lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:397/613)

Bezy 120

innego dania, pomyślałam więc, że najlepiej będzie spożytkować je właśnie na naukę ponownego robienia bez. Tym razem wyszły idealne! Dokładnie takie, jakie można kupić w cukierni - chrupie na zewnątrz, lekko wilgotne i ciągnące wewnątrz.  Masa białkowa na bezy powinna być lśniąca i gęsta, a pieczenie powinno odbywać się w stosunkowo niskiej temperaturze (ja staram się utrzymywać temperaturę(...)zawsze daje się to zrobić idealnie co do 1 stopnia). Trzymanie się tych dwóch wytycznych pozwoli wam na zrobienie oszałamiająco pysznych bez! Zobacz również przepisy na inne słodkości -----> CIASTA, WYPIEKI I DESERY Bezy - przepis: Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 28 bez) 2 białka 120 g drobnego cukru (można również zmielić np. w młynku do kawy zwykły cukier bądź

Moje Qulinaria
Sernikowa chmurka w polewie czekoladowej 249

jestem zachwycona! Użyłam twarogu sernikowego firmy Piątnica - zawiera jedynie twaróg i śmietankę, a jego konsystencja jest gęsta, kremowa, nienasiąknięta wodą i puszysta, a powstały sernik jest nieziemsko kremowy i lekki! Na pewno użyję go jeszcze nie raz :) Składniki na spód ciasteczkowy: 120 g herbatników 60 g masła Herbatniki kruszymy, najlepiej w malakserze na bardzo drobne okruszki. Masło rozpuszczamy i wlewamy(...)Wykonanie masy sernikowej jest banalnie proste i szybkie! Należy jednak pamiętać, by miksować/blendować składniki tylko do ich połączenia, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika, co mogłoby spowodować, że ciasto w piekarniku bardzo urośnie, a następnie opadnie... Na początek krótko bledujemy twaróg sernikowy, serek mascarpone i mleko skondensowane. Następnie dodajemy jajka, budyń, olejek waniliowy i cukier puder. Całość blendujemy. Przelewamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Julia – torcik na zimno 354

Torciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam

Trzeci talerz
Drożdżówki z śliwkami 404

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych

Marta Gotuje
Torcik pomarańczowy 116

Inspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się

Magiczne Życie Marty
Muffinki dyniowe z aromatem imbiru 136

Puszyste muffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne

Oryginalny smak
Jogurtowiec borówkowy Mniam 157

Desery w moim wykonaniu powstają bardzo spontanicznie. Z tych borówek miała powstać pyszna konfitura, niestety upały dają w kość i gotowanie na ciepło to "ZŁO". Musimy

Niezły Młynek
Sernik z oreo 293

Sernik kojarzy mi się tylko z jednym smakiem z tradycyjnym sernikiem mojej mamy. Ale życie byłoby za nudne gdyby jeść tylko taką wersje, dlatego postanowiłam ostatnio

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort Tiramisu 172

mija odkąd powstało Ps. Gotujemy :) Z tej wyjątkowej i niepowtarzalnej okazji przepyszny tort tiramisu. Nie jest za słodki, lubiany zarówno przez kawoszy, jak i osoby smaku kawy nie tolerujących. Lekki i rozpływający się w ustach w smaku, choć do najlżejszych kalorycznie nie należy. Ale w końcu każdemu należy się chwila przyjemności z przepysznym kawałkiem tortu. Z okazji tych drugich urodzin(...)posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Z trzecim, wierzchnim blatem postępujemy tak samo jak z poprzednimi. Tort kończymy masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również smarujemy masą. Należy schłodzić ciasto przez ok. 3-4 godziny w lodówce

