upieczoną dynię rozgnieść widelcem), dodać ostudzoną czekoladę, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, składniki wymieszać - masę czekoladowo-dyniową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 30-35 minut do ścięcia się masy - upieczoną tartę ostudzić POLEWA POMARAŃCZOWA - do rondelka przełożyć masło, cukier(...)rozpuszczenia się składników, dodać śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewać, żeby całość była gorąca, zdjąć z palnika - do gorącej polewy wsypać żelatynę, szybko i energicznie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (można wstawić do lodówki, sprawdzając co jakiś czas i pamiętając, że w zimnym miejscu polewa może szybko zastygnąć) - gęstniejącą polewę rozsmarować cienko na wierzchu przestudzonej tarty, posypać posiekaną gorzką czekoladą
Smakołyki Berenikimleko. Do misy z utartymi żółtkami dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z masłem i oliwą i mieszamy do połączenia składników. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek(...)pełną łyżeczkę jabłek wymieszanych ze skrobią ziemniaczaną, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy dajemy) i kruszonką. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.10 minut, na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia boczków. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia. w czasie gdy jedna blaszka się piecze mamy czas na przygotowanie następnej. Przestudzone drożdżówki delikatnie lukrujemy pudrem przygotowanym na bazie pudru trzcinowego (wszystkie
Smaczne Zdrowełyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić(...)części. Z obu złożonych prostokątów uzyskamy około 12 – 14 drożdżówek. Ułożyć je obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 200ºC. Lekko przestudzone polukrować (cukier wymieszać energicznie z wodą
BullioNa niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić
Ciastkozercyłyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić(...)części. Z obu złożonych prostokątów uzyskamy około 12 – 14 drożdżówek. Ułożyć je obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 200ºC. Lekko przestudzone polukrować (cukier wymieszać energicznie z wodą
Bulliokrążki o średnicy 2 cm. Jeżeli na początku krążki nie będą wychodziły Wam równe i okrągłe nie przejmujcie się - praktyka czyni mistrza:) Blaszki odstawiam na około 20 minut aby ciasto ustabilizowało się a na wierzchu ciasteczek powstała skorupka. Dzięki temu w trakcie pieczenia ciasteczka nie będą się rozlewały i powstaną ładne stopki. Po tym czasie pierwszą blachę wkładam do piekarnika(...)stopni na najniższy poziom. Ciasteczka piekę 10-12 minut. Następnie piekę drugą blaszkę. Po upieczeniu ciasteczka pozostawiam na blaszce do przestygnięcia a następnie delikatnie ściągam. Gotowe ciasteczka powinny mieć lekko lepki spód. Krem Śmietanę podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia. Czekoladę łamię na kostki i razem z masłem wkładam do miski. Zalewam gorącą kawą i podgrzaną śmietaną. Mieszam do całkowitego
Magiczna kuchnia Dariinajważniejsze, barrrrrdzo prosty! Zapraszam na f rancuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego dobrej jakości słoiczek dżemu mirabelkowego / świeżych mirabelek jabłko ¼ szklanki mleka Sposób przygotowania: Płat ciasta wykładamy na oprószony mąką blat i kroimy na równe części – 12 dużych albo 16 średnich lub 24 małych. Jabłko obieramy i kroimy na drobne kawałeczki. Na środku każdego kawałka(...)kawałka pół łyżeczki ) dżemu mirabelkowego lub kilka świeżych mirabelek i łyżeczkę pokrojonych jabłek, następnie wszystkie boki zlepiamy i układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce piekarnika. Wierzch smarujemy lekko pędzelkiem zamoczonym w mleku. Wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 -20 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Do momentu aż nabiorą złotego koloru. Studzimy
Słodkie PrzyjemnościProsty i bardzo efektowny tort, który składa się z biszkoptu czekoladowego na maśle, przełożonego świeżymi malinami- które pięknie zdobią tort i nadają świeżości- oraz przepyszną, czekoladową
Kraina Miodem Płynącasoli 2 łyżki stopionego masła 2 jajka Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem.Gdy się rozpłyną,dolać ciepłe mleko.Mąkę wymieszać z solą,wsypać do miski,dodać drożdże i jajka.Wyrobić ciasto najlepiej mikserem.Dodać stopione masło,ponownie wyrobić.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia gdy podwoi swą objętość wyłożyć na stolnicę,uformować wałek i odcinać równe porcje ciasta.Formować kulki(...)blacie. Pozostawić przykryte ponownie do wyrośnięcia.Z tej porcji mąki uzyskałam 10 klusek Szeroki garnek do połowy napełnić wodą i obwiązać gazą.Wodę zagotować.Na gazie ułożyć kluski.Gaza powinna lekko opadać do wewnątrz garnka,by można go było przykryć pokrywką.Gotować 10 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania. Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co
