mąki i łączymy z resztą składników. Dobrze wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (ok. 1,5 h) Po tym czasie formujemy niewielkie kulę i znów odstawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). Gotujemy na parze przez ok. 7-10 minut w zależności od wielkości kluseczek. Po lekkim wystygnięciu nadziewamy za pomocą szprycy z odpowiednią tylką
Słodka Stronawięc zostało mi niecałe sto gram. Za mało na ciasto, w sam raz na jakiś deser, ale słodkiego w domu pod dostatkiem... A czekać maleństwa już zdecydowanie nie mogły. Wyjęłam więc z zamrażarki lody, waniliowo-brzoskwiniowe, bo akurat takie ostatnio nabyłam, z lodówki - mleko, i zmiksowałam sobie błyskawiczny, pyszny koktajl. Lekko słodki, lekko kwaskowaty od malin, które jeszcze przecież przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykładaj deseru na talerz, poczekaj ,aż lekko stężeje. Obkrój delikatnie brzegi i energicznie wytrząśnij deser na talerz. Posyp ziarenkami i podawaj koniecznie na ciepło. Niebiański smak, delikatny i słodki będzie przypominal w smaku cynamonową szarlotkę- spód z masła orzechowego to sprawi- że będziemy mieli wrażenie, iż jemy kruche ciasto! Po wierzchu posypka z Cynamonowego Raju ...plasterki kiwi...i deser wykwintny
Z Kuchni Do Kuchniminut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Ciasto na bazie mąki ryżowej jest dosyć blade, więc przed pieczeniem dobrze jest posmarować powierzchnię specjalnym "kisielem" - przepis znajdziecie tutaj Piec w temp. 210 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 190 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia
głodny alergiknabijania gotowych pączków to nakładamy dżem w surowe ciasto (Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę konfitury, zalepiamy brzegi) Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany olej lub smalec. Smażenie trwa dosłownie kilka minut. Pilnujemy by się nie przypaliły i ewentualnie lekko przykręcamy gaz. Po chwili delikatnie przekręcamy pączki na drugą
prawdziwe jedzeniegrillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra
Moja smaczna kuchniaCzy znajdzie się choć jedna osoba, która nie lubi sernika ? Ja sobie nie wyobrażam, że to jest w ogóle możliwe :) Sernik to jedno
kolorowotorcikowogodz. w ciepłe miejsce. Uciskając nadać ciastu kształt prostokąta. Pociąć na 5 pasków, każdy złożyć na 3 i ułożyć złączeniem do dołu. Następnie delikatnie rolować w przód i w tył. Ułożyć na omączonej ściereczce złączeniem do góry, przykryć i odstawić godzinę. Delikatnie przełożyć na blachę złączeniem do dołu. Lekko rozciągnąć wzdłuż. Piec około 20 minut w temp. 220st. Razem
Z miłości do słodkościkostki masło. Produkty zagniatamy na jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Drobny cukier mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy
Słodkości i nie tylkopodstawowej liście składników ciasto wyszło mi strasznie suche i bardzo twarde, o elastyczności mogłam zapomnieć. Miałam dwie opcje: wyrzucić albo ratować? W mojej głowie było tylko "Myśl Blondynko, Myśl!" Czasu nie było, więc działałam spontanicznie. Do cista dolewałam po odrobinie wody i wyrabiałam. Oj jak ja wtedy wyrabiałam. To była dynamika i ten zapał, wyrabianie na lekkim poddenerwowaniu jest całkiem(...)Więcej pary w rękach, ha ha ha. Wyszła, może nie lekka i puszysta, ale taka bardziej treściwa. Nam smakowała, wtedy jedliśmy ją z hummusem, drugą dziecko zjadło na sucho tak chłopakowi smakowało :) Co do orkiszu, będzie tego więcej u mnie. Czekam na mąki orkiszowe i jak tylko do mnie dotrą biorę się za więcej. Obiecuję publicznie, że już będę zachowywać
Blondynka GotujeSkładniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)Pozostałe kawałki biszkoptów ułożyć na dnie tortownicy. Budyń ugotować według przepisu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć
Świat SmakuJeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypujemy mąkę ryżową, jeśli jest zbyt sypkie i nie chce się zagnieść - dodajemy więcej śmietany. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. wypełnienie: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 1 cebula 2 ząbki(...)masła sól, pieprz 200 ml śmietany 12 lub 18% 2 jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz 100 - 150 g sera typu bałkańskiego 1-2 pomidory Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować). Dodajemy miażdżone ząbki czosnku. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle
bistro mamaniego sok z cytryny, wymieszać do połączenia się soku z masą budyniową i uzyskania ponownie gładkiej, gęstej konsystencji - gorący budyń wylać na warstwę herbatników, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników - ciasto przykryć folią spożywczą, obciążyć z wierzchu czymś ciężkim (np. książkami), aby powierzchnia się wyrównała, schłodzić w lodówce KREM CYTRYNOWY - jajka i cukier przełożyć do rondelka, roztrzepać,podgrzać przez chwilę, mieszając(...)robiłam to przy lekko uchylonych drzwiczkach) do momentu, aż będą kruche (najlepiej sprawdzić to na jednej sztuce), powinno to trwać co najmniej 1 godzinę, im niższą temperaturę ustawimy na początku, tym dłużej będzie trwało suszenie - gotowe bezy pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, następnie schować je do szczelnego pojemnika spożywczego, aby nie zmiękły SERWOWANIE CIASTA - schłodzone ciasto cytrynowe wyjąć z lodówki
Smakołyki BerenikiUwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na początku. Myślę, że zachowałaby swoje walory na dłużej, niestety(...)łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rozpuszczonego masła Dodatkowo 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania Masło rozpuścić w rondelku i odstawić by lekko przestygło. Jajka ubić mikserem do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa (ok. 5 minut). Wsypać cukier i jeszcze przez chwilę miksować. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli przesypać
pink envelopebigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello. Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie(...)Składniki na tortownicę 24 cm: 250 g gorzkiej czekolady 300 g migdałów 200 g masła 200 g cukru 5 jajek (białka i żółtka osobno) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Miekkie masło ubijamy mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Do masy maślano-żółtkowej dodajemy letnią czekoladę i zmielone migdały. W osobnym naczyniu ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Ubita piana
Mia Cucina Sofieta