ilości mąki. Moje ciasto po schłodzeniu w lodówce wciąż jeszcze się kleiło dlatego postanowiłam rozwałkować je między dwoma kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia), dzięki temu, nie trzeba używać dużej ilości mąki do podsypywania. Jeśli jednak nie macie na to ochoty (lub czasu) ciasteczka można po prostu uformować w dłoniach i lekko rozpłaszczyć na blaszce
Ciastkozercyokoło 20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy z łupinek i miksujemy na gładką masę. Boczek okrawamy ze skóry i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy go na małe, chrupiące skwarki. W misce mieszamy pastę z bobu, skwarki i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Zostawiamy do przeżarcia się smaków, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego
MarciochaKucharzyukładamy na podpieczonym cieście i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut, aż sos się zetnie i ładnie zrumieni. Jemy na ciepło. Albo na zimno. Wieczorem na kolację. Przecież się nie może zmarnować. A jak nikt nie widzi, że podżeramy, to nie tuczy przecież;-) Spodobało mi się to danie- aksamitny, pachnący gałką muszkatołową sos, lekko chrupiące cukinie i słona
les mirabellesokoło 15 minut. Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki. Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron. Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz. Placki niestety szybko schną (urok mąki żytniej), dlatego ciężko się je formuje na chłodno- mogą pękać. Najlepiej zatem nałożyć dowolne składniki i podawać od razu. Ewentualnie można lekko skropić gotowe placki wodą
Tradycyjna Kuchniaplacuszki podane z lekkim kisielkiem owocowym. Pyszne! Składniki: 165 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 4 łyżeczki cukru, 1 jajko, 125 ml mleka, 20 g roztopionego masła Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać przy pomocy trzepaczki balonowej - mamy otrzymać gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką ciasto i smażymy do zrumienienia
Plate of Joyalkohol, zakręcamy słój, lekko potrząsamy i pozostawiamy nalewkę na co najmniej miesiąc. Przy wszystkich nalewkach dominuje ta sama zasada, im dłużej postoją tym lepszy mają smak i aromat. Po około miesiącu nalewkę można zlać do butelek (jeśli ktoś woli klarowny trunek), a owoce pozostawić osobno w słoju. Owoce z nalewki to doskonały dodatek do lodów, ciast, deserów i herbaty
Smakowy Rajsztuki ciasto na naleśniki: 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kakao olej farsz: 300 g sera białego cukier puder jogurt naturalny 3-4 łyżki skórka cytrynowa PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajko i dodajemy kakao - całość miksujemy do połączenia składników. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy czekoladowe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipowideł i z lekko chrupiącym pod zębami makiem. Szaleństwo karnawałowe trwa, więc takie ciasteczka są obowiązkowe do zrobienia! Składniki : * 3 jajka * 2/3 szklanki cukru pudru * 2/3 szklanki mąki pszennej * mak do posypania * powidła śliwkowe Orzech Przygotowanie : Białka oddzielić od żółtek. Ubić na gęstą pianę dodając po trochę cukru. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do szprycy. Blaszkę
Magiczne Życie Martywyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm. Szklanką wykrawamy krążki. W każdym krążku wycinamy otwór ( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ). Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko ostudzone polewamy roztopioną polewą czekoladową
Ostra na Słodkowięcej śmietany. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folie. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy gwiazdki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym(...)kratce. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka
Kulinarne przygody Gatityolejem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut. Uwaga łatwo się przypalają! Dip barbecue: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dip czosnkowy: czosnek wkładamy na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby się lekko podpiekł i zmiękł
Kuchenny Skrawek Niebarozsmarowując na trójkącie ciasta, zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta zakładamy na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zawijamy rogaliki zawijając rogi pod spód (brzmi skomplikowanie, ale robi się łatwo). Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna
Aga w kuchnirobimy z ciemnym ciastem, które potem nakładamy na jasne. Całość zwijamy ciasno w roladę (dłuższym bokiem), którą, owiniętą w folię, wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. Następnie kroimy roladę na 40-50 kawałków, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w w piekarniku nagrzanym na 180 ° C porze 10-15 minut. Ciasteczka lekko się zrumienią
Delicious TitbitsLepiej głębiej, aby ciasto po urośnięciu przykryło parówki, unikniemy wtedy zbytniego przyrumienienia.) Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wskazówki dotyczące
głodny alergikpełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj przepis na pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku
Ze smakiem i z pasjąJeżeli przepadacie za lekkimi i wilgotnymi sernikami a w dodatku lubicie kakao to ten sernik jest właśnie dla Was. Dzięki mascarpone nie jest ciężki ani zbity i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam na blogu u siostry i zmodyfikowałam go po swojemu. To co zabieracie się za pieczenie? ;) Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm: ciasto: 400 g mąki
