lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:401/613)

Suszona Wołowina 148

Takie chipsy z wołowiny sprawdzą się na Waszej imprezie. Szczególnie Panom posmakują, do tego piwo i macie idealne połączenie.  Składniki:  1 kg polędwicy wołowej

Niezły Młynek
Ciasteczka z ziemniakami 139

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i zagniatam. Następnie wałkuję dość cienko i wycinam z nich za pomocą foremek różnego kształtu ciasteczka. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 20 minut/ po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Piekę do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe oprószam cukrem pudrem. Można

Kuchnia co dnia
Otrębowe placuszki z malinami 141

jarych placuszków otrębowych, które lekko zmodernizowałam ;) Składniki (na około 12 placuszków): 2 jajka 4 łyżki otrębów żytnich z zarodkami  Skworcu 3 łyżki jogurtu naturalnego garść malin szczypta sody łyżka ksylitolu Sposób przygotowania: Białka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę żółtka, otręby, jogurt miksujemy dodajemy białka i maliny, miksujemy smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden placek) na małym ogniu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
ŚMIETANOWIEC/GALARETKOWIEC W MISIE TUPPERWARE. 171

przed nami jeszcze przetestowanie robienia ciasta i sałatek. W sumie, nie tylko tego. Ps. Astmatyczne niedotlenienie spowodowało, że szanowna Pani Matka postanowiła przywłaszczyć misę i trzymać w niej leki. Była wojna. Misa została w kuchni. :) Misę możecie obejrzeć i (co najważniejsze) kupić tutaj:  TUPPERWARE Macie certyfikat matki i córki oznakowany plakietką "Polecamy". Jesteśmy, lekko mówiąc, zadowolone.  Ten śmietanowiec

Wypisz Wymaluj
Ciasteczka z konfiturą morelową 192

godzinę w lodówce. 2. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, wykrawać ciasteczka, a  w połowie wyciętych ciastek dodatkowo wyciąć kółeczko. Piec w 180 st. C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do zrumienienia (ok 10-12 minut). 3. Konfiturę mocno rozgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. 4. Tężącą konfiturą przekładamy ciasteczka

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 217

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju z łyżką masła. W międzyczasie do rondelka wrzucić powidła i sok z pomarańczy. Zagotować na małym ogniu tak, aby sok delikatnie odparował. Dodać likier i całość zmiksować na gładką masę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę   ubić

Gosia gotuje
Kruche ciasteczka II 98

się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na 2- 3 części i każdą z nich rozwałkować na placek o grubości    3 – 4 mm. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blachach. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 minut w temperaturze 180 – 190 stopni C do czasu aż się lekko zarumienią. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Wytrawny chlebek ze szparagami 135

wysokiej miski wbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy.  W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy. Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która

Słodkie Przyjemności
Jabłecznik cappuccino 144

budyniem i delikatnie połączyć. Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp 180°C, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, odcedzić sok. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i do gorącej dodać starte jabłka. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć na biszkopt otoczony obręczą. Odstawić

Mix smaku
Pralinki truskawkowe 107

Składniki na 20 czekoladek: 100-150 g truskawek  kilka łyżek cukru do smaku 100 g białej czekolady 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 30 ml

Świat Ciasta
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 372

wykrawamy, tak aż do wyczerpania ciasta. Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały. Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PUSZYSTE CIASTO MARMURKOWE. 264

21x23 wykładam folią aluminiową, wylewam ciasto.  Można zrobić coś na kształt zebry, bądź pobawić się widelcem w esy-flresy lub tak jak ja, po prostu wylać jedną masę na drugą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę 45-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Studzę najpierw w zamkniętym, a następnie lekko uchylonym piecu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Karpatka 228

minut - do zarumienienia się ciasta. 7. Upieczone blaty wystudziłam. Krem: 1. 1,5 szklanki mleka zagotowałam, a pozostałe pół szklanki mleka wymieszałam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. 2. Do zagotowanego mleka wlałam powoli przygotowaną mieszankę, ciągle mieszając. 3. Kiedy masa zgęstniała odstawiłam ją do ostygnięcia. 4. Masło utarłam na puszystą, lekką masę. 5. Cały czas ucierając dodawałam

