ilości ciepłego mleka i lekko wymieszać z małą ilości mąki. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia. Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić mikserem z mieszadłami hakowymi na elastyczne ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia
Grunt to przepis!powinno być zwarte. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki a najlepiej zamrażarki na kilka godzin. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm ponieważ ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia
Na Ciasteczkowych PapierachDoprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Rulon pokroić na plastry grubości około 4 cm. każdy włożyć do dołka foremki. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25- 30 min. w 180C. aż lekko zbrązowieją. Należy jednak uważać
Radość kipiąca uśmiechem.ciastem. Następnie z ciasta uformować 10 podłużnych bułeczek, przypominających kształtem malutkie bochenki chleba. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Po tym czasie bułeczki ponacinać ukośnie (3-4 nacięcia) i posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 minut. Podawać lekko przestudzone
W poszukiwaniu inspiracjipołączyć i przygotować ciasto. Rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Pieczarki opłukać, pokroić razem z cebulą i przysmażyć a następnie zmielić. Dodać namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę, przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Gotowe naleśniki smarować cienko nadzieniem, zawijać w rulon i kroić na trzy części. Następnie obtaczać w jaju i bułce tartej. Smażyć lekko złociście i podawać
Tradycyjna Kuchniawody i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Podsmażamy boczek. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, olej, dodajemy pokruszony ser bałkański, szpinak, boczek i szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy na babeczki na wysokość 7/8 foremki. Pieczemy ok. 30-40 minut, tak aby ciasto było zarumienione a patyczek
upichconawmieszaj ją w ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek lub papilotek na muffiny (jeżeli pieczemy bez tłuszczu to warto zaopatrzyć się w silikonowe), najwygodniej jest zrobić to za pomocą łyżki do lodów i wstaw do piekarnika na 25 min. Po upieczeniu wyjmij babeczki na metalową kratkę i odczekaj- tak chociaż 10 min- aż lekko przestygną. Najlepiej smakują jeszcze
Roślinna - blog wegańskiwyciskamy (w odstępach, bo ciasto urośnie) kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Odstawiamy do przestygnięcia. 2. Teraz przygotujemy sos. Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny. Masło rozpuszczamy w garnuszku i nie przestając ubijania dodajemy stopniowo do jajecznej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, lekko wysmarowaną tłuszczem. Steki z tuńczyka
My Culinary Artprzestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym nożem od brzegów tortownicy. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 4. Polewa: mleko skondensowane niesłodzone, masło i cukier brązowy gotować około 20 minut na małym ogniu. Mieszać często drewnianą łyżką i BARDZO uważać przy próbowaniu, bo masa jest bardzo gorąca! Jak przestygnie, lekko ciepłym sosem polać sernik. Można
UgotujmyTo.plporcję pysznego ciasta, tylko... po co, skoro słodycze mogą być również zdrowe i nie skutkować godzinami wyrzutów sumienia? Dla większości osób to połączenie jest dość absurdalne- "Zdrowe słodycze?! Przecież to nie istnieje!". A jednak! Doskonałym przykładem jest wcześniej prezentowana przeze mnie cudowna granola , ale w tak upalne dni świetnie sprawdzi się coś lekkiego i orzeźwiającego, jak na przykład
peanutbuttermonsterwlać olej i wodę. Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają. Lekko przestudzić i wyjąć
Smaczne Zdroweczasie wyjąć ciasto z miski i ponownie krótko wyrobić. Podzielić na trzy równe części i z każdej uformować bagietkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć mąką. Przełożyć na nią bagietki, przykryć i ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nastawić na 230 stopni. Na dnie wstawić formę z gorącą wodą. Wyrośnięte bagietki lekko ponacinać nożem na ukos i wstawić
wyzwania kuchenneFakes to typowa grecka zupa a ja uwielbiam Grecję! Pozwoliłam sobie lekko zmodyfikować oryginalny grecki przepis i zrobić tę zupę po swojemu. Składniki: Cieciorka 1
IzaGotujeZ trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam
W kuchni Karmel-itki**** Nauczono mnie, że w piątki nie jada się mięsa. Przestrzegał tego mój Tato, jego ojciec, a mój Dziadek, jego dziadek, a mój Pradziadek, etc. Przestrzegam
W kuchni Karmel-itkiprzyniosła kiedyś Olka z pracy. Dostała od koleżanki z rekomendacją, ze jest banalnie prosty w wykonaniu i wyśmienity w smaku. Prosty w wykonaniu jest owszem, nie trzeba wyrabiać ciasta, zagniatać, czekać.. nic z tych rzeczy. Wystarczy pomieszać składniki i gotowe. Wyśmienity jest również, choć słowo to nie oddaje chyba w pełni smaku tej szarlotki. Jest ona miękka, delikatna, rozpływająca(...)przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy mannej 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych) Łyżeczka cynamonu ¾ kostki masła Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mąkę, cukier oraz kaszę mieszamy ze sobą. Następnie dzielimy na trzy w miarę równe części
