wygrało z urazami z dzieciństwa. Kocham ravioli. Lekko chrupkie, za razem delikatne, z rożnymi farszami i dodatkami. Składniki: 300g mąki 3 jajka szczypta soli 3 łyżki oliwy z oliwek 100g sera białego 200 g puree z dyni gałka muszkatołowa imbir w proszku, cynamon, kardamon.... cukier masło świeża mięta Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię i odstawić
Malinowe Pocałunkihakami, gdyż ciasto może się nieco kleić. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę. Przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą uformować w kulę i rozwałkować. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia desce, przykryć i odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte pity posmarować lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 260 stopni, wraz z blachą
Obiad za dychękruszy. Można upiec biszkopty dzień wcześniej lub użyć ciasta ucieranego. Wtedy będzie trochę łatwiej. Jeśli używamy zwykłej lalki, musimy wydrążyć środek tak, by zmieściły się tam nogi. Lalce tworzymy gorsecik z lukru i odkładamy na bok. Na podstawie umieszczamy odrobinę kremu śmietankowego, a na nim pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go bardzo lekko herbatą i nakładamy krem śmietankowy. Na nim układamy
Ratunku obiadwersja zapiekanki, która skusić powinna każdego miłośnika lekkich warzywnych przysmaków. Nie wymaga od Was zbyt wiele zaangażowania, a dodatkowo przygotowanie jej to pikuś - jeszcze szybciej znika z talerza ;) Możecie zaserwować ją na przekąskę, gdy wpadną znajomi, bądź zjeść na kolację. Gdy zapieczecie ją w foremce do tarty przypomni nieco kolorowe ciasto. Marchewka i ziemniak po upieczeniu są bardzo słodkie
Sajkofanka smakuodlotową rozkosz, którą daje to ciasto. Pomysł ze strony Billa Grangera, troszkę zmodyfikowany. Składniki na blaszkę 33x22: 500 g wiórków kokosowych 250 g cukru 180 g masła/margaryny 4 jajka 20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki waniliowego cukru pudru Sposób przygotowania Masło rozpuszczamy i studzimy, jajka lekko roztrzepujemy mikserem, czekoladę siekamy na niezbyt małe kawałki
Mia Cucina Sofietaprzekraczać 2/3 ich wysokości - im więcej ciasta na tym etapie tym muffinki będą gorzej wyglądać po upieczeniu. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 25 minut/do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Zabieramy się na krem. Masło ucieramy mikserem na najszybszych obrotach aż do momentu, gdy będzie lekkie i puszyste. Dodajemy śmietankę i krótko ubijamy
sama złodyczkrople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy(...)zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na całe dno (natłuszczonej i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Masę ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wkładamy cały twaróg sernikowy z wiaderka. Do sera dolewamy 3/4 szklanki śmietanki 12%, budyń i aromat pomarańczowy
Słodkie okruszkiprzyjmowaniem komplementów: piękne ciasto - eee tam, zwykły sernik ; ładna bluzka - ach, taka tam stara ; dobrze dziś wyglądasz - a wiesz, zaspałam i nawet nie zdążyłam się umalować... Znacie to? Założę się, że tak. Takie zachowania siedzą w nas głęboko, i ciężko się ich pozbyć. Staram się jak mogę, ale ciągle, gdy mam opowiadać o sobie, nie jest lekko... Dlatego właśnie postanowiłam(...)jest Waszą mocną stroną w gotowaniu? Zdecydowanie pieczenie. I łączenie nowych, nietypowych smaków - tak przynajmniej lubię myśleć. 5. Jakie jest Wasze popisowe danie? Czy ja wiem? Generalnie chyba ciasto, jakiekolwiek... A precyzując: sernika różne wariacje. I drożdżówki z owocami - ostatnio wszyscy się nimi zachwycają. 6. Jakie jest Wasze najzabawniejsze wspomnienie z gotowania? Gdy byłam mała, razem z Siostrą czas przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy na chwilę, aby lekko przestygł. Blachę (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę krakersów. Budyń dzielimy na 3 części, jedną z nich rozsmarowujemy na krakersach