Kulinarny Pamiętnik
Sernik gotowany 150

składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec 3 placki. Masa serowa: 2 jajka  1 szklanka cukru  20 dag margaryny  Podane składniki zagotować. Dodać: 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w  1/3 szklanki mleka  1 kg białego sera  Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładać placki. Polać polewą. Ja ostatni placek lekko posmarowałam masą serową

Moje domowe kucharzenie
Sernik na zimno z truskawkami 176

cukier puder - utrzeć. Żelatynę lekko podgrzać - NIE ZAGOTOWAĆ !- żeby się rozpuściła. Wlać do sera. Wymieszać. Ser wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy do kruchych

kolorowotorcikowo
BUŁECZKI KAJZERKI - PSZENNE 169

warto. Zdrowe, "zgrabne" bułeczki idealne na lekkie wiosenne śniadanko-jak i nie tylko:) Składniki: -1 łyżka masła -1 łyżka oleju kokosowego -3 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki wody -1,5 łyżeczki suchych drożdży(6g) lub 12g drożdży świeżych -1 jajko -1 niepełna łyżeczka soli Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA MEGA KRUCHE 171

temp.180*C. Wyjąć jedną część ciasta, rozwałkować na grubość ok.3mm ( najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami folii spoż.) i wykrawać foremkami dowolne kształty, układać je na wyłożonej papierem blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać dowolną posypką, np. kokosem, płatkami migdałów, cukrem, kolorowymi posypkami, itp. Piec ok. 10-15 minut w temp.180*C do lekkiego zrumienienia ( termoobieg) Przechowywać w zamkniętym pojemniczku

Smaczne Zdrowe
Tort Dusty "Samoloty" z maślanym kremem waniliowym 165

Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć herbatą. Wierzch oraz boki tortu posmarować cienką, równą warstwą kremu. Masa plastyczna:  750-800g cukru pudru,  100g glukozy,  4 łyżeczki żelatyny,  70ml wody, kilka kropel aromatu waniliowego. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę

Z miłości do słodkości
Brazylianka 321

łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany     Wykonanie:  Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść.  Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę.  Ciasto podzielić na 3 równe części.  Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Rozwałkować pierwszy placek, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)dużych oczkach.  Usmażyć jabłka na patelni lub w garnku.  Galaretkę rozpuścić w 1/4 - 1/2 szklanki wrzątku.  Wlać do usmażonych jabłek i odstawić aż masa przestygnie i lekko stężeje. W formie ułożyć jeden ostudzony placek na dnie.  Na to wyłożyć masę budyniową.  Kolejny placek, masę jabłkową i na wierzch trzeci placek.  Przygotować polewę

Sto kolorów kuchni
prowansalski tort 162

odziedziczonej po Babci książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" autorstwa Jana Czernikowskiego, z 1987r. Nie spodziewałam się, że znajdę tu aż tyle fajnych "białkowych' przepisów! Do jednego z ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się skuszę i taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:) Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski tort. Bezowo-migdałowe(...)zakładał przygotowanie kremu na bazie masła, z dodatkiem migdałowego olejku. Zamieniłam go na delikatny krem na bazie serka mascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki i smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami. składniki: blaty: 200 g migdałów 300 g cukru pudru 10 białek sok z jednej cytryny krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru

6niebo
Zapp -kolorowy śmietanowiec z ciepłymi lodami 165

tutaj KLIK *na zdjęciu- Martha Gold Tacka do ciasta   Porcelana Bogucice _______________________________ SKŁADNIKI: Na spód: 24 okrągłe biszkopty duo  –kupuję w KLIK galaretka niebieska + 250 ml wody Na ciasto: 24 ciepłe lody –kupuję w  KLIK galaretka szafirowa + 200 ml wody galaretka rubinowa + 200 ml wody galaretka ametystowa + 200 ml wody 3 śnieżki + 600 ml mleka(...)wykładam papierem do pieczenia .    Wykładam biszkopty. Z ciepłych lodów odcinam wafelki i układam na biszkoptach ( przyklejają się ) Galaretkę niebieską  rozpuszczam w szklance gorącej wody, lekko studzę i wlewam delikatnie na dno, tak aby biszkopty ją  „wpiły” W między czasie rozpuszczam galaretki w osobnych  garnuszkach, czy miseczkach.  Każda ( szafirowa, rubinowa i ametystowa