Ostra na Słodkogęsty "osad". Wymieszać go ze śmietaną i odrobiną soli w objętościowej proporcji: 1 część śmietany + 1 część zakwasu. Ilość powinna być odpowiednia do ilości zapiekanki i tego, jak ciasto ułożymy składniki. Taką mieszaniną zalać zapiekankę. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Jeśli foremki są małe (jak u mnie(...)przypadku większych czas ten powinien być odpowiednio dłuższy - do około 25-30 minut. Zapiekanki podałam posypane orzechami nerkowca. Ich smak doskonale komponował się ze smakiem zapiekanki. Są miękkie, ale lekko chrupiące. Można je posiekać na mniejsze kawałki, albo podać w całości. W zapiekance nie odczuwa się zbyt mocno smaku żurku. Jest ona delikatna, ale bardzo sycąca
Codzienna kuchnia niecodziennazmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój ulubiony wzór ciasteczek, bo można wycinać(...)najlepsze wykorzystanie powierzchni i poza tym łatwo je wyjmować z foremki. Piekarnik rozgrzać do około 180 stopni C. Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia. Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego
głodny alergikKolejny chlebek do kolekcji, kolejny wspaniały. Na mące żytniej i na zakwasie. Jest pyszny. Z prażonym chrupkim słonecznikiem, który nadaje bochenkom lekko orzechowego smaku. Chlebek ma mocno chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Potrzeba tak niewiele, by z samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego(...)wypieku. Zaczyn: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego conajmniej 12 godzin wcześniej) 300 ml letniej wody 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 Ciasto właściwe: 760 g mąki żytniej chlebowej typ 720 2 łyżeczki soli 10 g drożdży świeżych (rozpuszczonych w odrobinie letniej wody) 400 ml letniej wody 50 g prażonego słonecznika Dzień wcześniej, najlepiej na noc łączymy składniki
Made By Mom And SonKolejny raz skorzystałam z przepisu na tartę z bloga Smakowity Kąsek . Tym razem nie tylko z przepisu na spód, ale również nadzienie. Tarta wyszła znakomita, lekko kwaśna tak, jak lubię. Składniki: Spód: 250g mąki kukurydzianej 125g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru Lemon curd: 1 jajko 2 żółtka sok z 3 cytryn 150g cukru pudru(...)oliwy Beza: 4 białka (akurat te, które pozostały po wcześniejszym oddzieleniu od żółtek) 100g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką, jeśli mamy foremkę silikonową pomijamy ten krok. Następnie wygniatamy formę
Ze smakiem i z pasjąspód: 2 szkl. musli, np. SANTE 1 łyżka masła 2 łyżki wody Płatki zmielić, dodać masło i wodę. Połączyć. Powstałym ciastem wyłożyć tortownicę śr. 20 cm. Wstawić do lodówki. Czekoladowa masa: 2 szkl. napoju czekoladowego ALPRO 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka czubata żelatyny 70 ml gorącej wody W wodzie rozpuścić żelatynę. Napój czekoladowy(...)połączyć z cukrem, mąką i żółtkami. Podgrzewać, ciągle mieszając - do zgęstnienia. Dodać żelatynę - pozostawić do ostygnięcia. Owoce - jagody i truskawki ułożyć na spodzie. Zalać lekko ciepłym budyniem czekoladowym. Zostawić do stężenia. Udekorować bitą śmietaną i jagodami. Smacznego
kolorowotorcikowododać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem około 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą(...)farsz do przestygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy (co się nigdy jeszcze nie zdarzyło), możemy dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Teraz bierzemy się za smażenie naleśników:) Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować i smażyć
Blondynka GotujeSkładniki na jasny krem Gianduja: 150 g białej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów
Świat Ciastadodać marchewkę. I to był strzał w dziesiątkę. Sprawdźcie sami! Przepis na polewę znalazłam tutaj i zrobiłam zgodnie z przepisem. Jest naprawdę prosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych(...)można je jednak najpierw wykroić i zetrzeć takie kawałki. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia na 10 minut. Zagotuj owoce i często mieszając, podduś, aż lekko zmiękną. Dodaj mus z marchewki i wymieszaj. Ponownie zagotuj. Zdejmij garnek z ognia i wsyp galaretkę. Dokładnie rozprowadź. Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Przelej masę
