łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:132/161)

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym 139

podaję danie samodzielnie, ale na większy głód super sprawdzi się w towarzystwie ziemniaczków i mizerii. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym: 500 g żółtej fasolki szparagowej 400 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego 400 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 1 duża lub 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)drobno kroimy lub wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę 1-2 minuty, aż będzie szklista. Dodajemy mięso mielone. Delikatnie solimy, pieprzymy i podsmażamy, co jakiś czas mieszając łopatką, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy czosnek i wlewamy krojone pomidory. Przyprawiamy suszoną bazylią, słodką i ostrą papryką. Jeśli mamy w domu, możemy dodać odrobinę octu balsamicznego i kminu (kuminu

Poezja smaku
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA 160

spróbujcie a nie będziecie żałować. Oczywiście rodzaj mięsa zależy od Was - ja podaję taki bo mam duży wybór bo i swoje mięsko mamy. Składniki:   1 kg szynki bądź łopatki 750 g karkówki 600 g podgardla 400 g boczku 300 g mięsa wołowego( pręga bądź wołowina karkowa) 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli ( kamienna) 2 spore łyżki świeżo zmielonego(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszany z solą kamienną, majeranek oraz świeżo zmielony czarny pieprz i pieprz ziołowy. Dokładnie wszystko mieszamy,aż masa zrobi się jednolita i kleista. Mięso wieprzowe ze sobą łączymy,dodajemy 1 szklankę zimnej wody i również dokładnie mieszamy. Dopiero teraz możemy do wieprzowej masy dodać wołowinę z przyprawami i dokładnie wymieszać. Na maszynkę do mielenia nałożyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 153

osób) 4 duże (L) jajka 1/2 małej zielonej papryki (100g) 1/2 małej czerwonej papryki (100g) 1 mały pomidor (120g) 1/2 małej czerwonej cebuli (60g) 100g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3-4 łyżki oliwy Instrukcje Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobną(...)łyżki oliwy. Wlewamy na nią masę z jajek i dodatków, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy przez ok. 8 minut na niezbyt dużym ogniu, w międzyczasie dzieląc omlet miękką łopatką na 4 ćwiartki i co jakiś czas nim poruszając. Nadmiar płynu rozlewamy wzdłuż krawędzi patelni, aby się ściął. Spodnia część omletu powinna lekko zbrązowieć, a górna być bliska ścięcia się

Kulinarna Pokusa
Kiełbasa domowa wędzona 205

trochę pracochłonna, ale kto raz spróbuje, nie będzie chciał już ruszyć tej kupnej. Według tego przepisu możemy zamiast wędzić, kiełbasę sparzyć na białą np. do żurku. Składniki: 3 kg łopatki 2 kg szynki 2 kg podgardla 1,5 kg udźca z  dzika (można zastąpi wołowiną) Mięso kroimy w w mniejsze kawałki i solimy według podanego kalkulatora(...)smażąc odrobinę mięsa na patelni, jeżeli uważamy że brak soli lub pieprzu to dodajemy i wyrabiamy jeszcze raz aby przyprawy się połączyły. Nadziewanie w osłonki: Najlepsze są cienkie jelita wieprzowe. Na kg farszu potrzebujesz ok. 1,5 m jelit. Nadziewamy maszynką z lejkiem. Nadzianą w jelita kiełbasę trzymamy w chłodnym miejscu przez noc, żeby się osadziła. Przed wędzeniem wyjąć

kgwjanczewo
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM 187

razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody.  Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana.  SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g) 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 25 g masła 2 łyżki(...)minut do zamarynowania. Na niezbyt dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy przez 2-3 minuty, często mieszając. Łopatką przesuwamy cebulę na bok patelni. Pilnujemy, aby się nie przypaliła (co chwilę mieszamy łyżką. Zwiększamy ogień do dużego, z obu stron obsmażamy mięso. Smażymy krótko i szybko do lekkiego zrumienienia. Dodajemy

cool and minty
Schab w sosie musztardowym z bulgurem i sałatką z kiszonych ogórków 116

nawet dwa dni wcześniej. Danie nadaje się także na duży obiad rodzinny – z podwójnej porcji nakarmimy nawet 10-12 osób. Schab w sosie musztardowym: ok. 800 g schabu wieprzowego 2 cebule 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 125 ml słodkiej śmietanki 30% (pół szklanki) 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) olej do smażenia mąka(...)minucie z każdej strony i odkładamy do garnka (w dwóch lub trzech turach). Na patelnię dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli i zacznie się złocić. Zalewamy bulionem i łopatką zbieramy wszystkie smaki, które przywarły do patelni i wlewamy zawartość do garnka ze schabem. Dodajemy musztardę sarepską i francuską i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut. Następnie

Poezja smaku
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 211

podsmażamy i dusimy, na koniec zaś łączymy z warzywami i makaronem chińskim (vermicelli). My zwyczajowo używamy szynki lub biodrówki, ale teoretycznie można wykorzystać również inne rodzaje chudej wieprzowiny, np. łopatkę – pamiętając jednak, że na pewno mniej lub bardziej zmieni to smak dania. Polecamy dobrze przyjrzeć się użytej mieszance przypraw. Mniej więcej taki skład mają różne uniwersalne mieszanki określane mianem „przypraw(...)przygotowujemy jako zasadniczo duszone. Wyjątkiem jest tylko szybkie podsmażenie mięsa na samym początku. Nie jest to więc „stir-fry na szybko” i musimy uzbroić się w nieco cierpliwości – szynka wieprzowa to nie filet z kurczaka i potrzebuje ok. 45 minut powolnego duszenia. Również dodanym na koniec warzywom pozwólmy podusić się spokojnie na niedużym ogniu przez 10-15 minut. Dzięki temu

