lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:395/613)

Kremowe jaglane ciasto z owocami. Bez pieczenia 221

gorące przyjęcie może mieć coś wspólnego z ostatnimi upałami. :) A konkretnie z faktem, że pyszne i szybkie ciacho nie wymagało pieczenia. Zapraszam więc na jego kolejną odsłonę. Dzisiejsze kremowe ciasto z owocami też nie wymaga pieczenia i poleca się jako idealny deser w upalne dni. Moja teściowa powiedziała, że jest aż ZA dobre...  Składniki (u mnie forma(...)zalewamy 2 szklankami mleka kokosowego, dodajemy słodzik, ziarenka z laski wanilii oraz samą laskę i gotujemy pod przykryciem aż odparuje cały płyn (ok. 15 minut). Wyjmujemy laskę wanilii. Całość lekko studzimy. Blendujemy dokładnie z dodatkową połową szklanki mleka kokosowego.  Daktyle zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy. Wodę zostawiamy.  W pojemniku blendera rozdrabniamy płatki

Smakuje zdrowo
Tarta z gruszkami i karmelem 241

specjalne kulki do pieczenia lub groch czy fasolę, piec 10-15 minut, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier i piec kolejne 5-10 minut do zrumienienia - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić SOS KARMELOWY - do rondelka przełożyć cukier, zalać go równomiernie wodą, podgrzewać do momentu, aż syrop zacznie się gotować, nie mieszać zmniejszyć moc palnika, gotować aż cała woda wyparuje(...)gdyż będzie miał gorzki smak - zdjąć, dodać masło, energicznie wymieszać, małym strumieniem wlać śmietankę, cały czas mieszając - całość ponownie ustawić na palniku, podgrzewać, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje - gotowy sos karmelowy jest ciągle płynny, kiedy jest gorący; należy przelać go do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia - żeby sprawdzić, czy uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję sosu, można go schłodzić, wtedy

Smakołyki Bereniki
Placuszki bananowe z rabarbarem 147

znacznie uległa zmniejszeniu ilość cukru do ciasta, a poza tym   jego słodycz doskonale uzupełnia się z kwaśnym rabarbarem. Składniki na ok. 12 sztuk: 1 banan 150 g rabarbaru 2 łyżeczki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej ½ szklanki mleka 1 jajko ½ małego opakowania jogurtu Przygotowanie: Rabarbar pokroić. Posypać cukrem i lekko podgrzać aż puści sok. Wystudzić. Banana

Fabryka pomysłów
ciasto dotyk anioła 26948

upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 500 ml śmietany 18 % 200 g białej czekolady 160 g śmietany w proszku – śnieżki (2 opakowania) 250 g wiórek kokosowych ok. 100 g płatków migdałowych (do posypania) wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy, wlewamy śmietanę 18%, mieszamy. Do wystudzonej masy wsypujemy śmietankę

Domowy Smak Jedzenia
Bułki czosnkowo-pietruszkowe 152

wyrośnięcia. Po około 1 godzinie ciasto przełożyć na blat i podzielić na 2 części formułując wałek. Każdą część podzielić na 5 kawałków i za pomocą dłoni uformować bułki. Przygotowane bułki przełożyć na formę do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Bułki muszą lekko podrosnąć. Przed samym pieczeniem każdą bułkę lekko

Ugotować
Pierogi z fasoli – Smaki Sądecczyzny – Miasteczko Galicyjskie 118

niewielkie porcje jarmużu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują należy je wyjmować. Podawać ze skwarkami, polane masłem lub podsmażane. Fasolę Piękny Jaś z Doliny Dunajca charakteryzuje delikatna konsystencja, cienka skórka, lekka słodycz oraz duża zawartość magnezu wynikająca z wysokiej

królestwo garów
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 184

kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są przygotowywane na zaczynie zwanym biga . Co to jest biga i czym się różni od Pâte Fermentée czy Poolish ? Poczytajcie! ZACZYN: To mieszanina mąki, wody i odrobiny drożdży. Poddawany jest fermentacji, która trwa przewaznie kilkanaście godzin ( 8-16) i dodany do ciasta nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak

Ostra na Słodko
Tort czekoladowy z wiśniami 202

kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy, aby lekko przestygła. Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami cukru

W kuchni Katie
Janek Tym i ciasteczka 204

tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale to była fleur de sel, ja użyłam mniej wyszukanej soli morskiej. Pieczemy około 10 minut, aż lekko (!) się zrumienią. Studzimy chwilę na blasze, żeby stwardniały

les mirabelles
Kompot rabarbarowy z trawą cytrynową 137

raczej się za nim nie przepada. Ciasta się zje, ale w sumie mogłoby się nie jeść, babeczek nie próbowałam, ale pewnie byłoby podobnie. Jedyny trafny pomysł na wykorzystanie rabarbaru to kompot - oj tak, kompot każdy chętnie wypije. Zdecydowanie ja! Dziś kontynuacja wykorzystania w przepisach trawy cytrynowej. Dzięki niej kompot robi się orzeźwiający, lekko kwaśny (to zasługa również rabarbaru) i bardzo

Słodkie Przyjemności
Czekoladowa rolada ze śnieżynkami 367

razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć. Orzechy kroimy na drobne kawałki, żelatynę namaczamy w małej ilości wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem (można wcześnie włożyć do zamrażarki trzepaczki miksera i miskę), dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Żelatynę podgrzewamy lekko i mieszamy, aż będzie zupełnie płynna, dodajemy

Ciastkozercy
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z POWIDŁAMI 122

ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Piec w temp 180st ok 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Lekko wystudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Imieninowy omlet dla mojej Żony. 154

łyżką. Patelnie skropić olejem i wylać ciasto. Wyrównać i smażyć na małym ogniu do ścięcia masy. Następnie patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 - 8 minut. Omlet wyłożyć na nagrzany talerz. Przygotowany budyń ( opis na opakowaniu) rozprowadzić na omlecie. Truskawki przekroić na połowę i rozłożyć koliście na omlecie. Banana pokroić w plastry, lekko skropić sokiem z cytryny  i ułożyć

Kulinarny karnet Christophera
Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka) 158

może wystąpić krzyżowa reakcja alergiczna . Ciasto wymieszać, przełożyć do foremek. Wierzch przybrać oliwkami. Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.  Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.  Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia

głodny alergik
Chleb z formy 140

szklanki ciepłej wody  1. Lekko natłuścić formę. Przesiać sól i mąkę do dużej miski. W dzbanku rozetrzeć drożdże  z połową ciepłej wody. Dodać resztę wody. 2. Wlać drożdże z wodą w zagłębienie w mące i wymieszać palcami z odrobiną maki. Stopniowo zagarniać mąkę od strony krawędzi miski, wyrabiając zwarte, gładkie ciasto. 3. Posypać ciasto odrobiną mąki i postawić

Apetyczna babeczka