podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu. Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 2 Składniki: polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, 8-10 plastrów szynki prosciutto lub innej długo dojrzewającej, 6 listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie(...)szczelnie owinąć szynką. Tak przygotowane paczuszki p rzełożyć do kokilek skropionych oliwą. Z patelni zebrać wszystkie smaki po smażeniu (deglasować), tzn. na gorącą wlać wino i drewnianą łopatką wyskrobać dno. Powstałym płynem zalać przygotowane paczuszki, kokilki szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię i dalej piec do zrumienienia szynki
SzczyptaSmaQGołąbki z meksykańską nutą Tradycyjne gołąbki znają wszyscy . Na polskich stołach goszczą przynajmniej raz w roku , a chętnie są też zabierane w podróż jako danie słoikowe
Ogrodnik w podróżyziemniaków 1/4 – 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca) 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany(...)klopsiki nie ostygły (zanim usmażymy wszystkie), można je wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 80-100°C. Sos do klopsików: Na patelnię po smażeniu klopsików dodajemy mąkę. Podgrzewamy mieszając łopatką z tłuszczem pozostałym na patelni – jeśli jest go mało, warto dodać łyżeczkę masła (w resztkach tłuszczu mieści się cały smak). Gdy zacznie wrzeć, cienką strużką wlewamy bulion, nie przestając
Poezja smakutaki o wadze około 200 g – 300 g 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 kostki mięsne ( bulion pieczeniowy) sól do smaku kilka plastrów smalcu wieprzowego dodatkowo : sznurek do przewiązania Szynkę płuczemy w zimnej wodzie , osuszamy papierowym ręcznikiem . Słoninę kroimy w średniej wielkości słupki i mocno schładzamy w lodówce żeby się usztywniła , ułatwi to szpikowanie mięsa(...)czasie szynka powinna być gotowa , soczysta i aromatyczna . Warto z wywaru po pieczeniu zrobić sos pieczeniowy , będzie jeszcze smaczniej Czyli zlać wszystko z formy do pieczenia , zebrać łopatką silikonową , dolać szklankę wody , doprawić pieprzem , czosnkiem ewentualnie solą do smaku , zagotować i zagęścić wodą z mąką do lubianej konsystencji . Taka pieczeń szynka a’la sztufada , jest pyszna zarówno na gorąco
Ogrodnik w podróżyprzecież nie dysponuję) , a jednocześnie wyborny w smaku efekt końcowy (z powodzeniem zachwyci gości) :) Składniki na porcje dla minimum 4 osób: 1 kg mięsa na gulasz - u mnie akurat wieprzowe, ale można użyć też wołowego 200g surowego boczku - można ewentualnie zastąpić 1 kostką bulionową o smaku wędzonego boczku 2 cebule - średnie 4 ząbki czosnku 6 marchewek(...)lodówki, żeby nabrało temp.pokojowej - i przysmażyć krótko na silnym ogniu z obu stron. Przełożyć do garnka. Patelnię po smażeniu zdeglasować winnym octem i oskrobać resztki z dna łopatką. Jak ocet trochę wyparuje, przelać zawartość patelni do garnka. Do garnka wlać wino i zalać całość bulionem na tyle, by mięso było dokładnie przykryte. Jeśli to konieczne można dolać
Grunt to przepis!SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg łopatka 2 kl / 5 mm -1 kg boczek / 5 mm -0,8-1 kg mięso z golonki tylnej razem z tłustym / 5 mm -skórki około 200 g do całości surowca ( skóra z golonki i boczku naszego surowca) /2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -rosół z gotowania skórek i kości z golonki(...)można samemu się pomęczyć i poobgryzać:) Następna czynność to do wystudzonego rosołu dodajemy czosnek ,skrobię dokładnie wszystko mieszamy . Do mięsa wlewamy stopniowo rosół, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy oraz skórki wieprzowe, bardzo dokładnie mieszamy. Napełniamy słoiki i puszki na wierzch można dać roztwór z peklosoli 2% 1 łyżeczkę. PASTERYZACJA Puszki -słoiki wkładamy do gara i zalewamy wodą o temp .pokojowej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.placek po cygańsku (2 porcje): około 700 g ziemniaków (10 średnich) średnia marchew cebula 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sos: 250 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe) 2 ząbki czosnku papryka czerwona 3 ogórki konserwowe cebula szklanka passaty pomidorowej (lub zmiksowanych pomidorów) sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, natka pietruszki Przygotowanie Najpierw przygotowujemy sos (można to zrobić(...)mieszamy dokładnie. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy, aby utworzyć placek średnicy około 20 cm. Kiedy placek będzie usmażony na złoty kolor z jednej strony, łopatką delikatnie przekładamy go na drugą i również smażymy na złoty kolor. Placek przekładamy na talerz, nakładamy na niego gorący sos i składamy na pół. Po wierzchu również polewamy sosem, można
