lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:398/613)

PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 210

zaczęły wydzielać intensywnie orzechowy zapach i lekko się zrumienią. Wrzucam do szałwii. Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam w naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy

W kuchni Karmel-itki
Grissini 124

być dość cienkie, należy pamiętać, że ciasto urośnie podczas pieczenia. Długość paluszków powinna być trochę krótsza nić długość blachy. Gotowe wałeczki układać w małych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować paluszki olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut w temperaturze 200 stopni C. Gdy się lekko przyrumienią wyjąć z piekarnika i wystudzić

Na słodko lub wytrawnie
Tarta ananasowa 143

tłuszczem, a następnie wyłożyć jej dno ciastem (fot.1) , tworząc rant o wysokości około 1 cm. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Krążki ananasa odcedzić (zachowując syrop) i pokroić w drobną kostkę. Syrop (około 250 ml) podgrzać w rondelku. Dosypać żelatynę i mieszając całkowicie ją rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Kiedy już zacznie lekko tężeć - 2/3 ilości wymieszać z serkiem

Świat Ciasta
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 172

formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto. /FARSZ: Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy zamkną się pory, odparuje woda a mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna. Gdy lekko ostygnie dorzucamy pokrojony/starty ser żółty

Wypisz Wymaluj
Pierogi z Cukinią i Pieczarkami 173

Pierogi, których skład niektórych może lekko odstraszać - tak było ze mną. Sceptycznie podchodząc do pierwszego kęsa już po chwili stwierdziłam, że pierożki są przepyszne. Cukinia idealnie komponuje się z pieczarkami tworząc oryginalny, charakterystyczny smak, który sprawia, że nie sposób odmówić sobie kolejnej porcji. Pierogi z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 60 pierogów) ciasto na pierogi: 600 g mąki

Słodka Strona
Tort rajska wyspa 191

też ten tort. Jest pyszny, lekki, owocowy , nie za słodki i ła twy w wykonaniu. Myślę, że naz wa trafiona. W ystarczy udekorować i zrobić niespodziankę tym , których kochamy, n ie tylko w dz ień jak dziś - Walentynki .  Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przep ysznie .pl jednak dokonałam kilka zmian. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej

NA MOIM TALERZU
Domowy makaron. Czy to aż takie trudne? 186

podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na bardzo cienki płat o grubości mniej więcej 1 mm. Następnie podsypujemy mąką i zwijamy w rulon, potem kroimy na pożądaną szerokość gotowego makaronu, jeżeli robimy płaty na Lasagne to nie zwijamy makaronu po prostu wałkujemy i kroimy w prostokąty. Ja robiłem makaron linguine, po pokrojeniu lekko podsuszyłem go przez ok. 1 dzień

Kuchnia Łukasza
Drożdżówki z marcepanem 188

wanilii i ponownie wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 3-4 mm. Wyłożyć na niego masę marcepanową i równomiernie rozsmarować. Zwinąć jak roladę i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Tak powstałe ślimaki ułożyć na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia, każdy spłaszczyć lekko dłonią. Przykryć i odstawić do podrośnięcia

wyzwania kuchenne
Sernik chałwowy na kruchym spodzie 195

wodą, przez co ciasto powinno wyjść bardziej wilgotne w smaku.      Śmietankę i resztę pokruszonej chałwy przeznaczonej na polewę mieszamy w rondelku na małym ogniu - grudki powinny się rozpuścić całkowicie, a cała masa odrobinę zgęstnieć (trwa to jakieś 5-8 minut). Cały czas mieszamy, bo przypalić to coś jest cholernie łatwo.      Lekko przestudzoną polewę wylewamy

sama złodycz
Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) 174

wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na kilka części , każdy kawałek rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą 2 różnej wielkości wyciskarek wyduszamy koła. Dodatkowo w mniejszym kole, robimy dziurkę, ja ją robiłam za pomocą nakrętki od butelki od wody mineralnej. Nakładamy mniejsze koło z dziurką na większe, lekko dociskamy w miejscu gdzie jest dziurka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 155

kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z cukinii . Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy lubić również placki z dyni. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, startą dynię trzeba lekko odcisnąć. Miąższ z 1/4 dyni ścieramy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 279

drobno pokroić i dodać do ciasta na racuchy. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1.5 godziny, do podwojenia objętości(moje wyrastały niecałą godzinę). Nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Ja smażyłam jak zwykle

Smaczne Zdrowe
Malinowe żniwo. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. 180

stopniach, uprzednio nakłuwając ciasto widelcem. Następnie studzę. Masa serowa: Ser miksuję ze wszystkimi składnikami na gładką masę. Delikatnie wmieszałam maliny,  które najpierw troszkę obtoczyłam w mące. Wylałam masę na spód, poukładałam na  wygładzonym wierzchu maliny.  Temperaturę pieca obniżam do 175 stopni. Sernik piekę ok. godziny. Zostawiam do wystygnięcia w piekarniku, lekko go uchylając po 15 minutach

W kuchni Karmel-itki
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 176

pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb folią aluminiową (początkowo wydawało mi się to lekko zakręocne, ale w sumie nie jest takie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jesienne chałki z dynią 190

mnie solidna ulewa daleko od domu), w ogóle najchętniej wcale bym nie wychodziła. Dużo czytam, oglądam zaległe seriale, czas płynie powoli, w jesiennym rytmie opadających z drzew liści. Zagniatanie ciasta drożdżowego, obserwowanie, jak wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie(...)się jeszcze ciepłym kawałeczkiem drożdżówki. Czy może być coś przyjemniejszego...? Dzisiaj mam dla Was cudownie jesienną chałkę. Ma niesamowicie optymistyczny, intensywny kolor za sprawą dyni, pięknie pachnie pomarańczami. Jest lekko słodka, maślana, z chrupiącą, waniliową kruszonką. Idealnie nadaje się na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta

Pożeraczka, czyli raz adobrze