Takie tam pichcenie
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 118

wyjściem do pracy C. spojrzał na mnie maślanymi oczkami (a, wierzcie lub nie, jest naprawdę utalentowany w kwestii maślanienia oczu ) i zapytał: A zrobisz bułki na jutrzejsze śniadanie...? Popatrzyłam lekko zdziwiona - wiem, że zajada domowe pieczywo z przyjemnością, ale nie myślałam, że aż taką. A tu proszę bardzo - on pragnie moich bułeczek! Jakkolwiek by to nie brzmiało... W związku(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody 35 g masła 60 g pestek dyni dodatkowo: 3 łyżki mleka 10 g płatków owsianych Płatki do ciasta dokładnie zmielić. Wymieszać z przesianą mąką. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu wlać resztę wody, zagnieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
OTRĘBOWY CHELBEK BANANOWY Z RABARBAREM. 166

starego orzecha. Słyszę, jak ciężkie krople uderzają o parapet. Nie chcę. Zatapiam się w świat książkowych bohaterów, by nie słyszeć chaosu za oknem. Burza skłoniła mnie do upieczenia czegoś lekkiego, kontrastującego z groźną i ciężką jak torba gwoździ atmosferą. Zero cukru, dużo błonnika, wyśmienity smak i nuta majowa w postaci rabarbaru. OTRĘBOWY CHLEBEK BANANOWY Z RABARBAREM. /całkiem własny(...)Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzę kwadrans w piecu, a następnie poza nim, do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł 7270

składnikach. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARCHEWKA (15 min): to najgorszy etap przygotowań, ale po nim to kwestia dosłownie 5 minut, aby ciasto marchewkowe wylądowało w piekarniku. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Odciskamy z niej sok (dociskając łyżką lub przez gazę) – nie wylewajcie soku, tylko przelejcie do szklanki(...)tryb góra i dół 3. JAJKA (2 min): wbijamy do wysokiej miski i ubijamy trzepaczką, aż się spienią i podwoją objętość (nie mamy ich UBIĆ, jedynie utworzyć z nich lekką piankę). 4. CUKIER (1 min): dodajemy go do spienionych jajek i nadal ubijamy trzepaczką na aksamitną masę, jak kogiel-mogiel, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne. 5. OLEJ

Nerds Kitchen
Sernikowe tartaletki z malinami 271

zestawów kulinarnych filmów DVD. W skład zestawu filmów wchodzą „Julie&Julia” oraz „Życie od kuchni”. Almette o smaku świeżej gruszki i jabłka ma lekką, puszystą konsystencję, wymieszany z wersją śmietankową według mnie doskonale nadaje się do mini serniczków. Serniczki wspaniale smakowały z leśnymi malinami. Składniki na 12 mini serniczków: 300 g Almette z Gruszką(...)Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej maliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 141

WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.  Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy, aby nie powstało grudek. Odstawiamy na przestudzenia, dodajemy syrop migdałowy. Lekko przestudzoną masą przekładamy ciasteczka. Dekorujemy

słodki bratek
Bułki śniadaniowe IV 145

Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać, wziąć 2-3 łyżki i zalać nimi drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodać mało, podgrzać do rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia. Do miski włożyć mąkę, wymieszać z resztą cukru, solą, wbić 2 jajka i dodać wyrośnięte drożdże i ostudzone mleko. Zarobić na elastyczne ciasto, które nie przywiera do dłoni

Czerwony Gupik
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I KAJMAKIEM 383

trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać. W jednej misce wymieszaj suche składniki (oprócz cukru) tj: mąkę, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce utrzyj masło na puszystą, jasną masę, dodaj cukier i utrzyj jeszcze wszystko na gładko.  Następnie dodaj po jednym jajku, miksując krótko po każdym dodaniu. Zmniejsz lekko obroty miksera i dodaj miód

Słodko-Słony Świat Ilony
KIEŁBASKI PIECZONE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM 298

godziny do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, na grubość około 0,5 cm i ostrym nożem wycinamy paski o połowę dłuższe od długości kiełbasek. Każdy pasek delikatnie i niezbyt ciasno owijamy wokół kiełbaski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy niewielkie odstępy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut do lekkiego podrośnięcia. Opcjonalnie wierzch wyrośniętych bułeczek

cool and minty
Ciasteczka roztopione bałwanki 138

Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem z cytryny, a następnie wsyp