Kolizje Smakówtego typu zabawy zostałam zaproszona przez Magdę z bloga FOODMANIA , mam za zadanie wyłonić 7 faktów o mnie i nominować dalej 15 blogerek/blogerów, z czym będę mieć lekki problem, bo nawet tylu nie znam:p dlatego pozostanę przy faktach i nie będę nominować dalej. Cd. pod przepisem. Inspiracja Składniki (na tortownice o średnicy około 24cm) 4 jajka(...)miksując dodajemy ksylitol, skrobię, wanilię, miksujemy formę owijamy od zewnątrz folią aluminiową, aby nie przeciekła (będzie to sernik w kąpieli wodnej) wewnętrzną stronę standardowo wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto do formy wkładamy sernik do naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie gorącą wodą do wysokości 1/3 formy z sernikiem stawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 1,5 godziny zostawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćodpoczynek. Po godzinie dzielę ciasto na cztery części, każdą rozwałkowuję na grubość około 5 mm, następnie kroję na prostokąty, mniej więcej 5 cm na 7. W sumie będzie około 80. Na każdy kładę pasek marmolady na węższą krawędź. W tym roku na część ciastek eksperymentalnie układałam też paski masy marcepanowej. Wyszło dobrze. Ciastka zawijam tylko lekko dociskając na końcu. Dzięki
I tu będę miała takie tegóry tortu. Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską. Przygotowanie czekoladowej opaski na tort: 18 dkg gorzkiej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali. Na papierze pergaminowym odrysować prostokąt o wymiarach obwodu tortu i jego wysokości ( + 1 cm jeśli chemy żeby opaska wystawała lekko ponad tort). Wyciąć
Maślane ciasteczkomieszamy (dla mnie ciasto było słodkie w sam raz, jednak dla mojej mamy za mało dlatego najlepiej sami spróbujcie i w razie czego dodajcie np. miód) z powstałej masy lepimy w rękach kulki, a następnie rozduszamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc małe ciasteczka wierzch ciastek smarujemy miodem, a następnie posypujemy ziarenkmi sezamu lekko przyciskając je co ciastek żeby
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćObiecałam więc dodaję, pyszny, szybki i prosty sernik na zimno z bananem. Jest dość specyficzny bo wykorzystałam do niego zwykły oraz wiejski serek ;) Składniki (na tortownicę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmasłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni. Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym parmezanem i jajkiem. Dodać podsmażoną i lekko wystudzoną cebulę i kiełbasę
Bulliospirytus. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Rozwałkować na cieniutki placek. Wycinać podłużne ciasteczka (ok 15x4cm). W każdym kawałku zrobić na środku podłużne nacięcie o długości ok 3-4cm. Jeden koniec ciastka przewlec przez tak powstały otwór, aby na środku powstał nam fikuśny zawijas;) Smażymy na głębokim tłuszczu, aż faworki lekko się zrumienią. Wrzucamy na olej
Kulinarne Inspiracjemasło sprawdzając konsystencję ciasta i zagniatam. Nie może być za suche, gdyż nie da się uformować. Formuję wałek, kroję na plastry, każdy formuję w kulkę i rozpłaszczam w dłoniach. Na każdym układam kolorowe cukierki, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do zrumienienia. Wyjmuję, lekko studzę, dopiero wtedy
Ciasteczkowy Potwórlepili pierogi, zlepić brzegi ciasta - powstałe trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - przygotowane rożki pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut do napuszenia - po tym czasie rożki posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypać cukrem - piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni, rożki piec przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia się Rożki bananowe
Smakołyki Berenikitylko najlepsze wychodzą ciasta :) Hmm.... Wracając do ziemniaków... moje ziemniaczki pieką się w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od pory roku i gatunku samych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode, czy stare, czy sałatkowe czy inne insze odmiany :) Tak upieczone ziemniaczki są mięciutkie w środku, na zewnątrz mają lekko chrupiącą, aromatyczną skórkę. Jeszcze
Kuchnia z widokiem na ogródtłuszcz oprószymy lekko mąką. Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru. Młode ziemniaki włożone na pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały. Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek. Aby ciasto na placki
Przepisy i porady kulinarnedokładnie mieszając wszystkie składniki. Ciasto musi mieć konsystencję podobną do naleśnikowego, jednakże dużo gęstszą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron. W tak zwanym między czasie :) prażymy owoce. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę razem z nektarynką. Przesypujemy na patelnię, podlewamy wodą i smażymy pod przykryciem, aż owoce się lekko rozpadną. Pod koniec dodać
Kuchnia w opałachmasłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni. Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym parmezanem i jajkiem. Dodać podsmażoną i lekko wystudzoną cebulę i kiełbasę
BullioSkładniki na około 25 pralinek: 20 dag gotowej masy marcepanowej 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania 10 ml rumu 150-200 g czekolady
Świat Ciastapół łyżki zimnej wody ). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość ok.3-4mm. Szklanką wykrawamy krążki jednakowej wielkości. Po 4 krążki układamy tak , by zachodziły na siebie. Zwijamy je w rulon ( nie bardzo ciasny! ) Rulon przekrawamy na 2 części uzyskując w ten sposób różyczki. Każdej różyczce rozchylamy lekko płatki i układamy
Ostra na SłodkoJak święta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do
Ala piecze i gotujebułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć przekładamy masę
Aga w kuchniminut. Po schłodzeniu dzielimy ciasto na 3 części i wałkujemy na grubość około 3 mm, podsypujemy w razie potrzeby delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. Połowę ciasteczek smarujemy marmoladą i nakrywamy je drugim ciasteczkiem.Układamy na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia
Mania Gotowaniazagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godz do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Polewa: 100g mlecznej czekolady, 3 łyżki śmietany 30%, posypki. Czekoladę stopić na parze ze śmietanką. Lekko przestudzić, polewą smarować
Z miłości do słodkościNie wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeżychleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem,którym właśnie jest śniadanie
W kuchni Karmel-itki