e-PrzepisyKulinarnetaki sam jak przy użyciu gotowej mąki gryczanej. Jest to z pewnością chleb dla tych, którzy lubią kaszę gryczaną, bo jej obecność jest dość wyczuwalna w smaku. Miąższ jest lekko wilgotny - obecność mąk żytnich to powoduje. Chleb jest raczej z gatunku tych cięższych, zdecydowanie nie delikatny, wygląda jak razowy i jest całkiem smaczny. Jak ktoś lubi dla wzmocnienia smaku(...)Mąka gryczana ( u mnie zmielona kasza gryczana) : 2/3 szklanki Szklanka wody 3 łyżki gęstego zakwasu żytniego razowego łyżka soli łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszałam bardzo krótko - tylko do połączenia. Ciasto wyszło gęste, zwarte i nieklejące się do rąk. Odstawiłam na 15 minut w ciepłym miejscu - pierwsze wyrastanie chleba razowego powinno być krótkie, gdyż nie ma on potem siły na właściwe
apetytnapieczeniecukrowej i miałam pietra, żeby do niech podchodzić, postanowiłam go zrobić na urodziny córki. Czasu pochłonął masę ale mina dzieciaków (i dorosłych) po rozkrojeniu jest bezcenna. Tort jest pyszny lekki i niezbyt słodki. Robi ogromne warzenie i mimo iż jest czasochłonny warto zrobić go na wyjątkową okazję. T o r t t ę c z o w y Składniki(...)sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy
Pyry na Gazsłodzonego mleka skondensowane i 100 g wiórków kokosowych), domowym syropem malinowym , polewamy ułożoną na biszkopcie masę kokosową i powierzchnię górnego kakaowego biszkoptu. Przykrywamy drugą połówkę krążka biszkoptowego, lekko dociskamy do masy kokosowej. Wierzch biszkoptu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i układamy mrożone maliny, torcik schładzamy w lodówce. Torcik jest pyszny, puszysty i do tego bardzo atrakcyjnie wygląda(...)czekał na swoja porę oraz 1/2 kremu z tego przepisu na mini bounty, Można przygotować pełnowymiarowy tort z całego upieczonego biszkoptu i całego kremu kokosowego. Składniki na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru + 1 cukier wanilinowy Winiary 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego octu winnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru pudru. Przyrządza się je najczęściej na tłusty czwartek, ale u nas w domu goszczą częściej. Faworki z tego przepisu wychodzą naprawdę bardzo smaczne! Są w miarę kruche, lekko słodkie, łatwe, szybkie w przygotowaniu i nie przesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka innych na blogu (np.: pączki , naleśniki , wafle ) jest na podstawie przepisu mojej babci, więc mogę(...)łyżeczki soli 1 l tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu itp.) Cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę, żółtka. śmietanę, spirytus, cukier puder, sól umieszczamy w dużej misie i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt lepkie, to dodajemy trochę mąki, a jeżeli nie wchłania całej mąki to więcej śmietany. Tak zagniecione
Kuchnia Łukaszamodyfikować zależnie od kulinarnego gustu, a więc po raz kolejny przedstawiam niezwykle uniwersalne "danie" SKŁADNIKI: 3 białka jaj 40g otrębów owsianych lub żytnich 20g jogurtu naturalnego lub serka wiejskiego lekkiego 2 łyżeczki chudego twarogu 40g banana cynamon imbir łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka miodu-opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki najzwyczajniej w świecie zblendować razem na masę, najlepiej w naprawdę dużym(...)minuty do mikrofali. Jeżeli Twój poranny pośpiech będzie zaplanowany możesz przygotować masę poprzedniego wieczoru(pomijając proszek do pieczenia) i przechować w lodówce. Rano dodasz pominięty składnik i upieczesz ciasto- po schłodzeniu może wymagać odrobinę więcej czasu spędzonego w mikrofali, ale to kwestia minuty. Mug cake smakuje najlepiej ze świeżymi owocami i serkiem wiejskim- chociaż jest to przyjemność nie tylko
peanutbuttermonsterciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być. Łatwo się je wałkuje i wycina, można pokusić się również o bardziej skomplikowane kształty. Zapach przy pieczeniu przecudny... Zrobiłyśmy je z dodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie(...)ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. W środku można zrobić wgłębienie i nałożyć trochę powideł śliwkowych lub ulubionej marmolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia
głodny alergik