Anioszek w kuchniskładniki: 1 płat ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych 1 jajko 1 łyża mleka opcjonalnie: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w moim przypadku) 10 dużych serduszek, w 5 z nich, na środku wykrawamy mniejsze serduszka. Pełne serduszka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Następnie przyklejamy serca(...)otworkami w kształcie serca. Brzegi dociskamy widelcem. Całość smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy w 200 st. C do momentu, aż ciasteczka urosną i zrobią się lekko rumiane. Po tym czasie w środek, każdego serduszka nakładamy konfiturę i ponownie zapiekamy, na złoty kolor. Przed podaniem ciasteczka oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaMargines posmarować roztrzepanym jajkiem dla lepszego sklejenia ciasta. Ostrożnie zwinąć rulon, zaczynając od długiego posmarowanego boku, kończąc na marginesie. Rulon pozostawić chwilę na złączeniu ciasta, by ciasto lepiej się skleiło i bułeczki potem się nie rozklejały. Rulon pokroić na 2-3 cm kawałki. Bułeczki układać w odstępach kilkucentymetrowych na blasze. Odstawić bułeczki na 30 minut do wyrośnięcia(...)ewentualnie posypać cukrem kryształem lub solą morską. Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Bułeczki powinny być ciemno złote. Cudownie smakują, gdy są lekko ciepłe :) ----- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Strucla z rabarbarem i amarantusem Chałka orkiszowo-pszenna
Weekendy w domu i ogrodziezamiennikiem będą płatki orkiszowe - zmielone. Miałam w zapasie też płatki owsiane i kefir - więc sprawa stała się prosta - chleb mieszany. Według mnie eksperyment jest udany - chleb smaczny, kwaskowaty, miąższ lekko wilgotny, ale miękki. Oto przepis : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowa) 3/4 szklanki mąki orkiszowej (odmierzyłam 3/4 szklanki płatków orkiszowych i zmieliłam) 1/2 szklanki mąki owsianej ( odmierzyłam(...)zmieliłam) szklanka kefiru 1/2 szklanki wody Do miski przesiałam mąkę pszenną, wsypalam zmielone płatki orkiszowe i owsiane, dolałam kefir połączony z wodą i całość wymieszałam. Na tym etapie ciasto jest raczej zwarte, ale miękkie. Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodałam : 1,5 łyżeczki drobnej soli 3 łyżki zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10h przed pieczeniem
apetytnapieczeniemnie wymiary ok. 36×24 cm). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wałkujemy zielone ciasto na prostokąt o ok. 1-2 cm krótsze. Kładziemy zielony prostokąt z ciasta na białym i zawijamy jak roladę. Roladę dzielimy na 6-8 części. Otrzymane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem lub wykładamy do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. Przyszłe bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy(...)godzinę do podrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bułeczki skrapiamy oliwą, pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy przez 10-15 minut, aż będą lekko rumiane. Studzimy na kuchennej kratce. Smacznego! Uwagi. Moje bułki piekłam trochę dłużej ok 25 minut w 80 st, czyli razem ok 35 - do zrumienienia. Po 15 minutach były bardzo blade
Stare Garygalaretki ametystowe + 750 ml wody Galaretkę niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki. Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając(...)tylko dno wykładam papierem. 180 st. C około 35 minut. Studzę i przekrawam na dwa blaty. Przygotowuję masę. Śnieżki ubijam w 350 ml mleka, pod koniec ubijania dodaję , lekko tężejącą galaretkę zieloną , miksuję aż ładnie się połączą, jeśli galaretka jest mocniej ścięta, zostają fajne kawałeczki w masie;) Na pierwszy blat wykładam część masy, wsypuję kosteczki galaretek i resztę masy. Przykładam
Takie tam pichcenieDziś zapraszam na proste, szybkie i pyszne muffinki z mielonymi migdałami i nutą orzeźwiającej cytryny. Muffinki są puszyste i wilgotne w środku a na wierzchu lekko chrupiące. Można je po prostu posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. składniki: 2 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła(...)jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej połączyć składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek i wszystko wymieszać
Monia miesza i gotujeJeszcze nie raz poczytacie o nich na moim blogu, bo myślę, że warto. Oczywiście jest przy nich trochę zabawy, ale sami oceńcie efekt końcowy. Powstał też dzisiaj tort Szarcwaldzki, lekko pijany :) , ale to już inna historia. Przy okazji Grzegorz Wszystkiego Najlepszego. SKŁADNIKI: wyszło nam około 30 rurek 25 dkg mąki 12,5 dkg masła 2-3 łyżki śmietany cukier(...)śmietany 30 % 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru A jak to zrobić: Mąkę przesiać, dodać plasterki masła, cukier waniliowy, dokładnie posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, przełożyć na talerzyk i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i pokroić na paski o szerokości 2-3 centymetry. Foremki do pieczenia rurek wysmarować tłuszczem
Kuchnia w opałachuformować kulkę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. U mnie trwało to około 1h. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 13 części. Z każdej części uformować kulkę i układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. Pozostawić(...)ponownie wyrosły. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Nadzienie Do zmielonego twarogu dodać wszystkie składniki i ucieramy na gładką masę. W wyrośniętych bułeczkach wyciskać dołeczek( ja robiłam to dnem literatki lekko namoczonym w oliwie) dociskając do dna blaszki, ale nie przebijając dna. Nałożyć do wgłębienia ser, a następnie ananasa. Piec w 180º około 20 min. Studzić na kratce. Bułeczki są przepyszne
