lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:401/613)

OTRĘBOWY CHELBEK BANANOWY Z RABARBAREM. 167

starego orzecha. Słyszę, jak ciężkie krople uderzają o parapet. Nie chcę. Zatapiam się w świat książkowych bohaterów, by nie słyszeć chaosu za oknem. Burza skłoniła mnie do upieczenia czegoś lekkiego, kontrastującego z groźną i ciężką jak torba gwoździ atmosferą. Zero cukru, dużo błonnika, wyśmienity smak i nuta majowa w postaci rabarbaru. OTRĘBOWY CHLEBEK BANANOWY Z RABARBAREM. /całkiem własny(...)Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzę kwadrans w piecu, a następnie poza nim, do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł 7278

składnikach. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARCHEWKA (15 min): to najgorszy etap przygotowań, ale po nim to kwestia dosłownie 5 minut, aby ciasto marchewkowe wylądowało w piekarniku. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Odciskamy z niej sok (dociskając łyżką lub przez gazę) – nie wylewajcie soku, tylko przelejcie do szklanki(...)tryb góra i dół 3. JAJKA (2 min): wbijamy do wysokiej miski i ubijamy trzepaczką, aż się spienią i podwoją objętość (nie mamy ich UBIĆ, jedynie utworzyć z nich lekką piankę). 4. CUKIER (1 min): dodajemy go do spienionych jajek i nadal ubijamy trzepaczką na aksamitną masę, jak kogiel-mogiel, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne. 5. OLEJ

Nerds Kitchen
Sernikowe tartaletki z malinami 277

zestawów kulinarnych filmów DVD. W skład zestawu filmów wchodzą „Julie&Julia” oraz „Życie od kuchni”. Almette o smaku świeżej gruszki i jabłka ma lekką, puszystą konsystencję, wymieszany z wersją śmietankową według mnie doskonale nadaje się do mini serniczków. Serniczki wspaniale smakowały z leśnymi malinami. Składniki na 12 mini serniczków: 300 g Almette z Gruszką(...)Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej maliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 143

WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.  Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy, aby nie powstało grudek. Odstawiamy na przestudzenia, dodajemy syrop migdałowy. Lekko przestudzoną masą przekładamy ciasteczka. Dekorujemy

słodki bratek
Bułki śniadaniowe IV 152

Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać, wziąć 2-3 łyżki i zalać nimi drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodać mało, podgrzać do rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia. Do miski włożyć mąkę, wymieszać z resztą cukru, solą, wbić 2 jajka i dodać wyrośnięte drożdże i ostudzone mleko. Zarobić na elastyczne ciasto, które nie przywiera do dłoni

Czerwony Gupik
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I KAJMAKIEM 390

trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać. W jednej misce wymieszaj suche składniki (oprócz cukru) tj: mąkę, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce utrzyj masło na puszystą, jasną masę, dodaj cukier i utrzyj jeszcze wszystko na gładko.  Następnie dodaj po jednym jajku, miksując krótko po każdym dodaniu. Zmniejsz lekko obroty miksera i dodaj miód

Słodko-Słony Świat Ilony
KIEŁBASKI PIECZONE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM 305

godziny do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, na grubość około 0,5 cm i ostrym nożem wycinamy paski o połowę dłuższe od długości kiełbasek. Każdy pasek delikatnie i niezbyt ciasno owijamy wokół kiełbaski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy niewielkie odstępy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut do lekkiego podrośnięcia. Opcjonalnie wierzch wyrośniętych bułeczek

cool and minty
Ciasteczka roztopione bałwanki 143

Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem z cytryny, a następnie wsyp

Food Square
Razowe pierogi z serem, jabłkiem i rodzynkami ;) 148

ciasto aż stworzy jednolitą kulę ciasto wałkujemy na blacie osypanym mąką, aż będzie miało grubość około 1mm jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ser, cynamon, rodzynki (opcjonalnie jakieś słodidło), mieszamy lepimy pierogi, ja użyłam specjalnego mechanizmu do pierogów ;) na każdy pierożek przypada około łyżki farszu tak przygotowane pierogi wrzucamy co lekko wrzącej, osolonej wody gotujemy około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe pieczywo 147

minut, aż masa spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) cienka warstwa na spodzie foremek pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami 183

trzepaczką jajka i dłonią wyrobić ciasto. Schłodzić do momentu aż będzie można formować z masy ciastka. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dłonią spłaszczać delikatnie ciastka. Dla ułatwienia można zmoczyć sobie ręce zimną wodą. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia

Czerwień i błękit
Kurczak z pomidorami i cytryną 143

aromatyczny, ciekawy w smaku, lekko kwaskowy od cytryny i słodki od pomidorów... Smaczny obiad do przygotowania, powiedzmy w 30 - 40minut... Potrzebujemy: 4 piersi z kurczaka lub podudzia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 cytryna 300g pomidorów koktajlowych 4 plasterki wędzonego boczku S&P oliwa lub olej pergamin, papier do pieczenia ciast Rozgrzewamy dużą patelnie z odrobiną

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
7 sposobów aby nie przytyć w święta czyli lekki i zdrowy stół wielkanocny. Część II: Zrób Domowy Majonez Light. 172

niskokaloryczne ciasto!  (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez: Zrób go samodzielnie w domu korzystając z mojego łatwego przepisu na Majonez Light!  (przepis poniżej) 4. Świąteczna Sałatka Light!  (szczegóły wkrótce!) 5. Zamień smażone mięso na dietetyczne duszone!!  (szczegóły wkrótce!) 6. Odejdź od świątecznego stołu i  idź na spacer!  A  na kolację  zjedz lekki posiłek

IzaGotuje
Naleśniki budyniowe 182

nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :) SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki) 1 jajko 1/2 szkl mleka paczka budyniu (40g) - smak dowolny 1 łyżka mąki  1/2 łyżki cukru 1 niepełna łyżka oleju  szczypta proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto wyjdzie naprawdę rzadkie

Kto ugości moich gości?
Oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej 151

sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć na złoty kolor. Wyjąć na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem

CookYourself