Food Square
Razowe pierogi z serem, jabłkiem i rodzynkami ;) 144

ciasto aż stworzy jednolitą kulę ciasto wałkujemy na blacie osypanym mąką, aż będzie miało grubość około 1mm jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ser, cynamon, rodzynki (opcjonalnie jakieś słodidło), mieszamy lepimy pierogi, ja użyłam specjalnego mechanizmu do pierogów ;) na każdy pierożek przypada około łyżki farszu tak przygotowane pierogi wrzucamy co lekko wrzącej, osolonej wody gotujemy około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe pieczywo 146

minut, aż masa spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) cienka warstwa na spodzie foremek pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami 176

trzepaczką jajka i dłonią wyrobić ciasto. Schłodzić do momentu aż będzie można formować z masy ciastka. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dłonią spłaszczać delikatnie ciastka. Dla ułatwienia można zmoczyć sobie ręce zimną wodą. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia

Czerwień i błękit
Kurczak z pomidorami i cytryną 138

aromatyczny, ciekawy w smaku, lekko kwaskowy od cytryny i słodki od pomidorów... Smaczny obiad do przygotowania, powiedzmy w 30 - 40minut... Potrzebujemy: 4 piersi z kurczaka lub podudzia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 cytryna 300g pomidorów koktajlowych 4 plasterki wędzonego boczku S&P oliwa lub olej pergamin, papier do pieczenia ciast Rozgrzewamy dużą patelnie z odrobiną

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
7 sposobów aby nie przytyć w święta czyli lekki i zdrowy stół wielkanocny. Część II: Zrób Domowy Majonez Light. 161

niskokaloryczne ciasto!  (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez: Zrób go samodzielnie w domu korzystając z mojego łatwego przepisu na Majonez Light!  (przepis poniżej) 4. Świąteczna Sałatka Light!  (szczegóły wkrótce!) 5. Zamień smażone mięso na dietetyczne duszone!!  (szczegóły wkrótce!) 6. Odejdź od świątecznego stołu i  idź na spacer!  A  na kolację  zjedz lekki posiłek

IzaGotuje
Naleśniki budyniowe 180

nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :) SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki) 1 jajko 1/2 szkl mleka paczka budyniu (40g) - smak dowolny 1 łyżka mąki  1/2 łyżki cukru 1 niepełna łyżka oleju  szczypta proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto wyjdzie naprawdę rzadkie

Kto ugości moich gości?
Oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej 149

sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć na złoty kolor. Wyjąć na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem

CookYourself
Owsiane ciasteczka z rodzynkami 117

rodzynki, wmieszaj je dokładnie w ciasto. Jeżeli całość wydaje Ci się zbyt gęsta, dolej przygotowaną ilość mleka roślinnego. Za pomocą łyżki uformuj na blasze maleńkie i zgrabne ciasteczka, wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 min, do momentu, aż ładnie zbrązowieją. Moim zdaniem najlepiej smakują na ciepło, ale kiedy już wystygną, też są doskonałe: lekkie i puszyste o bogatym posmaku

Roślinna - blog wegański
Kruche rogaliki drożdżowe 157

upieczeniu. Sposób wykonania: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego drożdże, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać   i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie mąkę wymieszać z miękkim masłem. W oddzielnym naczyniu jajko ubić dobrze z cukrem pudrem, dodać mąkę zmieszaną z masłem, wyrośnięte drożdże i olejek waniliowy. Całość dokładnie wyrobić, do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło

Na słodko lub wytrawnie
Współpraca z HARVEST foods :) 191

prawda jadłyśmy różnego rodzaju ciasta czekoladowe, ale nigdy typowego brownie. Te od Harvest foods jest mocno czekoladowe, wypełnione czekoladowymi kawałkami i mocno słodkie :) Dla nas może aż za słodkie, ale to dlatego, że zazwyczaj nie przesładzamy naszych wypieków i staramy się dawać słodyczy jak najmniej. Ale wracając do brownie, pięknie pachnie czekoladą, jest lekko wilgotne i co najgorsze.....szybko znika