Ze smakiem i z pasjąpolędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach. Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania podawane były bez popularnych w naszej kuchni ziemniaków (w tradycyjnej postaci), ryżu czy makaronu, a doskonale zaspokajały apetyt. Jednocześnie były lekkie i interesujące
Pasja Smakumojprzepisna.pl | Tort musowy czekoladowo-truskawkowy Torcik przygotowałam z okazji wieczoru panieńskiego siostry ciotecznej. To była impreza niespodzianka, bardzo się udała, a torcik został okrzyknięty The Best
moj przepis naSuflet to przysmak dla cierpliwych bo nie wolno zaglądać do piekarnika :), niby proste a jednak czasem może sprawić kłopoty. Przygotujemy lekki suflet w którym pesto nada
Kuchnia PROzdrowotnaproporcjonalnie do rosnącego stosu naczyń w zlewie), czuję się naprawdę dobrze. Łączę poszczególne składniki, czasem coś dodaję, czasem coś zabieram, smakuję, mieszam, tworzę. Pięknie jest. Wczoraj zamarzyło mi się ciasto marchewkowe, więc dłużej się nie zastanawiając, ruszyłam do kuchni. Nie sądziłam, że ponownie uda mi się stworzyć coś w 100% roślinnego. A udało się, udało. I to z jakim efektem(...)cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki chilli szczypta soli +masło orzechowe i banan do dekoracji Przygotowanie: Nasionka chia zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia. Kaszę lekko uprażyć w garnuszku z grubym dnem, zalać szklanką wody i zagotować ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie płyn. Dodać dwie łyżki masła
Kuchnia Elliepatelni cukier gruboziarnisty z trzema łyżkami wody. Wstawić patelnię na średni ogień i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.Gdy mieszanina zacznie wrzeć i lekko ściemnieje, zdjąć patelnię z kuchenki i wlać karmel na dno okrągłego naczynia do pieczenia o średnicy około 20cm. Delikatnie ułożyć na karmelu wcześniej przygotowaną aronię. Odstawić na bok. Jajka wbić(...)mąkę i delikatnie mieszać, by zachować wewnątrz masy jak najwięcej powietrza. Masę wyłożyć do naczynia z karmelem i aronią. Piec na środkowej szynie piekarnika 25 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbić wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu jest czysta, ciasto jest upieczone. Wyjąć ciasto z piekarnika i nożem okrawać dookoła, by oddzielić je od ścian naczynia. Założyć rękawice kuchenne. Wierzch
Gorący kąsekkombinować. I tak oto powstały, inspirowane chińską tradycją Pączki Ryżowe! :) W Chinach są one czołowym deserem! Robi się je na dwa sposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko osolonej wodzie. Nadziewa się je fasolową marmoladą! My odnalazłyśmy ich trzecią odsłonę - PIECZONE PĄCZKI RYŻOWE NADZIANE MARMOLADĄ WIELOOWOCOWĄ Z KARMELIZOWANYM SEZAMEM. SKŁADNIKI: /ciasto: - mąka ryżowa, 200 gram, - mąka bezglutenowa(...)łyżki WYKONANIE: /ciasto: Na stolnicy mieszamy obie mąki tworząc kopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!). /nadzienie: Sezam prażymy
Wypisz Wymalujrównomiernie śliwki. 7. Ciasto zwinąć w rulon. 8. Pokroić roladę na grubsze plasterki. Ułożyć je w blaszce o wymiarach 32x23, wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 25 minut. Potem zwiększyć temperaturę do 175 – 180 stopni C i piec jeszcze przez 20 minut. 10. Wyjąć z piekarnika, lekko oprószyć cukrem pudrem
W mojej kuchniwystudzenia. Przygotowanie ciasta Do przygotowanej wcześniej masy makowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. i miksować na wolnych obrotach kilka minut. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w temperaturze 180-190 stopni około 30-35 minut. Po lekkim przestudzeniu polukrować ( tutaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoleju kawałeczek ciasta musi zacząć smażyć się, czyli otaczać się dookoła bąbelkami i zacząć brązowieć) i smażymy po 3 pączki na raz z każdej strony, aż zezłocą się. Smażymy tak pozostałe pączki. UWAGA: Pamiętajmy, aby utrzymywać stałą temperaturę oleju 170 stopni i być ostrożnymi podczas wkładania pączków do oleju. Po tym wykładamy na papierowe ręczniczki, lekko studzimy
Kuchnia Łukaszadzień przed złożeniem ciasta, wtedy ładnie się kroi. Warstwa z jabłkami; Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem z cytryny zasypujemy cukrem i dusimy w rondelku, można podlać kilkoma łyżkami wody, mieszając od czasu do czasu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Ostawiamy do lekkiego stężenia. Warstwa kajmakowo
Wanilia i Kardamonsushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc. Nadzienie 250 g rabarbaru galaretka cytrynowa 3 łyżeczki cukru Rabarbar opłukać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla, wlać ok. pół szklanki wody. Rozgotować. Dodać cukier i galaretkę. Dobrze wymieszać i rozpuścić galaretkę. Zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki
Weekendy w domu i ogrodzieostygnięcia. Wyjąć ciasto z formy i odstawić na kilka godzin. Wiśnie umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut. Następnie wiśnie odsączyć, płyn wlać do garnka – uzupełnić wodą tak aby było 150 ml- zagotować – wlać wymieszaną z dwiema łyżkami wody skrobię kukurydzianą, dodać kawałek laski cynamonu, zagotować. Włożyć wiśnie (odłożyć 16 wiśni!), wymieszać. Gdy lekko ostygnie wyjąć cynamon
