziołach z warzywami 187

Dzisiaj zapraszam na łopatkę w przyprawach- przepyszna, rozpływająca sie w ustach- po prostu pycha :) Jaka ciakawostkę muszę Wam powiedzieć że mięso wieprzowe jest bardzo popularne w kuchni polskiej I chińskiej , ale już całkiem zabronione w kuchni żydowskiej I muzułmańskiej. Zapraszam , Składniki: ok 1 kg łopatki 3-4 marchewki 200 gr pieczarek 2 cebule 200 ml bulionu wołowego

Smaki Edyty
Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika 94

mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Pyszne kotleciki, nie suche, nie za tłuste, idealne dla dzieci i dorosłych :). Mimo że z piekarnika, to pyszne. Takie obiadki to ja mogę robić. Nie trzeba pilnować patelni, wystarczy wstawić do piekarnika :-). Składniki na 10 kotletów: 500 gr mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 500 gr mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1 łyżeczka soli(...)siebie. Na każdy kotlet połozyć pół łyżeczki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 23-25 min. Podawać od razu. Następnego dnia można odgrzać na parze. Smacznego! Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika

moj przepis na
Karkówka po czesku 142

pomału zaczynam się gubić, gdzie znajduje się dany przepis. A zaczęło się od tego, że z przygotowania niedzielnych kotletów z karkówki został mi kawałek mięsa. Postanowiłam zrobić z niego wieprzową wersję kotlecików skubanych / szarpanych / podwójnych (spotkałam się już z kilkoma nazwami tych kotlecików). I wtedy zaczęło się szukanie. Przepis kojarzył mi się z książką kucharską w zeszytowej formie, ale szukałam(...)karkówkę po czesku. Karkówka po czesku Przygotuj nóż i deskę do krojenia, dużą miskę, łyżeczkę, wagę kuchenną, łyżkę, papierowe ręczniki, patelnię i łopatki do obracania kotlecików. Przygotuj składniki: 400 g karkówki (lub innego mięsa wieprzowego), 4 jajka, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki

blog.moje-pasje.info
Pasztet szlachecki 85

formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka

moj przepis na
PULPETY W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM (Z MIĘSA MIESZANEGO) 140

Pulpety są pyszne, a sos treściwy i aromatyczny. Zawsze robię ich duuuży garnek, żebyśmy mieli na 2 dni 😍 Składniki: 600g mięsa mielonego ( u mnie łopatka, karkówka, pierś z indyka, ale sprawdza się też tutaj samo wieprzowe mięso) 2 łyżki kaszy manny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz słodka papryka majeranek olej 2-3 łyżki wody Na rozgrzanym

Walijskie Pichcenie
Mięso z szynki pieczone w plastrach we francuskiej marynacie 213

Francuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki

Szefowa kuchni
ROLADA SCHABOWA ZE SZPINAKIEM I MIELONYM MIĘSEM 166

mięsko całkowicie ostygnie.   Rolada to mój zaległy wpis.Robiłam ją na Święta Wielkanocne.Tym razem bez rozmarynu.Mięsko to zmielone udko i biodrówka wieprzowa bo to akurat miałam pod ręką(dobrze sprawdza się też łopatka). Wszystko przyprawiłam dość mocno,bułkę pominęłam gdyż ograniczam gluten.Sprawdza się na wszelkich uroczystościach rodzinnych,mój mężuś za tym mięskiem przepada

Niespełnione zdolności kulinarne
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 146

łączy kilka rodzajów mięs, ale tak naprawdę możecie zrobić go z jednego mięsa zachowując proporcje.   Składniki: – 0,4-0,5 kg łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula

Pociąg Do Kuchni
Kapuśniaczek 154

składniki * 50 dag kapusty kiszonej * 1 kg ziemniaków * 30 dag cienkiej kiełbasy * 30 dag żeberek lub kości wędzonych * mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę * opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania * marchewka, pietruszka, seler, por * cząber * sól, pieprz * papryka słodka mielona * papryka ostra mielona * przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie) * mąka uprażona za złoty kolor na suchej

Mix smaku