małe, lekko słone i chrupiące krakersiki wciągną swym smakiem każdego, a skutkować to będzie bardzo szybkim znikaniem owej przekąski. Kształt i wielkość krakersów zależą od naszych chęci i fantazji, moje krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem smakowym w przepisie jest sezam, ale i tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać
Smakołyki Berenikiblat i rozwałkowałam. Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przez ok. 15 minut). Budyń przygotowałam wg instrukcji podanej na opakowaniu i odstawiłam na trochę do przestygnięcia. Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości). Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń
Kulinarny Pamiętnikponownie wyrobić.Wyłożyć ciasto na stolnicę,będzie klejące ale podsypując mąką i wyrabiając zrobi się takie jak byśmy mieli wrażenie że zaraz wypłynie z rąk.Wyrabiać na stolnicy obficie obsypana mąką i wyrabiając cały czas .Jak zacznie się kleić podsypać trochę mąki .Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek.Kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy
Moje domowe kucharzeniewałkuję ( wtedy ciasto się nie klei). Bardzo fajnie się rozwałkowywało. Uformować koło. Z niego utworzyć 8 trójkątów. Na każdym kawałku nałożyć konfiturę owocową ( ja użyłam własnych powideł bez cukru oraz gęstą konfiturę wiśniową) i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temp.180*C ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Wstawiamy do nagrzanego
Smaczne Zdrowepodwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę ,uformować wałek i podzielić na 16 części. Z każdej części uformować w dłoniach placek nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić,formując owalny kształt i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Odstawić na około 15 min do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować za pomocą pędzelka lekko roztrzepanym białkiem.Piec
Ala piecze i gotujeMiłośnicy kuchni tureckiej i bliskowschodniej nie będą pewnie zaskoczeni tym przepisem, ale naszym pozostałym Czytelnikom należy się kilka słów wyjaśnienia do czego stosować sumak i co
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUzupełniam księgę karnawałowych sałatek i oto apetyczna moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser
Kuchnia PROzdrowotnapiekarniku zaczęło się niego mocno kopcić jakby ktoś rozpalał ognisko:P A wszystkiemu winna była właśnie nieszczelna forma, przez którą wyciekał topiący się pod wpływem temperatury tłuszcz ze spodu ciasta. Jaki z tego wniosek? Kobieto, leć do sklepu i kup sobie nową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła(...)dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę (nie ubitą) i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko je schładzamy. Dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej (aby ją zahartować) a następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy dokładnie. Autorka sugeruje, aby użyć do tego koniecznie blendera
My simple kitchenprzyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. A w upał nie trzeba włączać piekarnika. Ciasto nie przypomina ani tarty, ani tradycyjnego pieczonego ciasta. Jeśli miałabym go jakoś scharakteryzować, najbardziej pasują tu określenia: kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach. Zapraszam :) Składniki (u mnie forma 20 cm): SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka(...)szklanki wody Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 1 szklanką mleka kokosowego, dodajemy syrop z agawy i gotujemy pod przykryciem aż odparuje cały płyn (ok. 15 minut). Lekko studzimy. Blendujemy dokładnie z dodatkową połową szklanki mleka kokosowego. Daktyle zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy. Wodę zostawiamy na wszelki wypadek. W pojemniku
Smakuje zdrowoŚwięta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd(...)było mi po drodze z tą babką. Udało mi się odtworzyć ten smak, ba uważam że jest nawet lepsza . A tak serio, bo jest to naprawdę przepyszna babka, lekko wilgotna, aromatyczna, idealna na śniadanie i podwieczorek. Podobno najlepsza w dniu pieczenie, cóż przekonam się jutro, a jak coś zostanie, to już mam pomysł jak ją dalej przetworzyć. Piekłam w dwóch
greenscarftort jest pyszny! Pracy troszkę przy nim jest, bo pieczenie samego ciasta trwa prawie 75min (!), ale uwierzcie mi, że warto. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku . 'red velved cake' Składniki: *ciasto: - 250g masła, bardzo miękkiego - 320g drobnego cukru (ok.1,5 szklanki) - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem - 370g mąki pszennej (ok.2 1/4 szklanki) - 1 łyżeczka proszku(...)pokojowej - 1 słoiczek (ok.30ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu (użyłam firmy Wilton) *masa: - 500ml śmietanki kremówki 36%, bardzo zimnej - 1 szklanka cukru pudru - 375g serka mascarpone - 375g serka kremowego lekko słonego np.Philadelphia lub podobnego Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy minimum 25cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier od wewnątrz również posmarować
CookYourselfświetny pomysł na lekki obiad lub na kolację. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto
Calzonella.comgodzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce. Parówki podgrzewamy w wodzie, ogórki kroimy w plasterki, bułki lekko nacinamy wzdłuż. Parówki
Bajeczna Kuchniawypiekach . Gofry, lekkie i chrupiace 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto. Podziel ciasto na cienkie wałeczki i pokrój na małe kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 3 minuty. Na ogół kopytka są ugotowane, kiedy wypłyną do wierzchu. Wyłóż kopytka na talerz za pomocą cedzakowej łyżki. Przyrządź grzyby. Kurki oczyść i pokrój jeśli są bardzo duże. Smaż grzyby na rozgrzanym tłuszczu aż będą lekko zrumienione. Grzyby powinny
codojedzenia