Kiełbasa do wędzenia 2 kg karkówki 1 kg łopatki 1 kg boczku surowego 1 kg podgardla surowego 75 gramów soli peklowej 5 ząbków czosnku 5 łyżek majeranku 2 łyżki świeżo utłoczonego w moździerzu pieprzu czarnego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 250 ml zimnej wody 10 metrów jelit wieprzowych Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sól peklową wszystko
Kuchnia na wzgórzuwędzenie, tym razem zrobiłam pyszne domowe kabanosy wieprzowe. Trochę się obawiałam, czy dam radę. Powiem Wam to nic trudnego, dlatego zachęcam Was do zrobienia. Wyszły przepyszne,genialne w smaku, takich w sklepach nie ma. Nie ma w nich chemii,wiemy co pojawia się na naszym stole. składniki 1,5kg łopatki I 1,5 kg łopatki II 2 kg podgardle Przyprawy
Kulinarne pyszności Molkigotowe. Tradycyjne gołąbki z mięsem wieprzowym i kaszą pęczak, dla moich domowników w sosie pomidorowym, bo takie lubią najbardziej, ja lubię podsmażone na patelni, ale o gustach się nie dyskutuje. Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule 3 łyżki smalcu sól
Apetyczna babeczkapotrawą nigdy nie pogardzę, mimo że jestem fanką drobiu. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach. Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się Wam podać w miarę dokładne proporcje. Przepis dawno temu znalazłam w Internecie i zmodyfikowałam pod siebie, dlatego tym razem(...)źródła pochodzenia. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg schabu Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula Mąką Sól Pieprz Bulion lub kostki rosołowe lub do mięsa wieprzowego czy do bitek – na rynku jest teraz dość szeroki ich wybór (1 lub 2 w zależności od ilości wody) olej Przygotowanie: 1. Schab pociąć
Fabryka pomysłówprzygotowanie troszkę trwa... Gulaszową robię z mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszam oba mięsa. A i zawsze w moich zupach jest włoszczyzna, bo prawdziwa polska zupa bez marchewki to nie zupa! No, chyba że robiłabym zupę z jakiegoś wymyślnego przepisu... Ale to inna bajka :) Składniki na zupę: ok. 500 g mięsa z łopatki wieprzowej/wołowej lub pomieszane oba 2 papryki
dobra gospodyni dom wesołym czyniZapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego przełożona warstwami z liści młodej kapusty. Po upieczeniu są mięciutkie, rozpływają się w ustach, a z mięsem tworzą smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Warto podać z młodymi ziemniaczkami i sosem pomidorowym. 1 duża główka młodej kapusty 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 1 duża cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko
https:KKuchniaMniamSkładniki sosu : 2 duże jabłka 1 cebula cukier do smaku, szczypta soli olej Przygotowanie : Obraną cebulę i jabłka pokroić w kostkę, rozgrzać tłuszcz, wsypać cebulę
Proste PotrawyWiele osób myśli, że przygotowanie steka jest trudne. To jednak błędne myślenie, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i przygotowanie go stanie się niezwykle proste, a mięso
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych oczkach
W Mojej Kuchni Lubiękarkówka 2 kg /13 mm -łopatka 2 kl 2 kg /8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 17-19 g/kg -pieprz czarny mielony 4 g/kg -czosnek zgnieciony przez praskę 6 g/kg -gorczyca ziarno 4-5 g /kg /osobiście nie dałem bo zapomniałem z tego pośpiechu :) -woda 500 ml -jelita wieprzowe 28/32 WYKONANIE Mięso mielimy dodajemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, bułka czerstwa 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, oliwki zielone 18 sztuk, żółty ser 6 kostek grubszych, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 5 sztuk, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki domowe 1/2 kg mielone z łopatki dobrze wymieszać z kucharkiem, jajkiem, pieprzem, bułką tartą
W Mojej Kuchni Lubięrównie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki: 600 g szynki wieprzowej 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-8 ziaren(...)minuty z każdej strony. Usmażone kawałki przekładamy do szerokiego garnka. Gdy wszystkie bitki będą usmażone na patelnię wlewamy białe wino (jeśli nie używamy zastępujemy wodą) i łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy zawartość patelni do garnka z mięsem. Zalewamy bitki wodą tak, aby przykryła całe mięso. Włączamy ogień. Wrzucamy do środka liście laurowe, ziele angielskie, wyciśnięte ząbki czosnku
Poezja smakuPulled Pork to bardzo popularne mięso w Uk. Często podawane do kanapek, frytek czy bułek. Dziś przedstawie go w mojej wersji z domowymi frytkami i jarmużem
Gotowanie Patkiskładniki marynata * 2 łyżeczki wegety * 3 łyżki ziół prowansalskich * 3 łyżki octu winnego * 2 łyżeczki soli peklowej * 8 łyżek oliwy * 8 ząbków czosnku * 1,5 kg
Mix smakuSkładniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, ząbki czosnku 5 sztuk, bułka tarta 1/2 szklanki, śmietana gęsta 1 łyżka, musztarda 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", smalec 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, śmietana gęsta 2 łyżki, marchewka ugotowana - w opisie, jajka sadzone- ile potrzeba mieloną łopatkę dobrze wyrobić na kleistą masę
W Mojej Kuchni Lubię