e-PrzepisyKulinarnektóry uzyskało za sprawą musztardy. Do tego świeże warzywa, chrupiąca ciepła bułeczka i pyszne jedzonko gotowe. SKŁADNIKI bułki do hamburgerów 5 sztuk kotleciki do hamburgerów: mięso mielone z łopatki 500 g cebula 1/2 sztuki (mała) czosnek 2 ząbki musztarda miodowa 1 łyżka (kopiata) sól pieprz czarny mielony olej do smażenia 3 łyżki (wykorzystałam zalewę z suszonych pomidorów) dodatkowo: sałata(...)być lekko zrumieniona. Pomidory kroimy w plasterki, sałatę płuczemy pod bieżącą wodą. Dolną część bułki smarujemy ketchupem, nakładamy liść sałaty. Na nim kładziemy surówkę z kapusty, następnie nakładamy kotlecik wieprzowy, podsmażoną cebulkę, pomidorki koktajlowe i ketchup. Tak przygotowany hamburger nakrywamy drugą połową bułki. Całość spinamy wykałaczką, dzięki czemu hamburger nam się nie rozpadnie. Hamburgery podajemy ciepłe. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – kiedy wieprzowina będzie się dusiła możecie przygotować dodatki i surówkę. Wieprzowina po węgiersku to bitki wieprzowe w pysznym sosie własnym z warzywami: papryką, marchewką, cebulą, pikantnie doprawione chili, papryką mieloną, węgierską pastą paprykową, czosnkiem, ziołami. PRZEPIS WIEPRZOWINA PO WĘGIERSKU Składniki na wieprzowinę po węgiersku: 600g wieprzowiny(...)pastę paprykową, tymianek. Finalnie wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 20 min. Na końcu mąkę rozpuszczamy w pół szkl wody, wlewamy do mięsa mieszając (najlepiej mięso sobie łopatką odsunąć do boku i do sosu wlać mąkę, zamieszać by ją rozprowadzić szybko, a potem już delikatnie całość z mięsem zamieszać). Potem gotujemy jeszcze kilka minutek aż sos zgęstnieje, doprawiamy
Dorota Smakujejest delikatny, wilgotny i aromatyczny? Najlepiej smakuje podany z ziemniakami i buraczkami. Świetnie pasuje też do postnej kapusty. Schab w sosie chrzanowym: 1 – 1,2 kg świeżego schabu wieprzowego 2-3 cebule szalotki lub 1 duża cebula ok. 3 łyżki zimnego masła sól, pieprz dodatkowo: rękaw do pieczenia Schab w sosie chrzanowym – sos: ok. 300 ml bulionu warzywnego(...)Możemy je ułożyć na półmisku, ale jeszcze lepsze jest wtedy, gdy pogotujemy je chwilę w sosie. Sos chrzanowy: W dużym garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła. Dodajemy mąkę i mieszamy łopatką, aż całość się połączy i zacznie “skwierczeć”. Powoli zaczynamy wlewać bulion wraz z sokami z mięsa (ok. 500 ml), jednocześnie intensywnie i szybko mieszając. Zasmażka powinna szybko gęstnieć
Poezja smakuSkładniki na 2 foremki aluminiowe podłużne keksowe lub 1 większą: 3 udka z kurczaka (ok 800 g) ok 400 g karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)zdejmij na talerz, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć pojedynczo wątróbkę i smaż krótko do ścięcia. Odwróć każdy kawałeczek i smaż tak samo. Przemieszaj łopatką i wlej niewielką ilość ciepłej wody. Wrzuć usmażoną cebulkę. Wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową. Na małym ogniu pod przykryciem duś do miękkości wątróbki (ok 10 minut), co jakiś
Anioszek w kuchniKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zakwasie z dodatkiem chrzanu i śmietany. Barszcz biały podaję z gotowanym jajkiem i parzoną białą kiełbasą. Tym razem dla odmiany nie dodałam do zupy białej kiełbasy tylko klopsiki wieprzowe, przyprawione tak, aby smakowały jak ta kiełbasa. Takie klopsiki można zrobić również z białej kiełbasy - rozciąć osłonkę kiełbasy i uformować z mięsa klopsiki, dalej postępować jak w przepisie poniżej. Barszcz(...)barszczu. Gotować jeszcze 5 minut, dodając w tym czasie czosnek rozkrojony na pół i przyprawić do smaku. Składniki na klopsiki z białej kiełbasy: 1/2 kg mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka) 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki mielonego czarnego
Codziennik Kuchenny” Kozacka ” kiełbasa dojrzewająca Wędliny dojrzewające , tak jak sery , weszły już na stałe do naszego jadłospisu . Robię je regularnie i staram się wymyślać nowe receptury
Ogrodnik w podróżyniskiej temperaturze piekliśmy tłusty kawałek wieprzowiny. Dzisiaj dla odmiany pulled pork z szynki, robiony w 3 godziny – i od razu w sosie. Szynka to mięso zdecydowanie bardziej chude od łopatki czy karkówki, które idealnie nadają się na pulled pork . Przez dosyć wysoką zawartość tłuszczu te mięsa są delikatne i soczyste po upieczeniu. Co zrobić, żeby nadawała się do tego dania(...)powrotem do naczynia i całość dokładnie mieszamy. Świeża bułka, zimny coleslaw lub sałata lodowa z dodatkami – smacznie i bez większych ceregieli, prawda? SKŁADNIKI 100-1200g szynki wieprzowej 3-4 szalotki albo 2 średnie czerwone cebula 100ml piwa 100ml klasycznej Coca-Coli lub napoju Dr.Pepper 8 łyżek dobrego ketchupu – łagodnego lub pikantnego 3 łyżki sosu Worcestershire 4 łyżki oliwy
Karo in the Kitchen