łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:129/161)

Kotlety mielone z szynki z brokułem 113

karkówkę, szynkę czy łopatkę. Aby uniknąć nudy w kuchni wystarczy nawet najpopularniejsze danie troszkę urozmaicić i mamy pyszny obiad. Tym razem padło na klasyczne mielone. No, ale żeby nie były już takie klasyczne wsadziłam do środka różyczki brokuła. Wyszło smacznie i ciekawie.Tak przygotowane kotlety to również fajny sposób na przemycenie dzieciom warzyw. 400 g szynki wieprzowej 150-200 g świeżego

Krylowa Kuchnia
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 633

wołowiny -łopatki lub biodrówki+ 400 g wieprzowiny + 300 g boczku), mielę w domu, dzielę na pół, jedną połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 2 czerstwe bułki kajzerki 2 jajka

Kuchnia Prezydentowej
Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica 183

mielonego mięsa wieprzowego, 1 słoik z Lutenicą, puszka mieszanki 4 odmian fasoli od Hurtownia-Oliwy.pl i trochę przypraw! Przygotowanie tego dania zabiera nie więcej niż 30 minut. Wyglądem to danie przypomina trochę Chilli con carne i jest równie smaczne. Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica było bardzo smaczne jak powiedział Piotrek. 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet wieprzowy z wątróbką indyczą, żurawiną i chrzanem. 209

swojski pasztet wieprzowy,podany z pyszną żurawiną z chrzanem którą dostałam od firmy Eterno . Uwielbiam domowe wędliny i pasztety bo wiem co do nich dodaję. Ten który zrobiłam nie zawiera w sobie tłuszczu, przygotowałam go z mięsa, wątróbek indyczych i bulionu bez żadnej słoniny czy boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki : 2 kg łopatki

Sama słodycz i szczypta chili
Suszony schab wieprzowy na ostro. Schab z pończochy 3177

Dzisiaj pomysł na pyszną, domową wędliną, której nie piecze się, nie gotuje a tylko doprawia i suszy. Jeszcze zdążycie zrobić sobie taką na święta a zapewniam

Smaczna Pyza
Warsztaty kulinarne Sokołów Włoskie Boże Narodzenie 129

wywar: Łopatka wołowa Sokołów 500 g Mostek wołowy Sokołów 400 g Marchewka 100 g Seler naciowy 60 g Cebula biała 100 g Pomidory malinowe 150 g Oliwa 40 g Sól, pieprz do smaku Kilka liści laurowych Składniki na tortellini: Mąka pszenna 500 – 400 g Jajka – 4-5 sztuk Składniki na farsz: Polędwica wołowa Sokołów 100 g Schab wieprzowy Sokołów

Życie zaczyna się w kuchni
kabanos z domowej wędzarni 209

łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin ( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe

Miód i pieprz
Tortellini in brodo oraz Torrone blanco 101

Łopatka wołowa Sokołów 500 g Mostek wołowy Sokołów 400 g Marchewka 100 g Seler naciowy 60 g Cebula biała 100 g Pomidory malinowe 150 g Oliwa 40 g Sól, pieprz do smaku Kilka liści laurowych Składniki na tortellini: Do świeżego makaronu: Mąka pszenna 500 – 400 g Jajka – 4-5 sztuk Do farszu: Polędwica wołowa Sokołów 100 g Schab wieprzowy Sokołów

Obiad gotowy
Kiełbasa z łopatki 231

łopatki uzyskałem : 1 kl- 3,5 kg - krojona nożem na około 1,5-2 cm kostkę 2 kl-2 kg - 8 mm maszynka nr.8 3 kl- 1,5 kg -2,5 mm maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -pieprz czarny 3 g/kg -zioła prowansalskie 10 g do całości -czosnek zgnieciony w prasce 5 g/kg -jelita wieprzowe -użyłem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Gulasz wieprzowy z selerem naciowym 145

wieprzowy z selerem naciowym wpadł mi do głowy, gdy zastanawiałam się co zrobić z resztą selera (część wykorzystałam do  surówki z selera naciowego ). Wszystkim nam to danie bardzo posmakowało więc częściej będę robić takie połączenia smakowe. Sam seler jest bardzo delikatny, chrupiący, jeśli podusimy go dłużej będzie bardziej miękki, no pyszny po prostu :) 0,5 kg. wieprzowiny (np. łopatka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Najlepszy przepis na sos bolognese. Właśnie taki jedliśmy we Włoszech 70

wieprzowego), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 4 łodygi selera naciowego, szklana wytrawnego czerwonego wina, 3 puszki pomidorów w zalewie lub 1,2 kilograma świeżych dojrzałych pomidorów, 100 ml słodkiej śmietanki, oregano, sól, pieprz, oliwa. Jak zrobić sos bolognese? Cebulę i czosnek drobno posiekaj, wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwią, dodaj mięso i przesmaż rozdrabniając mięso łopatką

Kulinarna Polska
BIGOS 151

łopatki) 20 dkg boczku wędzonego 30 dkg kiełbasy 15 dkg tłuszczu 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 5 płaskich łyżeczek papryki mielonej 1 łyżkę czubatą majeranku 3 łyżeczki płaskie soli pieprz do smaku 2 łyżki czubate mąki Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wody, dodać tłuszcz, ugotować. Osobno ugotować kapustę białą pokrojoną w grubą kostkę. Obie połączyć. Mięso wieprzowe

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające 220

dojrzewający w gazie , Po 4 dniach suszenia schab nadawał się już do konsumpcji, polecam jednak poczekać z konsumpcją ciut dłużej i wykorzystać przepis, który znajduje się poniżej. Suszony schab wieprzowy 2 tygodnie to przepis na przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania. W tym przepisie pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed suszeniem były krótsze niż do tej pory(...)też inny jest też zestaw przypraw. Zamiast majeranku jest suszone oregano, trochę suszonego czosnku, dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że ten suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Potem przypadkowo w sumie zrobiłam Schab suszony w piekarniku . Nie mogłam go przygotować według

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielone nadziane szpinakiem 139

Składniki: 250g szpinaku, ok.70g serka topionego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, majeranek, 1 jajko, 500g mięsa mielonego wieprzowego, bułka tarta, olej do smażenia, ok.1/3 szklanki mleka. Przygotowanie: 1/2 cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła oraz z dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula jest już miękka dodać umyty szpinak ( wcześniej pourywać grubsze ogonki(...)Posolić i popieprzyć. Szpinak podsmażyć do momentu aż będzie miękki i cała woda odparuje. Od czasu do czasu należy zamieszać. Mieszać drewnianą łopatką i delikatnie szpinak rozdrabniać. Na koniec dodać serek topiony i mieszać do jego roztopienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, posypać dwoma łyżkami bułki tartej, dodać mleko, sól, pieprz

W kuchni u Moniki
Curry z mięsem mielonym 131

Polecam dania: ** Smażone kulki ziemniaczane ** Soczewicę z warzywami ** Fasolkę po bretońsku ** Zapiekankę z cukinią   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) duża świeża papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki curry płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej pól łyżeczki ostrej papryki mielonej lub nieco mniej pieprzu cayenne(...)gustu) sól 2 łyżki oleju 200 g gęstej śmietany 18% opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji   Na dużej głębszej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone. Mieszając, drewnianą łopatką rozbijaj grudki mięsa. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekane cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę, następnie wlej 1/2 szklanki wody (około 100 ml) . Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Duś mieszając

Kulinarny S.O.S.