królestwo garówciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Batoniki kroimy na mniejsze kawałki, mogą to być Bajeczne, ale wersja ze Snickersem jest też bardzo udana :) Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Zakochałam się ostatnio w tej piosence, jest tak pozytywna i lekka
sama złodyczczasie ciasto przekładamy na blachę lub kamień do pizzy delikatnie wysypany mąką. Piekarnik powinien być nagrzany do 260 stopni, w piekarniku powinno stać również naczynie z wrzątkiem, który będzie parował - dzięki temu skórka zrobi się chrupiąca, ale i dopiecze się środek chleba. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200-210 stopni, bochenek nacinamy lekko na wierzchu i pieczemy jeszcze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ogniu do lekkiego zrumienienia mięsa. Dodajemy suszone pomidory a następnie wlewamy bulion. Przekładamy do rondelka, doprawiamy do smaku i na minimalnym ogniu dusimy do miękkości mięsa ( ok. 40 minut ). Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach. Dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy wodę, olej, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta, jak na naleśniki
Maminek kulinarnypyszny, energetyczny i lekki obiad. Tagiatelle z marchewki, owczy ser, garść frikeh, szczypta czarnuszki i gotowe! My kupiliśmy wór frikeh w Nazarecie zachęceni przez właścicielkę naszego hotelu. Ten znajdował się w starym arabskim pałacu. Na suficie w salonie namalowane były m.in. zielone kłosy pszenicy. Jak dowiedzieliśmy się przy porannej pogawędce przy kawie z kardamonem i kawałku ciasta migdałowego, ziarno pszenicy
GRUBY WAŁEKdelikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić go z około 60cm na podłogę. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i gotować około 10 minut. Następnie dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Biszkopt przekroić
Amatorka kuchennaczubatą łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce - ugniatamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru. W tym czasie przygotowujemy śliwki: Owoce myjemy, wydłubujemy pestki i wrzucamy do rondelka. Posypujemy cukrem i polewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na lekko ostudzone babeczki nakładamy
Słodkie Przyjemnościdokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić dwie kulki do lodówki na jakieś 20-30 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Potem każdą z kulek rozwałkować i wykrawać małe kółka. U mnie był to szerszy kieliszek. Na jasne kółka nakładać po porcji marmolady, i nakrywać je ciemnym kołkiem. Blaszkę lekko nasmarować tłuszczem i układać
Moje pyszne gotowaniejesiennego tortu czy ciasta. Składniki na babeczki Składniki na krem +zielony barwnik spożywczy Do dekoracji: marcepan czekolada czekoladowa posypka Babeczki przygotowujemy według przepisu . Ważne, żeby całkiem ostygły przed nałożeniem kremu. Z marcepanu kulamy różnej wielkości kulki - na mniejsze i większe jeże. Spłaszczamy je nieco w dłoniach z jednej strony, tak żeby uzyskać kształt łezki. Czubek łezki lekko wyginamy do góry
Ciastkozercyskładniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Farsz do naleśników: 1,5 kg ziemniaków 1 czerwona cebula pieprz, sól, 2 łyżki masła oliwa do smażenia. Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny być lekko ostre- w razie
Smaki Edytyimbiru, które dodatkowo lekko nas rozgrzeje, co sądzicie? Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka sproszkowanego imbiru 0,5 szklanki cukru 100 g masła jajko 2 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski i przy pomocy łyżki mieszamy w jednolitą masę. Tak powstałe ciasto, łyżką, w dużych
Taste Of My DayWyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie serc. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Malujemy pierniczki czerwonym lukrem i posypujemy jeszcze mokre cukrem perlistym, lekko dociskając ręką
Aga w kuchniwystudzone ciasto. 4) BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wystudzony biszkopt położyć na krem. 5) POWIDŁO 6) KREM ŚMIETANOWY 1/2 litra śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Ubić śmietanę, dodać cukier oraz żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości gotowanej wody i lekko podgrzaną. Gotowy krem dać
Praktyczna plmałe, lekko słone i chrupiące krakersiki wciągną swym smakiem każdego, a skutkować to będzie bardzo szybkim znikaniem owej przekąski. Kształt i wielkość krakersów zależą od naszych chęci i fantazji, moje krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem smakowym w przepisie jest sezam, ale i tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać
Smakołyki Berenikiblat i rozwałkowałam. Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przez ok. 15 minut). Budyń przygotowałam wg instrukcji podanej na opakowaniu i odstawiłam na trochę do przestygnięcia. Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości). Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń
Kulinarny Pamiętnikponownie wyrobić.Wyłożyć ciasto na stolnicę,będzie klejące ale podsypując mąką i wyrabiając zrobi się takie jak byśmy mieli wrażenie że zaraz wypłynie z rąk.Wyrabiać na stolnicy obficie obsypana mąką i wyrabiając cały czas .Jak zacznie się kleić podsypać trochę mąki .Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek.Kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy
Moje domowe kucharzenie