Zdrowie na języku :P
Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami 144

kapusty :)  Składniki na ciasto: 250 g mąki 1 jajko 250 ml mleka 50 ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki oleju szczypta soli olej dosmażenia Składniki na Farsz: kilogram kiszonej kapusty 10 suszonych grzybów 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz, cukier Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko nasmarować olejem.  Smażyć

Bon Appetit Małgorzaty
Kartacze z mięsem 228

ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać. Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić, odrywać

Świat Domowej Kuchni
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 245

Chlebek ten jest pyszny, aromatyczny, lekki, wszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku. 400 g zakwasu żytniego 150 ml wody 100 g maki pszennej razowej 300 g mąki pszennej białej 1 łyżka soli Dodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba

Z butelką mleczka w tle
Babeczki drożdżowe z makiem 181

podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10-12 równych części. Na środek każdej nakładamy po łyżeczce masy makowej i zlepiamy. Takie kuleczki przekładamy do sztywnych papilotek i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i gdy się nagrzeje pieczemy babeczki przez około 15-18 minut. Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) function

Mienta blog
Czy chleb z prosa to chleb prosiany? 162

nadałą chlebowi chrakterystyczny smak i lekko rudawy kolor. Słód uzupełnił smak i zapach chleba, zaś całość dopełniła czarnuszka (w dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie). Chlebek był pieczony w foremkach, aczkolwiek jesli ktoś lubi wyzwania, może spróbować uformować bochenek; będzie on jednak niezbyt wysoki - ciasto jest dość luźne ze względu

Grahamka, weka i kajzerka
Czak Czak 323

30min.  Z ciasta robimy wałeczki grubości paca i odkrawamy małe poduszeczki, które Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone wyjmujemy  i odsączamy na ręczniku papierowym.  200 g miodu wlewamy na patelnię, dosypujemy 100 g cukru i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie do gorącego miodu dodajemy lekko posiekane prażone bakalie (u mnie

Malinowe Pocałunki
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu 166

ćwiartki i gotujemy w lekko osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym. Po ugotowaniu odcedzić i wyjąć przyprawy, zmielić w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto: 1/2 szk mleka

Apetyczna babeczka
NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł 3285

już w cieście) nalewamy chochelkę ciasta i smażymy po 1 min z każdej strony na dość mocnym ogniu. Naleśniki kładziemy jeden na drugim, aby nie wyschły. W czasie smażenia możemy już zabrać się za następny punkty. 4. CEBULA (4 min): kroimy ją w średnie kawałki i wrzucamy do rozgranego garnka z odrobiną oleju i lekko solimy (wtedy ładnie się zeszkli

Nerds Kitchen
Chelsea Buns 143

pieczenia i układać plastry ciasta jeden przy drugim (około 1 cm odstępu). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min. Po tym czasie posmarować bułeczki masłem pozostałym z nadzienia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni . Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem pudrem. Dodać wodę pomarańczową. Bułeczki posmarować syropem kiedy lekko przestygną. Rodzynki sułtańskie HELIO Natura

Moje domowe kucharzenie
Pancakesy z karmelem i czerwonymi porzeczkami / Pancakes with caramel and redcurrants 157

łyżeczki proszku do pieczenia (z lekką górką), 2 jajka, 100 g rozpuszczonego przestudzonego masła, 5 płaskich łyżek cukru, (składniki: temperatura pokojowa) Dodatkowo: sos karmelowy (przepis tutaj ), jogurt, porzeczki. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier, w osobnej misce wymieszać jajka z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Przelać do sypkich składników i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto jest gęstsze od naleśnikowego. Smażyć

Delicious Titbits
QUICHE Z ŁOSOSIEM I ZE SZPINAKIEM 165

Również w wersji light - bez ciasta. Inspiracją quichów jest moja B.Dobra Znajoma. Polecam bo warte wypróbowania :-) Składniki : - 4 jajka - 200 ml kremówki - 100g łososia wędzonego ( u mnie w cienkich plastrach ) - szpinak baby ( 2-3 garście ) - sól i pieprz do smaku ew.koperek Jajka roztrzepać, dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną formę przesmarować lekko masłem lub oliwą, wylać część

Smaczne Zdrowe