mieszamy (dla mnie ciasto było słodkie w sam raz, jednak dla mojej mamy za mało dlatego najlepiej sami spróbujcie i w razie czego dodajcie np. miód) z powstałej masy lepimy w rękach kulki, a następnie rozduszamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc małe ciasteczka wierzch ciastek smarujemy miodem, a następnie posypujemy ziarenkmi sezamu lekko przyciskając je co ciastek żeby
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćObiecałam więc dodaję, pyszny, szybki i prosty sernik na zimno z bananem. Jest dość specyficzny bo wykorzystałam do niego zwykły oraz wiejski serek ;) Składniki (na tortownicę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmasłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni. Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym parmezanem i jajkiem. Dodać podsmażoną i lekko wystudzoną cebulę i kiełbasę
Bulliospirytus. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Rozwałkować na cieniutki placek. Wycinać podłużne ciasteczka (ok 15x4cm). W każdym kawałku zrobić na środku podłużne nacięcie o długości ok 3-4cm. Jeden koniec ciastka przewlec przez tak powstały otwór, aby na środku powstał nam fikuśny zawijas;) Smażymy na głębokim tłuszczu, aż faworki lekko się zrumienią. Wrzucamy na olej
Kulinarne Inspiracjemasło sprawdzając konsystencję ciasta i zagniatam. Nie może być za suche, gdyż nie da się uformować. Formuję wałek, kroję na plastry, każdy formuję w kulkę i rozpłaszczam w dłoniach. Na każdym układam kolorowe cukierki, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do zrumienienia. Wyjmuję, lekko studzę, dopiero wtedy
Ciasteczkowy Potwórlepili pierogi, zlepić brzegi ciasta - powstałe trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - przygotowane rożki pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut do napuszenia - po tym czasie rożki posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypać cukrem - piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni, rożki piec przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia się Rożki bananowe
Smakołyki Berenikitylko najlepsze wychodzą ciasta :) Hmm.... Wracając do ziemniaków... moje ziemniaczki pieką się w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od pory roku i gatunku samych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode, czy stare, czy sałatkowe czy inne insze odmiany :) Tak upieczone ziemniaczki są mięciutkie w środku, na zewnątrz mają lekko chrupiącą, aromatyczną skórkę. Jeszcze
Kuchnia z widokiem na ogródtłuszcz oprószymy lekko mąką. Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru. Młode ziemniaki włożone na pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały. Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek. Aby ciasto na placki
Przepisy i porady kulinarnedokładnie mieszając wszystkie składniki. Ciasto musi mieć konsystencję podobną do naleśnikowego, jednakże dużo gęstszą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron. W tak zwanym między czasie :) prażymy owoce. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę razem z nektarynką. Przesypujemy na patelnię, podlewamy wodą i smażymy pod przykryciem, aż owoce się lekko rozpadną. Pod koniec dodać
Kuchnia w opałachmasłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni. Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym parmezanem i jajkiem. Dodać podsmażoną i lekko wystudzoną cebulę i kiełbasę
BullioSkładniki na około 25 pralinek: 20 dag gotowej masy marcepanowej 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania 10 ml rumu 150-200 g czekolady
Świat Ciastapół łyżki zimnej wody ). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość ok.3-4mm. Szklanką wykrawamy krążki jednakowej wielkości. Po 4 krążki układamy tak , by zachodziły na siebie. Zwijamy je w rulon ( nie bardzo ciasny! ) Rulon przekrawamy na 2 części uzyskując w ten sposób różyczki. Każdej różyczce rozchylamy lekko płatki i układamy
Ostra na SłodkoJak święta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do
Ala piecze i gotujebułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć przekładamy masę
Aga w kuchniminut. Po schłodzeniu dzielimy ciasto na 3 części i wałkujemy na grubość około 3 mm, podsypujemy w razie potrzeby delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. Połowę ciasteczek smarujemy marmoladą i nakrywamy je drugim ciasteczkiem.Układamy na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia
Mania Gotowania