Roladki z kurczaka z marchewką i mięsnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa drobiowego. Tym razem, jak już wspomniałam, w połączeniu z mielonym mięsem wieprzowym, czyli tak zwane mięso w mięsie;) Marchewkę ostrugałam za pomocą maszynki do julienne, ale jeśli nie macie takiej, można po prostu marchew pokroić w jak najcieńsze słupki. Z pewnością wyjdą Wam troszkę grubsze kawałki(...)Jeżeli nie lubicie mięsa z posmakiem musztardy można ją pominąć. Smacznego!:) Na 4-6 roladek: 2-3 pojedyncze filety z kurczaka około 150-200 g mięsa mielonego np z łopatki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 50 g sera żółtego 1 duża marchewka 1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia ostra papryka mielona
Smaki Na Talerzuniedawna robimy go prawie na oko. Pasztet domowy Składniki: 2-3 duże piersi z kurczaka ok 1,5 kg mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek 3 pietruszki pół dużego selera 3-4 cebule(...)gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz cząber świeże zioła oregano majeranek tłuszcz do wysmarowania keksówek bułka tarta do obsypania keksówek Mięso do pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam różnych rodzaju mięs. Pasztet z pieczarkami Wykonanie: Warzywa obrać
Aromatyczne PodróżeSycące spaghetti z mięsem mielonym i pysznymi dodatkami - czyli "wypasione" spaghetti bolognese :) SKŁADNIKI 400g razowego makaronu spaghetti 250g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300g pieczarek 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 mały (90g) słoiczek koncentratu pomidorowego (np. Pudliszki) oliwa sól,pieprz, cukier papryka słodka,papryka ostra(...)PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.Gotujemy około 30 min na małym ogniu od czasu
Moje Kuchenne RewelacjeSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -2,5 kg szynka 1 kl. /szarpak -2,5 kg łopatka 2 kl. /8 mm - 1,5 kg boczek /10 mm -1,5 kg karkówka /16 mm -0,6/0,7 kg ser żółty twardy/ w kostkę około 0,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -15-16 g/kg sól(...)pieprz ziołowy białowieski -1 g/kg papryka chili jalapeno grys czerwona ostra -1 g/kg majeranek -5 g/kg gorczyca ziarno -4-5 g/kg czosnek zgnieciony przez praskę -8% woda -jelita wieprzowe 24/28 max 30 WYKONANIE Kupione mięso rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wodę, pamiętając aby wcześniej do wody dodać czosnek. Dokładnie wyrabiamy do kleistości. Następnie dodajemy ser i ponownie dokładnie mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, cebula 1 mała,ząbki czosnku 3 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 4 duże, ząbki czosnku 1 sztuka, woda 4 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku, koperek siekany(...)pęczka bułkę namoczyć w mleku i dobrze ją z mleka odcisnąć - czosnku ząbki utrzeć z solą na miazgę w możdzierzu dodać do łopatki mielonej i dobrze wyrobić z jajkiem, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, pokrojonymi drobno pieczarkami, jeśli masa jest za luźna to dodać tartej bułki masę dobrze wyrobioną odstawić do lodówki na 30 minut do lodówki formować kotlety mielone
W Mojej Kuchni LubięPieczeń z mielonego mięsa z pieczarkami może być fajną alternatywą dla pieczeni rzymskiej. Z pewnością fajnie jest urozmaicać swoje menu, a taka pieczeń to nic
Smaki Na TalerzuTytuł bloga zobowiązuje. Wiem, wiem, kiepsko u mnie z zupami. Nie znaczy to, że ich nie gotuje. Mało jest jednak przepisów na zupy na blogu. Dzisiaj
Polska Zupakwas kapusty. Do tej potrawy najbardziej smakuje mi dodatek dyni muszkatołowej (na zdjęciu) lub dyni hokkaido. Mięso mielony wybrałam z indyka – jest lekkostrawne i najmniej kaloryczne, ale oczywiście wieprzowe czy wołowe będzie równie smaczne. PRZEPIS NA KAPUSTĘ KISZONĄ Z DYNIĄ I MIĘSEM Składniki na kapustę kiszoną z dynia i mięsem: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 szt kapusty pekińskiej(...)ziela angielskiego olej Jak zrobić kapustę kiszoną z dynia i mięsem: W dużym garnku na oleju szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażamy rozbijając mięso łopatką. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem, dynię pokrojoną w dużą kostkę, paprykę w kosteczkę, poszatkowaną pekińską, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Zalewamy 1,5 szkl wody, zagotowujemy. Zmniejszamy grzanie i gotujemy pod przykryciem