O kuchni z uczuciempudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu skórka starta z połowy cytryny szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 120 g masła, stopionego i ostudzonego 2 lekko roztrzepane jajka 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 6 truskawek, u mnie mrożone, pokrojonych w ćwiartki płatki migdałowe do posypania cukier trzcinowy do posypania Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C(...)misce łączymy suche składniki, w tym skórkę z cytryny. Do drugiej łączymy masło z jajkami, ekstraktem oraz 180 ml ciepłej wody. Łączymy zawartość obu misek. Dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, do 3/4 wysokości. W każde ciastko wkładamy po 2 ćwiartki truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewiórykostkę, następnie dodałam również pokrojoną w kostkę średnią cebulę i podsmażyłam, tak aby się lekko zarumieniła. Na tym przygotowałam zasmażkę z 1 łyżki mąki/ Zasmażka też do kolorku lekko złotego. Tak przygotowaną zasmażkę boczkowo - cebulową dodałam do ugotowanej kapusty, wymieszałam i dusiłam przez chwilę mieszając, aby się nic nie przypaliło. Teraz trzeba kapustę doprawić według własnego smaku: pieprzem, solą, odrobiną(...)kluski. Nastawiamy garnek z posoloną wodą, w którym ugotujemy kluski. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy około pół łyżeczki soli , pieprz , 2 jajka i mąkę ( w ilości takiej, aby powstało ciasto w miarę zwarte ciasto). Mieszamy i małą łyżeczką nabieramy kluseczki które kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy kilka minut. Po odcedzeniu od razu podajemy. Takie kluski można również jeść z sosami mięsnymi
Codzienna kuchnia niecodziennamokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni. Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Ja dzisiaj swoje posypałam tylko cukrem pudrem. Babeczki znikały zanim zdążyły przestygnąć ;) Babeczki wypełniłam(...)Przysmaków . Otrzymałam od pani Moniki słoiczek na spróbowanie. Przyznam się, że podchodziłam do tej aronii ze sporą rezerwą, gdyż do tej pory każda kupowana aronia w słoiczku była cierpka, lekko gorzkawa i średnio mi smakowała. Kiedyś mając dostęp do "działkowej" aronii, sama robiłam soki i konfitury. Wiem, że owoce powinny lekko zmarznąć na krzaku, a więc najwcześniej powinno
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj będzie lekko ale pysznie. Temperatura na dworze ok. 28 stopni, nic tylko leżeć pod gruszą. W związku z tym pomyślałam, że przygotuję, coś co można zapakować w pojemniczek i wziąć ze sobą na piknik, jak również z przyjemnością zjeść na ciepło. Będą to naleśniki z zieloną soczewicą i mięsem mielonym oczywiście drobiowym. Ja już testowałam to danie w plenerze(...)doskonale się sprawdza. Także zapraszam. Składniki: ciasto 170 g mąki krupczatki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oleju + do smażenia (opcjonalnie skórka ze słoninki ) Farsz: 1 szklanka soczewicy zielonej 1 cebula jajko sól, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżka sosu sojowego 3 ząbki czosnku 30 dag mięsa mielonego
pieprzny smaczekmój omlet będzie tak samo puszysty jak ten tradycyjny i czy w ogóle wyjdzie. Jak widać mile mnie zaskoczył i wyszedł. A na dodatek był przepyszny, delikatny i lekko wilgotny :D ~ Omlet biszkoptowy z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem i musztardą ~ Składniki: jajko czubata łyżka mąki z ciecierzycy 120g szpinaku mrożonego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia musztarda przyprawy: sól(...)ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawiamy. Białko ubijamy z szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą żółtkową. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Podajemy ze szpinakiem i musztardą. Smacznego
Kuchenny Skrawek Niebasiekane migdały do dekoracji Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota, następnie zagniatamy ciasto rękami na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i cukrem. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki do ciastek w kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy ciastka. Nagrzewamy piekarnik(...)pieczemy ciasteczka przez ok 12-15 minut. Ciasteczka po upieczeniu studzimy na kratce. Ciastka układamy w pary, jedną stronę ciastka smarujemy borówkami z imbirem lub porto (lub inna konfiturą). Lekko dociskamy drugą połową. Wierzch ciasteczek smarujemy polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w mleku gorzkiej czekolady, posypujemy czekoladową powierzchnię ciasteczka siekanymi migdałami. Smacznego! The post Kruche ciasteczka z czekoladą appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię