Lekki, śmietanowy tort jest dobry na każdą okazję i stanowi doskonałą bazę do wymyślania niezliczonych wersji i modyfikacji. Między warstwy biszkoptu i śmietany można włożyć owoce, kajmak, galaretkę czy konfitury... Na pierwsze urodziny Asi zrobiłam wersję z truskawkami. Wilgotny, nasączony syropem biszkopt, dobrze ubita śmietanka i duuużo pokrojonych truskawek. To się nie mogło nie udać! Na wierzch dekoracja(...)mąki z proszkiem do pieczenia. dodać ostrożnie do masy jajecznej i wymieszać bardzo delikatnie (ale dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut (ciasto musi wyrosnąć i zrobić się złote, czas pieczenia zależy od piekarnika, więc trzeba kontrolować). Ciasto wystudzić. Moja rada: tort warto zrobić dzień przed imprezą, wieczorem, aby w nocy mógł spokojnie
Kulinarne InspiracjeFrancuzi również docenili jego zalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto czy owocowe crumble zyskają dodatkowy smak. Czym właściwie jest krem angielski? Jego podstawowe składniki to mleko, śmietana, żółtka, cukier i wanilia. Przygotowanie kremu jest dość proste, wymaga jednak sporej uwagi. Najważniejsze(...)rondelka o grubym dnie wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier, przekrojoną na pół laskę wanilii i wyskrobane ze środka nasionka. Płyn doprowadzamy do wrzenia, następnie zestawiamy z ognia, aby się lekko schłodził. W misie miksera ubijamy żółtka, aż staną się jasne. Do ubitych żółtek wlewamy po odrobinie mleka ze śmietaną, cały czas ubijamy. Następnie całość ponownie przelewamy do rondelka i podgrzewamy
Smakowity Blog KulinarnyProzdrowotna, intensywna w smaku i chrupiąca! Taka jest dzisiejsza sałatka! Jak zawsze szybka do zrobienia i z ciekawymi połączeniami. Roszponka lekko uspokaja układ nerwowy, zawiera ogromne
Kuchnia PROzdrowotnaczego szukałam i w końcu jest. Najbardziej piernikowa granola, pełna korzennych aromatów z prawdziwymi pierniczkami. Doskonale wprowadza w świąteczny nastrój. :) Granola piernikowa z mini pierniczkami Zamiast przygotowywać specjalnie ciasto na pierniczki możecie wyciąć trochę mniejszych kształtów przy pieczeniu pepparkakor . Jeżeli nie macie foremek do mini pierniczków można dodać większe, połamane. Składniki: 400 g płatków owsianych 50 g otrębów gryczanych(...)dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Olej, miód i sok połączyć razem, wymieszać z suchymi składnikami. Mieszankę przełożyć na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej ręką lekko ściskając, żeby powstały grudki. Piec przez 15 minut, zamieszać. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30-40 minut. W połowie pieczenia jeszcze kilka razy wymieszać. Ostudzić, połączyć z pierniczkami
Pełny talerzwykonania ciasta na bazie białek, np. tortu Pavlovej ) 1/3 szklanki cukru po dwie łyżeczki cukru na kokilkę Przygotować naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, w której zmieszczą się kokilki. Do rondelka przełożyć śmietanę. Dodać do niej ziarenka z przepołowionej wzdłuż laski wanilii i samą laskę. Podgrzać całość na małym ogniu. Nie dopuścić do zawrzenia śmietany . Odstawić do lekkiego schłodzenia. Nastawić piekarnik
Weekendy w domu i ogrodziejesienne ciasto z dodatkiem marchewki i cukierków "Krówek", wilgotne i mięciutkie, wprost przepyszne ;) SKŁADNIKI 120 g mąki pszennej, 100 g krówek, 3 łyżki mleka, 60 g jogurtu naturalnego, 50 ml oleju, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody, szczypta soli, 3 średnie marchewki WYKONANIE Krówki rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestygnięte mieszamy
słodki bratekdelikatne, lekko słodkie, choć na pewno trochę kaloryczne, ale kto by się tym przejmował W końcu nie codziennie je jemy Składniki na placki: 2 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki mąki łyżka cukru pudru 1 jajko łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, nakładamy po łyżce ciasta, na rozgrzaną patelnię
NiePieprz.plNastępnie z ciasta formujemy kulki wielkości mandarynki, spłaszczamy, a na środku układamy łyżeczkę dżemu. Zlepiamy dokładnie brzegi, układamy na ściereczce i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20 minut. W rondelku rozgrzewamy olej. Gdy tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę (ok. 180ºC) smażymy pączki po około 2 minuty z każdej strony. Odsączamy je na ręczniku papierowym i gdy lekko przestygną, posypujemy
e-PrzepisyKulinarneciasto będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości. Cebule obieram, kroję w kostkę i podduszam na łyżce oleju, aż stanie się szklista, dosypuję mak, mieszam, solę do smaku i studzę. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję uderzając otwartą dłonią i robię wałek, który dzielę na 12 części. Każdą część lekko rozpłaszczam, nakładam farsz
Bea(u)ty kitchenwymieszałam. Wyrośnięte ciasto obsypałam mąką, uformowałam w wałek i pokroiłam pod skosem (jak kopytka) na trzy części. Na środku każdej z nich zrobiłam wgłębienie, które wypełniłam farszem. Chaczapuri piekłam ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po tym czasie do każdej z łódeczek wbiłam jajko i wstawiłam do piekarnika na kolejne 5 minut, aby białko lekko się ścięło
Kulinarny Pamiętnikciasto. Z ciasta formujemy prostokąt, nacinamy na trzy pasy i każdy kawałek na kolejne trzy pasy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy pod przykryciem (ściereczka) na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni. Po tym czasie wyciągamy bułki, piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra dół. Bułki smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy pestkami dyni lekko uklepując. Wstawiamy
BaRepaszblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Brokuły wraz z jogurtem, miętą, czosnkiem i przyprawami zblendować na gładki sos. Można dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Przygotowanie kotletów : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Przepłukaną fasolę rozgnieść widelcem, wraz z pokrojonym szczypiorem dodać do ziemniaków. Dodać surowe jajko, przyprawy, dobrze wymieszać. Można dosypać trochę bułki tartej, jeśli ciasto będzie zbyt
vegetanieBiałka lekko ubić mikserem lub trzepaczką, powinny powstać bąbelki, ale nie ubijać ich na sztywno. Masło ubić z cukrem pudrem na puszysty krem. Do kremowej masy maślanej stopniowo dodawać białka, nie przestając miksować. Wlać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć
maniapieczeniasolą. Mleko lekko podgrzewamy. Masło miksujemy razem cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej i partiami ciągle miksując dodajemy mleko na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą Formę do pieczenia muffinków wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto
Słodka Stronarozwałkowywać sukcesywnie ciasto na cienkie płaty i wykrajać z nich krążki ( ja robię to szklanką). Na środek układać owoce, zamrożone (maliny dlatego były mrożone, aby cały z nich sok pozostał w pierogach a nie ciekł nam po rękach w trakcie sklejania), posypać odrobiną cukru trzcinowego. Każdy krążek złożyć na pól i dokładnie skleić formując pierożki. Gotować w lekko osolonej, wrzącej
Kuchnia w opałach