Dorota SmakujeKotlety mielone po meksykańsku Mielone , czasami trudno wymyślić coś z tego pysznego mięsa . Pysznego , pod warunkiem ,że wiecie co zostało zmielone . Czyli ,czy jest to pełnowartościowa
Ogrodnik w podróżypodzielę się z Wami moim przepisem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej (inaczej kwaszonej) 1 kg pokrojonej kapusty białej suszone grzyby (ja dodałam ok. 4 garści) ok. 1 kg wieprzowiny (łopatka, szynka itp.) 2 wędzone nogi z kurczaka kiełbasa (wedle uznania) 1 duża cebula 4-5 liści laurowych 4-5 sztuk ziela angielskiego ziarna pieprzu czarnego sól, pieprz, papryka, zioła(...)białą gotujemy w osobnym garnku. W tym czasie można zalać wrzątkiem suszone grzybki. Po ok. 1 godzinie białą kapustę dodajemy do kwaszonej. Cebulę kroimy w kostkę, można podsmażyć. Mięso wieprzowe również kroimy w kostkę i podsmażamy. Do kapusty dodajemy gotową cebulkę, mięso, pokrojoną w plastry kiełbasę oraz wędzone nogi z kurczaka. Grzybki kroimy na ok. 1.5 cm kawałki i dodajemy
tojestpyszne.blogspot.combazie piwa Porter. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak najwięcej czasu zabiera duszenie mięsa. Jeśli użyjesz szybkowaru i ten etap można wydatnie skrócić. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 cebula sól, pieprz papryka słodka i ostra w proszku kminek, majeranek natka pietruszki 500 ml piwa Porter kilka łyżek mąki krupczatki olej lub smalec do smażenia Wykonanie: mięso umyć, obkroić(...)uczynić to w II ratach, następnie przełożyć do rondla i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojną w piórka cebulę wszystkie resztki i to co przywarło ze smażenia zeskrobać łopatką, zalać wrzątkiem i przełożyć do rondla z obsmażonym mięsem. Podlać całość piwem, dodać resztę przypraw i dusić około 1- 1,5 godziny do miękkości podawać z ulubionymi dodatkami - kluskami, kaszą, ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia PRZYGOTOWANIE(...)folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby
Moje Kuchenne Rewelacjedarmo zaproszono nas przed świętami do programu Pytanie na Śniadanie w TVP 2 , abyśmy pokazali nasze wędliny i opowiedzieli jak je przygotowujemy domowym sposobem bez specjalnych urządzeń. Przygotowanie schabu, łopatki, szynki czy karkówki to banalnie prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom przepisów na wędliny suszone, parzone, pieczone. Warunkiem ich przygotowania to ulubione przyprawy, czas na marynowanie, czy peklowanie oraz(...)pomarańczowym pieczona szynka Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem wyszedł doskonały, już jego wygląd powodował, że ślinka ciekła, kropką na i… był jego rewelacyjny smak i zapach. składniki: schab wieprzowy bez kości o wadze ok. 1,3-1,5 kg 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki soli peklowej 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskończyła się - wiele to smaku nie zmieniło ) - zdjęcie i przepis z archiwum domowego ( nie mam pojęcia czemu jeszcze nie był wstawiony). Czas : 1 godzina Składniki : 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1/2 dużego jabłka 1 śliwka renkloda ( może być mrożona ) 1 cebula 2 łyżki smalcu ( lub klarowanego masła ) 1 łyżeczka ,, Przyprawy do pieczeni po staropolsku,, Kotanyi ( lub zamiennie Vegeta lub Jarzynka(...)nią mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny . Rozgrzać na patelni smalec ( lub masło - można ostatecznie użyć oleju ) i obsmażyć polędwiczkę na rumiano ze wszystkich stron . Przewracać mięso łopatką lub ,, szczypcami do mięs ,, tak by nie nakłuwać go bo puści sok i nie będzie tak soczyste . Włożyć do garnka o grubym dnie . Dołożyć cebulę pokrojoną drobno i obrane
Buniabaje w kuchni