psgotujemy
Kokosowy sernik z Physalis 162

Bialy,sniezny,pachnacy kokosem z blyszczacymi kulkami owocow Physalis (Miechunka peruwianska).Te pomaranczowe kulki maja strukture malych pomidorkow,a ubrane w papierowe luski wygladaja jak male chinskie latarenki.Ich lekko slodko-kwasny smak idealnie wspolgra z delikatnym smakiem kokosa.Sernik jest wszystkie moje kokosowe serniki jest pyszny,kremowy,nie opada,nie peka pozostaje prosty i rowniutki.Dodam tylko ,ze dodatek kokosa nadaje sernikowi(...)aksamitna strukture.Wyglada cudnie i tak tez smakuje.To nastepny z serii kokosowych pysznosci,w sam raz na powitanie Nowego Roku.Sernik upieklam w malej foremce o przekroju 20 cm.Foremka byla wypelniona ciastem po brzegi,jesli wiec dysponujecie nie za wysoka foremka,lepiej uzyc takiej o wiekszym przekroju. Skladniki na spod: 6 sucharkow pelnoziarnistych 3 czubate lyzki wiorkow kokosowych 50 g masla Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wykwintna beza z truskawkami 142

zagraniczne, były bardzo smaczne. Nazywam ją wykwintną bezą, ponieważ nadaje się na różnego typu przyjęcia, jest stonowana w smaku i bardzo urodziwa. Dzięki połączeniu śmietanki z serkiem naturalnym ciasto staje się idealne, nie za słodkie. Aż chce się sięgnąć po następny kawałek - choć zazwyczaj tego nie robimy z uwagi na swoją sylwetkę. Na Fan Page'u Słodkich Przyjemności , padło pytanie(...)lekko łączymy, stopniowo dodając resztę śmietanki. Przykrywamy folią spożywcą i wstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki - rozcinamy na ćwiartki. Na wcześniej przygotowaną i całkowicie ostudzoną bezę nakładamy 1/3 śmietanki wymieszanej z 1/3 pokrojonych truskawek, którą rozprowadzamy po całym blacie. Na truskawkową śmietankę  nakładamy drugi blat i ponownie smarujemy resztą śmietanki. Na wierzch układamy truskawki. Ciasto trzymamy

Słodkie Przyjemności
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 135

Uważam, że nie warto się ograniczać, należy podnieść sobie poprzeczkę i spróbować wszystkich przypraw by znaleźć te NAJ. A oto moi ulubieńcy ! Bazylia , ma  słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się  w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec(...)przyprawa korzenna o właściwościach  rozgrzewających . Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje  się  z jabłkami oraz gruszkami.  Chętnie  dodawany do  deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina.        Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza  łaknienie

Życie na widelcu
Sernik na owsianym spodzie 432

przygotowania: Przygotowanie kruchego spodu. Do miski wrzucamy wszystkie supkie składniki, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko, całość zagniatamy, a następnie przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatając i wyrównując. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 15 minut - do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.  Ser mielimy, albo ucieramy za pomocą(...)cukier waniliowy i miksujemy kolejno dodając po jednym jajku i odrobinie oliwy orzechowej. Mąkę mieszamy z budyniem i pod koniec miksowania, gdy masa będzie puszysta dodajemy ją do ciasta. Ciasto wylewamy na przygotowany owsiany spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut. Gdy sernik ostygnie jego wierzch smarujemy równo masą kajmakową a następnie posypujemy

Słodkie Przyjemności
Bigos 148

zalepiało się pokrywkę garnka ciastem. Wytwarzało się ciśnienie i po pewnym czasie pokrywka wybuchała. Według ówczesnych mistrzów kucharskich oznaczało to, że bigos jest gotowy. W dobrym tonie było zabieranie kociołka bigosu, jak szło się do sąsiada w odwiedziny. Potem odkryto, że powolne i długie gotowanie wzbogaca smak, a jak się bigos lekko przypali, to jest lepszy. Serio, przypalony chociaż

ladykitchen
Tarta z czarnymi malinami 135

minut do zrumienienia tarty. Gdy ciasto na tarte będzie upieczone robimy masę z serków. Serki miksujemy z cukrem pudrem a następnie dodajemy śmietanę i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wystudzoną, którą łączymy z pozostałymi składnikami. Gotową masę przekładamy na tarte i wkładamy do lodówki aby nam masa lekko stężała – na tyle żeby nie topiły się

Kuchenne Wariacje