Kulinarna Pokusa
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 295

hamburgery gotowe, sezonowane steki rib eye – idealnie krwiste, pachnące, perfekcyjnie poprzerastane drobnymi żyłkami tłuszczu, a mięso to dodatkowo wzbogacam trzymaną zawsze na takie czarne godziny w zamrażalce wołową łopatką. Moje proporcje znajdziecie na liście składników. Teraz o mieleniu. MIELENIE MIĘSA Maszynka do mielenia to podstawowe wyposażenie kuchni jeśli macie ochotę, czas i chęci na prawdziwe gotowanie, z własnych składników(...)przekładamy na papierowy ręcznik. Mamy dwa w jednym – bekon do burgera jako dodatek i tłuszcz do smażenia. Win-win!   Jeśli bekonu nie jecie (seriooo?) – do smażenia nada się wieprzowy lub gęsi smalec. Nie trzeba go dużo – na patelni powinna być cieniuteńka, milimetrowa warstwa tłuszczu, nie więcej. To nie głębokie smażenie, chcemy żeby mięso miało styczność z patelnią. Nie smażymy

Karo in the Kitchen
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 165

Robiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bakłażan na ostro, faszerowany wieprzowiną 150

lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował.  Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól i świeżo zmielony czarny pieprz ostra papryka w płatkach duży pęczek kolendry(...)kostkę pomidory i smażyć dalej.  W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić mielone mięso, dokładnie porozdzielać je na drobne kawałki przy pomocy drewnianej lub plastikowej łopatki. Smażyć  ok 5 minut, aż mięso lekko się zrumieni i nie będzie już surowe. Tak obsmażone Przełożyć na patelnię bakłażanami, wmieszać harissę i gotować kolejne 5 - 6 minut

Stare Gary
Mielone z płatkami owsianymi 209

To dość ekstremalna sytuacja, ale GDYBY któregoś dnia, gdy zaplanowane na obiad macie mielone, okazało się, że brakuje Wam jajek lub bułki tartej, za to na

Smaki Na Talerzu
Nieprawdopodobnie pyszne bitki 102

Nieprawdopodobnie pyszne bitki szybki i pyszny obiad. Do przygotowania tej potrawy użyłam mięsa wieprzowego – dokładnie karkówki wieprzowej, dodałam świeży koperek, ale spokojnie można użyć też mrożonego. Po lodówce przewracało mi się kilka zwiędłych marchewek więc ona też poszła do tego pysznego sosu, zresztą sami możecie dorzucić jakieś warzywko, które lekko już zwiędło i czas je zjeść w duchu zasady zero(...)startą na tarce marchew, sól, pieprz i gotujemy ok 20 min. Następnie dodajemy posiekany koperek. Potem mąkę rozpuszczamy w pół szkl wody, wlewamy do mięsa mieszając (najlepiej mięso sobie łopatką odsunąć do boku i do sosu wlać mąkę, zamieszać by ją rozprowadzić szybko, a potem już delikatnie całość z mięsem zamieszać). Gotujemy jeszcze kilka minutek aż sos zgęstnieje, doprawić

Dorota Smakuje
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 233

kotleciki to też jedno z naszych tradycyjnych, rodzinnych dań. Robiło się je z różnego mięsa. I wieprzowego, wołowego, baraniny i mieszanych mięs mielonych. Mama robiła podobne nawet z drobiowego mielonego lub w delikatnym, jasnym sosie; po prostu wariacje na temat. ;) Zawsze smakowały, wspaniałe również na zimno z kawałkiem chleba i maczane w musztardzie. Chociaż w przepisie zobaczycie bardzo wiele różnych(...)Prezydentową! ;) Składniki: 350 g dobrego mięsa mielonego wołowego 150 g mięsa jagnięcego (lub tylko wołowego - 500g wtedy) UWAGA - proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski!) 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona

Kuchnia Prezydentowej
Bitki w sosie koperkowym 129

Bitki w sosie koperkowym – szybki i pyszny obiad. Do przygotowania tej potrawy użyłam mięsa wieprzowego – dokładnie karkówki wieprzowej, dodałam świeży koperek, ale spokojnie można użyć też mrożonego. Po lodówce przewracało mi się garść fasolki szparagowej więc ona też poszła do tego pysznego sosu, ale nie jest to składnik konieczny tylko opcjonalny (zresztą sami możecie dorzucić jakieś warzywko, które(...)dodajemy startą na tarce marchew, fasolkę, sól, pieprz i gotujemy ok 20 min. Dodajemy posiekany koperek. Mąkę rozpuszczamy w pół szkl wody, wlewamy do mięsa mieszając (najlepiej mięso sobie łopatką odsunąć do boku i do sosu wlać mąkę, zamieszać by ją rozprowadzić szybko, a potem już delikatnie całość z mięsem zamieszać). Gotować jeszcze kilka minutek aż sos zgęstnieje, doprawić

Dorota Smakuje
PULLED PORK w mleczku kokosowym i czarnym ryżem 143

Kolejne pyszne Danie nie powstałoby bez udziału ekologicznych i bardzo dobrej jakości produktów ze sklepu http://radix-bis.pl/ .   RADIX-BIS Sp. z o.o. istnieje na rynku

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania